Tässä on ensimmäinen tabletti viisiytimisellä prosessorilla


Mobiilialan tekniikka on kahden viimeisen vuoden aikana kehittynyt huimasti. Tästä hyvä esimerkki on ZTE:n valmistama tabletti, jonka koodinimi on T98. Tabletti on vielä kehitysasteella, joten sen koodinimi saattaa vielä muuttua. Laitteessa on viisiytiminen Tegra 3 Kal-El prosessori.

T98:n viisiytiminen prosessori pyörii 1,3 gigahertsin kellotaajuudella. Laitteessa on lisäksi 1GB RAM-muistia ja 16GB sisäistä tallennustilaa. Muita ominaisuuksia laitteessa on 7-tuuman näyttö 1280 x 800 resoluutiolla, Android 3.2 Honeycomb, 5 megapikselin takakamera ja 2 megapikselin etukamera. Akun kapasiteetti on 4000mAh.


Kuvassa näkyy taulukko, jossa on vertailtu Tegra 3 ja Tegra 2 prosessoreita toisiinsa. Viisiytiminen Tegra 3 päihittää selvästi kaksiytimisen edeltäjänsä Tegra 2 prosessorin.

Lisääntyneistä ytimistä, tehosta ja nopeudesta huolimatta uusi viisiytiminen prosessori vie vähemmän virtaa kuin vanhempi Tegra 2. Tämä selittynee sillä, että jos katsoo esim. HD-videota, niin kaksiytiminen prosessori joutuu käyttämään molempia ytimiä maksimitehoilla kokoajan ja näin se vie suuren määrän virtaa. Viisiytiminen prosessori taas käyttää kaikkia viittä ydintä vajaalla teholla. Alapuolella on havainnoillistava kuva, tosin kuvassa on verrattu yksiytimistä kaksiytimiseen, mutta sama pätee myös kaksiytimisestä viisiytimiseen.

Sitten päästään suorituskykytestiin. Tämäkin taulukko paljastaa Tegra 3 -prosessorin olevan jopa kaksi kertaa nopeamman kuin Tegra 2 -prosessorin.

Muutkin valmistajat ovat todennäköisesti tuomassa Tegra 3 laitteensa markkinoille kohtapuoliin. ZTE T98:n hinnasta ja saatavuudesta ei ole vielä tietoja, mutta toivotaan että laite löytää paikkansa myös Suomen markkinoilta ja vieläpä kohtuulliseen hintaan!

Päivitys: Aikaisempien uutisten mukaan Tegra 3 sisältää neljä ydintä. Viimeisimpien tietojen mukaan Tegra 3 sisältääkin viidennen ytimen. Viides ydin ylläpitää lepotilan toimintoja, kuten sähköpostin ja sosiaalisen median synkronoinnit, soittoäänien soittamisen ja taustalla pyörivien sovelluksien ylläptäminen.

Lähde: Android Authority, Tom’s Hardware

4 kommenttia

  1. Onkohan nyt sattunut jokin erehdys? Taulukoissa puhutaan kylläkin neliydinprosessorista ”quad core” eikä viisiydinprosessorista. Mistä se viides ydin tulee?

    1. Näköjään olen tuon kohdan tekstistä unohtanut pois. Korjaan tekstin hetimmiten. Prosessori on siis viisiytiminen, tämä selviää kunnolla kunhan korjaan tekstiä hieman.

  2. Sanon suoraan että aivan älytöntä! Tietokoneisiinkin saa hakea aika pitään ennen kuin löytää 500e hintaisen 5-ytimisen tietokoneen, ja sitäkin tarvitsevat vain pelaajat ja videonkäsittelijät. Mihin tuota enää tarvitaan?

    1. Pyörittämään flashia, säästämään virtaa, mahdollistamaan raskaammat sovellukset jnejnejne.

      ARM-quadcorea on turha alkaa vertailemaan x86_64-suorittimien kanssa. Yksiytimisessä pena 4:ssa on todennäköisesti enemmän potkua kuin näissä uusissa arm:ssa (viimeinen virke mutua).

Kommentointi on suljettu!