Nokia N9 MeeGo-puhelimessa uudenlainen käyttöliittymä

Pitkään jatkunut huhumylly ja odottelu on vihdoin saanut päätöksensä. Nokia esitteli tänään ensimmäisen MeeGo-puhelimensa, joka kantaa odotetusti nimeä N9. Uutuus saapuu markkinoille myöhemmin kuluvan vuoden aikana, mutta sen tarkemmin Nokia ei N9:n saatavuudesta vielä paljastanut.

Nokia on panostanut uutuudessa erityisesti käyttöliittymään. Puhelimen etupuolella ei ole ainuttakaan painiketta, sillä käyttöympäristö on rakennettu niin, että kotitilaan päästään kätevästi käsiksi sormea ruudulla vetäisemällä. Käyttöliittymän kotinäkymä rakentuu kolmen tilan ympärille, joiden välillä voidaan vaihdella näyttöä vetäisemällä:

 • Sovellukset, jossa voi avata ja järjestää sovelluksia.
 • Tapahtumat, jossa voi seurata sosiaalisten verkkojen tapahtumia sekä ilmoituksia puheluista, tekstiviesteistä, kalenterimerkinnöistä, jne.
 • Avoimet sovellukset (moniajonäkymä), jossa voi vaihdella äskettäin käytettyjä sovelluksia.

Teknisellä puolella mielenkiinto kiinnittyy erityisesti kaarevaan kosketusnäyttöön. Se luottaa AMOLED-tekniikkaan, on kooltaan 3,9 tuumaa ja kykenee 854 x 480 pikselin tarkkuuteen.

Nokia N9:n sisällä jyskyttää gigahertsin ARM Cortex-A8 -suoritin, jonka tukena on gigan verran RAM-muistia ja PowerVR SGX530 -grafiikkapiiri. Muita keskeisiä ominaisuuksia ovat HSDPA, HSUPA, WiFi b/g/n, A-GPS, Bluetooth 2.1, NFC, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, 16 tai 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa ja kahdeksan megapikselin kamera. Puhelimessa on iPhone 4:stä tuttu MicroSIM-korttipaikka.

Kooltaan Nokia N9 on 116,45 x 61,2 x 12,1 millimetriä ja se painaa 135 grammaa.

63 kommenttia

 1. *Haukotus*

  Ihan ok luuri, mutta Nokiahan mainosti julkistavansa jotain markkinoita mullistavaa. Eipä tuossa minun tietääkseni ole mitään erityistä uutta ja innovatiivista. Kiinnostavia asioita kyllä, mutta en kyllä sanoisi markkinoita mullistavaksi.

  Contour-näyttöjä on jo nähty (Nexus S:ssä on vain toisinpäin kaareva), NFC ei ole uusi juttu, polykarbonaattikuoretkaan eivät ole mikään maailmoja järisyttävä juttu… Käyttöliittymä on Nokialaisittain hyvä ja eroaa hyvin kilpailijoista, siitä iso plussa.

  Puhelin on varmasti hyvä ja minusta oikein mainio lisä Nokian tuoteportfolioon ja voisin jopa vakavissani harkita sen ostamista, mutta ei tuota voi hyvällä tahdollakaan sanoa mullistavaksi. Todella vaikea ylipäänsä sanoa, kuinka tuo otetaan markkinoilla vastaan, monessa uutisessa kun on muistettu sanoa, että ko. tuote on todennäköisesti Nokian ensimmäinen JA viimeinen MeeGo-laite.

   1. Maemo + Moblin = Meego, no eihän se nyt ihan sama asia ole, mutta kumminkin 😉

  1. Nykyisessä Nexus S:ssä ei ole kaarevaa näyttöä(?), se tulee vasta seuraavassa versiossa.

   1. On siinä kaareva näyttö. Tai itse näyttö-osa ei välttämättä ole kaareva, mutta näytön lasi ainakin on. En nyt ihan tarkkaan muista, miten se meni.

   2. Korostan siis vielä, että on varmasti hyvä puhelin, mutta ei minusta kuitenkaan niin erityinen, että voisi ennakkoon ilmoitella mullistavan laitteen julkistamisesta.

  2. Tuo käyttöliittymän sulavuus ja moniajon helppous on mullistava siinä mielessä että se haastaa hyvin jo kaikki markkinoilla olevat ja vieläpä ilman mitään high-end rautaa.

