Videolla: Symbianin uudistunut verkkoselain

Matkapuhelinvalmistaja Nokialta odotetaan kuumeisesti Symbian^3-puhelimille suunnattua PR 2.0 -päivitystä, joka tuo merkittäviä uudistuksia maailman käytetyimmälle älypuhelinalustalle. Se tuo mukanaan muun muassa pystytasossa toimivan QWERTY-näppäimistön sekä jonkinasteisen tuen NFC-tekniikalle.

Eräs odotetuimmista uudistuksista on päivittynyt verkkoselain. Se tarjoaa helppokäyttöisemmän käyttöliittymän, jonka myötä esimerkiksi osoiterivi on siirtynyt selaimen yläosaan. Luvassa lienee myös parannuksia suorituskykyyn, joiden lopullinen vaikutus selviää, kun päivityksen virallinen versio saapuu käyttäjien ladattavaksi.

Symbianin PR 2.0 -päivityksestä on viime aikoina saatu esimakua varsin mukavasti. Hiljattain verkkoon putkahti video, jossa käydään yleisesti läpi paketin uudistuksia. Nyt vuorossa on pätkä, joka keskittyy täysin uuteen verkkoselaimeen. Siinä käsitellään selaimen toimintoja ja testataan sen toimivuutta useilla eri verkkosivustoilla.

12 kommenttia

 1. Onpas hidas. Ovat vihdoinkin laittaneet osoiterivin niin, että ei tarvii painella nappeja, pointsit siitä. Tosin joidenkin Nokia-fanien mielestä tuo kai oli huono juttu. Minusta se on ehkä kävtevin tapa sijoittaa osoiterivi.

 2. Tätähän ootetaan kuin kuuta nousevaa ja jos se valmis versio tulee olemaan nuin hidas ja kömpelö niin silloin siitä kyllä tulee floppi!

 3. En usko, että juuri kukaan tämän videon alusta loppuun katsova harkitsee enää nokian luurin ostamista. Olipas siinä taas nokia parhaimmillaan, oikeesti ei tuollaista voi yksinkertaisesti olla enää vuonna 2011, tuollaista ei olis pitäny olla enää edes viimevuonna.

  Tässä taas pieni klippi missä kilpailijat menee http://www.youtube.com/watch?v=YULY7WXsbSI&feature=related

  1. lisätään siis vielä, että älypuhelinta ostava

 4. Jotta totuus ei unohtuisi, niin koitetanpas muistaa että Nokialla on tarjota tämän hetken paras mobiiliselainkokemus (N900, parempaa ei ole): http://www.youtube.com/watch?v=1mQm2UC-wCY (jos tuo default MicroB ei riitä, löytyy myös Mobile Firefox ja Opera)

  En voi ymmärtää miksi MicroB selainta ei jo kauan sitten portattu Symbianille. Toisaalta en voi myöskäään ymmärtää miksi N8:n ja E7:n rautaan ei laitettu Maemo5:ttä ja/tai sen seuraajia Maemo6/MeeGoa. Nokia on ampunut itseään päähän roikkumalla Symbianissa, mutta myös pitämällä sisäisiä ”raja-aitoja” ie. N900 tarjoaa internetkokemuksen, N8 valokuvajutut ym. Järjetöntä sanon minä!

  1. Ja perustelut on mitkä parhaalle kokemukselle?

   Onhan toi selkeesti paras selainkokemus mitä nokialta saa ja näyttääkin varsin hyvältä, mitä tosin itse koitin selata serkun laitteella niin resistiivisen näytön kankeus tuli esiin.

   Mutta en henk koht. ainakaan luopuisi pinch zoomista ja sitähän ei N900:lle tule koskaan. Eli kyllä kallistuisin nettikokemuksen puolesta minkä vaan kilpailijan huippuluuriin ennen N900, jos nyt pitäisi vaihtaa niin ottaisin WP7 selainkokemuksen.

   Operaa tuli testattua ilman ilman pinch zoomia ja kyllä sitä ikävä aika nopeasti tuli ja se selaamisen helppous, nopeus ja vaivattomuus mihin oli jo vajaan vuoden aikana tottunut vaihtui kankeaan näytön tökkimiseen, missä tuntu, että aina ollaan joko liian lähellä tai kaukana.

  2. Tuon videon perusteella ei kyllä voi sanoa nopeudesta _yhtään_ mitään kun varsinainen sivun lataaminen on leikattu pois! Oman kokemuksen mukaan N900 selain on ihan ok, mutta nopeudessa häviää kyllä Androidin selaimelle.

