Videolla: MeeGo 1.2:n esiversio pyörii Nokia N900:lla

MeeGon kehitys jatkuu, vaikka Nokian panostus alustaan ei ole Microsoft-diilin myötä entisellään. Alkujaanhan MeeGon piti nousta yhtiön tärkeimmäksi älypuhelinjärjestelmäksi kalliimman hintaluokan luureissa, mutta strategian muutoksen myötä kyseisen aseman itselleen nappaa Windows Phone 7.

Linux-pohjainen alusta lähenee kovaa vauhtia 1.2-versiota, jonka pitäisi valmistua huhtikuun aikana. Se tulee optimoimaan käyttökokemuksen älypuhelimia varten. Uutuusversion myötä MeeGon voidaan odottaa hiljalleen valuvan ensimmäisiin älypuhelimiin. Nokia on luvannut julkaisevansa oman MeeGo-laitteensa kuluvan vuoden aikana.

Verkkoon on ilmestynyt mielenkiintoinen video, jossa demotaan MeeGo 1.2 -julkaisun esiversiota Nokia N900 -puhelimella. Videolla käsitellään alustan eri ominaisuuksia ja muun muassa Firefox-mobiiliselainta. Toteutuksessa MeeGo pyörii muistikortin kautta, joka saattaa vaikuttaa sen suorituskykyyn.

Lähde: My Nokia Blog

12 kommenttia

 1. Onko MeeGo tosiaan vielä noin alkutekijöissään vai onko tuo vaan jokin todella vanha versio?

  Toimintaperiaatteiltaan vaikuttaa kyllä ihan mielenkiintoiselta kokonaisuudelta. Mielenkiinnolla kyllä odotan, miltä Nokian oma GUI näyttää, tuo oletuskäyttöliittymä on todella karu.

  1. Kyllä, tämä on MeeGon viimeisin versio. Pohja vaikuttaa nyt kutakuinkin rakennetulta, viimeiset grafiikkaan ja nopeuteen liittyvät viilaukset voi tehdä vielä jälkeenpäin.

   1. Toisaalta monet firmat ovat jo julkaisseet MeeGo tuotteitaan. He ovat kehittäneet MeeGon osat omiin käyttötarpeisiinsa valmiiksi ilman että odottelevat Inteliä tai Nokiaa tai ketään muutakaan. Ja siinä on myös tavallaan MeeGon juju.

    MeeGo on ollut valmis vaikka kuinka pitkään, riippuu vain keneltä tätä kysyy.

   2. Ok. Kiitos tiedosta. Itse en ole seurannut MeeGoa muuten kuin uutisten kautta. 🙂 Ihan hyvinhän tuo periaatteessa siis toimii, mutta jonkin verran näyttää tökkivän ja bugittavan. Tiedätkö, miten tuo moniajo ikkuna siis käytännössä toimii? Kosketetaan tuo yläpalkkia? Vaikuttaa kyllä todella kätevälle, jos ilmoitukset ja moniajo tapahtuu noin, itse siis sain videosta tuon käsityksen. Tuohan on vähän sama tyyli kuin Maemossa, paitsi ilman sitä virtuaalista nappia. Vaikuttaa vähintään yhtä hyvälle kuin Androidissa, jossa siis ilmoitukset tulee yläpalkkiin, jonka voi vetää alas.

 2. Aika jäätävän näköistä, ei ihme että Nokia dumppas projektin.

  Siis millasilla resursseilla tätä alustaa on edes kehitelty kun ei ole tuon pidemmälle edennyt?

  1. Lue ylempää viesti.

   Ja Nokian roolista MeeGo:n kehittäjänä: Nokia oli vain ensimmäisiä laitevalmistajia jotka ilmottautuivat kehittämään MeeGon koodin pohjalta itselleen uuden älypuhelinalustan. Nokia ei siis sitoutunut edistämään kaikille vapaasti jaeltavaa MeeGoa, vaan antoi sen koodia kohti Maemosta jo valmiita ja hyvin toimivia osia. Loppujen lopuksi Nokiaa kuitenkin kiinnosti kehittää oma MeeGo versio (nk. Maemo 6) jolla räjäyttää pankki älypuhelinmarkkinoilla. Nämä suunnitelmat vaihtuivat kuitenkin Elopin tultua. Nokia siis kehitti vain löyhästi MeeGon koodiin pohjautuvaa käyttistä, joka olisi tämän toisen MeeGon (meego.com -MeeGon) kanssa yhteensopiva (sovellukset jne.).

  2. Ei Nokia ole lopullisesti MeeGoa dumpannut. Eloppihan sanoi, että Nokialta tulee tänä vuonna yksi MeeGo-laite, joka on luultavimmin vieläpä älypuhelin-kategoriaan kuuluva laite, koska Nokialta on sanottu, että ei vielä ole suunnitelmia tablet-markkinoiden varalle.

   Ja MeeGon kehittelyäkin Nokialla vielä jatketaan, mikä on tietty ihan fiksua. Jos Nokia pitää MeeGon koko ajan ”ajantasalla” ja kehittää vielä lisääkin ominaisuuksia, niin jos näyttää siltä, markkinoille saadaan suht nopeasti jotain uutta MeeGo-pohjaista. 🙂

  1. Käsittääkseni noista rahoista suurin osa menee Symbianiin.

 3. Eiköhän suurin osa hidasteluista johdu juurikin tuosta muistikortista. N900 saattaa olla myös vähän vanhaa rautaa pyörittämään Meegoa. Käyttöliittymässä nyt ei paljoa ole juhlimista, mutta eihän se Nokian puhelimiin tuollaisena tulekkaan.

 4. @Mikael:
  Käsittääkseni moniajon on tarkoitus toimia siten, että vasemmassa yläreunassa on kuvake jota painamalla pääsee aina näkemään avoimet sovellukset.

  1. Ok. Tuossa videossa vaan näytti siltä kuin yläpalkkia painamalla avautuisi tuo moniajo. Eipähän siitä kuvakkeesta mitään haittaa ole, ainakin helpottaa ensikertalaisia, kun on jokin vihje ruudulla.

Kommentointi on suljettu!