   1. Kyllä minusta gigatavu RAM-muistia ja gigahertzin prosessori ovat high-endiä, vaikka ei olekaan kaksiytiminen. 😀

    Käyttöliittymä ja moniajo vaikuttaa kyllä hyviltä. Jos laitetta mainostetaan markkinoita mullistavaksi, niin olisi pitänyt olla jotain enemmän erilaista, uutta ja mahtavaa esiteltävää. Tuo ei kerta kaikkiaan vielä markkinoita mullista. Viimeksi markkinoita on mullistanut iPhone, tämä ei vielä yllä samaan. Eleetkään eivät ole mikään uusi juttu, esim. iOS 5:ssa kotinäkymään pystyy siirtymään ainakin iPadissä eleillä. Näppäimettömyyskään ei ole uutta, kun N900:ssa ei ollut ja Androidkin antaa vihjettä siihen suuntaan liikkumisesta.

  3. Minusta melkein mullistavasta laitteesta voidaan puhua, koska tuo on ensimmäinen kosketusnäyttöluuri ilman varsinaisia fyysisiä näppäimiä ja toi UI on jotain ihan uutta mitä ei olla vielä nähty esim. sovelluksesta poistuminen pyyhkäisemällä sivulle jne. Tiettyhän toi NFC ja esim. kuoret eivät ole niin järisyttäviä juttuja, mutta minusta ne osoittavat kuitenkin Nokiasta sen, miten he haluavat panostaa uusiin teknologioihin ja innovaatioihin….. 🙂

 2. On se sen verran mullistava, että Nokian kurssi nousi 3,9%.

  1. Veikkaanpa, että jos olisi joku oikeasti ”markkinoita mullistava” uutuus tullut, niin kurssi olisi noussut huomattavasti jyrkemmin. Esim. ennakkoon huhuiltu ”hapticon” -näyttö (vaimikäsenytoli) olisi ollut jotain todella uutta ja erilaista.

   1. Ehkä tuo uudistus on vain sen verran hienovarainen, että se menee sinulta ohi. Jokapäiväinen puhelimen käyttö helpottuu huomattavasti.
    haptico näyttökään ei sinänsä toisi mitään uutta ihmeellistä. Sen sijaan että koko puhelin värähtää niin se vain värähtää yhden sormen alla. Teknisesti hieno saavutus, käytön kannalta ei tuo mitään uutta.

    Eipä markkinoilla ole ollut vuosiin mitään mullistavaa, vaikka kaikki aina hypettävät. Erinomainen esimerkki tästä on Iphone, eipä androidin sarallakaan ole ihmeitä nähty hetkeen

   2. Mutta kyllähän iPhone on muuttanut paljon asioita matkapuhelinmarkkinoilla. Kuinka N9 muuttaa markkinoita?

   3. ”Mutta kyllähän iPhone on muuttanut paljon asioita matkapuhelinmarkkinoilla. Kuinka N9 muuttaa markkinoita?”

    On muuttanut markkinoita, mutta ei ole tuonut mitään mullistavaa sitten ensimmäisen Iphonen. Sama peruskaava toistuu, rauta päivittyy ja jotain softa viilauksia. iPhonen menestys perustuu saumattomasti toimivaan käyttöliittymään mikä toimii.

    N9 voi muuttaa markkinoita koska näyttäisi toimivan yhtä sulavasti kuin i-luuri ehkä jopa paremmin. Se mikä varmasti syö myyntiä on päätös jättää Meego vain tähän yhteen puhelimeen. Ei kuulosta kovin hyvältä kuluttajan korvaan. Toivittavasti tämä muuttuu.
    Mutta kuten näet, ensi reaktion ovat olleet varsin hyviä jopa engadgetin puolella.

 3. On kyllä tosi makee 8) En kyllä jaksa odottaa, vaan ostan Nokian X7.

 4. On hieno ja PIRUN mahtava käyttää!! Kyllä se mielestäni on mullistava koska ei missään muussa puhelimessa ole noin yksinkertaista ja uskomattoman mahtavaa käytettävyyttä!! Vielä kun siihen alkaa sovelluksia pukkaamaan niin avot…katotaan vaan niin Nokia kääntää laivaansa ja MeeGosta tulee se LIPPULAIVA käyttis 😉

 5. Hienon vastaanoton saanut. Poikkeuksellista. Toivottavasti Nokia lähtee tuohon tosissaan mukaan. Kaikkensa tekevät kuitenkin ettei Meego menestyisi, liekö MS:n sopimuksessa siitä jotain… Tilaukseen menee tuo kapula.

