Nokia varoittaa tuloksensa heikentymisestä

Matkapuhelinjätti Nokia antoi tänään yllättäen tulosvaroituksen, joka koskee valmistajan laite- ja palveluliiketoimintoja eli Devices & Services -yksikköä. Yhtiön mukaan useat tekijät ovat vaikuttaneet ennakoitua enemmän heikentävästi Nokian Devices & Services -liiketoimintaan. Näihin tekijöihin kuuluvat:

 • kilpailutekijät ja markkinatrendit useissa hintaluokissa, erityisesti Kiinassa ja Euroopassa.
 • tuotevalikoiman painottuminen kohti alemman keskimääräisen myyntihinnan ja alemman bruttokateprosentin omaavia laitteita.
 • Nokian ja tiettyjen kilpailijoiden taktiset hinnoittelutoimenpiteet.

Päivitettyjen tietojen myötä Nokia arvioi Devices & Services -yksikön liikevaihdon olevan toisella vuosineljänneksellä oleellisesti alempi kuin aiemmin arvioitu 6,1 – 6,6 miljardia euroa.

Samalla suomalaisvalmistaja päivitti loppuvuoden näkymiään. Nokian mukaan toisen vuosineljänneksen yllättävien muutosten vuoksi ei ole enää perusteltua julkaista tavoitteita vuodelle 2011. Jatkossa yhtiö tulee kertomaan tavoitteistaan lyhyemmän aikavälin ennusteilla.

Nokia julkistaa vuoden 2011 toisen neljänneksen tuloksensa 21.7.2011.

15 kommenttia

 1. No kenet yllätti, kenet ei. Minua ei ainakaan. Pikemminkin tuo on ihan johdonmukainen seuraus Nokian ihan itse tekemistä ratkaisuista.
  Toinen ja kolmas neljännes osoittaa kuinka typerä päätös oli ilmoittaa Symbiaanin kuoppaaminen ennenkuin oli tilalle tarjota jotain muuta.
  Eikä tilanne korjaannu millään Win-ponilla, jonka markkinaosuus on pudonnut jo alle 2,5%:n…

 2. Nokian toimitusjohtajan lausunto tulosvaroituksen jälkeen: ”Olemme tiedostaneet tarpeen toimittaa hienoja matkapuhelimia”. Kyllä, tuosta on hyvä aloittaa, jos yritys valmistaa matkapuhelimia. Ymmärrän täysin miksi noin viisas mies on valittu Nokian johtoon.

  1. Valitettavasti Nokia todennäköisesti sukeltaa vieläkin syvemmälle ennenkuin nousu alkaa. Mikään ei viittaa siihen, että Nokia olisi saamassa tuotevalikoimaansa kuntoon aivan lähiaikoina.

   1. Jos Windows Phone puhelimet onnistuvar, niin runsaan vuoden kuluttua tuotevalikoima olisi kunnossa. Yllätyksiä voi tietysti tulla ennenkin esim. N9.

   2. HTC:ltä meni muutama vuosi saada Android-tuotevalikoimansa vahvaksi. Motorolan uudessa on mennyt pari vuotta ja heillä on yhä tekemistä. Vahvaa tuotevalikoimaa ei saada kasaan julkaisemalla pari puhelinta. Ensimmäiset versiot ovat sitäpaitsi hyvin harvoin lähelläkään täydellistä, vaan tarvitaan parannuksia. Esimerkiksi iPhone 2G oli kaukana valmiista. iPhone 3G oli huomattavasti parempi, mutta vasta iPhone 3GS räjäytti pankin. Miksi Nokia olisi yhtään sen parempi tällä sektorilla? Varsinkaan kun takana on neljä vuotta pelkkiä epäonnistumisia ja vanhalla maineella ratsastamista.

   3. Apple oli pahemmassa tilanteessa kuin Nokia vielä vuonna 2005-2006. Miksei Nokia pystyisi samaan kuin Apple, sitä paitsi M-softahan tukee Nokian siirtymävaihetta miljardeilla, joten tuloksen romahtaminen ei ole automaattinen konkurssi.

   4. Miksikö Nokia oppii tekemään puhelimia nopeammin kuin HTC tai Apple?

    Nokia ei ole koskaan menettänytkään puhelimen teko osaamistaan. Ainoa missä ovat sählänneet on käyttöjärjestelmäpuoli. Minusta Mango vaikutti kypsätä käyttöjärjestelmältä.

