Nokia luopuu Qt:n kaupallisista lisensointi- ja palveluliiketoiminnoista

Kotimainen ohjelmistoyhtiö Digia ostaa Qt-ohjelmistojen kaupallisen lisensointi- ja palveluliiketoiminnan Nokialta. Kaupan odotetaan toteutuvan maaliskuun loppuun mennessä. Sen myötä Digialle siirtyy noin 3500 työpöytä- ja sulautettujen ohjelmistojen asiakasyritystä eri toimialoilta.

Digian tavoitteena on laajentaa Qt:n käyttöä kulutuselektroniikassa, teollisuuslaitteissa, sekä muissa sulautetuissa ratkaisuissa ja työasemaohjelmistoissa. Se vahvistaa ohjelmistotalon jo ennestään hyvää asemaa Qt-asiantuntijana sekä laajentaa merkittävästi Digian asiakaskuntaa. Osana sopimusta Digia perustaa tytäryhtiöt Yhdysvaltoihin ja Norjaan vahvistaakseen edelleen läsnäoloaan kansainvälisillä markkinoilla.

Kaupasta huolimatta Qt:n kehitystyö pysyy jatkossakin Nokian käsissä. Matkapuhelinjätti jatkaa teknologian kehittämistä sekä Commercial- että LGPL-lisenssillä työskentelevien eduksi.

Qt säilyy Nokialle tärkeänä teknologiana ja on erittäin tärkeää, että Qt:n kasvu ja menestys voi jatkua. Nokia jatkaa Qt-teknologian kehittämistä usean käyttöjärjestelmän sovellus- ja käyttöliittymäympäristönä mobiili-, työpöytä- ja sulautetuille segmenteille, keskittyen avoimen lähdekoodin kehitykseen ja laajentamiseen. Halusimme kumppaniksi yhtiön joka kykenee viemään eteenpäin Qt:n kaupallista lisensointi- ja palveluliiketoimintaa. Digialla on todistetusti syvää Qt-osaamista, operatiivista tehokkuutta sekä kiinnostusta kasvattaa ja parantaa Qt-yhteisöä kokonaisuutena. Tämä luo Digialle hyvän aseman laajentaa Qt Commercialin lisensointi- ja palveluliiketoimintaa”, sanoi Sebastian Nyström, Vice President, Head of MeeGo, Qt and Webkit, Nokia.

7 kommenttia

 1. Taas nähtiin miten paljon Nokiaa todellisuudessa kiinnosti QT:n panostaminen. No, voi olla vain hyväksi kun Nokian parhaita puolia ei ole softa

  1. Nokia on tehnyt loistavaa työtä Qt:n kehityksessä. Eli väitteesi Nokian softaosaamsiesta on hölynpölyä.

   Mitä ilmeisimmin itse Qt on jatkossakin Nokian omistuksessa ja Nokia siis vastaa Qt:n kehityksestä. Digian vastuulle siirtyy kaupallinen lisensointi ja kaupallisten tukipalvelujen tarjoaminen jne. Tässä on laianus Tietoviikon sivuilta:

   > Nokian viestintäjohtaja Mark Durrant korostaa Tietoviikolle, ettei
   > Nokia ole myymässä koko Qt:ta vaan ainoastaan siihen kuuluvan
   > kaupallisen lisensoinnin ja palvelut. Hän perustelee kauppaa sillä, että
   > kyse on suhteellisen pienestä osa-alueesta, joka ei ole Nokian
   > ydinliiketoimintaa.

   Nokia on myös avaamassa Qt:n kehitystä siten, että Nokian lisäksi myös muut yritykset, kuten Digia, voivat osallistua kehitykseen aiempaa helpommin. Tässä on lainaus siihen liittyen, lähde Nokian Qt blogi:

   > We want to emphasize our long-term commitment to Qt. Nokia will
   > drive Qt developments in support of our business needs and our
   > investments in community building, marketing and R&D will continue to
   > benefit all members of the Qt community. By introducing the up-coming
   > open governance model we will also enable other companies, such as
   > Digia, to more easily contribute to Qt, which will enrich Nokia
   > investments in Qt and benefit and grow the Qt community as a whole.

 2. Ei sitä Symbiania lopeteta ja Meegoa siirretä sivuprojektiksi sen takia että Nokia olisi jotenkin loistanut softaosaamisellaan.

  Kyllä Nokia silloin tällöin onnistuu( esim. ovi kauppa), mutta paljon myös bugisia ja lagittavia ohjelmia löytyy.

  1. Nokian päätös siirtyä WP7:n ei liity millään tavalla Nokian softaosaamiseen, osaamista Nokialta kyllä löytyy.

   > Kyllä Nokia silloin tällöin onnistuu( esim. ovi kauppa), mutta paljon myös
   > bugisia ja lagittavia ohjelmia löytyy.

   Kyseisiäö ongelmia on ihan jokaikisellä alustalla ja valmistajalla.. Tuiollanen harrastamasi leimaminen on vain ja ainoastaan typerää.

   1. Stephen Elop ja Jorma Ollila ovat selkeästi itse kertoneet, että juuri softaosaamisen puute oli päätöksen takana. Molemmat totesivat suoraan ja rehellisesti, että Symbian ja MeeGo eivät ole kilpailukykyisiä ja tämän takia heidän oli pakko etsiä muita vaihtoehtoja. Jos tämä ei ole softaosaamisen puutetta, niin sitten en tiedä mikä voisi olla. Jos sekä toimitusjohtaja että hallituksen puheenjohtaja tekevät tuollaisen ulostulon, niin silloin tosiasioiden kieltäminen on lähinnä naurettavaa.

    Qt on erinomainen kehitysympäristö, mutta sitä se oli myös ennenkuin Nokia astui mukaan kuvioihin.

 3. ”Nokian päätös siirtyä WP7:n ei liity millään tavalla Nokian softaosaamiseen, osaamista Nokialta kyllä löytyy.”

  Niin eli Nokia EI OLE OSANNUT tehdä tuotetta joka menestyisi markkinoilla
  yhtä hyvin kuin kilpailijansa. Symbian tippuu koko ajan. Rautapuolen Nokia hoitaa hyvin, mutta kuten näemme, Korealaiset muovipuhelimet menevät kaupan kun vain softa puoli toimii.

Kommentointi on suljettu!