Symbianin uudistunut kotinäkymä ensimmäistä kertaa kuvissa

Nokia on luvannut kehitystyön Symbianin ympärillä jatkuvan kiivaana Windows Phone 7 -siirtymän ajan. Yhtiö kertoi Mobile World Congress 2011 -messuilla esittelevänsä Symbianille uuden ja raikkaan käyttöliittymän, jonka uskotaan vetävän uusia käyttäjiä alustan ympärille. Samalla kerrottiin tulevien Symbian-puhelinten sisältävän aikaisempaa tehokkaampaa rautaa.

Valmistaja ei ole vielä juurikaan antanut konkreettisia esimerkkejä tulevien uudistuksien vaikutuksista käyttökokemukseen. Nyt niitä on kuitenkin luvassa roppakaupalla yllä olevan kuvan muodossa, joka on napattu Smart Devices -yksikön johtajan Jo Harlowin esityksestä.

Kuvan perusteella Symbianiin on luvassa todella merkittäviä uudistuksia. Kotinäkymä on muuttumassa selvästi nykyistä monipuolisemmaksi. Minisovellukset eivät ole enää sidottuina yhteen kokoformaattiin, joka rajoittaa nykyisen alustaversion kotinäkymän muokkaamista.

Laajat uudistukset kielivät siitä, että valmistaja ei ole vielä selvästikään hyljännyt Symbiania. Siihen panostaminen on tärkeää, jotta siirtymävaihe saadaan vietyä läpi mahdollisimman kivuttomasti.

Lähde: My Nokia Blog

23 kommenttia

 1. Ei tuota kannattais kokonaan hylätä, parempi ois jatkaa kolmen alustan strategialla. Symbian halvempiin älypuhelimiin, WP kalliimpiin ja MeeGo pääalustaks pitkällä tähtäimellä. Tuleehan se kalliiks, mutta vielä kalliimmaks voi tulla se, että miljoonat nykyiset Symbian-käyttäjät ei siirrykään WP:een…

  1. Joo 3rp3 puhuu asiaa! Nokian toimitusjohtajaks sais siirtyä! 😀

 2. Ei paljon jaksa kiinnostaa enää Nokian ”siirtymäajan” tuotteet, kun lopullinen tuomio tulee olemaan fiasko Win-puhelimien kanssa. Nokian kumipaatti ei tästä hyökyaallosta enää selviä, kiitos Mr. Microsoft Elopin…

  1. Tämä on totta, tuskinpa kukaan älypuhelinta aktiivisesti käyttävä ostaa enää Symbian-puhelinta. Mitä järkeä on ostaa puhelin, joka perustuu kuolleeseen alustaan? WP7-puhelimia saa jo nyt muiltakin valmistajilta (Samsung, LG ja HTC), joten Nokian uusien puhelimien odottamisessa ei ole myöskään mitään mieltä riippumatta siitä haluatko käyttää WP7-puhelinta.

   Elop on valinnut todella omituisen strategian. En ymmärrä miten Nokia voisi voittaa tämä pelin.

   1. ”Mitä järkeä on ostaa puhelin, joka perustuu kuolleeseen alustaan?”
    Ei ne ominaisuudet häviä mihinkään siitä puhelimesta, vaikka kehitys lopettaisiinkin. Sama koskee ohjelmatarjontaa. Symbian on edelleen markkinoiden parhaita kännykkäkäyttiksiä. Mutta ettehän te olen-sitä-mieltä-että-käyttöliittymä-on-osa-käyttöjärjestelmää–ihmiset sitä tajua.

   2. Ominaisuuksilla ei tee yhtään mitään, jos niiden käyttö on kohtuuttoman hankalaa. Nokia on itsekin viimein havainnut tämän. Valitettavasti Symbianin kannalta he havaitsivat sen liian myöhään.

 3. 3rp3 täysin samaa mieltä.
  Tuolla strategialla säilytettäisiin myös työpaikat, mutta mitäs se Eloppia nappaa. Vaikka Symbianin alasajo olisikin ollut selviö, olisi kannattanut kertoa siitä vasta silloin kun on uutta windows puhelinta markkinoilla. Nyt siirtymävaihee tulee kalliiksi Nokialle, kun seisovat tyhjän päällä.

 4. Vaikka olen oppinut vihaamaan Symbiania, niin ainakin kuvakaappaus näyttää erittäin hyvältä. Jos uusi käyttöliittymä on kokonaisuutena samaa luokkaa, niin Elopin päätös vaikuttaa hyvin omituiselta. Jos käyttöliittymä oli viimein saatu kuntoon, niin mitä mieltä on heittää kaikki menemään viime metreillä?

 5. Näin juuri. Nyt kun uusi Symbian ^3 on juuri saanut uutta tuulta alleen ei ole mitään järkeä heittää sitä heti pois. Symbianin suurin ongelma on sen saavuttama huono maine. Varmaan N97 teki tehtävänsä

 6. Näyttää huomattavasti nykyistä paremmalta. Ja samalla linjalla muiden keskustelijoiden kanssa. Jatkaisivat vaan siitä mihin N8 ja E7:n kanssa ovat päässeet.

 7. …anteeks nyt vaan, mutt mikä tuossa nyt on niin radikaalisti muuttunut… taustakuva? juu, mutt sääloota ei ainakaan oleellisesti… kontaktien kuvat, jotka nyt on alekkain eikä rinnakkain, niinkuin ennen, vai mikä?

  Mä oon ymmärtänyt Symbianin muuttuneen jo aiemmin (S^3:ssa).

