Windows Phone 7 nousee Nokian ensisijaiseksi älypuhelinalustaksi

Nokia ilmoitti tänään merkittävästä yhteistyöstä Microsoftin kanssa, jonka myötä viime vuoden lopulla markkinoille saapunut Windows Phone 7 nousee suomalaisvalmistajan ensisijaiseksi älypuhelinalustaksi. Symbianin rooli Nokian mallistossa tulee pienentymään ja kauan odotetun MeeGon nousu merkittäväksi alustaksi jäänee kokonaan näkemättä.

Yhteistyön tavoitteena on luoda markkinoille uusi maailmanlaajuinen mobiiliekosysteemi. Nokia tulee kehittämään Windows Phone 7:n päälle uusia ratkaisuja ja ottamaan käyttöön Bing-hakukoneen tuote- ja palveluvalikoimassaan. Yhteistyötä voidaankin pitää erittäin tärkeänä Microsoftille, jonka uutuusalustalla on nyt mahdollisuudet nousta merkittävään rooliin markkinoilla.

Nokian nykyiset Ovi-palvelut tullaan integroimaan osaksi Microsoftin mobiilialustaa. Suomalaisvalmistajan sovelluskauppa tulee Microsoft Marketplaceen ja Nokia Kartat tullaan yhdistämään ohjelmistojätin karttapalveluihin.

Tämän päivän sovelluskehittäjät, operaattorit ja kuluttajat haluavat kiehtovan tuotekokonaisuuden, johon sisältyy matkaviestimen lisäksi ohjelmistoja, palveluja, sovelluksia sekä asiakaspalvelu. Nämä yhdessä tarjoavat huippukokemuksen”, sanoi Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop lehdistötilaisuudessa Lontoossa. ”Microsoft ja Nokia aikovat yhdistää vahvuutensa rakentaakseen ekosysteemin, jolla on ylivertainen maailmanlaajuinen mittakaava ja kattavuus. Nyt on kyse kolmen kisasta.

Symbian tulee ainakin toistaiseksi säilymään Nokian mallistossa. Se sijoittunee jatkossa entistäkin edullisemman hintapään laitteisiin. Nokia arvioi myyvänsä vielä noin 150 miljoonaa Symbian-puhelinta tulevina vuosina.

Pitkään ja hartaasti odotettu MeeGo jää tuoreiden tietojen valossa erittäin pieneen rooliin Nokian strategiassa. Yhtiö kertoo MeeGon painottuvan jatkossa enemmän uuden sukupolven laitteiden, alustojen ja käyttäjäkokemusten markkinamahdollisuuksien tutkimiseen. Valmistaja lupaa kuitenkin edelleen tuoda markkinoille MeeGoa pyörittävän tuotteen tänä vuonna.

Uuden strategian tavoite on selkeä. ”Nokia on ratkaisevassa tienhaarassa, jossa merkittävä muutos on välttämätön ja väistämätön matkan jatkumiselle”, kommentoi Elop. ”Tänään vauhditamme muutosta uudella suunnalla, jonka tavoitteena on älypuhelinjohtajuuden palauttaminen, matkapuhelinalustamme vahvistaminen ja investoinnit tulevaisuuteen.

Nokia ei kommentoinut milloin ensimmäisiä Windows Phone 7 -luureja voidaan odottaa markkinoille.

55 kommenttia

 1. Mitäpä tähän sanoisi.

  Ainakin Nokia lopetti tyylillä (N900).