 5. Ainut vaan, että tuo ei kyllä käsittääkseni ole se suuri selainpäivitys. Tuo ei mielestäni ole se Qt-pohjainen selain, josta on puhuttu, vaan vanha selain paranneltuna. Esimerkiksi tuo pinch to zoom näyttää vanhan selaimen toteutukselta. Toinen huomiota kiinnittävä asia on se, että videon perusteella tuo selain ei ainakaan vielä tue rautakiihdytystä, joka sekin viittaa banhaan selaimeen.

  Jokatapauksessa kyseessä on kehitysversio eikä lopullinen tuote, joten on täysin typerää meuhkata kehitysvaiheen aikaisen videon perusteella. Tosin vaijkuttaa siltä, että esimerkiksi Mikkis pyrkii aina käyttämään joka tilanteen Nokian ja Symbianin mustamaalaamiseen, eli moinen typeryys ei kyllä yllätä.

 6. Ei tätä voi minuuttia enemmän katsoa. hyh

 7. Itse olen videon perusteella iloisesti yllättynyt.

  Teidän pitää muistaa, että on turha verrata 1Ghz luureja Nokian luureihin, joissa kellotaajuus on huomattavasti pienempi. Samalla emme voi tietää onko tuossa langattomassa yhteydessä millainen nopeus. Olisi ollut järkevää ehkä testin aluksi näyttää jonkinlaisella nopeustestillä millaisesta yhteydestä on kyse.

  Tämä sama selain tulee olemaan myös Nokian edullisimmissa luureissa, ja jos selain tukee nyt ”normaaleja” sivuja, on edistysaskel jo huimaava. Nokia tulee jatkossa siis tarjoamaan jo alle 200€ puhelimiin hyvää selaimen käyttökokemusta. Nokia itse nostaa kalliimpien puhelimien prossutaajuudet gigaan, joten ehkäpä silloin kokemus on lähempänä Android luurien tasoa. Ei kuitenkaan ole reilua vertailla 500-600€ puhelimen käyttökokemusta tällaisen n. 350€ maksavan puhelimen suorituskykyyn. Etsikääpä käsiinne myös WP7 selainta koskevia rajoituksia. Nopeus ei ole kaikki kaikessa, vaan sen pitää myös toimia oletetusti.

  Veikkaan myös, että tämä selain ei vielä hyödynnä S^3 perheen puhelimien GPU:ta.

  N900 liittyviä kommentteja en edes kommentoi muuten, kuin että kokeilkaapa varata vaikkapa lentolippuja i- tai Android laitteillanne. Mobiilisivut kielletty.

  1. Chris, miksi niitä ei saisi verrata gigahertzin luureihin? eikös kaikki sano, että nokian luurit ei kaipaa lisätehoja? ja kuitenkin puhutaan samana vuotena tulleista luureista ja vielä samanhintaisista (N8), se on nokian oma ongelma eikä kilpailijoiden jos ei ole kipailukykyistä luuria tehojen puolesta.

   Eikä toi muutenkaan pidä paikkaansa koska kohta 2 vuotta vanha iPhone3gs tarjoaa täysin erillaista suorituskykyä nettiselauksessa ja on tehojen puolesta samaa tasoa c7/N8 kanssa, paitsi että iPhone 3gs käyttää uudempaa prossutekniikkaa.

   Toi on sitten ihan sama, kun sanoisi, että N8 kameraa ei saa verrata kenenkään muun kilpailijan kameraan koska ei ne oo teknisesti samalla tasolla, kummasti sitä kuitenkin vaan verrataan aina ku siihen mahdollisuus tulee.

   ”Ei kuitenkaan ole reilua vertailla 500-600€ puhelimen käyttökokemusta tällaisen n. 350€ maksavan puhelimen suorituskykyyn.”

   Kuten sanottua ymmärtääkseni C7=N8 käyttökokemus on täysin sama raudan tehojen puolesta joten verrataan vaan siihen n. 500e maksavaan.

   Mikä tuossa lentolippu jutussa kiikastaa, mikä oli pointti? mitä n900 tarjoaa mitä android puhelimet ei? omalla iluurillakin voi tilata lentolippuja (ryanair, finnair ja sitten oli vielä joku kolmas) ilman mobiilisivua ja miksi mobiilisivut on kielletty, kun ne on nimenomaan tehty puhelimia varten 😀

Kommentointi on suljettu!