Nokia ei näe tarvetta Windows Phone 7:n käyttöliittymän muokkaamiseen

Nokian konseptitasolla oleva Windows Phone 7 -puhelin.

Aikaisempien arveluiden mukaisesti Nokialla on pitkälti vapaat kädet muokata Windows Phone 7:n käyttöliittymää, vahvistaa Nokian teknologiajohtaja Richard Green uutistoimisto Reutersille. Yhtiön sopimus Microsoftin kanssa takaa suomalaisvalmistajalle muita matkapuhelinfirmoja enemmän oikeuksia ohjelmistojätin uutuusalustaan. Muilla valmistajilla ei ainakaan tiettävästi ole vielä mahdollisuuksia puukottaa WP7:n käyttöliittymää.

Laajoista oikeuksistaan huolimatta Nokia ei näe tarvetta merkittäville muutoksille. Greenin mukaan käyttäjäkokemuksen yhtenäisyys on eräs alustan vahvuuksista. Samoilla linjoilla on myös Nokian varatoimitusjohtaja Niklas Savander, jonka mukaan valmistaja ei halua muokkauksillaan vaikeuttaa ohjelmistopäivityksien tuomista puhelimilleen.

Savanderin mielestä syvempien muokkauksien toteuttaminen on järkevintä yhteistyössä Microsoftin kanssa. Näin ne voidaan upottaa käyttöjärjestelmään ja tuoda myös muiden valmistajien saataville. Lausunto viittaa siihen, että Nokialla saattaisi olla merkittävääkin sananvaltaa Windows Phone 7:n kehityksessä.

20 kommenttia

 1. Just joo… Nokia ei halunnut Androidia, koska erottuminen massasta olisi ollut vaikeaa. Ei jumankauta sentään, Nokian johtohan on täynnä tampioita. Harmi sinällään.

  1. Miten se Nokia olisi Androidilla pystynyt erottumaan? Nokia olisi ollut vain yksi valmistaja muiden joukossa, kun taas nyt Nokialla on sananvaltaa koko Windows Phonen kehityksessä + Microsoft maksaa Nokialle mm. kartoista. Androidiin Nokia olisi saanut tehdä varmaan oman UI:n, mutta siihenpä se olisi jäänyt.

   1. Samaa mieltä Mikael Drockilan kanssa (no, tampioista en nyt tiedä, voihan uhkapeli onnistua, mutta) nyt kun Nokia ei ole enää alustaitsenäinen, niin kaikilla mahdollisilla alustoilla vaan kiinnostavia laitteita ja muutaman vuoden päästä tarkastellaan tilannetta mikä on voittaja, vai jatkuuko tukeminen samanlailla. Nokia on kuitenkin bulkkifirma!

    Nokialla olisi mahdollisuus erottua samalla strategialla kun muillakin puhelinvalmistajilla. Palvelulla, joista HTC Sense on se kehutuin, Samsungilla TouchWiz, jne.

    Nokialla se voi olla jo tutuksi tullut Nokia Ovi -palvelu, jolla yhdistetään laitteet ja oma palvelu.

    Kurkkaappa linkin taakse: http://wmpoweruser.com/htc-wants-to-bring-sense-to-wp/ . Onhan se tyhmää olla muokkaamatta edes jotenkin, jos halutaan massasta erottua nykysellä strategialla!

  2. no on se nyt vähän tylsää jos saatanan kaikki maailman känä valmistajat tekee samaan käytikseen olevia puhelimia, muutenkin kaikki android phonet näyttää suht samalta pois lukien ericson ja htc .(se on ihan sama kun kaikki kävis eri leffa teatterissa kattomassa samaa leffaa kuukausia ja sit vaan mennään vakka helsikkin kinopapatsiin kattoon sama leffa vähän paremmilla äänillä)

 2. Itse en edes keksi, miten Nokia sitä voisi muuttaa. Siis mitä siinä UI:ssa Nokia muuttaisi.

  1. taustakuvan mahdollisuus olisi jo iso askel erottua, eikä varmaan päivitykset myöhästyisi muutaman extra-koodirivin takia.

 3. Luuseri-Nokia ei uskalla tehdä mitään ettei vain viimeinenkin oljenkorsi katkeaisi :p

 4. ”Näin ne voidaan upottaa käyttöjärjestelmään ja tuoda myös muiden valmistajien saataville.”

  Miksi Savander välittää muista valmistajista? Haluaako Nokia muita valmistajia jakamaan WP7-kakkua?

  1. En usko, että tässä on taustalla halu ”hyödyttää” muita valmistajia, vaan todennäköisesti se, että näin saadaan varmistettua nopeat päivitykset. Kun ei tarvitse kovin paljoa muokkailla, kaikki saavat päivitykset samassa aikataulussa. Se taas pitää asiakkaat tyytyväisenä ja luulisi sen helpottavan myös devaajien elämää, kun ei ole miljoonaa eri versiota yhtä aikaa liikkeellä.

