MobiiliBlogi testasi Symbian Annan – Lue keskeisimmät uudistukset Nokian blogista

Nokian uudet X7– ja E6-puhelimet saapuvat Suomessa kauppoihin näillä hetkillä. Niinpä Nokia pyysi allekirjoittanutta kokeilemaan uutta Symbian Anna -alustaa ja kirjoittamaan siitä testiluontoisen artikkelin yhtiön viralliseen Nokia Ääni -blogiin.

Jutussa käyn läpi kahdeksan keskeistä parannusta, jotka Symbian Anna sisältää. Osa niistä on varmastikin useimmille jo tuttuja, mutta pyrin käsittelemään myös sellaisia seikkoja, joista ei verkossa ole Annan kohdalla niin paljon puhuttu. Eräs sellainen on kalenteri, jonka näkymää on muokattu käytettävyydeltä parempaan suuntaan.

Symbian Anna saapuu päivityksenä myös muille uuden sukupolven Symbian-kosketusnäyttöluureille. Yhtiö ei kuitenkaan vielä osaa ilmoittaa päivityksen tarkkaa aikataulua.

Juttuni Symbian Annasta on luettavissa täältä.

11 kommenttia

 1. Oho onnittelut keikasta Nokian viralliseen blogiin, Teemu!

  Jos ajatellaan Suomalaisia tekniikkablogeja, niin vain Mobiiliblogi jaksaa arvostella objektiivisesti ja puolueettomasti kaikkia tarjolla olevia laitteita ja käyttöjärjestelmiä. Hienoa!

 2. Toden totta, yhdyn edelliseen puhujaan.

 3. Teemu, onko sulavuus Androidin tai jopa iphonen tasolla?

 4. Nyt tuo symbian vasta oudolta näyttääkin, kun uusitut modernimmat kuvakkeet, mutta muuten käyttis on edelleen sama 90 luku. Kyllä ne vanhat terävät kuvakkeet tuohon symbianin nykyiseen laatikkomaiseen/terävään käyttikseen paremmin sopi.

  Symbianista pitäisi ensimmäisenä saada pois tuo valkoinen laatikkokehys mitä on joka paikassa, se on niin ysäriä.

  Muistan joskus kun alottelin graafisia juttuja nimenomaan 90 luvulla niin tuollaisia laatikkokehyksiä tuli itsekin tehtyä ja sitä näky paljon.

  Sitten taas kun katsoo kuvia tuosta bellestä tuossa alempana olevassa uutisessa niin siinä nämä uudet kuvakkeet näyttää huomattavasti paremmalta, koska alapalkkikin on muuttunut samanhenkiseksi. Käyttiksestä katosi heti se laatikkomaisuus ja tilalle tuli pehmeys ja uudet kuvakkeetkin tulee hyvin nyt esiin, tällä hetkellä ne jää valtavien valinnat ja poistu nappien varjoon (toikin on muuten niin ysäriä, että kaikki on isoa, tuota tein myös)

  Bellessä uudet kuvakkeet tuodaan hienosti esille ja alapalkki on muuttunut huomattavasti pienemmäksi ja huomaamattomammaksi eikä näy valkoista kehystä!

  Tähän mennessä tämä modernimpi ilme on aika epäonnistunut, ei sitä modernia ilmettä pelkillä kuvakkeilla tehdä. Jos ajattelee, että belleen menee taas puolivuotta ja sillon vihdoin nähdään muutakin graafista muutosta niin kyllä täytyy sanoa, että ei se näin toimi.

  Edelleen Nokian yksi suurimmista mokista oli se, että menivät esittelemään uuden symbian 3:n samalla grafiikalla kuin vanha. Nokia tuskin tajusi silloin vielä miten iso virhe tämä oli. En voi kyllä kun ihmetellä miksei uutta graafista tyyliä tehty jo siihen.

  Jos uusi symbian olisi alusta asti näyttänyt tuolta miltä belle näyttää tuossa kuvassa, olettaen, että koko käyttis vastaisi samaa tyyliä niin voisin kuvitella, että nokialla menisi tällä hetkellä todella paljon paremmin.

