Vastakkain: HTC Desire HD ja Samsung Galaxy S

Huipputason Android-puhelinta halajava käyttäjä törmää valinnassaan mitä todennäköisimmin kahteen malliin, jotka tulevat HTC:n ja Samsungin suunnalta. Korealaisen Samsungin lippulaiva on suureen suosioon noussut Galaxy S ja taiwanilaisen HTC:n kärkimalli kantaa nimeä Desire HD.  Molemmat tarjoilevat kovia ominaisuuksia, suuren näytön ja Android 2.2 -alustan. Kumpi niistä olisi parempi valinta? Siihen pyritään löytämään vastaus tässä artikkelissa.

Rakenne

Laadukkuutta ja jämäkkyyttä mitattaessa ilman suurempia selittelyjä taisteluparista voittajaksi selviytyy HTC Desire HD. Se on yhtenäinen paketti, joka huokuu laadukkuuden tuntua. Se ei ole merkittävästi Galaxy S:ää isompi, vaikka puhelimen näyttö tarjoaa katselupinta-alaa 0,3 tuumaa enemmän. Laitteita kädessä pideltäessä merkittävimmäksi eroksi nousee paino, sillä siinä missä Galaxy S painaa vaivaiset 119 grammaa on Desire HD kohtalaisen raskas 164 gramman olemuksellaan.

Galaxy S:n muovisen rakenteen positiivinen puoli on nimenomaan laitteen keveys. Se yhdistettynä 9,9 millimetriä ohueen rakenteeseen tekee puhelimesta varsin huomaamattoman esimerkiksi housujen taskuissa. Se tuntuu myös kädessä yllättävänkin sirolta, tosin muoviselta.

Taiwanilaisvalmistajan huippumallin jämäkkyyttä lisää entisestään yhdestä osasta muodostuva alumiininen runko. Sen myötä irrotettavaa takakuorta ei ole ollenkaan, vaan akku löytyy edestä katsottuna vasemmasta laidasta ja SIM- sekä muistikorttipaikat alhaalta. Akkua ja kortteja suojaa muoviset irrotettavat osat.

Tämän erän voittajaksi on pakko nostaa HTC Desire HD, vaikka Galaxy S:n sirous ja keveys nostavat Samsungin älypuhelimen aivan sen kannoille. Korkeamman hintatason puhelimelta vaaditaan kuitenkin laatua ja tästä syytä voittajaksi nousee Desire HD.

Voittaja: HTC Desire HD

Näyttö

Kosketusnäytön laatu nousee molemmissa malleissa keskeiseen rooliin. Informaatio tuodaan käyttäjän eteen näytöllä, jonka kautta myös hallitaan laitteiden toimintoja. On siis tärkeää, että näyttö on laadukas, vastaa kosketuksiin hyvin ja toistaa värit selkeinä.

Molempien kohdalla näyttöjen herkkyys on hyvällä tasolla. Se ei tule yllätyksenä, sillä sekä Galaxy S että Desire HD on varustettu nykystandardien mukaisesti kapasitiivisella paneelilla. Sen sijaan väritoistossa ja katselukulmissa on selkeitä eroja. Siltä osin korealaisvalmistajan käyttämä Super AMOLED -paneeli lyö Desire HD:n LCD-näytön urheilutermein ilmaistuna 6-0.

Paneelien erot eivät ole vain teoreettisia, vaan ne on selkeästi havaittavissa puhelimia vierekkäin tarkasteltaessa. Galaxy S:n katselukulmat ovat erittäin hyvät, värit toistuvat aitoina ja erityisesti musta on selkeästi Desire HD:n näyttöä syvempi ja aidompi.

Taiwanilaisyhtiön puhelimessa värit toistuvat jokseenkin haaleina ja eritoten mustan syvyys on heikko. Katselukulmat eivät myöskään ole sieltä parhaimmasta päästä. Tämän erän voittaakin selkeällä erolla Samsung Galaxy S, jonka Super AMOLED -näyttö on ehdottomasti markkinoiden parhaimmistoa.