  1. Moniajo tehty oikein. Ios:n ”moniajo” ainakin on ihan susi, Androidista en tiedä miten se toimii. Symbianissa sentään on hyvä moniajo ja on muutenkin käytettävä järjestelmä, Meegosta luultavasti tulee yhtä hyvä.

 6. Ensimmäinen nokia luuri about viiteen vuoteen mitä voisi jo harkita ostavan, tämä kun olisi tullut N8:n tilalle niin nokialla menisi nyt todella lujaa. Kyllä tämä hakkaa N8:n ja tulevan X7:n ihan 6-0. Tyylikäs luuri (mustana), sulava ja nopea softa mikä näyttää hyvältä + sulava nettiselaus pinch zoomia myöden 🙂

  Mutta siitäkin huolimatta omaan taskuun päätyy iPhone 5, siihen on vaan tulossa niin mielenkiintoisia ohjelmia musiikkipuolelle, että siellä pysytään ja tiukasti 🙂

  Jos ei iPhonea olisi niin kova vääntö voisi olla, että ottaako tämän vai galaxy s2.

  1. Eli päätät seuraavan puhelimesi oston ilman, etää tiedät minkälainen se puhelin on? Vai onko Iphone 5 julkaistu? eipä ole

   1. Eiköhän se varmasti ole parempi joka osa-alueella kuin oma 3gs joten aika lailla joo, Applen muotoilukin aina toiminut omaan silmään niin eiköhän ne onnistu tälläkin kertaakin, se on ainoa kysymysmerkki, kaikki muu on plussaa.

  2. Kannatttaisi silti odottaa eihän sitä koskaan tiedä…

 7. Jummi jammi on aika wow ja aika rajut speksit myös.

  Jos oikeesti toimii, tais tulla säröjä päähän. Niin käy kun joku asia onkin niin kuin ei ajatellut sen olevan…

  JiiPee

 8. Slashgearissa tai jossain vastaalla sivustolla näytettiin selainta ja se oli todella hidas. I’m not saying, i’m just saying.

 9. Olen osin Mikaelin kanssa samoilla linjoilla, että liikaa luvattiin etukäteen. Ei tuo nyt sentään markkinoita mullista, vaikka mitenkäs sitä määrittelee ”markkinoita mullistavan”. 🙂 Joka tapauksessa enää ei voi sanoa, että Nokia pääsee lähemmäs tai saavuttaa kilpailijoita (lähinnä Android ja iOS, mutta myös WP ja WebOS) käyttöliittymän helppoudessa, vaan nyt menee kyllä heittämällä ohi. 😀 Tuo on niin upeasti yhtä aikaa älykäs/tehokas, mutta myös äärimmäisen helppo.

  1. Juurikin samaa mieltä. Taitaa muuten Applea nyppiä, ettei keksinyt samaa. Olisi saattanut sopia kuin nenä päähän nykyiseen tapaan käyttää.

   1. iOS5:n uusi yläpalkista vedettävä ilmoitusalue muistuttaa hieman N9:n events-näkymää. Kotinäytölle pääsee, yllätys yllätys, kotinäppäimestä, ja moniajo aukeaa (olikohan se kaksoisklikillä vai pitkällä painalluksella) myös kotinäppäimestä. Eli erittäin yksinkertaista. 🙂

    Nokia onnistui kuitenkin tekemään eri näkymien välillä siirtymisestä VIELÄ yksinkertaisempaa, ja jos WP ei myy, niin Nokia ei kyllä todellakaan ole pulassa (ellei MS:n kanssa tehty sopimus niitä tuo) 😀

    (Ehkä jo hieman toivon, että WP, öh… ei menesty niin hyvin, ja N9 myy kuin makkara juhannuksena)

   2. Perus_Jannu mitä tarkoitat? jos meinaat tuota swipea niin sehän on iPadissa jo kehittäjillä käytössä iOS5 betassa, se tosin vaatii monta sormea, mutta kyllä Applen suunnalla tuollainen idea on ollut jo pitkän aikaa. Se että nähdäänkö se iPhonessa jonain päivänä jotenkin toteutettuna on kysymysmerkki. Apple on varmasti koittanut toteuttaa samaa luuriin, mutta todennut, että se ei vaan toimi niin hyvin miten sen pitäisi nykyisellä näytöllä tai muuten iOSin kanssa yhteen.