 5. Tuo oli hyvä pointti noista softapäivityksistä. Nokian maine softapäivitysten julkaisijana on kärsinyt viimeaikoina paljon, joten voi olla että Elop ei halua antaa kenellekään aihetta ajatella ongelmien jatkuvan WP7:n kanssa. Vaikka Noksu jakelisikin WP7:aa sellaisenaan, on Nokian tehtävä vielä saada päivitys menemään laitteisiin asti. Muut laitevalmistajat ovat osoittaneet Androidin kanssa miten se ei välttämättä aina ole suoraviivaista.

  Voi kuitenkin myös olla, että Nokian puheet ovat varutoimia, koska kaikki yksityiskohdat Microkia diilissä tuskin ovat sovittuja.

  1. Luulisi, että kerta Microkia -liiton ansiosta Nokia saa julkaista ensimmäisenä päivitykset, vähän niinkuin Andoidilla Nexus -laitteet.

   1. Google Nexus Oneen ei ole vieläkään tullut virallista Android 2.3 päivitystä, vaikka päivityksen luvattiin tulevan ensimmäisten joukossa nimenomaan kyseiselle referenssipuhelimelle. Kuluttajia kusetettiin?

    Nexus S:ssä on ollut Android 2.3 jo kauan aikaa.

   2. Muttei ole tullut muihinkaan Android laitteisiin. Eiköhän gookkeli pidä omistaan huolen.

 6. Taitaa Nokialla olla huonot muistot Avkonista, että välttävät viimeiseen asti sekaantumasta WP7-käyttöliittymän minkäänlaiseen muuntamiseen.

  Mutta kunhan MS tai Nokia saisi WP7-luurin kirjastoihin socketin liitettyä, niin paikallisverkkosovelluksiakin pääsisi uudella Nokian luurilla tekemään. Mutta pilviclientiksi näyttää uusi WP7-luuri suunnitellun. Eli http:llä tai webserviceillä tulisi kommunikoida tcp/ip:n sijaan.

  1. Eikö tuosta ole ollut puhetta että olisi socketit tulossa siihen Mango versioon jota Nokia odottelee?

 7. Aivan hirveitä nuo palkit tuossa työpöydällä. Hukkaa totaalisesti näytön resoluution ja tuo mieleen 90 luvun alun pc :n.

  1. Miten niin palkit ”hukkaa” näytön resoluution? Ehkä, jos näytössä olisi pelkästään palkkeja, mutta kun siinä on muutakin grafiikka ja tekstiä, niin eiköhän sen resoluution ”huomaa”.

 8. Elop sanoo että jos Nokia olisi valinnut Androidin, niin se ei olisi erottunut massasta. Olen hieman eri mieltä, toki olisi voinut käydä niin mutta Nokia olisi voinut satsata laitesuunnitteluun ja muotoiluun. Ja se olisi onnistunut palkkaamalla hyviä muotoilijoita ja sellaisia laitesuunnittelijoita jotka olisivat innovoivia, ei kaikki ideat vielä ole keksitty ja toteutettu! Android olisi ollut halutumpi käyttis kuin WP7 ja sillä ei olisi ollut windowsimago-ongelmaa – nyt Nokia vaihtaa Symbianin imago-ongelman windowsin imago-ongelmaan. Onko järkevää?

 9. Hyvä että päästään tuohon tuotteen ulkoiseen olemukseen! Minusta Nokian muotoilu on ihan kohdallaan. Laitteet on muotoilu käytettäväksi ja kestäväksi. Esim. iPhone 4G ei ole onnistunut tuossa mielessä.
  Erottuvuudesta olen samaa mieltä, että ulkoisella olemuksella voidaan tehdä paljonkin brändin korostamiseksi. N8 ja E7 ovat hyvin persoonallisia moniin muihin verrattuna. Mutta jos katsoo Samsung Galaxy S:ää, niin kyllähän siitä mieleen tulee halpakopio iP4G:stä.
  Innovatiivisuus ja tuotteen lopullinen ulkonäkö tuskin on nykypäivänä mikään korrelaatio. Iso näyttö ja teknologian rajoitteet vievät laitteita kohti toisiaan. Vai voiko kukaan erottaa flatpanel telkkareita toisistaan ilman valmistajan nimeä? Innovatiivisuus asuu paljon syvemmällä kuin pelkästään ulkoisissa ratkaisuissa ja nehän taas juontaa juurensa koko tuotekehitykseen ja erityisesti siihen miten R&D:tä johdetaan.

Kommentointi on suljettu!