Videokatsaus Applen iOS 5:een

Viralliset iOS-kehittäjät ovat jo päässeet käsiksi Applen mobiilialustan viitosversioon, joka saapuu kuluttajien laitteisiin syksyllä. Se sisältää Applen mukaan yli 200 uudistusta, joiden merkittävyydestä on keskustelupalstoilla käyty kovaa vääntöä.

Keskeisimpinä uudistuksina iOS 5 tuo mukanaan muun muassa monipuolisemmat ilmoitukset, Newsstand– ja Reminders-sovellukset, langattomat ohjelmistopäivitykset ja Twitter-integraation. Lisäksi tarjolla on uusi versio Safari-selaimesta, joka tuo iPadiin aidot välilehdet surfaamista nopeuttamaan. Uusi alusta on yhteensopiva iPhone 3GS-, iPhone 4-, iPadiPad 2– ja iPod Touch (3. ja 4. sukupolvi) -laitteiden kanssa.

TechTechManTV on tehnyt selkeän videokatsauksen iOS 5 -alustan keskeisimpiin parannuksiin. Se on katsottavissa juttumme lopusta. Kannattaa muistaa, että käytössä videolla on beta-versio tulevasta iOS 5 -julkaisusta.

15 kommenttia

 1. Twitter-integraation lisäksi tulossa ovat myös Facebook, Flickr, LinkedIn ja Myspace-integrointi.

  1. Ja perkele vieläkään ei saada sitä helvetin Skype integraatiota. 🙁 Vituttaa kun OS X:ssäkään ei osoitekirjaan saa natiivisti Skype osoitteita.

 2. näin se homma etenee, hyvä apple! on helppo kehittää tuotetta kun on valmis alusta, jota kehittää. laite on muotoilultaa todella upea, perustoiminnot erittäin varmoja. uudet ominaisuudet antavat lisäarvoa.
  no, miten sitten noksu? kuopataan symbian… odotellaan nokian windows mango versiota. vuodenvaihteessa laite tulee markkinoille ja itse kapula on muotoilultaan ”tunnettua” nokiaa.
  noksua odotellessa kiinalainen älypuhelinvalmistaja ZTE tuo markkinoille ensi syksynä windows-puhelimen, jossa on alustan Mango-versio. laite on erittäin edullinen, jopa tyylikäs.

  MIKSI nokian myynti laskee???

  t. osakkeenomistaja

  1. Et sinä mitään ymmärrä. Nokialla on siirtymävaihe. Koita jo ymmärtää, että sellaisessa tilanteessa mikä tahansa firma on tappiollinen.

   Kaikilla tutkimuksilla on ongelma, että ne unohtavat joka kerta, että montako miljardia Microsoft maksoi? Lisäksi se, että Nokialla voi olla oikeuksia siihen alustaan ja tuoda omiaan, mitä ei kilpailijoilla ole mitään tarjota. Silloin Nokia erottuu edukseen ja myös designiltään.

   MeeGo-känny on tulossa, eikä Symbian ole katoamassa vaan jatkuu edelleen 2016 lähtien. Kaikki muut on nämä spekulaatioita, jotka ei pidä paikkaansa millään tavalla.

 3. No joo on ios vaan mukavampi, selkeempi ja toimivampi kuin androidit.
  On sekin outoa että tarvitaa 1,2ghz tuplaydin, parempi näyttis ja tuplasti enemmän rammia, että saadaan android (gs2) toimimaan yhtä sulavasti kuin iphone4 (800mhz).. Ja silti pientä lagia löytyy.

  Ios 5 korjaa ne 4puutetta jota ite kaipasin ja loput on aika puhdasta plussaa.

