Nokia ja Microsoft viimeistelivät liittonsa: nimet paperissa

Matkapuhelinjätti Nokia ja ohjelmistomammutti Microsoft ilmoittivat tänään allekirjoittaneensa sitovan sopimuksen, jonka tuloksena syntyy uusi, yhtiöiden toisiaan täydentäviä vahvuuksia hyödyntävä maailmanlaajuinen mobiiliekosysteemi. Ennakoitua aiemmin valmiiksi saatu sopimus vastaa sisällöltään helmikuun 11. päivä julkistettuja suunnitelmia.

Yhtiöt kehuvat liittouman hyödyttävän molempia osapuolia. Yhteistyön myötä Nokia tuo osaamisensa mobiilikartoissa, -navigoinnissa, kuvaamisessa ja operaattorilaskutuksessa Windows Phoneen. Microsoft tukee Nokian suuria panostuksia alustaan maksuilla, joiden arvon kerrotaan nousevan miljardeihin dollareihin.

Nokia ja Microsoft tulevat avaamaan Nokialle oman sovelluskaupan, joka hyödyntää maailmanlaajuista Windows Marketplace -infrastruktuuria. Sen kautta tullaan levittämään paitsi Windows Phone -sovelluksia niin myös Symbian– ja Series 40 -alustoille suunnattuja applikaatioita. Nykyisille Nokia-kehittäjille tarjolla on ilmainen rekisteröityminen Windows Phone -kehittäjäohjelmaan, joka kannustaa uuteen alustaan siirtymistä.

Tämä on molempia osapuolia hyödyttävä kumppanuus”, sanoi Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop. ”Perustana on yhtiöidemme toisiaan täydentävät vahvuudet ja yhteisen tarjontamme kokonaisvaltainen kilpailukyky.

Tämä sopimus on hyväksi koko teollisuudenalalle”, sanoi Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer. ”Yhdessä Nokia ja Microsoft voivat innovoida nopeammin, ja tarjota kuluttajille ja yhteistyökumppaneille paremmat mahdollisuudet hyötyä ekosysteemimme menestyksestä.

Yhtiöiden tavoitteena on saada Microsoftin mobiilialustaan pohjautuvia Nokia-puhelimia markkinoille suurella volyymilla vuonna 2012.

10 kommenttia

 1. jahas nyt on jo c7 pistetty tollaane kuva mis siin o wp7…tuokaa nyt vaan niitä valmiita kapuloita myyntiin…mut sellaaset vasta 2012 vuonna… -.-”

 2. Mielenkiinnolla katson mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Riski on suuri, mutta voitto vielä suurempi onnistuessaan.

  1. Samaa mieltä, jos esim tuovat onnistuneesti N8-tyyppiset kuvausominaisuudet wp7:n puolelle ja vielä alle 500e hintaluokkaan, niin en tiedä miten sellaista voisi vastustaa. Toki wp vaatii vielä muutamia ominaisuuksia kuten hdmi-tuen/TV-out, ?usb otg? ja xenonsalama, että siitä saadaan houkutteleva myös niille jotka aikaisemmin N8:n ostivat.
   Löytyykö wp7:sta fm-lähetintä muuten??

 3. Nokia on sitten virallisesti liittoutunut paholaisen kanssa (monet eivät pidä Microsoftista sen keljujen temppujen vuoksi). Historialliselta kannalta katsottuna yhteistyö on mennyt muiden firmojen kannalta puihin Microsoftin kanssa, tuskin tämä Nokiakaan on poikkeus. Markkinat ovat myös osoittaneet, että ainakaan tähän mennessä Windows Phone ei ole ostajia kiinnostanut edes Amerikassa. Hidastelua, kaatuilua, rajoittunutta alustaa ja tietoturvaongelmia ei kännyköihin kaivata. Eiköhän tässä käy niin, että jonkin ajan kuluttua Nokialla on omat kuvionsa.

  1. ”Markkinat ovat myös osoittaneet, että ainakaan tähän mennessä Windows Phone ei ole ostajia kiinnostanut edes Amerikassa.”
   Saattaa johtua siitä että ne kaikki mallit ovat peruskauraa, eivätkä tuo mitään erikoista joka erottaisi ne muista tusinapuhelimista.

   ”rajoittunutta alustaa .. ei kännyköihin kaivata.”
   Heh, onko iOS avoin alusta sitten :D?

  2. Hidastelusta ja kaatuilusta tulee jokin aivan muu mieleen kuin WP7:stä.

  3. Yksi iso syy wp7:n huonoon menestykseen on fyysisesti ne luurit, tätä mieltä olen. WP7 strategia on ymmärtääkseni ollut sama kuin iPhonen, että tuodaan älypuhelimet peruskuluttajille, koska puhelínfriikeille noi on aivan liian rajoittuneita, mutta se keille noita yritetään myydä ei tiedä mistään avoimuudesta ja rajoituksista mitään, ne haluaa vaan hyvin toimivan luurin kuten iPhone.

   Niin sitten se itse ongelma, no se on luurien fyysinen koko ja jättinäytöt, edelleen tavallinen käyttäjä haluaa sen about 3,5″ näytön näppäränkokoiseen luuriin, ei mitään halkoja mitä noi WP7 luurit enimmäkseen edustaa, ei tavallinen kuluttaja nappaa kovinkaan usein kaupasta 4″ näytöllä varustettua luuria.

   Itse sanoin aikanaan, että tulen hommaamaan WP7 luurin jos vaan tulee se kiinnostava luuri, no mitäs tässä on ny vuosi menty ja sitä ei edelleenkään markkinoilla ole. Omnia 7 oli lähimpänä, mutta sekin oli jättiluuri.

   Näyttää siltä, että tullaan jatkamaan edelleen tulevalla iPhonella.

   1. Minullakin on ollut hiljaisuutta, kun mikään ei sovi. Odotan muiden valmistajien tuotoksia. Yksi on varma, iPhone ei koskaan ole minulle hyvä.

 4. Eikös noi kaikki ole vähän paholaisia.

 5. hyvä juttu jos tuloon8 ja c7 tapaasia wp7 koska kun oon kattonut kuvia muista wp7 luureista ja ne on isoja kun taas c7 ja n8 on sopivan kokoosia

Kommentointi on suljettu!