Windows Phone 7:n ominaisuudet kehittäjille laajenevat

Microsoft tekee Windows Phone 7 -alustastaan entistäkin houkuttelevamman kehittäjille tulevalla Mango-päivityksellään. Se lisää alustaan kehittäjien näkökulmasta tärkeitä ominaisuuksia, joiden ansiosta esimerkiksi Skypen ja Layarin kaltaiset suosikkisovellukset on mahdollista tuoda myös Microsoftin mobiilialustalle.

Myöhemmin kuluvan vuoden aikana saapuva päivitys lisää alustaan seuraavat ominaisuudet:

 • Moniajo ja nopea sovellusten välillä vaihtelu.
 • Syvempi integraatio puhelimen kanssa, jonka ansiosta sovellukset voivat hyödyntää laajemmin työpöydälle asetettavia Live Tiles -elementtejä.
 • Uusi Motion Sensor -kirjasto mahdollistaa puhelimen sensoreiden ja kameran monipuolisemman hyödyntämisen. Kirjaston myötä erilaiset augmented reality -sovellukset ovat vihdoin toteutettavissa Windows Phone 7:lle.

Loppukäyttäjille Mango-päivitys tuo muun muassa moniajon, paremman verkkoselaimen, laajemman kielituen ja kustomoitavat soittoäänet.

Lähteet: Engadget & Vesa-Matti Paananen

11 kommenttia

 1. Hienoa. Vielä kun sais sen Noksulaitteen ulos, niin vois ostaakkin.

 2. Tuli pieni luki härö kun luin aluksi että, ”Microsoft tekee Windows Phone 7 -alustastaan entistäkin houkuttelevamman kehittäjille tulevalla Meego-päivityksellään”

  Onneksi luin toiseen kertaan muuten olisin alkanut kaivamaan kalenterista aprillipäivää…

 3. Toivottavasti Nokia tuo nopeasti ulos WP7 puhelimen. Näyttäisi ominaisuudet ainakin paranevan tuossa käyttiksesssä. Ja kehityskin näyttää olevan nopeampaa kun parjatussa Symbianissa.

 4. Tuli livenä katseltua toi keynote

  Kuten arvelin ja olin kuullut jo aikaa sitten niin WP7 moniajo toimii samalla periaatteella kuin iOS, eli paha paikka niille jotka ovat kyseistä moniajoa haukkuneet 🙂

  Eli samanlaisella säästeliäällä linjalla mennään, että ohjelma ei täysin moniaja vaan ne osat vaan mitkä moniajoa hyödyntää ja ohjelmoijien pitää koodata moniajo ohjelmiinsa.

  Itse olen enemmänkuin tyytyväinen tuollaiseen uudentyyliseen moniajoon. En ole kuukausiin sammuttanut yhtäkään ohjelmaa eikä koko moniajoa tarvitse edes miettiä.

  Uutta ie9:ää esiteltiin myös rautakiihdytettynä html5 testin muodossa ja kyllähän pyöri hienosti.

  Sitten oli jotain soittoäänijuttuakin, ilmeisesti vihdoin saadaan vaihtaa soittari! 🙂

  1. Juu, 3. osapuolen softillakin saa vaihdettua soittoääniä. Tuo keynote oli ihan vaan devaajia ajatellen koostettu. Tietysti monet noista vaikuttaa ihan tavalliseenkin kuluttajaan, jos nyt ei muuten niin uudenlaisten ohjelmien muodossa. Skype ja Spotify luvattu. Ja Angry birds tulossa 25.5. 😀

 5. En haluaisi että Microsft saisi huomattavaa asemaa mobiililaitteissa, koska jo tietokonepuolella hallitsevassa markkina-asemassa on kestämistä eikä sitä ole saavutettu ilman likaisia temppuja. Jotkut fanittaa nyt Microsoftia koska Nokia on sen kanssa kimpassa.

  1. En itse kyllä usko, että Microsoft tulee koskaan saamaan määräävää markkina-asemaa. Lähtötilanne on kuitenkin nyt jo sellainen, että Android, iOS ovat markkinaosuudessa huimasti edellä. Kun ajattelee, että iPhone sai vielä valtavat hypetykset, eikä sekään ole noussut edes USAssa määräävään markkina-asemaan.

   Miksi Nokian määräävää markkina-asemaa ei ole Suomessa pidetty missään vaiheessa ”uhkana”? Nokiallahan oli pitkään markkinaosuus Suomessa varmaan lähemmäs 90%. ;D

 6. Onko joku WP7-ohjelmoija tietoinen, että onko socket mukana tulevassa päivityksessä.
  Veikkaan, että ei ole. Sillä minulle on pikkuhiljaa tullut selväksi, että sockettia MS ei toimita luurinsa ohjelmointikirjastoihin, koska socket veisi pohjaa uudelta MS:n pilvipalveluillta.

  1. Socket on mukana. Ja iso kasa uusia APIa.

Kommentointi on suljettu!