Ensitunnelmia Nokia N9:stä

Vihdoin tänään sain käsiini kauan himoitsemani Nokia N9:n, jota olen kyllä muutamaan otteeseen käynyt jo kaupassa kokeilemassa. Nyt olen kuitenkin päässyt perehtymään laitteeseen hieman syvällisemmin, vaikka edelleen Nokian MeeGo-luurissa riittää paljon tutkittavaa. Alla hieman ensitunnelmia Nokian uutukaisesta.

Muotoilu ja rakenne

Nappisuoritus Nokialta. Nokia N9 on erittäin tyylikäs kosketusnäyttöpuhelin. Se eroaa mukavasti myös kilpailijoistaan ollen persoonallisen näköinen.

Aavistuksen kaareva näyttö tekee laitteesta saumattoman tuntuisen: takaosan kaarevuus jatkuu yhtenäisesti laitteen etuosaan. Laitetta on yksinkertaisesti hyvä pitää kädessä.

Rakenteen suurin heikkous vaikuttaisi muutaman tunnin kokeilun jälkeen olevan kameralinssin huono sijoitus. Linssi jää helposti tavallisessa käytössä käden alle, jonka myötä se likaantuu. Tämän sain todeta jo ensimmäisellä kuvauskerralla, kun ihmettelin kuvien sumuisuutta. Ongelmaksi osoittautui likainen linssi.

Kolme kotinäkymää

Nokia N9:n käyttöliittymä rakentuu Swipe-pyyhkäisyeleen ja kolmen kotinäkymän ympärille. Näkymien välillä voidaan vaihdella puhelimen näytön vasemmasta tai oikeasta reunasta pyyhkäisemällä. Käyttöliittymä toimii ilman näppäimiä ja jopa näyttölukon saa pois ilman sivussa olevaa painiketta. Kaksoisnapautus näyttöön aktivoi käyttöliittymän.

Kolme kotinäkymää ovat siis: moniajotila, syötetila ja sovellustila. Moniajotilassa nähdään avoimet sovellukset, syötetila näyttää muun muassa Twitter– ja Facebook-viestit sekä RSS-syötteet yhdessä ikkunassa ja sovellustilasta löytyy kaikki luuriin asennetut sovellukset.

Kolmen kotinäkymän logiikka vaatii aluksi hieman totuttelua. Lyhyen perehtymisen jälkeen sen toimintaperiaate kuitenkin aukeaa. Sovelluksista voidaan palata edeltävään tilaan pyyhkäisemällä näyttöä ylhäältä, oikealta, alhaalta tai vasemmalta. Puhelin palaa siihen näkymään, josta itse sovellukseen siirryttiin, eli yleisimmin sovellus- tai moniajotilaan. Asetuksista voidaan halutessa määrittää pyyhkäisyn alaspäin sulkevan sovelluksen.

Käyttöliittymän sulavuus vaikuttaa ainakin näin alussa hyvältä.

Verkkoselain

Puhelimen nettiselain on ominaisuuksiltaan varsin karsittu. Se ei sisällä kunnollisia välilehtiä, sivuhistoriaa, suosikkeja tai Flash-tukea. Onneksi selain on kuitenkin sulava käyttää.

Välilehtien puutteesta huolimatta useita sivuja voi kuitenkin olla yhtä aikaa auki. Ne näkyvät moniajotilassa omina ikkunoinaan.

Omat suosikkisivut voi tuoda sovellusnäkymään pikakuvakkeina. Tämä ei ole kuitenkaan hyvä ratkaisu, sillä näkymä paisuu helposti kuvakesekamelskaksi, sillä mukana ei ole tukea kansioille.

Musiikkisoitin

Näyttävä, mutta verkkoselaimen tavoin ominaisuuksiltaan karsittu. Ei tarjoa esimerkiksi omia soittolistoja.

Käyttöliittymä yleisesti

Visuaalisesti Nokia N9:n Harmattan-käyttöliittymä on todella näyttävä. Se täyttää tältä osin nykypäivän standardit täydellisesti. Käyttöliittymän pehmeät värisävyt ja tumma yleisilme luovat tyylikkään ja rauhallisen ilmeen, joka jatkuu sovelluksesta toiseen. N9 osaa hyvin säilyttää selkeyden tyylikkyyttä uhraamatta.

Yhteenveto

Ensitunnelmaltaan Nokia N9 vaikuttaisi täyttävän allekirjoittaneen sille asettamat odotukset. Odotin ennen kaikkea nokialaista, jonka käyttöliittymä ja käyttökokemus ovat vihdoin kilpailijoiden tasolla. Sen N9 myös tarjoaa, joiltain osin jopa kilpailijoitaan paremmin. Puutteita löytyy ohjelmiston ominaisuuksien osalta vielä melkoisen paljon, mutta ne toivottavasti korjaantuvat tulevaisuudessa nähtävillä päivityksillä.

9 kommenttia

  1. Ehdottomasti tulee! Aikataulusta en kuitenkaan vielä uskalla lupailla mitään.

 1. Itselläni on ollut nyt N9 melkein julkaisusta asti. Siirryin Galaxy S:stä. Tunnelmia on kahteen suuntaan: toisaalta puutteita on runsaasti, mutta toisaalta olen täysin myyty puhelimen käyttöliittymälle ja olen huomannut sen olevan arkikäytössä huomattavasti parempi (kuin Android).

 2. Eräänlaisen ”sivuhistorian” saa, kun sormella näpäyttää
  http://www.osoite.com kenttää.
  Moniajonäkymä tosiaan korvaa välilehtien ”puutteen”.
  (Nokian omien lupausten mukaan moniajo kykenisi
  pyörittämään 90 sovellusta & sivua)

  Näppimistöön kaipaisin kursorille myös nuolinäppäimiä,
  koska esim mobiilisivustoilla, jotka eivät ”veny” sormilla on
  hankala korjata aikaisempia omia kirjoitusvirheitä,
  kohdistamalla kursoria sormen kosketuksella.
  Myös lisää merkkejä ja hymiöitä olisi mukava saada.
  Sekä tuki videopuheluille.
  Onko tuo 2. kamera vain Skype:ä varten olemassa, vai tuleekohan
  tuki seuraavien päivitysten mukana??

Kommentointi on suljettu!