  Ennustan täyttä notkahdusta mobiiliteknologian kehittymisessä. Kuka on tehnyt kaikki innovaatiot mobiiliteknologiassa? Ei ainakaan Apple, Samsung, LG, ZTE …

  1. Siis sinun mielestäsi Nokia on tehnyt kaikki innovaatiot mobiiliteknologiassa? Eikä kukaan muu ole laittanut tikkuakaan ristiin?

   iPhonen käyttäjänä voin mainita ainakin muutaman Applen innovaation tällä alalla:

   – Kosketusnäytön soveltaminen
   – Nykyaikainen sovelluskauppa
   – Antureiden soveltaminen
   – Helposti omaksuttava kehitysympäristö

   Ennenkuin joku alkaa kertomaan ”tuohan nähtiin jo vuonna x kun firma y toi markkinoille tuotteen z”, niin tässä teille uutta tietoa: Kokonaisuus ratkaisee viime kädessä mikä tuote menestyy. Teknisten ominaisuuksien määrä ei ratkaise yhtään mitään. Tuotteen pitää olla myös miellyttävä käyttää. Apple onnistui soveltamaan noita innovaatioita oikealla tavalla. Tämä pätee myös moniin muihin Nokian kilpailijoihin. Esimerkiksi HTC on onnistunut loistavasti strategiassaan ja myös Samsung on tehnyt näyttävän paluun.

   Juuri tässä suhteessa Nokian innovatiivisuus oli erittäin heikkoa: Patentteja kyllä riitti vaikka millä mitalla, mutta innovaatioiden soveltaminen epäonnistui erittäin pahasti. Käyttäjät eivät osta teknisiä ominaisuuksia tai patentteja, vaan he ostavat lopputuotteen. Kokonaisuus petti pahasti. Nokian kilpailijat onnistuvat tässä paremmin.

   Tosin myös muillakin on ongelmia. Esimerkiksi LG ja SonyEricsson ovat tunaroineet vieläkin pahemmin. Motorolan uusi tuleminen on vielä kysymysmerkki.

   1. Eli sinunkin mielestäsi Applen ja muiden innovaatiot summautuvat helppokäyttöisyydessä ja näyttävyydessä.

    Puhun siis kaikesta siitä mitä on pinnan alla.

 2. Erittäin mielenkiintoinen veto, jännä nähdä miten käy. WP7 ongelma on tähän asti ollut ei kiinnostavat luurit, eikä malleja ns. tavallisille käyttäjille ole ollut oikeastaan yhtäkään, kaikki isonäyttöisiä pienen porukan luureja.

  Toisekseen windows kohtaa niin kovia ennakkoluuloja, että siihen ei olla oikeen tartuttu, kuitenkin 93% käyttäjätutkimuksen mukaan ovat olleet tyytyväisiä siihen ja 90% suosittelisi sitä myös muille.

  Nokialla on mahdollisuus saada WP7:lle sen ansaitsemaa huomiota mitä se ei oikeen tällä hetkellä saa.

  Tätähän suurin osa on toivonut, nokialle helppo ja käyttäjäystävällinen ja nopea ja sulava käyttis.

  Jollekin tehonokiasäätäjille varmaan WP7 ei uppoa, mutta eiköhän kannata kuitenkin enemmän ajatella sitä suurinta osaa puhelinostajista jotka ei edelleenkään halua sitä symbiania.

  Muutenkin nyt kun seuraa keskusteluja niin 99% käyttäjistä haukkuu WP7 lyttyyn koskaan käyttämättä sitä 😀 vertaa sitä johonkin vanhoihin winmobile tekeleisiin.

  Myöskin ohjelmistokauppaan päästään nyt huomattavasti paremmin mukaan ja on paljon sovelluskehittäjiä ja ohjelmia tulee koko ajan lisää.

  Niinhän mä sillon sanoin kun nämä huhut ekan kerran käyntiin lähti kuukausia sitten, että tiedä vaikka itsekin siirtyisi nokiakäyttäjäksi takaisin. Olisihan se aika yllättävää jos se mun odottoma WP7 luuri olisikin nokian luuri.

  1. Sanot ”ei kiinnostavat luurit”? Mutta eikös nuo valmistajien WP7 luurit ole ihan samanlaisia ja samannäköisiä suurinäyttöisiä teholaitteita kuin parhaiten myyvät Androiditkin?