   5. Applen suvantovaihe ei todellakaan tapahtunut vuosina 2005-2006, vaan se tapahtui vuosina 1995-1997. Apple palasi vahvasti voitolliseksi vuonna 1998. Vuosituhannen vaihteessa nettikuplan puhkeaminen iski myös Appleen, mutta varsinaisesta kriisistä oltiin kaukana. Vuosina 2005-2006 Apple jauhasi tuttuun tahtiin kovia kasvulukemia ja suuria voittoja.

    Emme tietenkään voi mitenkään tietää kuinka pitkään Nokialla menee uuden tuotevalikoiman rakentamiseen. Se voi kestää vuoden, kaksi tai kolme. Minun on kuitenkin vaikea uskoa, että kaikki ongelmat olisivat korjattu vain käyttöjärjestelmää vaihtamalla.

 3. Minä 31.5.2011 18:58
  ”Jos Windows Phone puhelimet onnistuvar, niin runsaan vuoden kuluttua tuotevalikoima olisi kunnossa.”

  Nokia teki hirvittävän virheen ryhtyessään yhteistyöhön Microsoftin kanssa. Windows Phonet jäävät kaupan hyllyille, kun ostajia kiinnostaa muut alustat.

 4. Ihmettelijä 31.5.2011 19:24
  Apple oli pahemmassa tilanteessa kuin Nokia vielä vuonna 2005-2006. Miksei Nokia pystyisi samaan kuin Apple,

  Kysyt vielä – no siksi ett Nokialla eio oo yhtä hyvää tuotetta valmiina. Se kun ei halua kehittää Maemo/Meegoa jostain syystä

 5. nokian ongelma on ollut jo monta vuotta muotoilu. tyylitajuttomat suomalaiset ”tietysti” ostavat nokiaa, oli kapula ulkonäöltään millainen tahansa. se ei vaan riitä tuloksen kannalta!!!
  mielenkiintoista seurata kuinka alas nokian täytyy mennä, että perusasiat hyväksytään muotoilun suhteen… vielä ainakin -1e/osake, luulisin.
  t. osakkeenomistaja

  1. Oikeesti mistä näitä osakkeenomistajia oikein tulee? Toki jokaisella saa olla oma mielipiteensä muotoilusta, mutta ainakin omasta ja monen muunkin mielestä nokia on sentään uskaltanut tehdä jotain muuta kun sellaisen muovi patukan. Ja Nokia tarjoaa puhelimista myös eri värivaihtoehtoja. Ainakin omasta mielestä näyttää taskussa oleva N8 tosi hienolta, mutta myös muut Nokian puhelimet.

 6. eiks toi ostopäätöksen tekoperuste nyt oo vuosien mittaan vieläkään kaikille (Nokialla) selvinnyt? Vaikka sen on Microsoft jo liki 20v sitten näyttänyt.

  Kaks asiaa:
  1) valmistajan imago
  2) käyttöliittymä
  jotka molemmat ovat tiukasti trendejä. Ei tuotteen tekniikoilla oo juurikaan valinnan kanssa tekemistä, vaikka jotkut kehittä-insinöörit niin uskottelevatkin.

  Muotoilulla on toki myös vaikutuksensa tuotteen imagoon ja haluttavuuteen.

  Miten muuten win 3.1 ja sen monet seuraajat 95, 98 xp, jne… olisivat kaikki myyneet niin hyvin monista teknisistä puutteistaan ja dos-sidonnasisuudestaan huolimatta. MS vain sai uskoteltua ihmisille niiden olevan kelvollisia, kun niissä oli niin kauniit väritkin…

  Sitt kun Apple keksi _uudelleen_ muissa kauan ennen käytetyn tökittävän ruudun, niin MS:n ja Nokian peli oli pelattu. Google älysi riittävän nopeesti tarttua ’uuteen’ trendiin kiinni ja omine lisukkeineen (maps, ym) otti itelleen piikkipaikan.

  1. Windowsista tuli de facto-standardi it-alalla, koska mitään todellisia vaihtoehtoja ei ollut. Linux oli vielä keskeneräinen ja UNIX-järjestelmät olivat turhan monimutkaisia. OS/2 oli IBM:lle lähinnä sivuprojekti, johon panostettiin kunnolla aivan liian myöhään.

   Nyt tilanne on kuitenkin täysin toinen. iOS ja Android ovat sekä Applelle että Googlelle tärkeimmät projektit. Lisäksi molemmat yritykset ovat vahvasti voitollisia, kovassa kasvussa ja niillä on loistava brändi. iOS:llä ja Androidilla on myös erittäin kova etumatka ja uskollinen käyttäjäkuntansa.

Kommentointi on suljettu!