Nokian Lumia 800 -Windows-puhelin esillä Helsingissä

Microsoft järjestää tällä viikolla Helsingissä Vanhalla Ylioppilastalolla Hello Helsinki! -tapahtuman, jossa esillä on Microsoftin ja sen kumppaneiden uusimpia tuotteita. Nokia on mukana omalla Nokia Loungellaan, jossa esillä on ensimmäistä kertaa Suomessa Nokian ensimmäinen Windows-puhelin Lumia 800. Myös MobiiliBlogi kävi pikaisesti kokeilemassa uutuutta.

Lumia 800:sta ei varsinaisesti voi kertoa paljoakaan, mitä ei olisi jo sanottu. Ulkoisesti puhelin on käytännössä identtinen MeeGo-käyttöjärjestelmällisen N9:n kanssa ja toisaalta käyttöjärjestelmän osalta Nokiankin uutuus tarjoaa tutun Windows Phonen Mango-version.

N9:n designia, joka nyt toistuu Lumia 800:ssa, on kehuttu yleisesti ottaen erittäin paljon. N9 ja Lumia 800 ovatkin ehdottomasti markkinoiden tyylikkäintä tarjontaa – samaan aikaan yksinkertaisen elegantteja, mutta silti myös nykypäivän massasta erottuvia. Tuntuma kädessä on hyvä. Lumia 800 tuo N9:ään verrattuna lisää sivusta löytyvän kameranäppäimen, mutta toisaalta näyttö on Windows-puhelimille tuttujen näppäinten myötä pienentynyt N9:n 3,9 tuumasta nyt 3,7 tuumaan.

Näyttönsä osalta Lumia 800 asettuu nykypäivän keskiluokkaan. 3,7 tuuman näyttö lienee useimmille riittävä ja ”sopivalta” tuntuva. Toisaalta 3,7 tuuman näytöllään Nokian Lumiat asettuvat Windows Phone -puhelimissa pienempään päähän – molemmista HTC:n tuoreista tarjokkaista löytyy kookkaampi näyttö – Radarissa 3,8 ja TITANissa huikeat 4,7 tuumaa – ja Samsungin uusi Omnia W puolestaan on Nokian uutuuksien kanssa samalla viivalla. Kuvaltaan Lumian näyttö on hyvä ja musta toistuu vakuuttavasti. Nokia on tosin valinnut heikomman PenTile-teknologian, mikä tarkoittaa, että näytön pikselit koostuvat vaihtuvista alapikseleistä. Käytännössä tämä voi näkyä heikompana näytön tarkkuutena, mutta peruskäyttäjille asialla ei ole juuri merkitystä.

Ohjelmiston osalta Lumia 800 tarjoaa Windows Phonen Mango-version lisättynä muutamilla Nokian sovelluksilla. Perustoiminnot toimivat odotetusti erittäin sutjakkaasti. Esillä olleissa laitteissa oli jo asennettuna Nokia Navigointi, Nokia Musiikki sekä App Highlights. Lisäksi Nokia Kartat -sovellukseen oli tarjolla Marketplaceen ohjaava esittely.

Navigointia ei toki sisätiloissa päästy varsinaisesti testaamaan. Sovellus kuitenkin paikansi itsensä nopeasti oikeaan paikkaan, mutta kartan käyttö ja selailu tuntuivat vielä hieman kolholta. Navigointisovelluksen toimivuus tulee lähes varmasti paranemaan tulevien päivitysten myötä, luultavasti varsin nopeasti.

Nokia Musiikki tulee tarjoamaan Mix Radio -toiminnon sekä tietoja myös lähialueen keikoista. Valitettavasti emme päässeet tutustumaan näihin toimintoihin, sillä kokeilemamme mallit eivät saaneet yhteyttä puhelin- tai WLAN-verkkoihin (mikä rajoitti niiden toiminnallisuutta toki muutenkin merkittävästi).

App Highlights, joka esittelee joitakin Nokian mielestä hyviä sovelluksia, puolestaan käynnistyi jostakin syystä erittäin hitaasti (10 sekuntia tai yli), eikä muutenkaan tarjoa mitään kovinkaan erikoista.

Kokonaisuutena Lumia 800 on lupauksia herättävä. Useimmat puhelimen ostajat eivät myöskään ole aiemmin vielä tutustuneet N9:n muotoiluun tai Windows Phoneen. Näille ihmisille Lumia 800 pystyy tarjoamaan enemmän uutta kuin esimerkiksi allekirjoittaneelle. Lumia 800 on kuitenkin Nokialta jo mainio suoritus siihen nähden, että se on luotu vain reilussa kahdeksassa kuukaudessa Nokian ja Microsoftin helmikuussa tapahtuneen yhteistyön aloittamisen jälkeen.

