Flowd tuo esiin Qt Quickin vahvuudet: jouheva ja näyttävä käyttöliittymä

Uuden Qt SDK 1.1 -paketin mukana toimitettava Qt Quick -komponentti helpottaa toimivan käyttöliittymän suunnittelua mobiilisovelluksiin. Sen avulla kehittäjät voivat luoda sovelluksiinsa käyttöliittymän JavaScript-pohjaisella QML-kielellä, jonka hehkutetaan nopeuttavan prosessia huomattavasti.

Minkälaisiin käytännön tuloksiin uusilla kehitystyökaluilla sitten voidaan päästä? Hyviin, ainakin jos mallina on Symbianille tarjolla oleva Flowd. Se on Digian kehittämä mobiilisovellus, joka keskittyy sosiaalisiin elementteihin ja musiikkiin.

Flowd on yksi ensimmäisistä Symbian-sovelluksista, jonka käyttöliittymä on kehitetty Qt Quickillä ja joka on saatavilla Ovi Storessa. Sen sulava ja näyttävä käyttöliittymä lupaakin hyvää. Ehkäpä uusien työkalujen myötä Symbianilla nähdään jatkossa käyttöympäristöltään aikaisempaa näyttävämpiä sovelluksia.

All About Symbian -verkkosivuston Rafe Blandford tekee pikaisen videokatsauksen Flowd-sovellukseen juttumme lopussa.

Lähde: My Nokia Blog

12 kommenttia

  1. Todella näyttävän näköinen ohjelma, pakko myöntää!

  2. Jos jotain hyvää Nokiasta hakee, niin se on kyllä Qt. Itsekkin sillä olen koodaillut ja täytyy sanoa, että mukavaahan se oli.

  3. Ei olis ohjelma voinu enempää iPhonen ohjelmalta näyttää, grafiikat niin iPhonea kun vaan voi olla ja navigaatio oli myös täysin samanlainen.

    Oli pakko mennä appstoreen ja iPhonellehan toi olikin tehty jo viime vuonna, ei nähtävästi olla muutettu yhtään leiskaa iPhone versiosta.

    Androidille on kans ilmeisesti sama tullu jo viimevuonna ja siinä oli pieni muutos leiskaan, että oli enemmän android henkinen.

    Hieno leiska kyllä ja hyvin pyörii, tuollalailla kaikki kuuluisi pyöriä, pitäisi olla itsestäänselvyys tänäpäivänä.

    1. Sä olet kyllä kans ihme hyypiö ja iphonefanaatikko. Mikähän tuossa nyt muka oli nimenomaan iPhonen näköstä? Ei iPhonella ole mitään monopolia tuolaiseen käyttöliittymään, eikä iphjone ole edes ensimmäinen joissavastaavaa on n’ähty. Siis mikä tossa muka on iPhone-tyylistä? skrollaus?, ruudun alareunan navigointitoolbar?, kuvakkeita listassa? vai mikä ? Suoraansanoen mikään noista ei ole Applen keksintöä, eikä nimenomaan iPhonen ominaisuus.

      1. Siis tuo SAMA firma on tehnyt alunperin tuon leiskan/ohjelman iPhonelle viimevuonna, eli toi tuossa näkyvä leiska on räätälöity nimenomaan iPhonelle ja iOSSiin sopivaksi tyyliltään. http://images.intomobile.com/wp-content/uploads/2010/12/flowd-iphone.jpg Sen takia siitä huokuu iPhonemaisuus, onko se nyt niin vaikea ymmärtää? Noi on iOSsista tuttuja juttuja, että on liukuväriä, karkkivärejä navigointinappulat on tuollasia lasisia kiiltäviä. Tyyli on selkeästi tunnistettava.

        Moni iPhonen ohjelman navigointi on tuolla samalla pohjalla, ymmärtäisit sen varmaan jos olisit käyttänyt. Todennäköisesti jotain valmistyylejä mistä valita. Esim toi back nappula on suoraan iOSsin ipod soittimesta ja samoin toi alalaidan navigointivalikko on myös suoraan ipod soittimesta, mustaharmaata liukuväriä ja haalempaa harmaata aktiivista kuvaketta myöten. http://www.gearlive.com/blogimages/gallery/iphone-unboxing/21-iphone-ipod-videos_medium.jpg

        Ps: voit muuten palata käyttämään sitä sun normaalia nikkiä, ei toi hämää ketään.

