Alkuvuodesta ensimmäisen kerran demotun Android 3.0 Honeycombin lähdekoodia ei tulla julkaisemaan avoimelle kehittäjäyhteisölle vielä hetkeen, kerrotaan Googlelta BusinessWeekille. Yhtiö perustelee ratkaisuaan sillä, että Honeycomb on soveltuvainen nykyisessä muodossaan vain tableteille ja vaatii vielä hiomista, jotta sitä voidaan käyttää esimerkiksi matkapuhelimissa.
Yleensä Google on antanut merkittävimmille valmistajille ennakkoon uuden alustaversion käyttöön, jotta yhtiöt ovat voineet rauhassa hioa tuotteitaan. Näin on toimittu osittain tälläkin kertaa, sillä ainakin HTC, Samsung ja Motorola ovat jo päässeet Honeycombin kimppuun. Tuotteen julkaiseminen avoimen lähdekoodin pakettina antaa kuitenkin myös pienemmille tekijöille mahdollisuuden hyödyntää alustaa. Nyt näyttää siltä, että kyseiset tahot ja kehittäjät joutuvat odottamaan paketin julkaisua vielä useita kuukausia.
Googlen Andy Rubinin mukaan yhtiö teki muutamia kompromisseja luodessaan Honeycombia. ”Saavuttaaksemme aikataulumme tablettien osalta teimme muutamia kompromisseja suunnittelun suhteen. Emme halunneet ajatella mitä tarvitaan jotta sama ohjelmisto voisi pyöriä puhelimissa. Se olisi vaatinut huomattavan paljon lisätyötä ja vienyt aikataulumme mielestämme liian kauas tulevaisuuteen.”
Yhtiö pyrkii päätöksellään estämään huonon käyttäjäkokemuksen. Jos koodi julkaistaisiin, ei Google voisi mitenkään torjua valmistajia tai kehittäjiä muokkaamasta Honeycombia puhelimiin. Tästä ei seuraisi Rubinin mukaan mitään hyvää.
Lähde: Engadget
En viitsinyt vain omin eväin tulla kommentoimaan uutista, joten:
http://techcrunch.com/2011/03/26/open/
Minua ainakin Googlen selitys vakuuttaa. Kun Honeycombin koodi julkistetaan, sitä aletaan aivan varmasti sorvaamaan joka puhelimeen. Herää tietysti itsellä kysymys, että eikö sitten näiden sorvareiden voisi itse antaa muokkailla Honeycomb sellaiseksi, että se toimii puhelimissakin?
Totta kai tuo eroaa muiden Linux jakeluiden kehittämisestä, mutta toisaalta noissa on vähän erilaiset suunnittelulähtökohdatkin. Google kehittää Androidia itse, mutta antaa muille vapauden muokata kun taas jotain Ubuntuja yms. kehitellään jo lähtökohtaisesti ainakin osittain yhteisvoimin. Ja onhan tuo Googlen tyyli silti avoimempi kuin oikeasti suljetuilla käyttiksillä. 🙂