Ensi vuonna on Nokialta lupa odottaa vielä paljon parempaa, kun sen ensimmäiset todelliset Windows-huippumallit saapuvat, Windows Phone on hypännyt tulevaan Nokiankin kehittämään Apollo-versioon ja Nokian omat sovellukset kasvavat valmiimmiksi. Lisäksi Windows Phonea yhä vaivaava sovellusten puute tullee pienenemään päivä päivältä.

Suomeen Lumia 800, ja myös edullisempi Lumia 710, ovat saapumassa valitettavasti vasta ensi vuoden alkupuolella. Lumia 800:n hinnan pitäisi täällä asettua Nokian mukaan noin 550 euroon. Myyntiintulon valuminen ensi vuoden puolelle onkin suomalaisesta näkökulmasta katsoen uutuuden suurin heikkous. Ensi vuoden alkupuolella Nokian seuraavatkin Windows-puhelimet ovat jo varmasti aivan nurkan takana ja Android-puhelinten valikoima on jälleen päivittynyt muutamilla uutuusmalleilla.

Lumia 800:aa voisikin suositella, jos sen saisi käsiinsä nyt. Ja Nokialle tärkeimmillä suurilla Euroopan markkinoilla sen saakin. Suomessa valitettavasti joudutaan odottamaan ensi vuoteen, ja tuolloin Lumia 800 saattaa jo olla menneen talven lumia.

Valitettavasti emme aikataulusyistä päässeet osallistumaan tapahtumaan eilen lehdistölle tarkoitettu ajankohtana, minkä vuoksi tänään tapahtumassa vieraillessamme paikalla oli paljon muitakin kiinnostuneita. Tämän vuoksi aikamme Lumian kanssa oli lyhyt, mikä yhdessä heikon kuvauskaluston ja tumman esittelytilan kanssa johti myös vaikeaan tilanteeseen kuvien kanssa.

Hello Helsinki! -tapahtuma Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla on avoinna vielä huomenna keskiviikkona sekä torstaina kaikille kiinnostuneille. Käykääpä tutustumassa!

20 kommenttia

 1. Muutama kysymys Lumia 800:sesta:
  Kosketusnäyttö oli nähtävästi lasia, mutta oliko hyvä käyttää ja ottiko näyttö kosketukset tarkasti? Oliko nopea, tökkikö muuta , kuin App Highlights?
  Kokeilitteko kameraa, jos kokeilitte, toimiko hyvin? Toimiko Mango hyvin Nokiassa?. Oliko yleisilme hyvä?
  Toivottavasti vastaatte, koska flunssan takia en pysty menemään paikan päälle.

 2. Ei mahdu kaaliin miten 800:sen hinta saadaa täällä härmässä 550 euroon kun samaan aikaan se kuskataan Salosta Italiaan ja hinta putoaa lukitsemattomana 499 euroon. Muutenkin aika hasardi unohtaa kotimarkkina kokonaan. Julkaiseekohan Apple seuraavan iPhonensa ensin Kiinassa ja myöhemmin USA:ssa …

 3. Tosiaan, en kovin montaa minuuttia Lumiaa käyttänyt. Näytön kanssa ei itsellä ollut mitään ongelmia – mielestäni ihan ok. Mitään kolmannen osapuolen sovelluksia en testannut. Mielestäni se navigointisofta oli vielä hieman kökkö, mutta se korjaantunee päivitysten myötä (mahdollisesti jo ennen kuin puhelin tänne edes tiensä löytää).

  Yleisesti ottaen kaikki WP-perustoiminnot, valikot jne. pelasivat nopeasti, kuten olettaa saattaakin. Kameraa en ehtinyt kokeilemaan.

  Kaiken kaikkiaanhan ns. osaaville käyttäjille Nokiat eivät eroa softaltaan käytännössä lainkaan, jos ja kun Nokian omat softat (navigointi & musiikki) saa melko helposti ujutettua muihinkin Windows-puhelimiin.

  Kokonaisuutena kuitenkin Lumia 800 on mielestäni ehdottomasti paras WP-puhelin toistaiseksi – lähinnä juuri kauniin ja mukavan muotoilunsa takia.

  Ja hinta, 550 euroa, on Nokian hinta-arvio ja tätä edullisemminkin Lumia 800:aa voinee aikanaan saada. Nokia on myös Lumioiden kanssa toiminut aiemmasta poiketen ja tiivistänyt yhteistyötä operaattorien/jakelijoiden kanssa. Eihän SIM-vapaa malli ilmeisesti ole muuallekaan tulossa vasta kuin ensi vuonna. Kaikki paukut on laitettu operaattoreiden kanssa yhteistyöhön ja se vaikuttaa myös ihan järkevältä päätökseltä Nokian kannalta – toki suomalaisostajan näkökulmasta tilanne on ikävämpi.