 3. Vois kuvitella, että E sarja tulis pitämään vielä symbianin, kun ei toi oikeen winukka vaikuta semmoselta työkäyttöön tarkoitetulta.

  Meego sitten tämmöseen N900 tyyppiseen twiikkailu laitteeseen.

 4. hyvä nokia! suunta on oikea, onko vauhti riittävä? aika näyttää! nokian ja microsoftin kihlaus hyödyttää aluksi microsoftia enemmän. uskon, että tuotekehityksen (WP7) myötä nokia kykenee valmistamaan todellisen vaihtoehdon älypuhelinsektorille.

  t. osakkeenomistaja

  1. Voi teitä poloja kun näette vuoden sisällä mitä tästä seuraa.

   1. Minä odotan mielenkiinnolla mitä tästä seuraa. Saattaa olla jotain helvetin hienoa. Sympparin ongelma oli juuri helppokäyttöisyys, sulavuus ja ulkonäkö. Nämä taas toimii Windows phone 7:ssa kuin rasvattu. E7 windows käyttiksellä ja kunnon lokalisoinnilla- tänne kiitos.

 5. Aika uskomaton veto! Onhan tästä liikkunut huhuja ho pidempään, mutta itse en todellakaan olisi uskonut näkeväni tätä päivää!

  Samalla kuitenkin pakko sanoa, että ihan positiivisella mielellä odotan Nokian ensimmäistä Wp7 luuria! 🙂 Windows phones 7:ssa on kyllä huikeaa potentiaalia.

  Tämäkin ratkaisu on kaikkea muuta kuin riskitön, mutta varmasti kokonaisuutena huikeasti parempi sekä Microsoftin että Nokian kannalta kuin entisellä linjalla jatkaminen.

 6. ”Niinhän mä sillon sanoin kun nämä huhut ekan
  kerran käyntiin lähti kuukausia sitten…”
  Jälkipörssi on helpoin pörssi 😉

  Aika näyttää mitä on tulossa, toivottavasti Nokia onnistuu! Mitkäköhän on vaikutukset pidemmällä aikavälillä Suomen kansantaloudelle. Aika näyttää.
  Yritystoiminnan kannalta yrityksen tervehdyttäminen on aina hyvä asia, vaikutukset kohdistuu vaan todella voimakkaasti Suomeen ja markkinat nauttii verestä.

  Toivottavasti ei ole kuolinisku Nokian avoimen lähdekoodin saralla, MeeGo -luuria odotellessa…

  1. Herttua, en mä tuota noin tarkoittanu, enhän mä sillon itsekään uskonut, että se totta tulee olemaan, toivoin kyllä. Vaan niin, että symbian luuria minä en osta joten nokiaan paluu on todella epävarma, mutta jos WP7 tulee, kun se on tällä hetkellä itselle se kiinnostavin juttu niin silloin olisi mahdollisuus nokiaankin palata.

 7. Siis eihän tuo voi olla perus työpöytä joka tuossa kuvassa on puhelimen näytössä? Ompas todella ruma ja epäselvä.

  1. Kyllä se tuolta näyttää siis noi laatikot siinä on aina, sinä toki sitten itse päätät mitä haluat tuossa etusivulla näkyvän. Itse esim siirtäisin tuon people hubin pois tuolta reunasta toiseen paikkaan niin selkeyttäisi huomattavasti ja tuon kuva-albumin muualle, tai no siinä on toki minun käytössä eri kuva joten paha sanoa miten juuri se sitten istuu siihen näytölle. Tiilien värejä voi vaihdella ja teemaksi voi vaihtaa myös valkoisen.

  2. Täh? Minusta WP7 on tällä hetkellä parhaimman näköinen markkinoilla olevista älypuhelinkäyttiksistä. Positiivisella tavalla simppeli. Jonkin verran käyttäjän muokattavissa, mutta ei vaadi välttämättä hirveitä järjestelyjä.

