Apple iOS 5 sisältää yli 200 uudistusta: tässä keskeisimmät (päivitys: video)

Apple esitteli tänään WWDC 2011 -tapahtumassa ensikertaa julkisesti iOS-mobiilialustan seuraavaa versiota. Mukana on kaikkiaan yli 200 uudistusta ja se saapuu iPhone 3GS-, iPhone 4-, iPadiPad 2– ja iPod Touch -laittelle (3. ja 4. sukupolvi) syksyllä.

Yhtiö itse nosti iOS 5 -alustan keskeisimpien uudistusten joukkoon seuraavat ominaisuudet:

Notification Center: Saapuneiden ilmoitusten (puhelut, viestit ym.) hallintaa on parannettu. Ilmoitukset on paremmin nähtävissä suoraan lukitusnäkymästä sekä niitä voidaan hallita erillisessä näkymässä. Lukitusnäkymästä voidaan lisäksi siirtyä suoraan sovellukseen, josta ilmoitus on saapunut.

Newsstand: Kokoaa iOS:lle julkaistut lehdet yhteen selkeään paikkaan.

Twitter-integraatio: Suosittu sosiaalinen palvelu Twitter on integroitu useisiin alustan sovelluksiin, kuten kameraan, kuviin ja yhteystietoihin. Käyttäjä voi lisäksi tweetata suoraan Safari-selaimesta, YouTubesta sekä karttasovelluksesta.

Safari: Uusi reader-toiminnallisuus tekee verkkosivujen artikkeleiden lukemisesta vaivattomampaa. Se muuntaa kuvat ja tekstit luettavampaan muotoon. Mukana on nyt myös aidot välilehdet (iPad), jotka löytyvät selaimen yläosasta osoiterivin alapuolelta.

Muistutukset: tehtävälistasovellus. Mukana on ilmeisesti jonkinlaisia sijaintiin perustuvia toiminnallisuuksia, joiden ansiosta sovellus osaa ilmoittaa tehtävästä käyttäjän saapuessa tiettyyn paikkaan.

Kamera: kameran käyttöä on nopeutettu. Siihen päästään käsiksi nyt suoraan lukitusnäkymästä. Nipistyszoomaus toimii nyt suoraan kamerasovelluksessa. Mukana on myös uusia muokkausominaisuuksia.

Sähköposti: Uusina ominaisuuksina muun muassa liputettavat viestit, parempi haku, vedettävät osoitteet ja S/MIME-tuki.

Jaettu virtuaalinäppäimistö: Mahdollistaa helpomman kirjoittamisen iPadilla peukaloita hyödyntäen. Kaikessa yksinkertaisuudessaan virtuaalinäppäimistö jakautuu näytöllä kahteen osaan.

Vapaa tietokoneesta: Tietojen synkronointi onnistuu nyt langattomasti ilman tietokonetta. Sama koskee myös iOS-ohjelmistopäivityksiä.

iMessage: iOS-laitteiden välinen keskustelukanava, joka toimii 3G- ja WiFi-yhteyksillä. Mahdollistaa muun muassa kuvien ja videoiden lähettämisen.

Lähde: Engadget

47 kommenttia

 1. Maailmassa on monta tyytyväistä 3gs omistajaa, pisteet Applelle!

 2. aika hienolta vaikuttaa tuo että kirjaimet jakautuu molemmille reunoille. mutta kuinkakohan tuokin toimii sitten? mutaa hyvää työtä apple

 3. Jepjep, tervetuloa vuoteen 2009, Apple. 🙂

  1. Voi kuule eiköhän tässä aleta venailemaan muita milloin ne on sillä tasolla mihin icloud nostaa applen 🙂 jos puhutaan siis siitä että pilvijutut on tänpäivän juttu ja tulevaisuus.

 4. Apple iPhone 5= Android jo kauan aikaa..

  Niin se innovaattori Jobs (Työt) vaan on pistänyt taas tuulemaan. Thumbs up!

  1. Öhöm … iOS oli olemassa kauan ennenkuin Androidia oli edes julkaistu. Tosin se tunnettiin silloin vielä nimellä iPhone OS. Todelllinen innovaattori on siis siellä Cupertinossa. Myös tableteissa iOS oli ensimmäisenä.