      2. No ei ole. Mikkis väittää tyylin olevan selkeästi tunnistettava iPhone-tyyli… no onhan se, jos iPhonen grafiikat ovat ns. Web2.0 grafiikkaa. Kyseistä tyyliä on käytetty työpöytäteemoissa, lukemattomissa sovelluksissa ja webissä jo ikuisuuden, kauan ennen ensimmäistäkään iPhonea. Niissä korostuu lasimaisuus, kiilto, heijasteet, kromi… Se että Apple toi ne iPhoneen ei taaskaan tarkoita sitä että Apple omistaisi ne.

        Kannattaa perehtyä asiaan eikä suoltaa suustaan mitä sattuu… kyllä jokainen saa kyseistä graafista tyyliä käyttää jos kerran Applekin saa.

    2. iphonee toi ei ookkaa nähny…kyllä silmissäs o vikaa

      1. Jatkaakseni aiheesta, yleensänhän siis jos sovelluskehittäjällä riittää kiinnostus niin tehdään omannäköinen leiska joka alustalle jolloin saadaan yhtenäinen käyttökokemus ja jutut toimii niinkun on tottunut käyttämään ja asiat löytyy paikoista mistä niitä on aina käyttänyt, eli ei tarvi ihmetellä, että mistä tätä navigoidaan jne. Tästä toimii hyvänä esimerkkinä imdb sovellus jokaiselle alustalle oma tunnistettava tyyli.

        http://www.toplinestrategies.com/dotneters/http://staging.toplinestrategies.com/dotneters/wp-content/uploads/2011/02/Android_IMDB.jpg tässä on android sovellus.

        http://www.toplinestrategies.com/dotneters/http://staging.toplinestrategies.com/dotneters/wp-content/uploads/2011/02/WP7_IMDB.jpg Tässä Wp7:lle sama, näkee heti, että tuo on WP7:lle tehty, tyyli on sama mitä käytetään yleisesti koko käyttiksessä.

        Tuossa vielä iPhonen http://www.fonearena.com/blog/wp-content/uploads/2009/12/image.png Aika neutraali, tuossa ei ole oikeen mitään.

        ja tässä symbian http://imageshack.us/photo/my-images/63/im1en.jpg/

        Kaikilla noilla on oma tunnistettava tyylinsä, vaikka tosin iPhone ja android on aika paljon samanlaiset.

        Tässä taas esimerkki appstoresta löytyvästä ohjelmasta http://www.dslrphoto.com/dslr/space.php?do=itunes_ranking2&id=386097412&country=japan

        Toihan on ihan suoraan kun WP7 leiska, tuossa ohjelmassa ei ole navigoinnin puolesta mitään tuttua, tuossa ei ole mitään iOSsista tuttua, ihan erityylin nappulat, linkkityylit, graafinen tyyli jne. Ohjelma ei sulaudu millään tavalla iOSsiin, Tuollaisia näkee todella harvoin appstoressa, itseasiassa en ole noin erillaista ohjelmaa tainnut nähdä koskaan.

        Palatakseni vielä tohon flowd:n niin tässä on pari random iPhone appia. http://www.blogcdn.com/www.autoblog.com/media/2010/12/drivemecrazy-iphone-app.jpg

        http://technabob.com/blog/wp-content/uploads/2008/06/iphone_app_store.jpg iPhonen appstore.

        http://i.zdnet.com/blogs/zdnet-uverse-iphone-app.jpg

        Kaikilla näillä ja monilla tuhansilla muilla iPhone ohjelmilla on yhteistä tuo alavalikko ja tuo tietyn muotoinen nappula, eli tuollainen vähän nuolen näköinen, plus muutenkin visuaalinen tyyli.

        Itseasiassa noi samat elementit täysin samannnäköisinä löytyy iOSsista näistä kohdista: viestit, kuvat, kello, itunes, appsore, puhelin, mail, ipod, youtube.

        Eli voisi sanoa kyllä, että nuo ovat iOSSin pääelementejä. Kun käytetään samoja tuttuja tyylejä ja nappeja ym. Niin saadaan ulkopuolisetkin ohjelmat tuntumaan kuin ne olisi valmiiksi jo asennettu käyttikseen ja alustan tekijä olisi tehnyt ne ohjelmat.