   Ja ennen kaikkea, oikeasti erilainen. Esim. Symbianin kotinäytöstä tulee ensimmäisenä mieleen Androidin halpakopio.

   1. Täysin samaa mieltä ja toi WP7 käyttis pääsee oikeuksiinsa käytössä/videoilla. Kuvissa se voi näyttää jopa liian pelkistetyltä ja tylsältä, mutta käytössä tuo käyttis herää eloon, todella nopeana ja sulavaliikkeisenä käyttiksenä siihen vielä lisäksi pienet tyylikkäät siirtymäanimaatiot jotka ei häiritse itse käyttöä.

    ja todellakin mikkisoftalle iso plussa siitä, että oikeasti erillainen käyttis.

    Toki on selvää, että ei tuollainen ulkonäkö kaikkia miellytä, ihan samoin kun ei muidenkaan käyttisten.

 8. Kukas järjestää hautajaiset? Mulla on jo kuohari pullo varattuna 😉
  Paikka vois olla vaikka Keilaniemen piha.
  Otan syvästi osaa Suomen kansan ja kaikien niiden puolesta, joiden työpaikka millään tavoin liittyy Nokiaan.

  Onneksi tästäkin selvitään Lipposen sanoin: ”So What?”

 9. Opiskelin Symbianin 2005 ja jo muutaman luennon jälkeen kävi ilmi, että eihän tälle alustalle voi tehdä softaa ainakaan Symbian C++:lla. J2ME oli hiukan helpompi juttu kuten nykyinen Qt, mutta jo tuolloin 2005 olisi Windows Mobile ollut paras ratkaisu Nokian luureihin ohjelmistojen kehittäjän kannalta.

  Mutta kun WP7:ssa ei ole sockettia (ainakaan muutama kuukausi sitten), niin miten tehdä softaa paikallisverkkoon client server mallilla. WebServicet ja Http-serverit eivät käy tapaukseen.

  WP7:aa tunteville kysymys, onko kuulunut mitään uutisia socketin lisäämisestä 3. osapuolien käytettäväksi.

 10. hyvä nokia! pitkästä aikaa järkevä päätös. nokiasta oli tulossa kovaa vauhtia pelkkä laitevalmistaja. kihlaus microsoftin kanssa mahdollistaa kilpailukykyisen ekosysteemin kehittämisen nokialla.

  tulevaisuudessa ei riitä pelkästään toimivat laitteet vaan tarvitaan laaja kokonaisuus, johon kuuluvat myös toimivat ohjelmistot ja sovellukset sekä monipuolinen asiakaspalvelu. nokia ei ole omin avuin kyennyt luomaan toimivaa ekosysteemiä.

  toivotan siunausta ja menestystä uudelle liitolle!

  t. osakkeenomistaja

  1. Miksi muut ”osakkeenomistajat” ovat kanssasi eri mieltä?

   Kauppalehti.fi pörssi:
   Nokia 7.400 -9.31% 15:16

   En tiedä milloin porukka tajuaa, että ratkaisu Nokian ongelmiin ei ole mikä omasta mielestä voisi olla ”kivaa nähdä puhelimen näytöllä”, vaan asioilla on oltava strategiset perustelut. Tämä muuvi ei voita Nokialle Amerikkaa, ja muu maailma aloittanee Nokian hylkäämisen. Operaattorit eivät tykkää Microsoftista eivätkä Nokiasta, joten P-Amerikan valloitukseen tämä vaikuttaa negatiivisesti. Muu maailma kavahtaa Mikkisoftaa ja haluaa valinnanvaraa. No, ei oikeastaan siitäkään ole kiinni ettei muu maailma tykkäisi Microsoftista, koska Kukaan ei tykkää Microsoftista.

   Ja siis enään ei kannata puhua että ”Nokian pitäisi tehdä X Y Z” vaan jatkossa tuotot kerää Microsoft ja Nokia vain pakkaa WP:llä lastatut puhelimet laatikoihin ja laatikot maailmalle. Microsoft siis käytännössä osti Nokian laitevalmistajakseen ilmaiseksi. Jatkossa on siis turha Nokiaa kritisoida päätöksistään, koska Nokia ei ole enää oma yhtiönsä.