   Androidin viimeisin versio on kuitenkin kova vastus iOS 5:lle. Suurin häviäjä lienee siis RIM ja Microsoft, sillä RIM:n uusi käyttöjärjestelmä on vielä vasta kehitteillä ja WP7:llä on vielä paljon kirittävää.

   1. Tuossa uudistuslistassa kutakuinkin kaikki ”uudistukset” on löytynyt Symbianista jo vuosien ajan, eli se siitä Applen ”innovoinnista”. Todellisuudessa Apple taas vain lisäilee ominaisuuksia, jotka on löytynyt muista alustouista pitkän aikaa.

   2. Tarkoitatko sitä Symbiania, jonka kehitys on päätetty lopettaa? Emmekö ole jo ihan tarpeeksi monta kertaa todenneeet, että ominaisuudet eivät ratkaise, vaan tapa jolla ne ovat toteutettu ja tapa jolla niitä voidaan käyttää.

    Mikäli muuten nuo uudistukset ovat olleet Symbianissa jo vuosia sitten, niin miten ihmeessä siitä tuli suurin floppi sitten OS/2 Warpin?

   3. Antti, olisi mielenkiintoista tietää mitä 200 uudistuksesta mielestäsi on ollut Symbianissa jo pitkän aikaa?

    Osa on varmasti ollut, kuten Symbian-puhelimen näytön peilaaminen langattomasti ja reaaliaikaisesti television näytöllä ja Symbian-puhelimella ostetun kirjan tai musiikkialbumin latautuminen samanaikaisesti PC:lle, mutta ylimielinen suhtautuminen ei tee sun Symbian-puhelimesta yhtään sujuvampaa laitetta kuin mitä se nyt on – liian hankala tavalliselle käyttäjälle.

 5. Mielenkiintoinen kohta muuten noista kuvista missä esitellään mitä iOS5 sisältää, siellä oli valkosella paksulla kirjoitettu: developers tools: customize UI. Kuitenkaan tästä ei puhuttu sanallakaan keynotessa, ainakaan en huomannut.

 6. LOL. Yhtä tyhjän kanssa, kuten koko Apple.

 7. Eikös muuten Windows 7/8:ssa ollut myös tuo jakautunut näppisominaisuus?

  1. kasissa, siinä tuoreessa win8 videossa oli.

 8. Ilmainen iCloud tulee kyllä räjäyttämään potin. 5 gigaa ilmaista pilvitilaa, huh huh. Tähän mennessä dropbox tarjoaa kahta gigaa eikä se oikeen toimi käyttiksen kanssa yhdessä vaan on lähinnä yksinäinen ohjelma. Kun taas icloudi on vahvasti integroitu koko käyttikseen ja ja devaajat saa sen kaikkiin appstoresta löytyviin ohjelmiinsa. Tämä kuulostaa erittäin loistavalta, kun ajattelee miten paljon tota dropboxia on tähän asti tullu käytettyä iPhonen ja ja koneen välillä.

  1. Symbian ^3:ssa on sissäänrakennettu WebDAV-tuki. WebDAV-tilejä voi mountata puhelimeen etälevyasemiksi, jotka näkyy käyttäjälle tavallisina levyasemina. Esimerkiksi itse olen asentanut omalle tietokoneelleni WebDAV:n ja saan nyt sitten satoja gigatavuja ilmasta tallennustilaa puhelimeeni. Ne jotka eivät halua pystyttää omaa WebDAV-palvelinta voivat käyttää lukuisia netissä olevia palveluita, jotka tarjoaa mionet paljon enemmän tallennustilaa kuin tuo mainitsemasi 5GB.

   Eli en nyt kyllä näe mitään syytä miksi tuo hehkuttamasi iCloud jotenkin räkäyttäisi potin.