  Vai tajusikste vasta nyt, mihin Sympparin pitkällinen haukkuminen johti?
  -> imagon menettämiseen ja Mikki$oftan syliin…

  1. Symbiania on haukuttu aivan syystä. Turha syyttää käyttäjiä, jos tuote on pelkkää kuraa.

 8. Niin kuin arvelinkin… ulkonäöllisesti mennään Androidin linjoilla. Eli eivät ole keksineet mitään uutta tuolla saralla.

  1. Tuskinpa sitä Symbbariin laitettaisiin, vaan Meego on nimenomaan ”uusia innovaatioita” varten rakennettu.

 9. Erona on vain keveys käyttiksien välillä.

  1. Se taas ei peruskäyttäjälle näy. Muuten kuin siten, että kaupassa pääsevät taas vertaamaan Nokian ja esim. HTC:n puhelimia tyyliin ”tässä on edellistä tehokkaampi prosessori, eli on nopeampi. Ja Android marketissa on enemmän sovelluksia”. Tuollaistahan kuulee nykyään. No, Nokiahan on sanonut, että nyt alkaa tulla tykimmällä prosulla yms. vermeillä varustettuja Symbian-puhelimia, mutta eiköhän se akun kulutus noin saada Symbianissakin nousuun.

 10. Täysin samaa mieltä muiden kanssa. Aika käsittämätön strategia. Ois saanu olla Noksulla sen verran munaa, että olisi edes pakottanu sovittaan sen Qt:n WP7 -puhelimiin yhteistyön ehtona, eikä ruvennu vaan Microsoftin huo… maavaiseksi laitevalmistajaksi. 😀

  Uudistukset näyttää kyllä kivoilta.

 11. Mitä te oikein hourailette. Symbian jatkuu _vuosia_ ja ei se ole kuopattu, uusiakin laitteita tungetaan markkinoille. MS:llä on diili Nokian kanssa ja haluaa laitteita, sovelluksia. MS:llä on ollut diili Intelin kanssa vuosia ja on vieläkin.

 12. ”…anteeks nyt vaan, mutt mikä tuossa nyt on niin radikaalisti muuttunut… taustakuva? juu, mutt sääloota ei ainakaan oleellisesti… kontaktien kuvat, jotka nyt on alekkain eikä rinnakkain, niinkuin ennen, vai mikä?
  Mä oon ymmärtänyt Symbianin muuttuneen jo aiemmin (S^3:ssa).”

  Tärkeämpää, kuin se miltä puhelimen päänäyttö näyttää, on se että onko muuttunut se että toimintoja saa kaivella syvältäkin valikoista tai se että esim. tekstiviestin kirjoittaakseen saa painaa aika monta kertaa sormella eri valintakohtia. Tosin en tiedä onko ja kuinka paljon Symbian^3 on muuttunut tässä? Minulla kun on 5800XM ja siinä vanhempi Symbian. Muitakin puutteita on, esim. tekstiviestejä voi poistaa vain yksi tai kaikki! Miksei voi valita kerralla kaikki poistettavat ja poistaa ne sitten kerralla?

  Minäkin olen sitä mieltä että perusteellisesti uusittuna, Symbian voisi olla erittäin hyvä käyttis pienempiin ja halvempiin älypuhelimiin, kunhan käyttö saataisiin helpommaksi ja sujuvammaksi.

  Lopuksi, Nokia kyllä tarvitsisi sen MeeGo-puhelin malliston myös ja ko. puhelimet kannattaisi tehdä niin, että niihin voisi asentaa myös MeeGon tilalle Maemon, tai vaikka molemmat. Maemo kun nyt on jo valmiiksi olemassa.

  Minä epäilen myös ettei WP7 riitä nostamaan Nokiaa suosta, siihen tarvitaan myös MeeGoa/Maemoa. Itse en ainakaan tule Windows-Nokiaa ostamaan, ennemmin vaikka iPhone(5) tai jokin Android-puhelin.

 13. Nää sun Maemo höpinät on nyt ihan pelkkää haaveilua. Nokia on lopettanut sen kehittämisen jo aikoja sitten ja muutenkaan se ei kiinnosta ketään edes Symbianin vertaa.

 14. etpä taida paljoa seurailla näitä ja muita keskustelupalstoja. Kullä Maemo ja Meego kiinnostaa toleela monia ja monet ovat siirtymässä Nokialuureista pois, kun eivät halua sekaantua wp-käyttiksiin ja luureihin

 15. WP7-homman ajatus näyttää ainakin tällä hetkellä olevan sellainen, että tarjotaan työkaluja ilmaiseksi millä voi helposti tehdä luuri-client-softia jotka kommunikoivat ”pilveen”.

  Eli pilvessä serverin päässä ne todelliset sovellutukset tulisivat sijaitsemaan – eikä niinkään client-luurissa. Mutta mites teet pilvi-softia ellet ole jokun sortin fellow microsoftin maailmassa. Ja minkäsuuruisia pilvi-fellow-maksuja sitten tulisi MS:lle maksaa, että saa pilvipalvelun rekisteröityä.

  Eli tähänkö on tultu, että sovelluksien tekemisestä WP7-luuriin tulee maksaa kynnysmaksuja. Se pirun Symbian Signed kun näytti tietä MS:n johtajille aikoinaan. Että vaikka kuin MS:n heput huutelevat ”developers developers developers”-iskuhuutoja markkinoilla.

  Nytkin tällä hetkellä WP7-luureissa ei ole käytettävissä sockettia, millä saisi tehtyä sovelluksia omaan lähiverkkoonsa omiin tarkoituksiinsa ilman IIS:iä ja pilviä.

 16. Tuossa olisi hiukan esimakua tulevasta PR 2.0 – päivityksen tuomista parannukseista:

Kommentointi on suljettu!