   Tällaiseenkö firmaan kannattaa rahat sijoittaa? Laita ne nyt edes Microsoftiin. Ai, mutta eihän sinulla ole varaa niin tehdä.

   Entä mitäs jos juhlintammee välissä miettisimme myös seuraamuksia suomalaiselle työvoimalle:
   http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20110260167

   Ja lainaan ”sillä Nokian Symbian-käyttöjärjestelmän kehitystyö on tehty pääosin Tampereella. […] – Puhutaan nelinumeroisesta väkimäärästä”

   Eli jokuhan tässä hinnan maksaa siitä, että saat mielestäsi viimein muodinmukaisen käyttiksen puhelimeesi.

   Pelkään myös todella, miten MeeGon käy. Nokia on kuitenkin ainoita firmoja jotka osaavat oikeasti itse tehdä puhelinkäyttiksiä sellaisiksi, että uunista ulos tullessa ne tukevat muistikortteja, moniajoa, mokkulana käyttöä, multimediaviestejä . . . .

 11. Tulee Nokian markkinaosuus romahtamaan, kun siirtymä on pitkä uusin puhelimiin. Saas nähdä tuleeko tästä yhtään mitään. Tekee Nokia vielä saman tempun kun Microsoftin omat Kin puhelimet.

  1. Puhumattakaan tästä sekavuudesta, mikä johtuu siitä että jostain syystä Symbiania roikotellaan mukana vielä ”150 miljoonan kappaleen verran”.

   Siis jo aiemmin ihmiset pitivät sitä monimutkaisena että Nokialla ei Applen mukaisesti ollut vain yhtä käyttistä. Nyt Nokialla on kolme, joista yksi on feidaamassa pois ja toinen palautetaan Maemon kaltaiseen ”testialusta” statukseen. Siis w-t-f oikeesti.

   Olisi Elopilla ollut edes palleja heti sanoa, että kaikki muu toiminta lakkautetaan, paitsi WP7.

   1. Käy kyllä sääliksi niitä Qt kehittäjiä jotka ovat tehneet hyvää työtä alustan eteen. Ja kaikki tämä heitään roskiin.

 12. Jaa. Osui ja upposi kyllä usko nokiaan kertaheitolla kaiken sen symbian ja meegohehkutuksen jälkeen. Tämmönen veto, kuka olis uskonut. En kyllä sano ettei tästä jotain hyvää voisi syntyä.

  1. Mä voin sanoa, että huonoin mahdollinen valinta – hylätä nyt Meego ja Qt, jolla olis voinu tehdä softat myös jo uudistetulle Symbianille

   Olen pahoillani, mutta toivon Nokialle mahd kivutonta ja nopeaa näivettymistä

   1. Kärjistetysti, jos se uudistettu symbian nyt ei juuri ketään kiinnosta niin miksi siihen kannattaisi tuhlata ne resurssit? Mitä olen meegoa nähnyt mitä siitä on julkisuuteen päästetty niin erittäin keskeräinenhän se on ollut ja siksi onkin ihmetyttänyt sen valtava hehkutus, nokiakäyttäjät on hehkuttanut ”ilmaa” jo vuoden ajan.

  2. mikkis voi ny hela kuinka monta kertaa sunkin kommentteihin pitää vastata, että se MeeGo minkä olet nähnyt on vain ollut väliaikainen skini sille. Idis MeeGossa on, että sitä pohjaa ja tärkeitä ominaisuuksia hiotaan hiotaan hiotaan, ja tehdään siitä niin joustava alusta, että sille voi tehdä aivan millaisen graafisen käyttöliittymän mitä vaan haluaa. MeeGon graafiseen ilmeeseen ei ole laitettu paljoa vaivaa, koska kukaan ei oleta että sitä missään lopullisessa tuotteessa käytetään. ARGH

 13. Voi ei hyvältä kuulosta.Nokia voisi kyllä xbox käsikonsolin väsätä kunnon verkkoyhteyksillä analogi tateilla party chäteillä ynnä muilla herkuilla.njami!