 4. Väsyttää kamalasti Applen touhu.. Saako mennä nukkumaan, kun näköjään Applellakin nukutaan?

 5. iOS on kieltämättä mielyttävä alusta ja iPhone on ollut jo pitkään ykkösluurinani, mutta se minkä voi laskea androidin eduksi on muokattavuus. Applen tapa pitää mustasukkaisesti kiinni käyttöliittymästään, niin ettei siihen juurikaan muutoksia pääse tekemään omin päin ilman jailbreakia on lähinnä naurettavaa.

  iOS5 beta on ihan ok ja tuo tullessaan muutamia kivoja ominaisuuksia kuten vaikkapa Notification Center ja mahdollisuus synkata langattomasti, joka tosin on tässä betassa kytketty pois päältä. Pieniä bugeja tullut joitain vastaan, mutta se on ihan ymmärretävää kun kyseessä on beta. Kuitenkin tällaisenaankin riittävä päivittäiseen käyttöön.

  Koska Apple tuntuu poimivan kirsikat kermakakusta kuten vaikkapa tuo Notification Center (a.k.a Peter Hajas Mobile Notifer) olisi enemmän kuin hubaa nähdä muitakin uudistuksia. Omalla toivelistalla olisi edes mahdollisuus piilottaa kuvakkeiden labelit, säätiedot lukitulle näytölle, ilmoitusten pysyminen lukitulla näytöllä vaikka poikkeaisi välillä home screenillä, dynaaminen sääkuvake (Onhan sentään Celsius appstoressa) ja mahdollisuus asettaa viisi ikonia riviin kotivalikkoon ja palkkiin. Näitä tuskin tullaan ikinä Applen toimesta näkemään, joten jailbreakin tekeminen aikanaan on selviö 🙂

 6. Mulle ainakin yksi isoimmista jutuista on ominaisuus mitä ei juuri missään olla mainittu, mikä on sisänsä aika ihmeellistä, koska kyse ei ole mistään pienestä jutusta iOS käyttäjille, muille se on varmaan itsestäänselvyys.

  Olen sitä jo pari vuotta venannut ja ihmetelly miten sen ominaisuuden saaminen kestää niin kauan.

  Eli siis kuvien siirtely eri albumeihin iPhonessa/iPadissa ja uusien albumien teko ja poistaminen.

  Tähän asti tähän on tarvinnut kuvien siirto koneelle ja koneella tehdä eri albumeita ja siirrellä kuvia siellä ja sitten synkata ne albumit luuriin, ei tuollaista vaan jaksa joten tälläkin hetkellä kuvakansio on ihan sekaisin. IPhonen kuva-albumi on aina ollut todella alkeellinen eikä se ole juuri siitä parin vuoden aikana muuttunut, mutta nyt sitten vihdoin.

  Itse ainakin tykkään tästä ominaisuudesta ja hienoa, että apple sen vihdoin pisti kuntoon, kun mielestäni tuollainen pitäisi olla itsestäänselvyys laitteella jolla paljon liikkuu kuvia.

  Toki tähän tarkoitukseen on ollut tarjolla 3rd appeja, mutta hyvä että se toimii nyt myös Applen toimesta.

  Liittyy varmaan siihen, kun iPadia/iPhonea voi jatkossa käyttää ilman tietokonetta niin tuollaisen täytyy onnistua laitteen sisällä.

 7. Paras vain paranee. Takku-symbian ja virus- android jää rannalle katsomaan, kun apple tekee asiat kerralla oikein.

 8. Apple näyttää koko ajan jäävän jälkeen yhä enemmän.

 9. Kyllä se taitaa olla jo Applen kiima loppumaan päin.

  1. Siis yhtiö joka meni ekaa kertaa Nokian ohi liikevaihdossa? Ja tekee jakuvasti ennätystulosta, taisi olla zte:n lisäksi ainoa joka pystyi kasvattamaan markkinaosuutta viimeksi.

   Ei nyt todellisuus ihan vastaa sinun näkemystä.

 10. Näin hyvästä on vaikea parantaa. Speksit paperilla-kisasta Apple tosiaan jää jälkeen-mitä siitä? Kyllä jokainen silti tietää että Applen käyttökokemus on paras. Myös toimintoja on useimmille riittävästi.

 11. Siis tuleeko tämä sama käyttis myös Ipadille? Puhelimessa tuollainen simppeli ja karsittu käyttöjärjestelmä on ihan jees, mutta tabletille tuo on ihan liian pelkistetty.

Kommentointi on suljettu!