Mango-päivitys Windows Phone 7:lle syksyllä

Microsoft vahvisti tänään, että Windows Phone 7:lle kaavaillun Mango-päivityksen toimitukset uusien laitteiden mukana aloitetaan syksyllä. Yli 500 uutta ominaisuutta sisältävä Mango-paketti saapuu myös nykyisille Windows Phone 7 -puhelimille, joiden päivitysaikataulusta Microsoft kertoo myöhemmin lisää. Samalla Microsoft lisää mobiilialustaansa tuen useille uusille kielille, joiden mukana on myös suomi.

Uuden version keskeisimpiin uudistuksiin kuuluvat:

 • Aloitusnäkymään kiinnitettävät sähköpostilaatikot: tulevaisuudessa puhelimen aloitusnäkymään voidaan lisätä pikakuvakkeita suoraan yksittäisiin sähköpostikansioihin.
 • Keskustelunäkymä: saman viestiketjun sähköpostit liitetään jatkossa yhteen näkymään, joka helpottaa työskentelyä. Samalla se mahdollistaa nopean siirtymisen tekstiviestien, multimediaviestien, Facebookin ja Windows Live Messenger -keskusteluiden välillä saman henkilön kanssa.
 • Twitter-integraatio: jatkossa henkilöiden yhteystiedoista löytyy myös tuoreimmat Twitter-päivitykset.
 • Ryhmäkontaktit: aloitusnäkymään voidaan linkittää ikoni suoraan kontaktiryhmään, joka helpottaa esimerkiksi tekstiviestin lähettämistä usealle ihmiselle.
 • Äänentunnistus: mango osaa muuttaa puheen tekstiksi ja päinvastoin.
 • Moniajo: mahdollistaa sovellusten tausta-ajon ja nopean loikkimisen sovelluksesta toiseen.
 • Internet Explorer 9: uudistunut selain sisältää HTML5-tuen ja rautatason kiihdytyksen.

Lähteet: EngadgetTechNet Blogs

17 kommenttia

 1. Siis ei vieläkään flashiä? Ei kai Mikkisoftallakin oo jotain biiffiä Adoben kanssa?

  Muistan että esim. tälle sivustolle embedatut youtube videot menivät täysin ohi kun sivustoa selasi WP7 laitteella.

  Jos mikkisoftan mielestä tärkeimpiä ominaisuuksia on rautapohjainen tuki HTML5 sisällölle nettiselaimessa niin miksi kukaan ei käytä HTML5sta nettisivuillaan vaikka videosisällön tarjoamiseen?!

  1. Mikä tää mikkisofta on? Tarkoitatko ehkä Microsoftia? Viesteistä katoaa uskottavuus tuollaisia typeriä keksittyjä nimiä käytettäessä.

   1. Ihme liekittäjiä täältäkin löytyy, poimia koko viestistä nyt tuollanen hiirenpaska voi luoja.

    Mutta kyllä allekirjoittanuttakin ihmetyttää miksi Flash-sisältöä ei haluta tuoda WP7 laitteisiin? Varsinkin kun Android on todistanut että kyllä Flash saadaan toimimaan mobiililaitteissakin varsin mainiosti jo yli vuosi sitten.

   2. ”Varsinkin kun Android on todistanut että kyllä Flash saadaan toimimaan mobiililaitteissakin varsin mainiosti jo yli vuosi sitten.”

    Itseasiassa galaxy s2 oli enismmäinen luuri joka pystyy pyörittämään flashia niin kuin sen olettaisi pyörivän, eli siihen tarvittiin tuplaydinprossu. Mitä olen nähnyt niin galaxy s2 pystyy pyörittämään flashia niin, että se ei vaikuta mitenkään nettiselauksen mukavuuteen negatiivisessa mielessä vaan pyörittää flashia kuten sitä ei edes sivulla olisi.

    En usko, että myöskään microsoft kuten ei applekaan halua, että sen laiteella on jotain onnettomasti toimivaa tekniikkaa. WP7 kun myös on tunnettu sulavuudestaan ja erityisesti selaimen sulavuudesta, sen flash pilaisi, kuten se tekisi sen myös iPhonessa.

    ”miksi kukaan ei käytä HTML5sta nettisivuillaan vaikka videosisällön tarjoamiseen?!”

    Kukaan? johan videosivustot siirtyy koko ajan enemmän ja enemmän käyttämään nimenomaan HTML5, varmasti suurin syy tähän nopeaan muutokseen on ollut iPad.

    http://www.tuaw.com/2010/10/27/report-html5-web-video-usage-doubled-in-5-months/

    ”•54% of web video is now available for playback in HTML5. Double in 5 months.”

    Puolet netin videotarjonnasta on käännetty HTML5:lle ja tuohan on jo puolisen vuotta vanha linkkikin, tiedä mitä se nyt olisi.

   3. Mikkis aamen. Vasta Galaxy S2 pystyi pyörittämää flashia sulavasti. Yhtä tökkimistä ollut tähän asti, ja vaikuttanut myös paljon päätökseen jättää Andoroid luurit ostamatta. Galaxy S2 vs tulevat Nokia WP7 luurit. Tod näk jälkimmäinen kiitos.

