Nokian Richard Green selventää Symbianin, MeeGon ja Qt:n tulevaisuutta

Matkapuhelinjätti Nokian ilmoitus nostaa Windows Phone 7 ensisijaiseksi älypuhelinalustaksi on herättänyt paljon kysymyksiä yhtiön nykyisen tarjonnan tulevaisuudesta. Käyttäjät pohtivat Symbianin ja MeeGon näkymiä sekä kehittäjiä kiinnostaa Qt-kehitysalustan tulevaisuus. Näihin kysymyksiin pyrkii vastaamaan Nokian Richard Green (Executive Vice President, Chief Technology Officer), joka kertoo Nokian näkemyksen Symbianin, MeeGon ja Qt:n tulevaisuudesta aiheita käsittelevillä videopätkillä.

Symbianin osalta Green muistuttaa, että alusta on markkinoiden laajin ja tulee näin ollen tarjoamaan vielä pitkään varteenotettavan vaihtoehdon sekä käyttäjille että kehittäjille. Yhtiöltä on luvassa parannuksia alustan käyttöliittymään, jonka lisäksi tulevien Symbian-luurien rautaominaisuuksia viilataan ylöspäin. Nokia aikoo toimittaa markkinoille tulevina vuosina vielä 150 miljoonaa Symbian-puhelinta.

MeeGon osalta Nokian suunnitelmat ovat selvät. Valmistaja tuo markkinoille kuluvan vuoden aikana alustaan perustuvan laitteen, jolla pyritään keräämään palautetta MeeGosta. Saatua palautetta hyödynnetään tulevaisuuden ohjelmistopäätöksiä mietittäessä.

Qt elää ja voi hyvin, kommentoi Green. Se tulee jatkamaan tärkeässä roolissa, sillä kehitysalustaa käytetään MeeGo-sovellusten luomisessa.

Lähde: Nokian Conversations

15 kommenttia

 1. Just, että kaikkea tehdään ja hirveän hyvin vielä. Aikamoista potaskaa jauhaa green.

 2. Olen käyttänyt Qt-alustaa työpöytäsovellusten tekemiseen eri käyttöjärjestelmille jo useamman vuoden ajan ja todennäköisesti teen niin myös tulevaisuudessa.

  Sen sijaan puhelimissa Qt on kuollut kuin kivi. Kukaan sovelluskehittäjä ei voi olla niin tyhmä, että käyttäisi aikaa ja rahaa kehittääkseen sovelluksia alustalle, jonka kehittämisen valmistaja on ilmoittanut lopettavansa.

  Nokian edustajien puheet Qt:n ja Symbianin tulevaisuudesta voi laittaa markkinointipotaskan piikkiin. He ovat selkeästi tehneet täysin selväksi, että tulevaisuudessa älypuhelimet perustuvat WP7:ään ja Microsoftin omiin kehitystyökaluihin.

  Tällä hetkellä Qt:lle ei siis ole mobiilialalla käytännössä mitään kysyntää. Tilanne muuttuu vain ja ainoastaan, jos joku valmistaja ottaa MeeGon laajaan käyttöön. Esimerkiksi ZTE on ilmaissut kiinnostuksensa, mutta mitään konkreettista ei ole vielä nähty.

  Rich Greenin haastattelussa ei muuten mainita mitään mitä emme olisi aikaisemmin kuulleet Stephen Elopin tai Qt Softwaren taholta. Siinä kierrätetään niitä samoja vanhoja fraaseja.

  Qt-kehittäjien reaktioita voitte lukea vaikkapa tuolta:

  http://blog.qt.nokia.com/2011/02/12/nokia-new-strategic-direction-what-is-the-future-for-qt/

  http://blog.qt.nokia.com/2011/02/16/nokia-cto-rich-green-speaks-about-qt/

 3. Miten QT:n pulttaaminen Windowssiin onnistuisi?
  Ei MS sitä tietenkään tee, mutta onko siihen jotain rajoitetta?

  1. Kai se onnistuisi, jos niin haluttaisiin. Tukihan löytyy kai ainakin työpöytä-windowsilla ja ehkä vanhemmissa Windows Mobileissa.

