Videolla Applen Siri-ääniassistentti

Applen iPhone 4S -puhelimen ominaisuuksiin lukeutuva Siri on kerännyt verkossa paljon keskustelua. Osa pitää sitä vain perinteisenä ääniohjauksena, jollainen löytyy esimerkiksi Androidista. Apple markkinoi Siriä kuitenkin huomattavasti monipuolisempana ääniohjauksena, joka kykenee seuraamaan keskustelua, ymmärtämään mitä käyttäjä tarkoittaa sekä vastaamaan takaisin puhumalla.

Applen tuotteisiin keskittyvä Macworld on tehnyt loistavan videokatsauksen Siriin ja sen toimivuuteen. Kyseessä vaikuttaisi todellakin olevan kilpailijoitaan älykkäämpi ääniohjaus, jonka kehitystä tulevaisuudessa on ehdottomasti mielenkiintoista seurata. Siri on edelleen beta-asteella, joten puheentunnistuksen ja älykkyyden voidaan odottaa parantuvan entisestään.

Lähde: Mac Rumors & This is My Next

23 kommenttia

 1. Sovelluksessa ei näyttäisi olevan teknisesti mitään uutta, vastaavanlaisia oli mukana jo esim. muutaman vuoden takaisissa Symbianeissa (mm. N97) ja olen itse käyttänyt jonkun verran myös Androideissa (mm. Galaxy S II), mutta se mikä on positiivista Applen tuotteissa on, että ne monesti herättävät massat, hypettävät ja tuovat (toisinaan jo aikaisemmin keksityt) innovaatiot julkisuuteen ja herättävät myös kilpailijat toimimaan. Apple suosittuna brändinä toimii tällä hetkellä pioneerina esitellen ”uusia” mobiilitekniikoita kuluttajille (aina ne eivät ole Applen alunperin kehittämiä). Tosin aina ei edes Apple onnistu vanhojen tekniikoiden uudelleen herättäjänä. Tästä on esimerkkinä Facetime.

  1. Miten minusta tuntuu että siinä symbianin versiossa ja tässä olevat erot on suurempia kun annat ymmärtää :). Kyllähän Apple on tehnyt ne ”vanhat tekniikat” niin perkeleen paljon paremmin, että kunnia kuuluukin Applelle.

 2. @Marcus: Vai ole ”teknisesti” mitään uutta ja oli jo Symbianissa?
  Ilmeisesti tarkoitat ”teknisyydellä” ainoastaan puheenymmärtämistä *ideologiana* – jep, tämä on vuosikymmeniä vanha haaste ja ollut pöydällä ties missä järjestelmissä. Nyt (Sirin) takana oleva tekniikka: algoritmit ja A.I. ovat todellakin ”uutta”. Eli onhan se uutta jos se toimii, kun aiemmat voidaan tulkita lähinnä yrityksiksi?

  1. Totta, sanamuoto oli väärä. Konseptina tuo on vanha ja käytetty jo useammissa (mobiili)alustoissa aiemmin, mutta teknisesti Apple tuo uutta jos sovelluksen user experience on toimiva ja miellyttävä.

 3. No joo, ei noista voi samana päivänä puhua, siis puhe-ohjauksesta ja tuosta siristä. Onhan tuo puhe-ohjaus jo iosissa ollut pitkään mut nuo on niin kaksi eri asiaa…

 4. Niin kyllä minustakin puheohjaus on toiminut iOSissa jo pitkään hyvin, paremmin kuin koskaan Symbianissa ja Androidissa en tiennyt sellaista edes olevan. Ei ainakaan Galaxy S:ssäni ollut minkäänlaista puheohjausta edes Android versiossa 2.3. Mutta tämä Siri vaikuttaa enemmänkin jo ”keinoälyltä”, eikä pelkältä puheohjaukselta. Senhän on tarkoituskin olla ”personal assistant”, puheohjaus Maceissä ja iOS-laitteissa on osa Voiceoveria.

  Aina sama juttu kun Apple esittelee jotakin todella uutta tai koko alaa mullistavaa, alkaa se narina siitä että kyllähän tuo on jo keksitty jne. Sama juttu iPhonen kanssa ylipäätään, ”kosketusnäyttöpuhelin? Onhan näitä jo nähty” jne, tai iPadin kanssa…

 5. Honeymoon leikkikalu, hieman epäilyttää josko tuo toimisi tarpeeksi luotettavasti kotimaisella kielellä.
  Hieno demovideo kuitenkin.

 6. Kyllä saa sään katsomisenkin hitaaksi ja työlääksi halutessaan 😀

  1. Kylläpä sitä oikein kaivellaan pahaa sanottavaa. Mitään hyväähän tässä ei ole, koska se on Applen tekemä?

  2. Tuo sään katsominen oli tosiaan hitaampaa Siriä käyttäen. Mutta huomattavasti nopeampaa oli esimerkiksi reittitietojen haku. Kaipa näitä tullaan hiomaan tulevissa päivityksissä hieman pikaisemmiksi. Jos ostan seuraavaksi Iphonen (5:sen), niin ei Siri vaikuta ostopäätökseeni kuitenkaan.

