Nokia N9: 12 megapikseliä, Atom-suoritin ja LTE?

Nokian ensimmäiseen MeeGo-puhelimeen ladataan paljon odotuksia. Sen toivotaan yleisesti nostavan suomalaisvalmistajan kurssin ylöspäin kovemman hintaluokan älypuhelimissa. Uutuuden odotetaan myös onnistuvan pistämään kiilaa Androidin ja iPhonen rattaisiin erityisesti Amerikassa, jossa Nokian asema on ollut jo vuosia heikko.

Huhuja Nokian MeeGo-puhelimesta on pyörinyt verkossa jo viime vuoden kesäkuusta asti, jolloin ensimmäinen kuva laitteesta putkahti verkkoon. Puhelimen tekniikka on pysynyt kuitenkin useista huhuista huolimatta kysymysmerkkinä. Rakenteeltaan Nokia N9 -nimeä todennäköisesti kantava laite muistuttaa hyvin paljon lähiviikkoina kauppoihin saapuvaa Nokia E7 -mallia.

Nokian huippumallit ovat viime vuosina tehojensa osalta olleet askeleen kilpailijoiden perässä. Tuoreimmat spekulaatiot antavat kuitenkin ymmärtää, että tilanne muuttuu MeeGo-laitteen myötä. Huhut väittävät Nokia N9:n sisältävän ensimmäisenä matkapuhelimena Intelin Atom-suorittimen, jonka kellotaajuuden arvellaan asettuvan 1,2 gigahertsin tietämiin. Sen lisäksi kameran pitäisi olla samaa huippuluokkaa kuin N8:ssa eli siis 12 megapikseliä. Huhuissa on esitetty myös mahdollisuus LTE-tuesta.

Nokia N9:n julkistuksen pitäisi viimeisimpien tietojen mukaan tapahtua helmikuussa Mobile World Congress -messuilla.

Lähde: Prosessori

21 kommenttia

 1. Onko MeeGo nyt sitten Nokia-fanien mielestä huono, kun aina saa lukea siitä kuinka ”Symbian ei tarvitse mitään energiahotkoja prosessoreja korkeilla kellotaajuuksilla”? ;D

  Pakko kyllä sanoa, että hyvältähän tuo MeeGo ainakin näin speksien perusteella vaikuttaa. Ja myös tuo vuodettu puhelin vaikuttaa ihan kiinnostavalta. Sitä vaan ihmettelen, että onkohan tosiaan Atom-prosessori? Minulla on semmoinen käsitys, että Atomit olisi enemmänkin miniläppäreihin sopiva. Jotenkin tuntuisi luontevammalta, jos MeeGo-puhelimessa olisi esim. Moorestown-prosu. Tai vaihtoehtoisesti joku ARM-pohjainen.

  1. @ Mikael

   > Onko MeeGo nyt sitten Nokia-fanien mielestä huono, kun aina saa lukea
   > siitä kuinka “Symbian ei tarvitse mitään energiahotkoja prosessoreja
   > korkeilla kellotaajuuksilla”? ;D

   Täh? Jo osaa ola taas idioottimainen kommentti. Pakko sanoa etten ymmärrä alkuunkaan ihmisiä, joiden pitää tommosta kirjottaa. Tuo menee typerän riidanhaastamisen puolelle, suosittelen vakavasti miettimään olisko luonnetta syytä korjata.

   Ensinnäkin Symbian nimenomaan on toteutukseltaan erittäin kevyt ja tehokas. Sym,bian todellakin liprm,ittaa laitteiston resursseja paljon vähemmän kuin esimerkiksi android tai iIS. Tästä seuraa se, että Symbian ei hyvin touimiakseen vaadi yhtä paljon muistia ja CPU tehoa kuin Android ja iPhone.

   Toisekseen myös MeeGo on hyvin suurella todennäkösyydellä raskaampi kuin Symbian, se johtuu jo ihan Linux-pohjaisuudesta. Tässä on eräs syy miksi MeeGo ei tule Symbiania tappamaan kuten jotkut kuvittelee. En ymmärrä miksi sinusta nyt sitten pitäs pitää MeeGoa huonona, mutta raskaampi kuin Symbian se kyllä on.

   1. äh, siis

    Symbian todellakin kuluttaa laitteiston resursseja paljon vähemmän kuin esimerkiksi android tai iIS

   2. Katsoppas sitä kommenttini perässä ollutta hymiötä, ennen kuin ihan totaalisesti hermostut.

 2. Itse ostin N8:sin syksyllä eikä harmita yhtään, että pian on sillekin Nokiassa korvaaja. Meegon pitäisi tukea samoja ohjelmia kuin Symbianikin ja päinvastoin, joten se on minulle sama. Akkua ainakin vähemmän vie N8:si? =D

  Ja nyt kun Symbianikin päivittyy, niin jees! (Y)

 3. Kyllähän Nokia ja Intel iskivät hynttyyty yhteen silloin kun spekulointi uudesta mobiilialustasta alkoi, ja uskon vahvasti että Intelin rautaa tulee N9 sisältämään.

  Siitä onko se Nvidian ja Qualcomm:in piirisrjoja tehokkaampi en ole varma mutta uskon etä se tulee olemaan virtapihimpi. Enkä myöskään usko että piirisarjan nimi tulee olemaan ”Atom”.