 4. WebOS tukee myös QT:ta, joten tulevaisuus mobiilipuolella saattaa löytyä sieltä.

   1. Näin taitaa olla, ettei virallista tukea löydy. Toisaalta saattaahan se tullakkin, kun Jaaksi siirtyi Nokialta juurikin WebOS kehitykseen. Voisi olla hyvä veto tosiaan nyt houkutella kaikki Nokian pettämät Qt kehittäjät tekeemään softaa WebOS ympäristöön.

   2. Jos HP tarjoaisi virallista tukea Qt:lle, niin allekirjoittanut siirtyisi heti WebOS:n leiriin. Toisaalta MeeGon taru ei ole ainakaan vielä lopussa, sillä Intelin mukaan tulossa on useita tuotteita tämän vuoden aikana. Tosin samaa mantraa on toistettu jo pitkään.

 5. Ei MeeGon taru lopu, vaikka Nokian kehityspanokset pienenevät. Onhan ainaki HTC ja Acer luvannu MeeGo-puhelimia. Ja ZTE:kin harkitsee. Itse odotan erityisesti HTC:n mahdollista MeeGo-luuria. Toivottavasti vaan Intel ja kumppanit saa alusta asti mukaan toimivat sisältöpalvelut.

  Qt:n tuominen WebOS:iin ois kyllä sekä sille itelleen, että MeeGolle aivan loistava juttu!

 6. MeeGon hyvä menestys seuraavan 2 vuoden aikana olisi kaunis näpäytys Nokian middle-management-strategikoille.

  Erityisesti tuki monelta laitevalmistajalta, joka viimeisenä vei Symbianin jalat alta, saisi minut hymyilemään leveästi.

  Ja ei, minulla ei ole mitään Nokiaa, MeeGoa tai edes Symbiania vastaan. Seuraava luurinikin tulee olemaan E7-00.

  Se on vaan tuo sisäinen manageeraaminen talossa ja sitä kautta dynaamisuuden ja rohkeuden puute, joka saa minut surulliseksi.

  Kauan aikaa sitten kun Ollila, Vanjoki ja pojat olivat vielä nälkäisiä, tilanne oli eri ja kas, silloin tapahtui.

  Hassua, muuten, että suorasukaista analyysiä näistä asioista ei ole juuri minun silmiini ainakaan tullut. Ehkä siellä noksun intrassa on kaikki tämä?

  1. Itse en sano MeeGosta juuta taikka jaata ennenkuin näen. Eihän siitä MeeGon puhelinversiosta ole kovin paljoa kerrottu, siis ainakaan uutisblogeissa. Tablet-version UI ei ainakaan vakuuttanut, ei taustakuvaa ja käyttöliittymä koostuu vaan tylsistä laatikoista.

   1. ”UI ei ainakaan vakuuttanut, ei taustakuvaa ja käyttöliittymä koostuu vaan tylsistä laatikoista.” Missähän olen samantyylistä nähnyt… Hmm… Aiavn WP7 ja live tiles:D Ja se sut vakuuttaa, ehh?
    Mutta asiaan, Meegon tablet UI:ssa voi vaihtaa taustakuvaa ja se laatikkonäkymä ei ole pakollinen vaan löytyy myös normaali valikko yms.

   2. Toivoinkin, että joku tarttuu tohon! 😀 No ei… WP7:n laatikot on silti minusta hienompia, kun muutenkin käyttöliittymä on niin graafinen. Jotenkin ne kulmikkaat laatikot sopii sen selkeän typografian kanssa jne.

    MeeGonkin käyttöliittymä on ihan ok, mutta kokemuksena se ei tällä hetkellä vielä ihan vakuuta. Siis ehkä kuitenkin jotain ”silmäkarkkia” kuitenkin kaipaisi. Käyttökokemuksen puolesta taas MeeGo vaikuttaa videoiden perusteella todella lupaavalta, kun moni asia löytyy suoraan siitä kotinäytöltä. Siis kun kirjanmemerkit on kätevästi, sossumedia yms. on kaikki suoraan siinä.

Kommentointi on suljettu!