 7. ”Aina sama juttu kun Apple esittelee jotakin todella uutta tai koko alaa mullistavaa…”

  Uutta ja mullistavaa? Ainoa asia mitä Apple on tässäkin tehnyt on kopioinut jo olemassa olevat ideat omaan käyttöön. Toteutus ja intektrointi on parempi, kuin muilla mutta ei tässä mitää mullistavaa ole.

  1. Kyllä, uutta ja mullistavaa. Kuten todettu yllä, olihan niitä kosketysnäyttöluurejakin ennen iluuria, mutta iluuri mullisti kosketusnäyttömarkkinat täysin. Olihan niitä mobiiliselaimiakin ennen iluuria, mutta kukaan ei niitä halunnut käyttää. Olihan sovelluksiakin ennen iphonea, mutta nyt niiden merkitys on täysin erilainen matkapuhelimissa. Ja samaa listaa voi jatkaa.

  2. ”Toteutus ja integrointi on parempi, kuin muilla mutta ei tässä mitää mullistavaa ole.”

   Sinun mielestäsi toteutus ja integrointi ovat siis yhdentekeviä? Minun mielestäni juuri nuo tekevät ominaisuudesta mullistavan. Mitä mullistavaa on ominaisuudesta, jonka toteutus ja integrointi on päin seiniä? Mitä iloa siitä on kenellekään?

   Et kai ole töissä eräällä suomalaisella matkapuhelinvalmistajalla? Siellä nimittäin moinen asenne on yhä kuumaa kamaa.

   1. Niin vähän sama juttu kuin facetime oli uutta ja mullistavaa, vai? Tämäkin on samaa Applemaista hypetystä, ylistetään jo olemassa olevia ideoita uusina ja uskomattomina Apple keksintöinä.

    En ole väittänytkään että toteutus ja integrointi on yhdentekevää, sanoin että se ei ole mullistava ja uusi ominaisuus. Ei vaikuta olennaisesti siihen miten ihmiset käyttävät kännykkää. Noh, ehkä vaikuttaa siihen miten applefanipojat käyttävät kännykkää. Yleensä nopein tapa on vain näpytellä ruutua. Ainoa todellinen hyöty on tuo speech-to-text ja sekin vain jos olet hiljaisessa ympäristössä. Tämäkin ominaisuus löytyy muilta.
    Tässä yksi esimerkki Androidilta
    http://www.youtube.com/watch?v=AN0C-b6rjQs

   2. Uskomattomat ennakkoasenteet sulla, että yrität verrata tätä johonkin speech to text ominaisuuteen. Taidat kovasti vihata Applea. Noh, fanaattisuuttahan sekin. Katsotaan taas kohta kuinka samaan yritetään päästä Androidilla, ja fanipojat huutavat kovaan ääneen kun se on (paperilla) toteutettu.

 8. Menkäähän nyt youtube:sta etsimään siri videoita ihan oikeesta elämästä ns. amatöörivideoita niin näkeehän sen nyt heti, että tämä siri on jo nähtyjä puheenohjauksia/text to speech ominaisuuksia aikalailla edellä!

 9. @ ::jake::
  No kerroppa miten tämä poikkeaa niin suunnattomasti text to speech ominaisuudesta. Sehän tässä pointti on ettei tarvi näpytellä kirjaimia tai ikoneita vaan puhua. Niin ja en vihaa Applea. Vihaan fanipoikia joilla ei ole hajuakaan objektiivisuudesta. Kaikki vain ylistää ja jos erehdyt kritisoimaan, niin heti on lauma fanipoika lauma kimpussa.

 10. Todettu on. Viestien yms. sanelussa on nopeampi kuin perinteinen kirjoittaminen. Loput ovat gimick tyylisiä, mukava lisä, mutta ei mullista miten ihmiset käyttävät kännykkää

  1. Kai ymmärrät että tuo kaikki on mutuilua? Apple on tehnyt kaiken voitavan tehdä tästä teknologiasta hyvän tavalliselle ihmisille. Se, mullistaako se miten ihmiset käyttää kännykkää, nähdään tulevaisuudessa. Ihmisethän siitä päättää mitkä teknologiat omaksutaan. Pelkästään se on mullistus että Apple tuo nämä teknologiat tavallisen ihmisen käyttöön näin monipuolisena, integroituna ja toimivana. Tähän ei muut pysty, se on nähty.

 11. Edelleen, en väitä etteikö SIRI olisi toteutettu hyvin, ainoastaan sen käytännöllsyys epäilyttää.
  Esim. On helpompi painaa kerran sääwidgettiä kuin sanoa ”whats the weather going to be this week” ja odottaa että SIRI analysoi sanomasi.

  En usko että mullistaa miten ihmiset käyttävät kännykkäänsä. Hyvä esimerkki tästä on tietokone puolella jossa puheentunnistuksen käyttö olisi vielä suotavampaa. PC:lle ja Macille löytyy jo paljon hyviä ja parempia puheentunnistus ohjelmia kuin SIRI, mutta silti ihmiset tyytyvät hiireen ja näppikseen. Puheentunnistus tulee varmasti näyttelemään jotain osaa miten ihmiset käyttävät koneita tulevaisuudessa, mutta ei ennen kuin AI ja tunnistus alkaa olemaan HAL 9000 tasoa.

Kommentointi on suljettu!