Voittaja: Samsung Galaxy S

Tallennustila

Molemmat luurit sisältävät microSD-muistikorttipaikan, joten voittajaa täytyy lähteä metsästämään sisäisen tallennustilan puolelta. Tässä kisassa voittajaksi selviytyy selkeästi Galaxy S, jonka sisuksista löytyy kahdeksan gigatavua tallennustilaa. Taiwanilaisvalmistajan puhelimesta löytyy ainoastaan puolentoista gigatavun verran tilaa omalle sisällölle.

Voittaja: Samsung Galaxy S

Yhteydet

Yhteysominaisuuksien osalta vertailtavaa löytyy paljon. Puhelimet tukevat 900 ja 2100 megahertsin 3G-taajuuksia. Niiden lisäksi Galaxy S tukee vielä myös 1900 megahertsin taajuutta.  Teoreettisissa latausnopeuksissa pidemmän korren vie HTC, jonka Desire HD kykenee lataamaan verkosta tietoa jopa 14,4 Mbps:n nopeudella. Galaxy S joutuu tyytymään puoleen tästä eli 7,2 Mbps:ään. Tietoa ulospäin puhelimet kykenevät puskemaan 5,76 Mbps:n vauhdilla.

WiFi-yhteyden osalta kaksikko tukee yleisimpiä b-, g- ja n-standardeja. Bluetooth-tekniikassa edelle nousee Samsung, joka tukee tekniikan 3.0-versiota. HTC tukeutuu vanhempaa Bluetooth 2.1 -tekniikkaan.

Yhteyksien osalta voittajan valitseminen on vaikeaa. Eroja löytyy, mutta käytännön kannalta niillä ei juurikaan ole merkitystä. Harvinaisuutensa vuoksi Bluetooth 3.0:sta ei vielä saada paljoakaan iloa irti ja sama pätee pitkälti HTC:n parempaan latausnopeuteen.

Voittaja: tasapeli

Kamera

Kilpakaksikko ei taistele parhaimman kamerapuhelimen tittelistä, vaan molemmat tarjoavat tällä saralla tasaisen vahvan suorituksen ilman suurempia yllätyksiä. Desire HD:n varustukseen kuuluvat kahdeksan megapikseliä, LED-kaksoissalama sekä automaattitarkennus. Samsungin Galaxy S joutuu paperilla tyytymään vaatimattomampaan kameraan, joka sisältää viisi megapikseliä ja automaattitarkennuksen, mutta ei kuvausvaloa.

Tässäkin taistelussa voittajan valinta on vaikeaa. Vaikka Desire HD näyttää paperilla huomattavasti kyvykkäämmältä, ei tositilanteen testit välttämättä anna sille merkittävää  etumatkaa. Ulkokuvissa HTC:n puhelin tuottaa paljon kohinaa sekä ongelmana näyttää olevan keskelle kuvia ilmestyvä vaaleanpunainen sävy, joka on vaivannut muutamia matkapuhelinkameroita aikaisemminkin. Ongelma vaivaa erityisesti vaaleita kuvia.

Sisätiloissa kohina ei vaivaa niinkään merkittävästi Desire HD:n kameraa. Tällä saralla värit vaikuttaisivat toistuvan aavistuksen Galaxy S:ää paremmin. Se ei sisällä kuitenkaan minkäänlaista kuvausvaloa, joka tekee kuvaamisesta hämärässä lähes toivotonta.

Esimerkkikuvat: Desire HD 1, Desire HD 2, Galaxy S 1 ja Galaxy S 2.

Voittaja: HTC Desire HD

Käyttöliittymä

Kaksikko eroaa ohjelmistonsa osalta toisistaan varsin merkittävästi, vaikka ne perustuvat samaan Android 2.2 -alustaan. Molemmat saivat itse asiassa hiljattain päivityksen uudempaan Android 2.2.1 -versioon, joka korjaa bugeja ja parantaa laitteiden nopeutta. Ohjelmistojen merkittävimmät erot löytyvät käyttöliittymistä. Samsung tarjoaa puhelimeensa TouchWiz 3.0 -ympäristön ja Desire HD:n käyttöliittymä tunnetaan nimellä Sense.

HTC:n Sense-käyttöliittymä.

