Mitä uutta iPhone 4S tarjoaa? Tässä faktat

Applen eilinen iPhone-julkistus ei yltänyt aivan markkinoiden odotuksiin, sillä kokonaan uudistettua mallia tilaisuudessa ei nähty. Markkinoilla odoteltiin kovasti niin sanottua iPhone 5:tä, joka tarjoaisi paitsi kovempaa rautaa niin myös uuden designin. Sen sijaan amerikkalaisyhtiö esitteli iPhone 4S:n, joka jatkaa muotoilullisesti iPhone 4:n linjalla, mutta tarjoaa paljon sisäisiä uudistuksia. Niistä lisää alla.

Tehokkaampi suoritin: iPhone 4:n yhden ytimen A4-suoritin on vaihtunut seuraavan sukupolven tuplaytimilliseen A5-piiriin, joka on Applen mukaan parhaimmillaan jopa kaksi kertaa edeltäjäänsä nopeampi.

Parempi grafiikkapiiri: Uuden grafiikkaytimen ansiosta kuvien pitäisi piirtyä jopa seitsemän kertaa edellistä iPhonea nopeammin. Tämä tarkoittaa sulavampaa ja näyttävämpää 3D-grafiikkaa.

Enemmän tallennustilaa: iPhone 4S on saatavilla peräti 64 gigatavun sisäisellä muistilla. Tarjolla on myös 16 GB:n ja 32 GB:n versiot.

Kaksi antennia: iPhone 4 -katastrofin jälkeen Apple on laittanut iPhone 4S:ssä antennisuunnittelun täysin uusiksi. Puhelimesta löytyy kaksi antennia, jotka on sijoitettu laitteen ala- ja yläosiin. Uutuus osaa vaihdella automaattisesti kahden antennin välillä kuuluvuuden parantamiseksi.

Nopeammat verkkoyhteydet: HSDPA-tiedonsiirtonopeutta on nostettu edeltäjän 7,2 Mbps:stä 14,4 Mbps:ään. Erilliselle CDMA-mallille ei ole enää tarvetta, sillä iPhone 4S tukee sekä GSM- että CDMA-tekniikoita.

Tarkempi kamera: Uuden iPhone 4S:n kamera tarjoaa kahdeksan megapikseliä sekä kykenee täyden teräväpiirtotason (1080p) videokuvaukseen. Uutuusmallin kamera on edeltäjäänsä herkempi ja päästää Applen mukaan sisään 73 prosenttia enemmän valoa. Kameran toimintaa kehutaan myös nopeammaksi. Puhelin on kuvausvalmis 1,5 sekunnissa ja kuvia voi napsia 0,5 sekunnin välein. Valmistajan mukaan kameran käynnistysaika on 2-3 kertaa Android-puhelimia nopeampi.

Puheohjaus: Tälle ominaisuudelle Apple on antanut nimeksi Siri. Se ei ole aivan perinteinen ääniohjaus, vaan Apple on kehittänyt sitä hieman kilpailijoitaan pidemmälle. Se osaa paitsi ottaa käskyjä vastaan, niin myös vastata käyttäjälle puhumalla. Lisää ominaisuuden toiminnasta alta löytyvillä videolla.

21 kommenttia

 1. Vaikuttaa todella hyvältä. Erityisesti kiinnostaa kuinka hyvä kamera tässä on.

  1. Täällä on applen ottamia sample fotoja http://www.apple.com/iphone/built-in-apps/camera.html selaa sivu alas ja sieltä fullscreen kuvia.

   Kyllähän noi näyttävät todella hyviltä, näkee sitten mitä ne kuvat todellisuudessa tulee olemaan.

   No toisaalta etsit netistä xperia arcilla otettuja kuvia niin päästään varmaan aikaan samaan mitä iPhone tulee pääsemään, koska käyttävät samaa sensoria. Linssit apple on sitten itse tehnyt ja niitä on 5 päällekkäin mikä pitäisi tehdä 33% terävempiä kuvia kuin iPhone 4 jossa oli 4 linssiä. Onhan noi samplekuvat ainakin kyllä teräviä 🙂

   1. Skeptisesti suhtaudun sampleihin, kun on ennenkin jääneet kiinni kuvien ”toiseen totuuteen”.

    Mieluummin katson aitoja luurin ottamia tavallisten ihmisten valokuvia.

   2. Kullemma nelosen kamerakin on hyvä, niin en ihmettelis jos tämäkin olisi.

 2. Kameraan vielä sellanen lisäys että siinä on kuvanvakain.
  iphone 4 oli jo ok kamera älypuhelinmittapuulla ja yksi parhaista video kuvauksissa. Tässä 4s on sonyn laadukas uutuusmalli joten voisi kuvitella olevan huomattavasti parempi.

  Loistava päivitys ja tätä on ootettu. Ostoon menee

 3. Tietääkö kukaan, että toimiiko tämä Siri suomeksi? Jos ei nyt ainakaan näin alkuun, mutta tuleeko tukea suomen kielelle?

  1. Siri tukee alussa vain englantia, ranskaa ja saksaa. On vaikea arvioida, saadaanko tukea suomelle koskaan…

  1. Ominaisuusluettelostako sen näkee, mikä on markkinoiden paras puhelin? Ei minusta.

   1. Jake, jos kysyt android käyttäjiltä niin sen näkee juuri siitä 🙂 Trendi on ollut selvästi nähtävillä, kun seuraa eri sivustoilla keskustelua.