   1. Sitä mä en epäile yhtään 😀 Jo kirjoituksesi kertoo sen. että ajattelet aivan liian monimutkaisesti (kuten nokiafanit tekee), ihan kuten teit tuossa symbian anna kommentissasi kun aloit selittää jostain kehittäjistä 🙂

    Mutta sinulle sellainen viesti, että keep it simple ja ihmiset tykkää. Tyyppi selittää jostain levyasemista ja webdaveista mikä kertoo jo, että siinä vaiheessa peli on menetetty 🙂

    Itsekin käytän dropbox pilvipalvelua ja siinä on todella monta turhaa vaihetta yhden kuvankin siirtämisessä eri laitteelle, kun vertaa tuohon iCloudiin.

   2. En ymmärtänyt tuosta sanaakaan enkä halua ikinä ymmärtääkään. Jos ostan puhelimen ja palvelun, niin haluan niiden toimivan samantien yhteen saumattomasti. En todellakaan ala ”mounttaamaan” yhtään mitään. Tärkeintä on että homma toimii. Jos haluan rakentaa tai säätää jotain, niin se on ihan eri asia.

    iCloudin idea perustuu juuri siihen, että käyttäjien ei tarvitse vaivautua tekemään yhtään mitään, vaan homma toimii aivan suoraan. Sitäpaitsi iCloud on paljon enemmän kuin vain nettipalvelimella pyörivä kiintolevy. Tarkempaa tietoa löytyy ainakin tuolta:

    http://www.apple.com/icloud

   3. Antti:
    Häh, siis mistä mä löydän noita tollasia WEBDAV tilejä, saatikka miten mä sellasen serverin koneelle tekisin, eli mulla tarttis olla ylimääräinen tietokone nurkassa joka pyörittäis aina tota serveriä? Onko tuo sun webdav tili sitten jotenkin integroitu joka puolelle sitä symbiania vai miten se toimii? Eli voit tilata netistä siihen lisää sisältöä jne esim. ohjelmia ja musiikkia? Onko tuon webdav tilin pystyttämiseen joku asennusvelkho symbiani 3:ssa joka auttais käyttäjää avaamaan jonkun noista lukuisista netissä olevista palveluista?

   4. Antti sä missaat koko pointin, jos sä alat elvistelemään kuinka jollain tavalla virittämällä Symbianista löytyy samat ominaisuudet – niitä virittämisiä ei kukaan tavallinen käyttäjä tee. Siinä on se pointti. Kukaan tavallinen käyttäjä ei ala selvittämään noita sun mainitsemia juttuja.

    Niiden tavallisten käyttäjien itse pitää pystyä käyttämään noita ominaisuuksia suoraan, ilman mitään apua, ilman mitään virityksiä.

    Siinä on koko iCloudin juju. Käyttäjällä ei ole edes mitään tiedostojärjestelmää, se on hävitetty.

 9. Eipähän tarvitse vieläkään ostaa Applen tuotteita… Nokian Maemo/Meego ja WP-puhelimia odotellessa.

 10. Paljon on apple vihaa, mut luulen et jos tuotteet ois halvempia ja ei oltais nokia maassa niin täältäkin valtaosalta applen vehkeet löytyis.

  1. Apple on vaan melkonen perässähiihtäjä taas verrattuna esimerkiksi Symbianiin. Ei meinaan oikeen säväytä tuo ”uudistusten lista”, kun on tottunut siihen että moiset ominaisuudet on ollut käytössä jo ties kuinka kauan.

   1. Antti, sä missaat taas koko pointin. Sun Symbian-puhelimen ominaisuudet ei ole tavallisten käyttäjien käytettävissä. Se on harmi, mutta todellisuutta. Tavalliset käyttäjät on sun isä, sun äiti, niiden sisarukset, sun isovanhemmat, tytöt ja pojat joita ei voisi puhelimen teknologia vähempää kiinnostaa.

    Sua kiinnostaa teknologia ja sä tykkäät virittää ja saat Symbian-puhelimestasi paljon irti. Tavallisille käyttäjille sun viritykset on liian vaikeita, vaikka se ei susta siltä tuntuiskaan niin silleen se vaan on. Tavallisille käyttäjille niiden juttujen pitää vaan toimia, ei niin, että se käyttäjä alkaa virittelemään jotain ja selvittämään jotain. Ei se lähde edes selvittelemään, koska se ei tiedä, että jotain voisi olla mahdollista tehdä, jos virittelis. Eikä sen tavallisen käyttäjän pitäisikään olla kiinnostunut virittelemään, se on valmistajan homma miettiä ne asiat helpoksi sen tavallisen käyttäjän puolesta.

