Nokian MeeGo-puhelin kehittäjille QWERTY:llä, kuluttajille ilman?

Matkapuhelinjätti Nokian odotetaan vihdoin lähiaikoina esittelevän markkinoille seuraajan N900-puhelimelleen. Kyseessä on siis pitkään odotettu MeeGo-luuri, jonka kehityksen Nokia on vahvistanut, mutta ei ole paljastanut sen ominaisuuksia tai saapumisajankohtaa.

Huhut puhelimen ympärillä kiihtyivät jälleen Nokian mainosvideon vuodettua verkkoon. Uutuuden lopulliseksi mallinimeksi on pitkään uumoiltu N9:ää, mutta myös N950 on aika ajoin esiintynyt huhuissa.

Tuoreimpien tietojen mukaan Nokia olisi valmistelemassa markkinoille kahta MeeGo-puhelinta, joista toinen suuntaa kehittäjille. Kyseinen kehittäjille tarkoitettu MeeGo-luuri tulisi sisältämään fyysisen QWERTY-näppäimistön ja gigahertsin Cortex A8 -suorittimen. Kehittäjät saattavat päästä käsiksi luuriin jo ensi viikon maanantaina starttaavassa MeeGo-konferenssissa, joka pidetään San Franciscossa.

Kuluttajille suunnattu malli tulisi perustumaan pelkään kosketusnäyttöön. Sen pitäisi olla näin ollen kehittäjämallia ohuempi. Sisällä hyrrää oletettavasti ST-Ericssonin tuplaydinsuoritin. Puhelimen julkistuksen arvellaan tapahtuvan muutamien viikkojen sisällä.

Lähde: My Nokia Blog

30 kommenttia

 1. niin juri hyvä nokia…. ilman näppäimistöä, iso pettymys!!!!

 2. Sillä näppäimistöllä mitään tee! Muuta kun tiellä vaan ja paksuntaa puhelinta.

 3. Toivottavasti uutinen pitää paikkansa, niin Joni ja Torsti saavat molemmat mieleisensä.

 4. Sääli jos ei näppämistöä löydy. Itse en voisi edes harkita puhelinta ilman näppäimistöä. Pitää jatkaa N900:lla jos näin todella on.

 5. Juurihan sanottiin että tulee molemmat versiot. Kummastuttaa kyllä että prosessori on sitten taas heikompi näppisversiossa. Valitsen itse kyllä tehokkaamman prosessorin.

  1. Niin, molemmat mallit, MUTTA ostaa voisi vain toista (sitä missä nämisköitä ei ole).

   Ei millään pahalla Nokia, mutta NIIIN Nokiamaista (lue: typerää) antaa sisällöntuottajille ERI laite kuin se millä kuluttajat tulisivat ko. sisältöä käyttämään…

 6. Voisiko joku selittää miksi kehittäjä tarvitsee luuriinsa näppäimistön, mutta kuluttaja ei?

  1. esim. näppäimistöllä on paljon helpompi ja nopeampi näppäillä koodeja/merkkejä ym.. mitä ohjelmien teko paljolti vaatii

   1. Luuletko tosissasi, että kehittäjät kirjoittavat koodinsa kännykän näppiksellä? 😀 Päivän naurut!

   2. en ole alan asiantuntija, mutta googlettanut, että ainakin n900 käyttäjät pitävät näppäimistöä tärkeänä komentorivien ym. näppäilyssä.. Kun esim. asentelee gingerbreadia käyttöjärjestelmäksi, tai muuta ohjelmien muokkaamista jne..

 7. Lisäys: Ja tosiaan, vaikka tuo toinen olisikin vain kehittäjille, ei mikään estä Nokiaa myöhemmin tuomasta kyseistä luuria myös kuluttajille. Suunnittelutyö on kuitenkin tehty ja varmasti joku tuotantolinja heti alkuun optimoitu tekemään juuri kyseistä luuria. Silti minusta typerä idea jaotella toinen kehittäjilel ja toinen kuluttajille. Ehkä silloin ymmärtää, jos kehittäjille olisi tiiliskiven kokoinen ja painoinen ja ruma, mutta kaikki mahdolliset ominaisuudet omaava malli.

 8. Huhujen pohjalta on vaikea vetää mitään pitkälle meneviä päätelmiä, mikä tulee myyntiin ja mikä ei. Se, että Nokia tarjoaaa jotain mallia kehittäjille, ei tarkoita ettei se tule myyntiin.

  Faktahan on, että näppiksettömät hiplainpuhelimet ovat suositumpia, eli sellainen pitää olla tarjolla.

 9. Olkoonkin näppiksen kanssa tai ilman, niin hyvin mielenkiintoisia puhelimia tulevat olemaan.

 10. teaserin luuri näyttää hyvinkin ohuelta, vaikka siinä onkin näppäimistö. Eikä suinkaan 900-halkomallilta. Kuvia ilman fyysistä näppistä olevasta kännystä en oo nähnyt. Onko sellaisia kuleksinut jossain? eli jos on, niin missä?
  Näppäinmallin känny näyttäis vaan niin ’himoittavan’ hienolta 😉 et Nokian ei kantsis sitäkin mokata …ellei se sitt oo liian kova pala wp:n purtavaksi…

 11. onko tässä samannäköisessä kännyssä näppis vai ei? Aiemmissa näissä saman näköisissä oli tai siis on. …vai onko tää kuva vaan sopivasti ’ohennettu’, jotta näyttäis (?) olevan ilman fyysistä näppäimistöä. Toki likaiset okulaarinikin voivat oman vääristymänsä saada aikaan…

  http://www.mobiledekho.com/pictures/nokia/nokia-n950.html

 12. Toisivat molemmat mallit markkinoille pienellä hintaerolla. N8 ja E7 tyyliin, mutta olisivat ihan samat puhelimet, toisessa vain näppis, toisessa ei.