   2. Sitten on taas esim tällaisia testejä mitkä paljastaa todellisuuden: http://9to5mac.files.wordpress.com/2011/09/anandtech-gl-benchmark-gpus-in-smartphones.png?w=550&h=437

    Tuossakin esim kun vertaa iPad 2 ja galaxy tab 10.1 tulosta niin onhan se aivan huikea ero gpu tehossa (myös galaxy s2 saa puolet vähemmän pisteitä). Jos tuosta voi jotain päätellä niin myös iPhone 4s tulee olemaan todella tehokas luuri esim pelikäyttöön jonka markkinat kasvaa koko ajan. Tähän vielä lisätään airplay mirroring uudella iPhonella niin siinä alkaa olla jo köyhän miehen konsoli olohuoneeseen 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=Bxj1QuKebdQ

   3. Joo oon kyllä huomannut ton suuntauksen Android porukoissa 🙂

 4. Siri vain ’hieman’ kilpailijoitaan edellä? Voitaisiin sanoa että kyllä se on noin 10 vuotta kilpailijoitaan edellä, jos on yhtään hajua miten tälläinen teknologia toimii. Applehan ei tätä itse ole kehittänyt vaan osti Sirin vuosi sitten $200 miljoonalla. Siriä on kehitetty vuosia mm. DARPAN rahoittamana ja se on ylivoimaisesti suurin keskustelevaan ja auttavaan tekoälyyn tähtäävä projekti, jonka tutkimukseen on osallistunut kymmeniä yliopistoja ympäri maailman. Tietenkin näin nopeasti voi näyttää että se on vain hieman tavallista puheohjausta edellä, mutta tarkka luonnollisen kielen kontekstuaalinen ymmärtäminen ja dialogin ylläpitäminen on huomattavasti kehittyneempää tekniikkaa.

  1. Microsoftin WP7 tiimissä toimiva henkilö jonka nimeä en nyt muista esitteli Wp7:n puheohjausominaisuutta jo noin 6kk sitten. En ihmettelisi jos loppuvuodesta tulevissa Nokialaisissa on sama ominaisuus.

   Näissä puheohjauksissa on kuitenkin aina juuri tuo kompastinkivi: kaikki eivät puhu englantia (tai saksaa tai ranskaa). Nokialla saattaa olla paremmat resurssit saada suomenkielinen lokalisaatio vastaaviin tuotteisiinsa.

  2. Siri vaikutti kyllä yllättävän toimivalta esityksessä. Se jopa osasi tunnistaa esittelijän vaimon oikean nimen ’wife’ sanan perusteella, kun esittelijä lisäsi uutta kalenterimerkintää.

 5. Onneksi en jäänyt odottamaan uutta iphonea, vaan hyppäsin androidin ja HTC:n kelkkaan kesällä. Vähän kyllä pelotti, että syksyllä tulee jotain siistiä taas Applelta. Onneksi oli turhaa pelkoa. Nyt kelpaa olla Android-leirissä.

  Pitää kyllä tsekata mitä Nokia tarjoilee loppuvuodesta. Voi olla, että tulee otetettua uusi nokialainen työnantajan piikkiin testiin, jos vaikuttaa mielenkiintoiselta.

  1. Ja mikä hoppu sinullakin on, ei tässä ole päivän päälle kiinni mitä laitetta käyttää.

   Muistetaan välillä miettiä oikeasti sitä, olemmeko tyytyväisiä laitteisiimme ja käytetään niitä kunnes se ei ole mahdollista tai liian kova teknologian himo yllättää. ;D

 6. Ei tuossa tosiaan mitään maatamullistavaa ole…Siri ei ota tuulta allensa millään muotoa…iha täyttä potaskaa, että tuolla kulkisit ja höpöttäisit luurillesi!! Ehkä kotona ja autossa hyvä toiminto…kunhan kolmen vuoden päästä saapuu meidän kieli tuetuksi 🙂

  Mutta itse iOS5 on varmasti mielenkiintoinen ja sitä odotan kovasti!

  1. Heitit itseasiassa aika hyvän pointin. Ainakaan joka toinen vastaantulija ei käytä edes Bluetoothia tai muita langattomia lisälaitteita vissiin vähän sen pelossa että se näyttää hölmöltä. Mites kun papatat koko ympäristölle tekstiviestiesi sisältöjä? Ainoa käyttöympäristö tuntuisi olevan auto tai leikkimielessä kotona, mutta edes lainsäädäntö ei saanut handsfreetä jokaisen kuluttajan autoon… 🙂

 7. En paljoa noihin esittelytilaisuuksiin luottaisi. Eiköhän niissä ole varmistetut, että Siri toimii täydellisesti ja nauraa vitseillesi. Sama homma valmistajien esimerkki valokuvista, näin hienoja tällä saa… jea rait

  1. Luuria sai kuka vaan kokeilla tilaisuuden jälkeen ja sivustot kirjotti siitä ensivaikutelmia ja jokainen oli vakuuttunut miten hyvin se toimi.

   Tässä esim yksi: ”The most impressive part was the demo of Siri, the new assistant that lets you do just about anything you can do on your phone — but with your voice. We tried to psych it out with a bunch of random requests, including the history of Chester, Vermont (a lovely town) and the best Ramen places in San Francisco. Siri never faltered, never missed a beat. It worked as well as Scott’s demo up on the stage. There’s nothing better to say than that. ”

Kommentointi on suljettu!