    Voisi kuvitella, että ehkä yksi suuri syy tähän on N9:n kaareva näyttö, näin yritetään minimoida turhat swipet jos pelaa vaikka jotain peliä yms.

    Eikös siitä ollut joskus kuukausi sitten jotain huhua, että myös iPhonesta tulee löytymään kaareva näyttö, voisiko syy olla kenties sama? noh se selviää syksyllä jos selviää. Eikös Applenkin ole kuitenkin tarkoitus luopua fyysisestä napista joskus, ainakin huhujen perusteella. Eli silloin tarvitaan juurikin swipe tyylisiä ratkaisuja.

  2. Mielestäni jo pelkästään se riittää hehkutuksen syyksi, että N9 on ensimmäinen laite, jossa tulee oletuksena MeeGo.

 10. SE HYPETYS UUDESTA JA MULLISTAVASTA MALLISTA EI KOSKE N9 VAAN TULEVIA WINDOWS PUHELIMIA LUKEKAA UUDESTAAN UUTISET …

 11. Tilaukseen meni. Toivottavasti Nokia kuljettaa Meegoa silti mukana, vaikka totesivatkin ettei siitä ole tarpeeksi laajan portfolion pohjaksi.

 12. Mitenköhän päivitykset? Eli tarjoileeko Nokia laitteelle päivityksiä, vai tuleeko ne Maemo/Meego-yhteisöltä? Ja jos laitteita tulee useampia, niin pirstoutuuko Harmattan kuten Android (ja vanhat sympparit).

  1. Meegolle seuraavat tuotteet; N9, N950 ja NPad.

   Se on sitten siinä. Noista tulee sitten tuoreempia rautaversioita; N9-00 >N9-01 > …

   Näin protfolio pysyy kasassa eikä samanlaista pirstoutumista tapahdu kuin Androidilla.

   – IMO –

 13. olen päässyt itse kokeilemaan kyseisen puhelimen prototyyppiä ja varmasti tämä oli mullistavaa monessa mielessä, uusi käyttöliittymä on todella sulava ja saumaton, puhelin ei tökkinyt lainkaan niin kuin symbian. Bravo Meego, suorastaan ivallista että kehitystä ei jatketa sillä seuraavaan meego puhelimeen oli suunniteltu kiinteä näppäimistö kuten n900 puhelimessa mutta roskiin menee nämä toiveet.

 14. Marko vaan olisi voinut jattaa kellon ja pinch and zoomin hehkutuksen valiin. Kello wtf? ja monikosketukset on hoidettu jo iphone 1:n myota.

 15. Aivan ehdottomasti mielenkiintoisin puhelin Nokialta! Mitäköhän uutta N9 tarjoaa on-screen näppäimistön suhteen. Fyysisen qwertyn puute oli mielestäni takaisku. Mielestäni nykyinen ”naputa lasia” -tapa kirjoittaa ei ole lähelläkään tehokasta ja siksi olenkin itse pitäytynyt fyysisessä qwerty -näppäimistössä. Onkohan tähän tuloissa jotain Swypen tyylistä, tai jotain muuta, Swipen kaveriksi?

  Joka tapauksessa hienoa työtä Nokialta! 😀

 16. Ei Nokia ole kehunut N9:aa ”markkinoita mullistavaksi”, se on jonkun omaa keksintöä. On käytetty termiä ”market disrupting”, eli tuote joka aiheuttaa markkinoilla häiriöitä. Vapaasti tulkiten; tuote joka huomataan ja joka tuo jotain selkeästi uutta puhelinmarkkinoille niin, että kilpailijatkin joutuvat reagoimaan.

  Aivan samalla tavalla lehdistö hehkutti aiemmin Nokia-uutuuksien (N97, N8 jne.) olevan ”iPhonen tappaja”, tai ”haastaa iPhonen”, mutta Nokia ei itse kertaakaan ole tuollaisia väittänyt. Market disrupting, siinä kaikki.

 17. NFC luo mahdollisuuksia, QT pönkittää softakehitystä. Hyvän näköinen puhelin, UI ihan ok, muutenkin jännittävä Nokialainen ja Nokiankin kannalta jännittävä uutuus….

 18. Harmittaa että toi on polykarbonaattimuovia, luulen että olis ollu kivempi alumiinisena. Muuten kyllä näyttää tosi hyvältä!