Käyttöliittymistä löytyy sekä yhtäläisyyksiä että eroavaisuuksia. Molemmat sisältävät seitsemän muokattavaa kotinäkymää ja valmistajan suunnittelemia widget-minisovelluksia, jotka on rakennettu käyttöliittymän visuaalista ilmettä mukaillen.

Eroja sen suuremmin luettelematta keskitytään ympäristöjen vahvuuksien ja heikkouksien listaamiseen. Sensen merkittävimpänä vahvuutena esille nousee erittäin sulava käyttökokemus. Siinä missä Samsung tuppaa muuttumaan parin viikon käytön jälkeen ajoittain nykiväksi, ei samaa ongelmaa HTC:n huippuluurin kanssa ole havaittavissa. Korealaisvalmistajan puolesta puhuu yleinen selkeys, joka ainakin allekirjoittaneen mielestä on muutamissa paikoissa selvästi kilpailijaansa parempi.

Samsungin TouchWiz 3.0 -käyttöliittymä.

TouchWizin selkeys tulee esille muun muassa päävalikossa. Samsung luottaa sivuttaissuunnassa vaihdettaviin näkymiin, kun taiwanilaisvalmistaja tarjoaa ylhäältä alas rullaavan kiinteän näkymän. Galaxy S mahdollistaa lisäksi kuvakkeiden lajittelun haluttuun järjestykseen. Tällaista toimintoa Sense ei tarjoa, vaan kuvakkeet saadaan lajiteltua vain päiväyksen ja aakkosten mukaan.

Desire HD:ssa jää lisäksi kaipaamaan Galaxy S:n kätevää ylävalikkoa, joka saadaan Android-puhelimissa esiin näytön yläreunaa alaspäin vetäisemällä. Samsungissa käyttäjä löytää sieltä kätevästi pikapainikkeet, joilla saadaan kytkettyä pois ja päältä WiFi, Bluetooth, GPS ja automaattinen näytönkierto sekä voidaan kytkeä laite äänettömälle. HTC on korvannut painikkeet listaamalla mukaan viimeisimmät käytetyt sovellukset.

Työpöydän osalta enemmän muokkausmahdollisuuksia tarjoaa HTC, jonka widget-valikoima on selvästi Samsungia laajempi. Taiwanilaisvalmistaja tarjoaa minisovelluksistaan useita kokovaihtoehtoja, jotka helpottavat niiden sijoittelua.

Voittaja: HTC Desire HD

Yhteenveto

Samsung Galaxy S ja HTC Desire HD on erittäin tasavahva kilpakaksikko. Molemmista löytyy sekä heikkouksia että vahvuuksia, kuten saattoi odottaakin.

Voittajaksi kilpailussa on nostettava HTC Desire HD, joka kepittää ohjelmistopuolella Samsung Galaxy S:n, vaikka häviääkin korealaispuhelimelle näytön laadussa ja tallennustilan määrässä. Tosin on todettava, että testin aikana julkaistu Android 2.2.1 -päivitys Galaxy S:lle kuroi käyttöliittymien välisiä nopeuseroja mukavasti kiinni. Siitä huolimatta HTC:llä on hienoinen etumatka tällä osa-alueella. Paremmasta suorituskyvystä kertoo myös Desire HD:n selvästi suurempi pistemäärä Quadrant-testiohjelmassa.

Lopulta puhelimen valinnassa tärkeimmäksi tekijäksi nousevat henkilökohtaiset mieltymykset. Jos hakee kevyttä ja siroa luuria suurella kosketusnäytöllä sekä Android-alustalla, on valinta Galaxy S.  Jos kuitenkin arvostaa jämäkkää rakennetta ja näyttävää käyttöliittymää, kannattaa katse kääntää HTC Desire HD:n suuntaan.

Video

18 kommenttia

 1. Yksi ainakin itselleni melko tärkeä pointti on, miten hyvin valmistaja jaksaa päivittää tuotettaan. Käsittääkseni HTC on tämän suhteen parempi vaihtoehto näistä kahdesta.

  Suoranainen puute Samsungissa on kuvausvalon/salaman puute, toki yökuvaus-tilassa saa kohtuullisia kuvia silläkin.