 11. Kaikki ihan pilvessä. Ei nappaa. Pidän tiedot mieluummin itselläni.

  1. Mitä hyötyä niistä on sitten kenellekään? Yhtä hyvin voisit jättää ne tallentamatta 😉

   1. Mitä jos tiedoista on hyötyä itsellensä? Ei kaikkea tarvitse jakaa.

  2. Niin sua ei kiinnosta se, että kun teet dokumentin ja siitä esityksen tietokoneella niin se on välittömästi ja ilman sun toimia sun puhelimella ja tabletilla? Ja kun muokkaat sitä esitystä liikkeessä puhelimella niin muutokset päivittyy myös tietokoneelle?

   Eikä sua kiinnosta, että kun ostat musiikkia puhelimella niin se latautuu automaattisesti sun läppärille ja tabletille? Mieluummin käytät USB-johtoa ja synkkaat ensin biisit puhelimesta tietokoneelle ja sitten synkkaat tietokoneelta tabletille?

   Eikä sekään sua kiinnosta, että kun otat tukun kuvia puhelimella niin ne on samantein jo sun läppärillä ja tabletilla? Ennemmin teet senkin USB-johdolla?

   Apple TV:lla samat kuvat on samantein nähtävillä myös televisiossa. Kiva kattoa kavereiden kanssa juuri vietetyn yhteisen ajan aikana otettuja kuvia samantein kotona isolta ruudulta ilman mitään virityksiä.

 12. Aivan näppäriä uudistuksia, mutta eilen meni ipad vaihtoon ja tilalle acer iconia tab a500 :DD

 13. No johan onkin taas ”uudistuksia”. Kutakuinkin jokainen noista on sellasia, jotka on ollut eswimerkiksi Symbianissa jo vuosien ajan. Mutta tokihan Applefanit nyt sitten traas hehkuttaa kuinka Apple keksi kyseiset omainsuudet 😛

  1. Symbian on mobiilimaailman suurin vitsi tällä hetkellä joten siitä en kyllä puhuisi mitään, ymmärtäisin esim jos puhuisit androidista, mutta nokialla ei ole kyllä mitään varaa leijua.

   1. No eipä ole kyllä Applellakaan varaa keulia yhtään! Täysin mitättömiä uudistuksia, jotka on löytynyt muista älyluureista jo vuosia. Joku iCloud on pelkkä vitsi. Kannattaa ehkä joskus pohtia, että oletko kenties keskivertoa tyhmempi ihminen, jos esim. toi WebDAV on liian monimutkaista..

   2. Ota nyt ne applelasit pois silmiltä. Myötähäpeä tulee kun lukee tuommoista. Malliesimerkki siitä, mitä Apple pahimmillaan saa aikaan.

   3. ”Kannattaa ehkä joskus pohtia, että oletko kenties keskivertoa tyhmempi ihminen, jos esim. toi WebDAV on liian monimutkaista..”

    Miten jollekin voi edelleen olla niin vieras toi applen filosofia?

    Ainoastaan nokiakäyttäjät osaa tehdä helppokäyttöisyydestä negatiivisen asian 😀

    Tässä sulle muuten uutispommi miksi nokian älypuhelimet ei myy, Älypuhelimia ostaa nykyään enimmäkseen ihan TAVALLISET käyttäjät, jotka ei ole koskaan kuulletkaan sanaa esim WebDav. iPhonea ei yritetä myydä nörteille/tietokonefriikeille. Se luulisi olevan jo selvää tässä vaiheessa. Älypuhelinten ykköskohderyhmä on tänä päivänä tavalliset kuluttajat, ei niitä enää osta tekniikkaihmiset pelkästään.

    Nokialta pitäisi poistaa sinun kaltaiset jotka ei oikeen ymmärrä asioita vaan kuvittelee, että jos meillä on joku ominaisuus niin kilpailijat ei voi tehdä sitä paremmin.