  1. ”Nokia”han se vasta voisikin tehdä ”pleikkapuhelimen” näillä eväillä. Tämän sauman näen kyllä nyt.

 14. Hyvä kysymys on tietysti se, miksi Androidi on lyönyt läpi, mutta MS:n softaan ei ole juuri ollut innostusta. Eli Nokia sitten valitsee sen mihin muut koskevat vain pitkällä tikulla.

  Toinen asia mikä minua mietityttää on se miksi laitevalmistajat usein haluavat antaa varsinaisen laitteen älykkyyden toteuttamisen jollekin ulkopuoliselle. Tämähän on nähty varsinkin pc puolella ja viimeksi juuri kännyköissä.

  Mielestäni Nokian strategia on tässä suhteessa ollut erinomainen, kun on haluttu pitää käyttöjärjestelmät omissa käsissä. Toinen, joka tätä strategiaa on suosinut on tietysti Apple. Eli strategiaa ei varmaan voi moittia jos Nokian toteutus onkin ehkä vähän mättänyt.

  Nokian tämänpäiväisessä siirrossa en näe mitään hyvää.

 15. ”Nokia ei kommentoinut milloin ensimmäisiä Windows Phone 7 -luureja voidaan odottaa markkinoille.”
  Olipa yllätys.

 16. Huvittavaa nähdä kaksi mobiilimaailman kompuroijaa liittoutuneena! Tästä ei toivottavasti seuraa mitään hyvää. Likaisilla tempuilla kilpailevalla Microsoftilla on jo nyt liian hallitseva markkina-asema, toivottavasti se ei tule enää kasvamaan. En osta yhtäkään tuotetta jossa MS on mukana!

  1. Ja se on sitten parempi, että Googlella on se hallitseva asema? Minä en osta yhtäkään tuotetta jossa Google tai Omena on mukana…

 17. Nokian kurssi laskee ja ansaitusti! 3-5 vuoden kuluttua Elop tullaan muistamaan miehenä, joka raunioitti Nokian. On myös mahdollista, että Microsfot ostaa Nokian kun sen arvo putoaa riittävästi.

  1. Just tuollaiset marmattajat on ärsyttäviä. Elop ei ole itse pystynyt tällaista päätöstä tekemään. Myös Googlen kanssa neuvoteltiin. Symbianiin on jo paljon panostettu, mutta kuluttajia ei silti onnistuta saamaan liikkeelle muuten kuin halvan puhelimen perässä. Ja mitä MeeGoon tulee, se ei ehkä olekaan aivan niin kypsä kuin ulkopuolella ajatellaan. Nokialtahan on sanottu, että MeeGo-laitteita ei onnistuttaisi saamaan markkinoille kuin yksi tämän vuoden aikana. Sillä ei välttämättä paljoa maailmoja valloiteta.

 18. Ensin odotettiin Symbian nelosta sitten Meegoa ja nyt tämä. Uskon että kuitenkin android vie ykköspaikan ja monet työntekijät lomautetaan turhaan.

 19. No, sentään se yksi meego tuote tulee ulos Nokialta tänä vuonna.

 20. En näe hyvänä asiana tietoturvan kannalta sitä, että kohta 3 suurinta älypuhelimien käyttöjärjestelmän valmistajaa ovat kaikki Amerikkalaisia ja kaikenlisäksi massiivisia yrityksiä. Voi vain heiluttaa kättä tietosuojalle. Olen todella pettynyt.