 2. ”Itseasiassa galaxy s2 oli enismmäinen luuri joka pystyy pyörittämään flashia niin kuin sen olettaisi pyörivän, eli siihen tarvittiin tuplaydinprossu.”

  Just.. Android 2.3 ei edes hyödynnä tuplaa niin hyvä homma! Ja kyllä flashi on pyörinyt puhelimissa monta vuotta mutta tökkien

 3. Tuo äänentunnistus kuulostaa mielenkiintoiselta. Vaikka Nokian puhelimissa sellainen on ollut, niin ei sillä oikein puhelinta ole voinut ohjata. Ehkä nyt kaikki muuttuu.

 4. http://www.w3.org/TR/html5/

  Eikö tässä perimmäisenä syynä ole se, että kotisivustojen pitäisi noudattaa yleistä standardia ja tässä erona on HTML ja XHTML yhteensovittaminen, sitten video, audio, canvasit jne.

  Tarkoituksena on luoda sellainen kieli, ettei olla enää riippuvaisia tietyistä ohjelmistoista tai lisäosista. Esimerkiksi mainoksiin voidaan panostaa pienellä vaivalla eikä niihin tarvitse erillisiä lisäosia.

  iPadista ei takuulla johdu, LOL. Vaan tolkuttomista mainoksien lisääntymisistä, jotka muuten voivat panna monen näköiset laitteet polvilleen, ohjelmistojen yhteensopivuuksista ja laitteiden rajoituksista puhumattakaan.

  Mozilla ja Opera olivat ne, jotka siinä alkoivat ehdottaa, myöhemmin alkoivat muutkin innostua HTML5:stä.

  1. ”iPadista ei takuulla johdu, LOL”’

   Varmasti johtuu suurelta osin iPadista html5 videoiden nopea lisääntyminen netissä, se nyt on ollut ihan selvästi nähtävissä sen jälkeen kun iPad markkinoille tuli jos on vähänkään asiasta netistä lukenut/seurannut asiaa. iPadin ansiosta html5 videoiden määrä otti suuren loikan ja vauhdilla. Näkeehän sen tuosta laittamastani linkistäkin miten suurin hyppäys on tapahtunut juurikin sen jälkeen, kun iPad on julkaistu. Sattumaa? tuskin.

   Sivustojen tekijät halusivat videonsa näkymään myös iPadissa koska se ei flashia tukenut ja heti iPadin jälkeen sivuja aloitettiin vauhdilla kääntämään toimimaan myös iPadissa, sai netistä lukea milloin minkäkin nettisivuston uutisen siitä, että tukee nyt myös ipad videotoistoa.

   ”This begins to look like the tide is turning against Adobe, and the iPad is the main force changing things around”

   ”There’s no doubt that iPad will force HTML5 adoption for web video faster than would have otherwise been the case”

   Onhan se selvää, kun yhtäkkiä maailmassa on miljoonia laitteita millä ei flash videot toimi ja iPadit oli/on sitä kuuminta juttua, että sivustojen tekijät haluaa myös videonsa näkymään siinä. Jos iPadia ei olisi tullut tai se olisi tukenut flashia niin ei HTML5 videoiden yleistymisellä olisi ollut mitään kiirettä.

 5. Hmm.. Mitenkäs tällä toimii sitten esim. youtube? Youtubehan tarjoaa myös html5 videota, mutta eiköhän sekin siirry kokoajan enenevässä määrin WebM formaattiin, jota Microsoft ei ainakaan toistaiseksi ole suostunut tukemaan. Jos youtube toimisi, riittäisi tälläkin sivulla video upotuksiin se, että selain osaisi kaivaa myös upotuksista html5 muodon (tosin tukeeko html5 upotamista miten/mitenkään?

  Itse WP7.1 täytyy sanoa, että vakuuttavaa työtä Microsoftilta näin lyhyessä ajassa. Symbian ottaisi tällaisia kehitysharppauksia varmaan vuoteen 2020 mennessä. 🙂

 6. Kylläpä näyttää hienolta. Hyvin todennäköisesti ostan heti kun saatavilla. Toivottavasti softatarjonta kehittyy nopeasti.

 7. Niin just, saako YouTube videot embedattua html5 muodossa? Se youtube kuitenkin tälläkin sivustolla oli ainoa mitä WP7 ei osannut näyttää, flash mainoksia ei kukaan kaipaa! Teemu vois alkaa jatkossa laittamaan vaan html5 muodossa videoita tälle sivulle niin vois selata tätäkin blogia winukkaluureilla!

 8. Tjaah, katsoin eilen kun kymmenen uutisissa Mangoa esiteltiin.. Ensimmäisenä mieleen tulivat sanat monimutkaisuus, hankaluus ja sekavuus. Taitaa mennä metsään. Itse ainakin suosin käyttiksiä, jotka ovat selkeitä ja suhteellisen vähällä opettelulla oppii käyttämään. Eikä mene näytöt ylös alas eikä tarvitse tuhannen valinnan takaa hakea jotain toimintoa.

  1. Aika nopeasti tuon oppii, kun ei ole kuin neljä suuntaa: oikealle,vasemmalle, ylös ja alas.

 9. eikös tuon sitten ajallaan saa tuohon htc 7 trophy ton päivitykse ja sitä kautta suome kielen? kaipaan vastausta nopeaa

Kommentointi on suljettu!