Symbian saa uuden käyttöliittymän

Nokian älypuhelinten tulevaisuus lepää Windows Phone 7 -alustan päällä, mutta lyhyellä aikatähtäimellä katsottuna väistyvällä Symbianilla on suomalaisvalmistajan portfoliossa vielä äärimmäisen tärkeä rooli. Niinpä Symbian tulee ottamaan tulevien kuukausien aikana merkittäviä askeleita eteenpäin.

Suomalaisvalmistaja aikoo tehdä lyhyen aikavälin investointeja Symbianiin, kertoi Nokian Smart Devices -yksikön johtaja Jo Harlow puheessaan Mobile World Congress 2011 -messuilla. Se tuo alustaan Harlowin mukaan uuden ja raikkaan ilmeen, jonka myötä Symbianin uskotaan houkuttelevan ympärilleen uusia käyttäjiä. Uudet ominaisuudet pusketaan käyttäjille päivityksien välityksellä.

Ohjelmiston lisäksi muutoksia on luvassa myös Symbian-puhelinten rautapuoleen. Tulossa on yhden gigahertsin suorittimet ja nykyistä tehokkaampaa grafiikkasuorituskykyä.

Valmistaja on arvioinut siirtymän uuteen alustaan kestävän tämän ja ensi vuoden.

Lähde: Taskumuro

20 kommenttia

 1. Ei kyllä iske uudet ikonit, jos tuollaisia ovat. Minusta sellaiset yksinkertaiset mitä näkyi siinä mukamas ”Nokia Meego-UI”-videolla ovat hienoimmat. Ja jos oletuksena tulee olemaan valkoinen tausta??
  Esim. tuollainen on hieno yksinkertaisuudessaan:
  http://store.ovi.com/content/73184

  1. Hmm…kannattaakohan nykyään narista ikoneista, jos ne voi vaihtaa teemaa vaihtamalla.

 2. Vaikka kuinka uudistuu Symbian, niin kauppaan jää, hyvä tieto tosin jo S^3 laitteen hankkijoille. Kuolleelle hevoselle ei kannata ostaa satulaa. 🙂

 3. Eero, kauhean näköinen teema. Yksinkertaiset ikonit? not.

 4. WP7:aa parempi ratkasu Nokialle ois ollu Symbianin hiominen suljettujen ovien takana ja julkaisu uutena käyttiksenä, nimettynä jotenki Qt-tyyliseks. Sillä ja MeeGolla ois sitte Qt:n avulla vallattu maailma. 😀

  No, toivotaan,että tuosta MS-liitostaki jotain tulis.

  1. Parempi ratkaisu olisi ollut aloittaa oikeasti _tyhjästä_, tosin silloinkin olisi noussut ongelmaksi sama kuin Nokialla jo nyt, eli kuinka erottautua markkinoilla varsinkin Androidista tarpeeksi. Olisi pitänyt saada aikaan jotain oikeasti uutta, esim. Android-tyylisellä widget-työpöydällä ei pitkälle pötkitä, jos ei sitten ole mitään muuta ylivoimaista tarjolla.

 5. ”Investointeja on luvassa myös rautapuolelle, joka tarkoittaa yli gigahertsin kellotaajuudella toimivia prosessoreita ja parannettua grafiikkasuorituskykyä”.

  nyt kannattaa satsata kaikki resurssit symbianin kehittämiseen. huipulta on hyvä lopettaa… hyvä nokia, vihdoinkin uudistuksia tulossa symbianiin!!!

  t. osakkeenomistaja

 6. ^ Samoilla linjoilla ollaan. Varsinkin tässä:

  ”Restructure alliance with Microsoft as a tactical exercise focused primarily at the North American market. Release one or two Windows Phone devices under a Nokia sub-brand. Only if carrier acceptance, sales volumes and profit margins are satisfactory, consider releasing more WP devices and make them available in Europe. Windows Phone will not be the primary development platform for Nokia. The Nokia phones with Windows Phone operating system will simply take advantage of the existing developer tools and application ecosystem already put in place by Microsoft.”

  1. Tuohan se olisi minun mielestä ollutkin järkevintä, että tehdään vain jenkkimarkkinoille wp7-puhelimia joilla hankitaan vähän tunnustusta. Jonka jälkeen: enter MeeGo and voilá!