 13. Just… tuplaydinprossu ja akunkesto max. 2h. Ei näin.

  1. Joo. Pidättäytyis ikuisesti Symbianissa ja 400mhz prossuissa, niin ois hyvä

 14. Eikös se n900 ollut myös alunperin kehittäjille ja edistyneille käyttäjille tarkoitettu? Mikä siis tässä linjassa muuttuu? ei mikään. Uutta on se että tulee oikeasti uusi puhelin oikeille kuluttaja markkinoille (n95 & N8 jatkaja). ”Kehittäjät” ja muuta datailijat tarvitsevat näppiksensä mutta perus pulliaiset eivät. Se että näppiksellä varustettu puhelin joka on räätälöity kehittäjille ei tarkoita sitä, etteikö se tulisi kaikkien saataville n900:n tapaan. Hienoa että MeeGosta käyttiksenä pyritään ensimmäistä kertaa tekemään varteenotettava vaihtoehto matti meikäläiselle, eikä vain mehustelevalle nörtti kansalle. Siis oikea vaihtoehto Symbianin ja Androidin rinnalle.

  Huomatkaa että N8:sta tuli jälkikäteen E7 versio samalla sympparilla nyt järjestys on vain eri, mutta tyyli varmastikkin sama. Todennäköisesti kaava nähdään tulevien windows luurien kanssa. Ihan vain siksi että aina on niitä jotka haluavat näppiksen ja sitten on niitä jotka kokevat sen turhakkeena.

  Nokian jaottelu kosiskelee käyttäjäryhmää nimeltä ”kehittäjät” ”heille erikseen räätälöitynä” = markkinoituna luurina. Siksi koska tuleva MeeGo on Maemon manttelin perijä ja n900 uppos hyvin koodareihin, siksi tätä saavutettua, toimivaa asemaa pitää käyttää hyväksi.

  Tämä näille kommentoijille jotka hiukan hätäisesti luulevat, että tuo tulee vain kehittäjille eikä muille 😀

  ”Tuoreimpien tietojen mukaan Nokia olisi valmistelemassa markkinoille kahta MeeGo-puhelinta, joista toinen suuntaa kehittäjille” = todennäköisesti kahta luuria kuluttajamarkkinoille, joista kumpikaan ei ole suunnattu yrittäjille.

 15. näin minäkin olisin taipuvainen ajattelemaan ja …uskomaan tuosta ’kehittäjille’-osoituksesta
  …näppis, parempi kamera, mutt miten on navigoinnin kanssa? kartat juu löytyy, niinkuin N900:stakin, mut ääniohjaus ei löytynyt

 16. Navigaattori-sovelluksessa Ovi Maps eli Nokia Mapsissa en tarvinnut lainkaan ääniohjausta ja mikä siinä sitten on ongelmana? Ongelma on se, etten halua kuulla jatkuvaa, toistuvaa hölinää vaan tykkään pitää sitä äänettömänä.

  1. ehket sinä haluu, mutt minä haluan sen ääniohjatun navin myös.
   …ehkäs meitä on sitt erihaluisia ihmisiä… kumpia enempi, niin molemmilla lienee siitäkin oma mielikuvansa. En minä ainakaan oo laskemaan päässyt, vaikka uskonkin useimpien haluavan navin ääniopastuksella ettei tarvi alvariinsa tuijotella karttakuvaa ja voi katella liikennettäkin …ja yhä keväisemmin/kesäisemmin pukeutuvia tai -mattomia nuoria naisia 😉

  2. oikeestaan en kysynyt sun navi-tarpeestasi, vaan ett oisko odotetussa uutukaisessa moinen ääniohjaus?

 17. Muuten samat vehkeet ne ovat, mutta kehittäjät saavat näppikset ja me tavikset saadaan kehitettävää N8:maisella kameralla.

 18. Niin, onhan e-sarjakin suunnattu bisneskäyttäjille, mutta voihan sitä ostaa kuka tahansa…

 19. No se kehittäjien puhelin on sama vekotin mistä huhuttiin jo viimevuonna tulevaksi myyntiin mutta ilmeisesti joku Nokialla päätti että softa ei olekkaan vielä valmis joten ne on jo silloin valmistettu ja tänä päivänä rauta alkaa olemaan jo vanhentunutta niin sitä haluta tuoda enään myyntiin vaan ”jaetaan” kehittäjille.

  1. Ei se vanha rauta ole ennenkään nokiaa estänyt pistämästä laitteita myyntiin.

 20. hyvät herrat, huomatkaa että jos N9 on sama 12mpx kamera kuin N8, tarkoittaa se sitä, että kameraosa ei voi olla fyysisesti yhtään sen kapeampi. Ja mikäli teaser-videossa esiintynyt laite on N9, oli siinä kamera samalla tasolla muun puhelimen takaosan kanssa (toisin kuin N8) mikä tekee siitä melkoisen jytkyn…vielä kun siinä se näppis on. Toisaalta toivon, että N9 kantaisi kehittyneempää kameratekniikkaa ja näin ollen olisi saatu muutama mm puristettua paksuudesta.

Kommentointi on suljettu!