  Olen kuitenkin varsin tyytyväinen ollut omaan SGS:ään, toivottavasti 2.2.2 tai 2.3 -päivitys saadaan vielä punnerrettua tähänkin puhelimeen.

 2. Hyvä artikkeli! Tosin kohtahan on jo Galaxy S 2 tulossa ja varmaan HTC:lta myös päivitys.

  Itsellä on Desire HD ja mietin oston aikoihin pitkään kumman otan. Voittaviksi ominaisuuksiksi tulivat jämäkkä rakenne (Samsung tuntuu lelulta), selvästi parempi kamera (artikkelin vaaleanpunaista sävyä en tunnista), käyttöliittymän ulkonäkö sekä käyttö, sekä tieto siitä, että Samsungilta päivityksiä ei tipu aivan tarpeeksi usein. Vaikka Samsungin näyttö onkin loistava, ei se ollut ratkaiseva kriteeri, HD:n näyttö on kuitenkin todella hyvä. Samsungin näyttö HD:n muiden ominaisuuksien lisäksi ja vielä N8:n kamera, niin johan on paketti. 🙂

 3. Toivottavasti tulevassa Samsung Galaxy S2 -mallissa on jo (power led) tai (dual led) -salama/kuvausvalo!.

  1. Toki löytyy:
   ”Laitteen takana on LED-salamavalolla varustettu 8 megapikselin kamera”

   1. Olipa huono lainaus, mutta kyllä siinä tosiaan on se power led.

 4. ”HD:n näyttö on kuitenkin todella hyvä”

  Tuo ylhäällä oleva kuva ei kyllä HD:n näyttöä imartele. Ilmeisesti kyseessä on ”puolueellinen kuvakulma” tms., joka saa HD:n näytön näyttämään surkealta.

  1. On se näyttö oikeasti hyvä, mutta jos otat siihen viereen Galaxy S:n niin toki se kalpenee…HD on ehdottomasti huippulaite, mutta sen akunkesto tekee siitä mahdottoman käyttää…toki riippuu käyttäjästä, mutta itsellä se akku piti ladata 2 kertaa päivässä.

 5. Ilmeisesti HTC:n näyttöä on hieman himmennetty ennen testiä , ja tuota muistipaikan suuruutta en arvosta kovin paljoa ,sillä tietohan voi olla muistikortilla mistä se on helppo vaihtaa seuraavaan kännykkään jos esim .puhelin sattuu särkymään tai kastumaan tai muuten pimahtamaan.Nämä pika painikkeet voidaan HTC:ssä järjestää vaikka viereiselle sivulle mistä niitä voi käyttää mielin määrin.Ja vaikka kopioida niitä kansioihin mistä ne ovat yhden sormenliikkeen päässä.

  1. Ei ole himmennetty. Kaikissa kuvakulmissa näyttö ei kuitenkaan ole yhtä huono, kuten videoltakin ilmenee. Kuvassa näkyy kuitenkin millainen Desire HD:n näyttö voi pahimmillaan olla Galaxy S:ään verrattaessa, jonka paneeli on kuvakulmasta riippumatta aina loistava.

 6. Hyvä esitelmä videolla. Kiitos vaan. Mutta yhä useammin on alkanut tuntumaan siltä, että eikö esittelyvideoita voitaisi tehdä myös sen perusteella, kuinka luurit ovat konfiguroitavissa esim. WLAN-laitteeseen.

  Niin, siis onko noissa em. laiteissa jotain keskinäistä eroa (kun ovat Androideja molemmat) mutta eri valmistajan fyysisiä laitteita, niin mitä esimerkiksi tulee molempiin tökkiä asetuksiksi, jotta luureilla pääsee WLANnin kautta selaamaan nettiä taikka ajamaan omia ohjelemia esim. socketilla tehtynä.

  Siis, tuleeko luurille antaa oma IP, tuleeko luurille antaa oman nimi tietokoneen tapaan, millainen nettimaski, miten salasanat konffataan ja onhan noita asetuksia ties vaikka kuin. Mutta noin niinkuin tavallisen käyttäjän kannalta, olisi mukava nähdä joskus sellainen video, missä luuri asetellaan WLAN-laitteeseen yhteensopivaksi.