  1. Mitähän noiden nokian puhelinten hinnoille ja prosessoreille käy? Mun muistaaksen windows phone 7 vaatii alleen vähintään 1 GHz suorittimen, millaista ei ole nähty vielä missään nokian puhelimessa. Samalla akunkesto kärsii. Niin ja muistikortipaikat lähtee puhelimista, kun winnukka ei niistä tykkää. Onko tämä tuntemamme Suomen ylpeys NOKIA -konserni? Siis tätäkö me halutaan? Olisivat nyt vaan satsanneet siihen meegoon. Maemo oli jo kova sana, meego varmasti vielä parempi. Yhyy….

   1. Tuskin mitään. Esim. iPhonen ja N8:n osien hinta on kutakuinkin sama, vaikka iPhonessa on tykimpi prosu ja enemmän RAM-muistia (näin pari asiaa mainitakseni).

 21. MS tavoittelee Nokian logistiikkaa, tuotantolinjoja ja markkinointikanavia sen takia, että Windows Phone luurien hinnat putoaisivat sille tasolle, että niitä ostettaisiin.

  Samaa rautaa (= HW) kaikki luurit loppujen lopuksi ovat, mutta muut kustannukset erottavat luurit toisistaan, mitkä sitten näkyvät myyntipöydissä haarukassa 200 – 700 euroa. US-dollari-hinnat ovat tietenkin toinen juttu. Ja tuskin tavallinen jenkki maksaa luuristaan enemmän kuin 200 dollaria. Toki USAssa luurin hinta on piiloitettu kytkysopimukseen.

 22. Toivo on vielä siinä yhdessä Meego laitteessa. Toivottavasti se olisi PUHELIN, eikä mikään turhanpäiväinen tabletti. On se ihmeellistä, kun suuri joukko ihmisiä odottaa rahat kourassa Meegoa, eikä sitä vaan saada hihnalle. Jo ensimmäisen Maemo vehkeen aikaan odotetiin kovasti, milloin sen saisi puhelin sirulla. Windows puhelinta en ainakaan itse tule koskaan ostamaan. Myönnän olevani ennakkoluuloinen, mutta ennakkoluulot hidastavat myyntiä myös massamarkkinoilla.

 23. Kuka ostaa enää yhtää S^3 puhelinta kun Symbian alasajetaan ja Nokialla ei ole muuta tarjota pitkään aikaan. Siinä ajassa kun saadaan yhtään WP7 puhelinta ulos olisi nokia kehittänyt Meegon ja symbianin jo pitkälle ja säilyttänyt ”ekosysteemin” kun molemmat tukevat QT:tä.
  QT ninemomaan olisi mahdollistanut sulavan siirtymisen Symbianista Meegoon.
  Ei WP7 varmaan huono valinta ole, mutta Symbian ja Meego olisivat saaneet säilyttää nykyisen kehitystuen siihen asti kun saadaan uutta puhelinta markinnoille. Symbian on toistaiseksi kuitenkin se yleisin mobiilikäyttis maailmalla.

  1. Myyntimäärissähän tuo taisi kääntyä jo loppuvuodesta niin päin, että Android ekana ja Symbian tokana. Symbianin käyrä on ollut jo pidempään alaspäin, Androidin ylöspäin.

 24. ”…ottamaan käyttöön Bing-hakukoneen tuote- ja palveluvalikoimassaan…”

  Mikä ihmeen Bing… Käyttääkö joku oikeasti tuota?

  1. Ja muutenkin, sähän voit laittaa etusivulle linkin ihan mihin tahansa hakukoneeseen. Tai ehkä WP7 on siinä rajoittunut ettei voi. En tuolla näe juuri mitään arvoa,mutta voi olla että missasin jotakin.