    Kuten SamiM tuolla aikasemmin sanoi jos Nokiassa on kaikki ollut jo iät ja ajat symbianissa niin miksi se on tällä hetkellä suurin floppi? Eikä se kiinnosta juuri ketään.

   4. Torsti ei nyt ikävä kyllä elä tässä päivässä. Käyttäjät ei ole liian tyhmiä. Valmistajat saattavat olla, jos eivät ymmärrä tehdä laitteista niin helppokäyttöisiä, että tavallinen käyttäjä osaa ominaisuuksia käyttää.

  2. Mene muualle trollaamaan sitä roskasymbiania, who cares?

  3. Voisit vähän enemmän avata, mitkä iOS:n uudistuksista jo on Symbianissa. Vaikka kuinka monta viestiä tähänkin ketjuun olet laittanut samasta asiasta, eikä yhdessäkään ole edes ainutta esimerkkiä WebDavia lukuunottamatta. Joten laita nyt alkuun vaikka muutamakin esimerkki, jos keksit. Taitaa lista jäädä lyhyeksi, jos niiden pitäisi lisäksi toimia paremmin kuin Applella.

   Ja tuon WebDavin voit heittää vaikka kuuseen. Ei ole todellakaan samasta asiasta kyse. Et ilmeisesti ole tutustunut iCloudiin _yhtään_. Tuo ei siis vaadi _mitään_ käyttäjältä (itse en ole edes kuullut WebDavista) ja on käyttäjälle täysin ilmainen. Tuo viiden gigatavun kokorajoituskin koskee ainoastaan sähköpostia, muuten tilaa saa kuluttaa vaikka kuinka paljon.

   Toistaiseksi ei ole tullut itselleni vastaan ainuttakaan älypuhelinyritystä, jolla olisi noin laajasti integroitu synkronointia suoraan käyttikseen. Ja esim. kuvien synkoronoinnin saa toimimaan sekä Macissa, iOS-laitteissa että Windowsissa. Tarjoaako Nokia 1000 viimeisimmän kuvan talletusta pilveen ja niiden synkkausta muihin laitteisiin?

   1. Mikael, anna miksuhin trollailla.

   2. oho, eiku siis Antin *korjaus*

   3. En ollut siis ainut joka on huomannut että Antti on Miksuh. Itse asiassa asia on ollut alusta asti selvä. Ihme ettei kukaan ole huomauttanut.

   4. Minä en huomannut asiaa, vaikka tyyli oli kieltämättä aika samanlainen. Näitä Symbian-faneja on Suomessa vielä aika paljon.

 14. Kaikki noi ominaisuudet on saanu iphoneniin ja muihin ios laitteisiin jo kaun jailbreakin ja cydian avulla (kaikki muut paitsi icloudin)

  1. Arvelinkin, että iPhonen tulos tulee parantumaan. Ei voi olla raudastakaan kiinni, kun on samaa tasoa/parempi kuin muut luurit, joita Microsoftin demossa oli.

 15. kauheet tappeluu 😀 onhan noi ominaisuudet ihan mukavia, mutta ei poista sitä tosiasiaa itseni kohdalla että androidin avoimuus miellyttää enemmän. en silti ala dissaamaan iphonen käyttäjiä 😀 jokainen tyylillään. nokian symbian taas…. noh se oli hieno juttu 5vuotta sitten

  1. Ei ole tarkoitus väittää, että iOS:n valvottu, mutta runsas kehitysympäristö olisi ainut oikea tapa, mutta millaista sun mielestä on Androidin avoimuus?

   Googlehan ei jaa uusimman Android-version lähdekoodia enää vapaasti, vaan valitsemilleen yhteistyökumppaneille, joiden täytyy anoa uusinta versiota ja Google päättää ketkä saa uusimman version ennen muita. Ei kuulosta kovin avoimelta kehitykseltä.

   Androidin avoimuus on myös sellaista, että vuoden vanha HTC Desire ei saa puoli vuotta vanhaa Android 2.3 -päivitystä. HTC lupasi päivitystä kuukausia ja nyt joutuu myöntämään, ettei sitä tule. Tällainen ei ole käyttäjän ja kuluttajan kannalta hyvä asia.

Kommentointi on suljettu!