  Toki luurin asetukset ovat myös WLAN-laitteesta riippuvia, että ehkä tämä pointti tuottaa vaikeuksia antaa selviä ohjeita luurin konffamiseksi WLAN-laitteeseen. Mutta ei tässä olla pyytämässä videota kuinka laite konffataa WLAN-laitteeseen, vaan toivotaan yleistä esittelyä luurien konffauksista esim. WLAN-laitteeseen yhteensopivaksi.

 7. Olisiko Teemu mahdollista, että vertailisit sgs:n ja e7 näyttöjä väritoiston ja erityisesti resoluution osalta? Olisi hieno nähdä ”todellinen” ero.

 8. Kumman kello on parempi/oikeassa ajassa, kun kaksi tuntia näyttää olevan ajoissa heittoa? 😉

 9. Jätitte kertomatta HTC Desire HD:n naurettavan pienen akun, ei kukaan halua ostaa noin isoa näyttöä paskalla akulla TV: ylepä galaxy s omistaja.. Galaxy S on tämän hetken markkinoiden paras puhelin jos jaksaa nähdä vaivaa ”virittelyyn” netistä löytyy hyviä ohjeita!

  1. Ongelma onkin siinä, että useimmat eivät halua viritellä puhelimensa kanssa, vaan haluavat valmiin ja toimivan paketin, jossa on takuu. Itse ostin android-luurin juuri siksi, että haluan viritellä.

   Puhut totta siinä, että samsung ei ole julkaissut vielä yhtään kunnollista päivitystä galaxy ässälle, ja itsekin lopetin virallisten ROMien käytön jo ensimmäisinä käyttökuukausina. Xda:n tyypit ovat tehneet päivittämisen osittain jopa helpommaksi kuin samsung edellyttäen tietenkin alussa tiettyjä toimenpiteitä.

   Niin ja kaikille tiedoksi että gakaxy s saattaa saada android 2.3,sillä ainakin yksi versio siitä on jo vuodettu nettiin. Voin kuitenkin sanoa että jos HD:ssa olisi samoled näyttöja hiukan isompi akku, niin se olisi itselle ehdoton ykkösvalinta galaxy s:n sijasta.

 10. Yksi ominaisuus, joka tuli mieleen, on Samsung Galaxy S:n silmiinpistävä ”iPhone”-look. Ostin lahjaksi SGS:n vaimolleni, ja suunnilleen ensimmäinen reaktio ja toteamus oli että ”täähän on ihan iPhonen näköinen” 🙂 Muita ensiplussia tuli keveydestä ja näytöstä, sekä kamerasta ja videon laadusta.

  Jos tykkää iPhonesta vaan ei halua sitä ostaa, niin silloin SGS on oivallinen valinta.

 11. Ihmettelen Desire HD:n akunkeston moittimista. Itsellä on puhelin koko ajan wlanissa kiinni (kotona ja töissä), soittoja tulee päivittäin useita ja eri sähköpostit yms päivittyvät säännöllisesti päivän aikana (yön ajaksi saa päivitykset yhtä nappia painamalla suljettua). Työmatkoilla kuuntelen mp3-soitinta.

  Desire HD:ssa on sama prossu kuin perus desiressä mutta uudempi, 45nm tekniikalla tehty, joten se kuluttaa huomattavasti vähemmän virtaa.
  Netissä löytyy myös testejä jossa kerrotaan akun kestävän kauemmin HD:ssä kuin perus desiressä.
  SGS oli aiemmin mulla käytössä mutta vaihdoin HD:hen yksinomaan siksi että se toimii nopeammin ja lagfixejä ei tarvitse asentaa (joilla SGS nopeutui huomattavasti)

 12. Mielenkiintosta sikäli että tele.fi sivuilla lukee että htc desire hd:ssa olis super amoled näyttö. ihan sillä sen ostin, oli mukava huomata että eipäs olekaan

 13. meinasin tollaasen desire hd hankkia mut on vaan nii älyttömän iso kokoonen…no sehän johtuu isosta näytöstä mutta silti!

Kommentointi on suljettu!