 25. Ihmeellisintä on se, että JoH saa jatkaa ja sai jopa ylennyksen. Sillä on ollut monta vuotta aikaa säätää Symbiania kuntoon, ja mitä siitä on tullut? Lupauksia paremmista laitteista aina, mutta ei oikeasti mitään toimia niiden parantamiseksi. Lukiko se koskaan netistä yhtään uutista mistä selviäisi käyttäjien kaipaavan gigahertsejä kovoon. Käyttöliittymän olisi voinut pistää uusiksi myös, mutta nyt taidettiin tehdä vain pikkumuutoksia. Minulle tuo nykyinen UI kelpaa kyllä, mutta normikäyttäjät on melko teknologiarajoitteisia. Kun tietäisikin mitä ne oikein ajattelee kulissien takana. Ja nyt sama henkilö saa vielä lisää valtaa. Ei hyvää päivää. Ja sitten elop, huoh, ei kommenttia.

 26. Itseäni tässä ihmetyttää hieman se, että symbianista ollaan lähes ”ensitilassa” luopumassa. Kuitenkin suuri osa muista valmistajista käyttää useampia käyttiksiä, kakkosena olevalla Samsungilla niitä on juurikin kolme (WP7, Android ja Bada). Jotenkin olisin nähnyt symbianin Nokian tarjoomassa vastaavassa asemassa kuin mitä Bada on Samsungilla.

  1. Periaatteeshan noin on vielä jonkin aikaa. Symbian-puhelimia on myynnissä arviolta 2-3 vuotta, joten ihan huoletta niitä voi nykyään vielä ostaa. Nokiahan suunnittelee tekevänsä WP7:sta Microsoftin kanssa edullisempiin puhelimiin sopivan version ja se tuskin käy ihan kädenkäänteessä.

   Itseäni mietityttää nyt, mitä Nokia aikoo tehdä ei-kosketusnäyttöpuhelimille? WP7 ei sovellu kosketusnäyttökäyttöön ja ainakin ennen tätä uutista Microsoft on sanonut, että ei-kosketusnäyttöversiota WP7:sta ei koskaan tule. Syökö Microsoft sanansa, vai jatkuuko Symbianin elämä sitten näissä ei-kosketusnäyttö puhelimissa? Vai tuleeko kaikista ei-kosketusnäyttöpuhelimista S40-pohjaisia? Se ainakin tarkoittaisi huimasti työtä sillä saralla, jos aikoo myydä vähänkään hintavampia perinteisiä puhelimia.

 27. Windows Phone ei siten nappaa yhtään ja suurin syy taitaa olla juurikin sen valmistaja Microsoft :(Jää Nokia sitten jatkossa ostamatta.

 28. Mitä enemmän olen asiaa pohtinut, sitä järkevämmältä Nokian päätös vaikuttaa. Kun katsoo Symbiania tavallisen kännykkäostajan silmin, se näyttää vain huonolta Androidilta, jolle saa vähemmän sovelluksia. Ei ihme, että myynti kehittyy markkinoita hitaammin, tähänkin mennessä on taidettu porskuttaa lähinnä edullisten mallien takia.

  Kun taas MeeGo… eihän sekään tuo lopulta mitään uutta. Mitä olen lukenut, niin alkunäyttö on samantyylinen kuin Androidin, käsittääkseni MeeGossa on myös samantapainen ylhäältä alaspäin vedettävä notification-systeemi kuin Androidissa. Silloin taas asiakas kysyy, miksi ostaisin tuon Androidin näköisen puhelimen, jolle saa vähemmän sovelluksia kuin Androidiin.

  Symbianissa kai on konepellin alla paljonkin hyvää, se on vaan harmi, että tavalliselle asiakkaalle se ei näy. Esim. pienet tehovaatimukset eivät paljoa auta, kun ei se asiakas sitä näe ostovaiheessa.

  Tällä hetkellä älypuhelimissa markkinoilla on tasan tarkkaan kolme erilaista käyttöjärjestelmää kun katsotaan suunnittelufilosofiaa ja sitä mitä asiakas näkee, eli iOS, Android ja WP7. Nokia ei onnistunut Symbianin kanssa tekemään mitään uutta, ei vaikka R&D -budjetti on mieletön.

Kommentointi on suljettu!