 4. Se on Medfield sarjaa eli Moorestownin seuraaja. Intel ei näitä vissiin virallisesti ole edes julkistanut. Vai onkohan tämä se joka kulkee Atom Z6 nimellä. Ei näitten virrankulutuksesta kukaan tiedä, mutta ei Armille taida millään pärjätä. Jos jaksatte lukea MeeGon bugiraportteja niin sieltä löytyy hyvinkin tarkat speksit kys. laitteelle. 1.6 Ghz, 1 GB Ram jne.. Mitään takuita ei siitä ole että se olisi myyntiin tulossa, itse veikkaan että tämä on vain kehitetty targetti/referenssi-alustaksi MeeGon testaukseen ja kehitykseen. Mutta jos virrankulutus saataisiin aisoihin niin ..

 5. Ei taida N9 saada jalansijaa android laitteilta jos hinta nousee pilviin

  1. Siis mihin tämä kommentti perustui? Mitä tarkoitat? Onko Nokia nytkin jotenkin tunnettu muita kalliimmista puhelimistaan?

 6. Muistuttaa lähinnä oksennusta. Hyvä Nokia.

  1. Olipas henkevä kommentti. Ja niin mainiot perustelutkin! /sarkasmia/

  2. Joo taitaa olla miehen estetiikan näkemys sama kuin kumisaappaalla.

 7. Mitä tuohon ulkonäköön tulee, niin kovasti taidetaan kosiskella applen macbookin käyttäjiä. Mahtaneeko apple nostaa oikeuskanteen muotoilun varastamisesta?

  1. Sehän ei enään ole tuon kuvan kaltainen, ainakin jos on uskomista ”sisäpiiriläisiin” tuolla mynokiablogin puolella (Alex86…).

 8. Mieluummin näkisin MeeGo puhelimen josta oli proto kuvat jokin aika sitten esillä. se näytti varsin houkuttelevalta. Tuo näyttää aivan liikaa mac bookilta ja alumiinin väri on vähän jo aika viime vuosikymmneltä. (Autot ja macbookit ym.) Tietty jos tuon saisi vaikka ilman tuota fyysistä qwerrtyä, niin voisi harkita; liikkuvat osat kun tuppaa yleensä hajoilemaan kulutuksenmyötä. Noh ei vaiskaan annetaan tuollekkin mahdollisuus 😉

  1. Tästäkin taidettu puhua jossain, että N9 olis tulossa sekä näppäimistöllä että ilman. Kumpi sitten tulee ensin, jää nähtäväksi. Henkilökohtasesti Kiinnostaa toi näppäimistö-malli erityisesti, koska kyllästynyt pelkkään kosketusnäyttöön jossa ei samanlaista tuntumaa kirjoittaessa.

 9. Hei ihan aikuisten oikeasti, että onko tämä Miksuh hiukka höpsö vai mitä noilla täysin ääliöisimillä viesteillään haluaa kertoa.

  Tällä saitilla kun puhuvat miehet joilla munissaaan kasvaa karvoja ja ovat ohjelmoineet Symbiania C++:lla sitten vuoden 2000.

 10. Qt-koodarina toivon todella että MeeGosta tulisi suuri menestys. Valitettavasti pelkään ajan yksinkertaisesti loppuvan kesken. Toivottavasti MWC:ssä helmikuun alussa nähdään viimein jotain konkreettista. MeeGo-konferenssi Irlannissa oli melkoinen pettymys, sillä mitään edes puolittain valmista ei mielestäni nähty.

 11. Nythän viimeisin lisä N9 huhumylläkkään on Camb078:n twiitti muutaman tunnin päästä jossa hän huhuilee että ensimmäinen N9 design näppiksellä olisi kuopattu. Tämä voisi silloin tarkoittaa että ensimmäinen laite olisi tosiaan laite ilman näppistä. Tämä siis edelleen Camb078:n sanomaa.

  Itse suorastaan toivoisin että Android/iPhone ”tehokäyttäjät” saisivat ensin pureskeltavakseen pelkän kosketusnäytön omaavan MeeGo puhelimen, jottei tarttisi käydä keskustelua siitä olisiko laite slimmimpi ilman sitä. Sitten voisi vain vierestä seurata miten N900:n ydinyhteisö vastaanottaa sen ”todellisen” N900:n manttelinperijän ja tehdä oman päätöksensä sen jälkeen.

  Prossu ko. laitteessa tulee todennäköisesti joka tapauksessa olemaan aivan uudenlainen tai muuten harvinainen prosessori jota ei ole julkistettu, joten en tiedä miksi ihmiset ottavat Atom uutisen kuin merkkinä siitä että N9 pyörisi miniläppärin jo markkinoilta löytyvällä prosessorilla. Eiköhän Intel käytä sitä nimeä, minkä kokee markkinoinnin kannalta olevan paras. Esim. Atomhan on jo ihmisille tuttu. Sitten mitä noihin tuplaydin keskusteluihin tulee, niin sitä ei kannata edes kommentoida koska toisten valmistajien mainospuheiden pohjalta jo N8:kin on tuplaydin puhelin, koska siinä on erikseen CPU ja GPU grafiikkaa varten. 🙂

  Odotan kyllä MWC:tä innolla!

  Tämä kirjoitettu siis 23.1.11 klo 14.10

  1. CPU on CPU ja GPU on GPU. CPU + GPU ei todellakaan tarkoita kahta ydintä. Todella useassa kehittyneessä älypuhelimessa on piiri, jossa on myös grafiikkakiihdytin, mutta prosessorissa on kuitenkin vain yksi ydin. Grafiikkakiihdytin on nykyään lähes pakollinen kehittyneessä älypuhelimessa, mutta kahden ytimen prosessoreita ne eivät korvaa.

 12. Ääh, miksi taas tuo sama malli? Onko tää kuva muuten ihan luotettavasta lähteestä vai niitä japanin ihmeitä? 🙂 (Nokla)

Kommentointi on suljettu!