Googlelta oma Android-pohjainen tabletti?

Kuvassa LG:n Optimus Pad.

Kahden oman matkapuhelimen jälkeen ohjelmistojätti Googlen huhutaan siirtyvän suurempiin kosketusnäyttölaitteisiin. Venäläisen matkapuhelinsivusto Mobile-Review.comin perustajana tunnettu Eldar Murtazin väittää yhtiön työskentelevän oman tabletin kanssa, jonka yhteistyökumppaniksi olisi valittu LG.

Murtazinin mukaan Googlen tabletti tulisi perustumaan paranneltuun Honeycomb-versioon, joka nähtäisiin ensimmäistä kertaa tositoimissa Googlen ja LG:n yhteistyölaitteessa. Androidin tablet-optimoitua 3.0-versiota on useissa arvosteluissa moitittu viimeistelemättömäksi, joten Google halunneekin paikata pahimmat puutteet ennen oman tabletin julkaisua. Venäläistoimittajan mukaan laite nähdään markkinoilla aikaisintaan loppukesästä.

Google-tablet ei kuulosta yhtiön nykystrategian valossa kovinkaan epätodennäköiseltä. Yhtiö on perinteisesti pyrkinyt omilla laitteillaan kiihdyttämään muiden valmistajien intoa Androidia kohtaan sekä esittelemään uuden alustaversion ominaisuuksia.

Lähde: UnwiredView

8 kommenttia

 1. Tämä on varmaan melkoinen pettymys Motorolalle. Ensin he saavat puolivillaisen Android version, jolla on tarkoitus valloittaa tablettimarkkinat Motorolan lipun alle. Versio saa osakseen kuitenkin kritiikkiä, eikä valloitus ala niin vauhdikkaasti kuin suunniteltiin. Google vie avoimen käyttiksensä lukittujen ovien taakse ja lupaa julkaista korjatun version myöhemmin. Sitten käy ilmi, että jatkossa yksinoikeus kumppanuutta jatketaan kuitenkin LG:n kanssa, eikä Motorolan.

  Voisi laittaa ”Don’t be evil” tarrat tilaukseen Googlen verkkokaupasta.

  1. En itse ehkä ihan noin kärkevästi sanoisi. Minusta Googlen perustelut ovat kuitenkin loppupeleissä kuulostaneet ihan vakuuttavalle (siis sen suhteen, miksi Honeycombin lähdekoodia ei ole julkistettu). Ja mitä tuohon yksinoikeus kumppanuuteen tulee, niin eihän tuo mitään yksinoikeutta tarkoita. Google ei ole ennenkään harrastanut mitään yksinoikeuksia. On totta, että ”omat” tuotteet saavat päivitykset yleensä ensin, mutta enemmän on kiinni muiden valmistajien haluista tuoda päivityksiä vanhoihin malleihin.

   Ja tuskin Motorolalla on mitään yksinoikeutta ollutkaan. Onhan noita Honeycomb julkistuksia tullut jo Samsungilta ja LG:ltä. Ehkä etuoikeus korkeintaan.

   1. Valitsin sanani huonosti tai en selittänyt sitä tarpeeksi. Sanalla ”yksinoikeus” kuvasin sitä, miten uusimman Android version saa laitteelleen ennen virallista julkistusta aina vain joku tietty yhteistyökumppani. Julkistuksen jälkeen toki muutkin saavat uusimman Android version käyttöönsä.

    Motorola oli kuitenkin kumppani Android 2.0:n (vai oliko se 2.2:n?) julkistamiselle, ja tästä seurasi MILESTONE, ja taas 3.0:n kohdalla XOOMin merkeissä. Mielestäni näiden kahden firman yhteistyössä on nyt tapahtunut jotain mielenkiintoista, koska LG ei ole yhtä vaikutusvaltainen Android valmistaja kuin Motorola. Miksi siis vaihtaa pienempään?

    Ajatuksestasi Googlen ”suutahtamisesta” Motorolalle tuli myös mieleen asian toinen kääntöpuoli: mitä Motorolan oman alustan suunnittelu kertoo firman luottamuksesta Androidin mahdollisuuksiin tulevaisuudessa? Onhan tosiasia, että ZTE, Huawei ja muut edullisemmat kiinalaismerkit ovat lobbaamassa Androidista halpispuhelinalustaa. Ehkä Motorola pelkää, ettei sillä ole kohta apuja tai perusteluita myydä korkean hintaluokan Android laitteita? Kokisin, että LG putoaa ainakin tällä hetkellä samaan kategoriaan kuin ZTE ja Huawei, mutta lähinnä pienuutensa eikä myymiensä laitteidensa keskihinnan takia. LG vielä toistaiseksi pyörittää Androidia tavalla tai toisella edistyneillä hardware-alustoilla.

    Ehkä Googlekin valmistautuu Androidin putoamiseen edullisen hintaluokan käyttöjärjestelmäksi ja LG on viimeisiä oljenkorsia yrittää saada uusia valmistajia tekemään korkean hintaluookan Android puhelimia?

    Odotan mielenkiinnolla, mitä HTC tekee.

   2. Vaikea sanoa, kun ei kuitenkaan tiedä Googlen yms. välisistä sopimuksista. Ja mitä noihin ”yksinoikeuksiin” tulee, niin ne on kuitenkin eri asia kuin Googlen oma Nexus-sarja. Nexuksethan tuntuvat kaikki tulevan eri valmistajilta. Nexus One tuli HTC:ltä, Nexus S Samsungilta. Olisi ihan järkeenkäypää, jos Nexus Tablet tulisi sitten LG:ltä, koska noissa Google vaihtaa valmistajaa. Nexus Onen kumppaniksihan Google oli alunperin pyytänyt Sony Ericssonia. Motolaltahan ei ole ainakaan toistaiseksi tullut Googlen omaan sarjaan puhelimia.

    Itse en usko, että Android vajoaa täysin tuonne edulliseen hintaluokkaan. Jotenkin se vaan olisi erittäin kummallista.Edullisessa hintaluokassa kasvu toki on kovaa, mutta se taitaa kuitenkin johtua siitä, että feature-puhelimista ihmiset siirtyy hintojen alennuttua herkästi edullisen hintaluokan älypuhelimiin. Luulisin kuitenkin, että aina on olemassa markkinat myös kalliimman hintaluoka Android- ja muille älypuhelimille.

    Enkä oikein tässä vaiheessa usko siihenkään, että Google olisi jotenkin ”suuttunut” Motorolalle. Onhan noita muita käyttöjärjestelmiä muillakin valmistajilla käytössä: HTC:llä Windows Phone ja Brew (vaimikäsenytolikaan), Samsungilla WP ja Bada… Sony Ericsoninkin suunnalta on kuulunut, että heiltä alkaa tulemaan Windows puhelimia.

  2. Ehkä Google närkästy Motorolan suunnitelmista valmistaa oma alusta?

   1. Oho sorry nyt annoin väärälle henkilölle krediittiä Googlen suuttumis-ajatuksesta. 😀

 2. Mikä ihme on tarve antaa provosoivia ja suuttumisjuttuja kuten Chris esittelee rehvakkaasti? Android vähemmän kiinnostaa ja sen sijaan kiinnostaa paljonkin MeeGo-käyttöjärjestelmä. 100% täysiverinen Linux, missä kukaan käyttiksen valmistaja tai laitteiden valmistaja voi vain haaveilla.

Kommentointi on suljettu!