  Toinen suuri moka: onneton nettiselain ja tämä Anna ei näytä siihen tuovan muutosta ainakaan X7 videoiden perusteilla (puhun siis suorituskyvystä). Nettiselaus kännykällä on tänä päivänä niin suosittua (varmaan jo suosituinta mitä tehdään puhelimella sähköpostin lisäksi), että sen pitää toimia niinkuin se toimii kilpailijoilla, eli toisinsanottuna sen pitää olla tänä päivänä täysin sulava.

  Eikä se auta se opera, kun se ei ole asennettuna niihin kaupan testiluureihin eikä se ole oletusselain. Kaupassa käyvät asiakkaat avaa sen normi selaimen ja suosituin sivu taitaa olla iltalehti joka ei näytä N8/E7/C7:aa mitenkään hyvässä valossa. Jos kilpailijan luurilla vieressä iltalehti toimii ihan eri tavalla niin ei ole vaikea arvata mitä asiakas miettii.

  Toisinsanottuna tämä Anna ei siis tule tarjoamaan oikeen mitään sellaista mikä auttaisi nokiaa myymään enemmän luureja, nykyisille käyttäjille toki plussaa.

  Katsotaan sitten tulevaisuudessa jos se belle toisi jo jotain oikeesti näkyvää isompaa muutosta.

  1. No johan oli hyva kommentti: kirjoitettu neutraaliin savyyn, oli ilo lukea. 🙂

  2. Joo samaa mieltä näiden Anna uudistuksien kanssa. On kuitenkin äärimmäisen tärkeää palvella myös nykyisiä käyttäjiä, ja tämä on alue missä Nokia on takkuillut viimeiset vuodet. Applen suosio johtuu pitkälti siitä, että nykyisetkin asiakkaat tuntevat saavansa edes osan uudistuksista, jotka uusilla laitteilla esitellään. Omenakäyttäjä osaa varmasti kertoa tarkemmin, miten Apple käyttäjiään hemmottelee.

   Anna päivitys antaa kuitenkin lupausta jo paremmasta, ja uskon että moni tykästyy varsinkin noihin virtuaalisiin näppäimistöihin. Bellen ilmestyttyä toivoisinkin, että tekniikkablogt tekisivät vertailuartikkeleita N8:lla debytoineen 11.XXX versio Symbianista ja Bellestä. Ero tulee olemaan sanalla sanoen huima.

   Vain aika kuitenkin kertoo onko Nokia silloin kansan mielestä vain saavuttanut kilpailijat, vai onko Symbian silloin jo mieluisampi vaihtoehto johonkin muuhun käyttikseen verrattuna. Tällöin meillä tulee myös olemaan WP7 ja MeeGo laitteita hyppysissämme, joten edessä on pitkästä aikaa mielenkiintoinen aika Nokian tuotteiden ja julkaisujen puolesta. 🙂

 5. mikkis: ”Symbianista pitäisi ensimmäisenä saada pois tuo valkoinen laatikkokehys mitä on joka paikassa, se on niin ysäriä.”

  Jos valkoisella laatikkokehyksellä tarkoitat noinen kuvakkeiden alapuolella olevia ”valinnat” ja ”poistu” -painikkeita; niin nuo kuuluvat ihan tuohon kyseiseen teemaan. Toivottavasti sinäkin löydät lukuisten teemojen joukosta mieleisesi 😉 Tässä vaikkapa minun C7: http://okmji.kuvat.fi/kuvat/C7/170620112601.jpg
  Eipä ole laatikoista tietoakaan.

  1. Täh. Samat laatikothan sullakin on, ilman reunaviivoja vain. Muut käyttikset nyt vain ovat sen verran tyylikkäitä ja moderneja ettei niitä tarvitse leveällä pensselillä maalailla piiloon heti luurin ostettuaan. Visuaalisesti Symbian on tämän hetken kammottavin matkapuhelinkäyttis RIM:n ohella.

Kommentointi on suljettu!