   1. Tuo ois se oikea strategia, jes!
    Mutt eipä taida se liian pieneksi jäävä nuorisoryhmä saada käännettyä vanhusten päätöksiä ellei julkisuus hoida asiaa kuntoon ennen yhtiökokousta

 7. Luultavasti kuitenkin on, että Nokian X7-puhelin on viimeinen symbian^3 laite, jossa on 1ghz toimiva prosessori sekä mahdollisesti erillinen grafiikka kiihdytin.

 8. Voisiko nämä Symbian ja MeeGo-fanit kertoa tyhmälle, että mitkä ovat näiden kahden käyttöjärjestelmän vahvuuksia _kuluttajien_ näkökulmasta etenkin Androidia vastaan? Koska, let’s face it, ulospäin Symbian on Androidia heikompi, eikä ainakaan Maemo ollut juurikaan Androidia parempi. Kaupassa laitteita käpistelemällä kun ei näe esim. sitä Symbian-fanien hokemaa, että Symbian tarvitsee vähemmän paukkuja jne…

  1. Kolmen alustan (WP7, iOS ja Android) olisi muitakin järkeviä vaihtoehtoja. Ja Qt:n osalta Symbianille tehdyt sovellukset pitäisi olla helppo kääntää MeeGolle, ja joka tapauksessa on tulossa yksi MeeGo laite ulos tänä vuonna Nokialta. Varsinkin Qt:n puolesta harmittaa.

   1. No joo, mutta ei tuokaan vastaa kysymykseen. Olen tuota samaa kysynyt joskus ennenkin, mutta vastauksena on aina jotain ”muminaa” Qt:stä, Symbianin vähävirtaisuudesta, uudesta UI:sta ynnä muusta. Koskaan ei kukaan osaa vastata, mikä _käytännössä_ on Symbianilla ja MeeGolla _vahvuuksina_ ja nimenomaan siten, että se kaupassa oleva _kuluttaja_ valitsee laitteen jommalla kummalla käyttiksellä esim. Android-puhelimen sijaan.

   2. Siis eihän kukaan mene kauppaan ja ajattele, että ”ostanpa tuosta Symbian-puhelimen, koska se on vaihtoehto WP7:lle, iOS:lle ja Androidille”. Olettaisin, että ostopäätös syntyy eri yksilöllisten painotusten mukaan käyttötuntuman/käyttömukavuuden, esteettisten arvojen ja ekosysteemin perusteella, jos katsotaan käyttöjärjestelmätasolla.

    Tällä hetkellä minusta Symbiania vastaan puhuu lähes kaikki noista, koska Androidissa nuo on ainakin omasta mielestäni (ja ilmeisesti 350 000 ihmistä muuta ihmistä/päivä) paremmin toteutettuna. Jos taas katsoaan Maemoa, niin siinä on moni noista asioista jo paremmin, mutta sitten tulee taas ekosysteemi ongelmaksi etenkin sovellusvalikoiman osalta. No, Maemoa käyttää vain N900, eikä sitä ole tarkoitettukaan menestystuotteeksi myyntimäärillä, mutta kyllä sekin jotain kertoo.

 9. Jos perustallaaja kävelee kauppaa ostamaan puhelinta ja vertaa Symbiania ja Androidia, niin varmaan lähtee Androidin kanssa, koska käyttis on sulavampi ja modernimman näköinen.

  N8 omistajana kuitenkin pidän sitä tällä hetkellä parhaana kokonaisuutena, Symbianin puutteista huolimatta. Kamera, ilmainen navigointi, UBS otg, 16Gb muistia, HDMI, hyvä akunkesto. Nämä asiat ovat niitä tärkeimpiä monelle. Symbian suoritutuu joka osa alueella vähintääki kohtuullisesti. Ainoa iso miinus tulee selaimesta. Onneksi on Opera.

  Joka käyttiksestä/puhelimesta löytyy ne omat vahvuudet ja heikkoudet.

 10. Itse katselin tuota uutta Desire S luuria mikä vaikutti mielenkiintoiselta. Ei liika iso, parempi build quality kuin edellisissä malleissa, nopeutta löytyy varmasti. Silti jos vaihtaisin sen nykyiseen, en saa käytänössä mitään uutta, muutakuin isomman ohjelmavalikoiman ja nopeutta. Toisaalta menettäisin minulle tärkeän hyvän kameran ja hdmi:n.

Kommentointi on suljettu!