  1. Materiaalina se on kivempi ja todella jämäkkä. Alumiini runkona olisi ollut ikävän tuntuista kylmissä ilmoissa. Kuuluvuus parempi kuin *pätks* *pätks*.

 19. Onhan tuo nyt helvetti soikoon aivan järkyttävän hieno kapistus. Niin tyylikäs, niin ohut, niin yksinkertainen, mutta silti niin monipuolinen. Mielipidekysymys mussuttajat.

 20. Varmaan tulee aika pitkälti tämän puhelimen menestyksestä kiinni kuinka paljon Nokia päättää panostaa MeeGon kehitykseen. Ei varmasti Elopkaan ole niin tyhmä, että N9:n mahdollisesta hyvästä myynnistä huolimatta MeeGo-kehitys loppuisi Nokian toimesta kuin seinään.

  1. Ei ole. Elop sanoi tänään hesarissa, että tämä on viimeinen MeeGo- luuri vaikka menestyisi kuinka hyvin.

   1. Elopin tehtävä on vain ajaa Nokia Microsoftin syliin rautavalmistajaksi, nyt se entistä varmempaa tämän lausunnon jälkeen 🙁 Ensin väitettiin, että MeeGon kehtitys olisi liian hidasta ja sen vuoksi siirrytään Windows Phoneen. Nyt Windowsin valintaa on perusteltu sillä, että MeeGon ympärille ei muka ehdittäisi ajoissa luoda toimivaa ekosysteemiä. Valheita valheen perään.

    N9 olisi varmasti menestynyt mikäli sen olisi haluttu antaa menestyä. Puhelin olisi pitänyt tuoda aikaisemmin markkinoille tai tänä päivänä hieman paremmalla raudalla. Nytkin se voi vielä myydä hyvin, mikäli hinnoitellaan kohtuullisen edulliseksi ja ei valmisteta pientä erää.

    Perin surullista, kun Nokia pitäytyy jatkossa vain S40 ja Windows-alustoissa. Niistä en halua ostaa mitään. Jään odottelemaan Nexus 4G puhelinta tai MeeGon nousua mikäli niitä tulee muiltakin valmistajilta.

 21. Tämä laite on ehdottomasti saatava. Hankitaan sitten parin vuoden päästä windowsphone kun näkee mihin ne kehittyvät.

 22. Todella upea puhelin, ehdottomasti paras puhelin ikinä Nokialta ainakin demojen perusteella. Vanhentuneesta raudasta valittaminen on turhaa, jos käyttöliittymä ja sovellukset toimivat sulavasti. Valitettavasti puhelin ei siltikään tule menestymään, sillä Nokia on ajamassa alas MeeGo-yksikköään. Jäljelle jää vain pieni tutkimusryhmä, mikä karkoittaa sekä käyttäjät että kehittäjät.

  Itse lähtisin Qt-kehittäjänä tekemään heti puhelimelle softaa, jos Nokia varmistaisi, että sillä on myös selkeä tulevaisuus. Sen sijaan Nokia ei ole kertonut yhtään mitään tulevaisuudesta, joten todennäköisesti tämä on ensimmäinen ja viimeinen MeeGo-puhelin Nokialta. Sama tilanne on suunnilleen kaikilla Qt-kehittäjillä.

 23. Todella mielenkiintoinen puhelin. Parasta tässähän on se, että Alien Dalvikin avulla myös Android-ohjelmat pyörii Meegolla, mikä moninkertaistaa saatavien ohjelmien määrän.

  Alien Dalvik ”is able to utilize the full potential of the hardware and the user experience is virtually identical to that of using it on regular Android device. ”

 24. Millo toi tulee markkinoillee haluun jo käydä ostaaa 😀 ?

 25. Jep, tilaukseen lähti, on sen verta seksikkään näköinen ja hienon ja toimivan oloinen käyttöliittymä puhtaasti pelkällä ruudun sormeilulla.
  iPhone nelosen paskalla heitän vesilintua, kyllästynyt muuten hyvän käyttiksen typeriin rajoituksiin ja iTunes-h*moiluun.

 26. Nokia N9 ideana on se, että puhelinta lähdettiin valmistamaan puhelimen näkökulmasta, puhelinta joka kykenee samankaltaiseen kuin tietokone. IPhonen ja androidien perusideana taas on ollut tehdä tietokone taskuun. Eli puhelimien tekniset ratkaisut ovat lähteneet alunpitäenkin eri pohjalta.

Kommentointi on suljettu!