        En mä tuossa oikeasti näe mitään symbiania eikä toi myöskään istu symbianin tyyliin, se onko sillä sitten mitään merkitystä on taas ihan toinen juttu.

        Tässä muutama symbian leiska http://thenokiareview.com/wp-content/uploads/2011/02/Nokia-Internet-Radio-For-Symbian%5E3-Now-Officially-Available-505×300.jpg

        http://blogs.nokia.com/nordicblog/wp-content/uploads/2010/12/Toshl-app-for-Symbian-3.png

        http://www.allaboutsymbian.com/news/item/12369_Skype_arrives_on_Symbian3.php

        http://topapps.eu/wp-content/uploads/2010/06/skype.png Tässä skype iPhonelle, täysin erilainen ja siellä on noi samat elementit mitkä on tuossa flowd:ssäkin.

        http://www.elisa.fi/elisa/docimages/doc/tuki_mobiili/symbian3_mfe_1_pieni.jpg

        Ei näistä kyllä mikään tuolta flowd:ltä näytä, ei ole mitään yhteneväisyyksiä, mutta nuo näyttää symbian ohjelmilta ja sopii symbianiin ja näkee heti leiskasta, että mistä alusta on kyse, koska ne on räätälöity nimenomaan symbianille.

        Jos tuo flowd saapuu joskus WP7:lle se on todennäköisesti aika erillainen.

        Mutta tosiaan kuten jo ekalla kerralla sanoin niin hieno leiska kyllä, turha tästä mitään herneitä on nenään vetää 😀

  4. Ja pyörii tosiaan hienosti vaikka rautaa onkin haukuttu.

    Kasvopus on toinen hyvä esimerkki Qt Quickista.

    1. Rauraa on haukkunu lähinnä ne, jotka ei ymmärrä koko asiasta mitään, eli lähinnä se sakki joka vaahtoaa CPU:n kellotaajuudesta ja ytimien määrästä. Jotkut ei vain tunnu ymmärtävän sitä, että pelkkä prosessorin kellotaajuus ei kerro koko totuutta käytännön nopeudesta. Esim GPU vaikuttaaa käytännössä jokapäiväsessä käytössä paljon enemmän kuin esim kellotaajuuden nosto 600Mhz:stä 1Ghz:n.

      1. GPU:n käyttöhän riippuu täysin sovelluksesta. Oikeassa olet, että kellotaajuus ei toden totta kerro koko totuutta.

      2. Rautaa haukkuu kaikki muut paitsi tuollaiset nokiafanaatikot.

        Nokian rauta on alimitoitettu eikä siitä mihinkään pääse, sen tietää jokainen joka on muita kun nokian luureja käyttänyt, jos hinta olisi parisataa egeä alempi kuin kilpailijoilla niin voisi vielä hyväksyä. Eli luurit olisi sellasta zte blade hintatasoa tai hiukan enemmän, mutta nyt näin ei todellakaan ole.

        esim N8 on tehojen puolesta hitaampi tai about samalla tasolla kuin 2009 vuonna julkaistu iPhone 3gs, se kyllä kertoo aika paljon. Uusimpaan iPhoneen ei olekkaan mitään järkeä verrata, koska siihen verrattuna nopeusero on todella huima.

        Siinä olet kyllä oikeassa, että CPU ei kaikkea kerro, onhan siinä iPhone3gs:ssäkin vaan 600mhz, mutta siinäkin on myös GPU ja niistä molemmista on otettu kaikki irti jolloin luuri kykenee vaikka mihin, selaintakin pyörittänyt jo 2 vuotta täysin sulavasti, vaikka olisi miten raskas sivu niin scrolli tai pinch zoom ei tahmaa koskaan.

        Jos N8 olisi sisältänyt edes ARM 8 cortex:n mikä löytyy sekä iPhone 3gs:stä, että N900:sta, mutta ehei kun käytetään vanhempaa ARM11 piiriä joka toisaalla kuulemani mukaan voi olla jopa 50% hitaampi kuin ARM8 Tämä on oikeastaan ainoa järkevä selitys sille miksi N8 ei pysty vastaamaan edes iPhone3gs:lle nopeudessa.

        Onko niin, että symbian ei tue ARM8:aa vai mistä on kiinni, että käytetään noin iankaikkisen vanhaa rautaa? Luulisi helposti voivan laittaa saman kuin N900:ssa?

Kommentointi on suljettu!