 4. Tästä puhutaan kuin olisi aaveen nähnyt ,sellainen se taitaa ollakkin 2 vuotta höpötetty nyt tulee,nyt tulee .nyt tulee siinä on sitä ja tätä ,mitä miilla on ollut iät ja ajat.Ja maksaa tietenkin jos ensin kuskataa Intiasta tai Kiinasta Saloon ja sieltä jonnekkin.

 5. niissä maissa joissa nokia N9 tuli myyntiin, Lumia 800 tulee vasta ensi vuonna.

  nokia mokasi taas kerran. kyllä 3.7″ näyttö on auttamattomasti liian pieni.
  ei mikään yllätys nokialta mutta mielestäni käsittämätön ratkaisu!

  kyllä windows phone pääsi todella oikeuksiinsa vasta HTC:n Titanin 4,7 tuumaisella näytöllä. oli ilo hypistellä ko laitetta!!!

  t. osakkeenomistaja

  1. 3,7″ on juuri sopivan kokoinen näyttö, eikä ole lainkaan käsittämätön ratkaisu.

 6. 4,7 tuuman näyttö on itselle aivan liian suuri. Ei mahdu kunnolla taskuun, ja sormet ei yllä yhdellä kädellä koko näytön kaikkiin kulmiin. Ei hyvä.

  3.7 tuumaa on aivan loistava koko. Ehkä tulevaisuudessa on ”avattavia näyttöjä” yms. joilla sitten saadaan lisää sitä näyttötilaa videoiden katsomiseen ja nettisurffaukseen, mutta päivittäisessä käytössä tuo 3,7 – 4 tuumaa on oikein passeli.

  1. Täysin samaa mieltä, että tuo 3,7″ on täysin riittävä. Itselläni oli käytössä Galaxy S2 ja jo sen näyttö oli mielestäni liian iso…vaikea käyttää yhdellä kädellä. N9 3,9″ sekä iPhone 3,5″ ovat optimaalisia. Siihen väliin näytöt niin jo alkaa olemaan OK :O).

   Toki meitä on joka jonoon jannuja ja toisille tuo näyttö on pieni. Sen takia hyvä, että on valinnanvaraa ;). Tabletit ajakoon sitten sen suuremman näytön asiat.

   Ja jos haluaa vain yhden laittaan…osta Samsung Galaxy Note! Varmasti on näytössä riittävästi kokoa 🙂

   Mutta itse Lumia laitteeseen niin olen saanut kunnian sillä jo leikkia ja tykkäsin todella paljon…kyllä se Nokia Drive siitä paranee ja menee samaan suuntaan kuin mitä Nokialta ollaan totuttu käyttämään. Loistavat laitteet ovat nämä Lumiat!!

  2. Samaa mieltä. Optimikoko meikäläiselle löytyy tämän ja neljän tuuman väliltä. Upeaa työtä Noksulta.
   Ne jotka lukevat käyttökokemuksen hyvyyden paperilta eivät varmaan ole samaa mieltä, mutta onneksi heille on omat kännykkänsä.

 7. Ihan hyvä avaus nokialta.. Ensi vuonna sitten 4.3″ ja markkinat haltuun.

 8. Loistavaa, Nokia! Uutta kännykkää odotellessa 😉
  Itseäni vain harmittaa, ettei Lumia ehtinyt Suomeen tämän vuoden puolella, koska tosiaan on olemassa se pieni riski, että Lumia on vuoden 2012 alkupuolella jo menneen talven lumia.
  Aion kuitenkin odottaa tämän kännykän, jos se ei miellytä, luovun Nokiasta kokonaan.. Edelliset nokialaiseni ovat nimittäin olleet pettymyksiä. Symbianista eroon pääseminen toivottavasti on hyvä päätös, vaikken WP puhelimia ole ikinä saanut testatakkaan, mutta sitä huonompaa käyttöjärjestelmää ei kännykässä voi yksinkertaisesti olla, eli toivotaan, että Lumia on odottelun arvoinen! Näyttö on itselleni täydellisen kokoinen, sillä ystäväni N9 on ehkä aavistuksen liian suuri. En vain yllä yhdellä kädellä kaikkiin näppäimiin. Ja toisaalta N9 minua vaivaa se, että kameranäppäin puuttuu. Minua myös häiritsee se, että lukitus-ja virtanäppäin on samassa paikassa. Painan AINA lukitusnäppäintä liian pitkään pohjassa, enkä voi sille mitään. Siispä ystäväni N9 käynnistyy käsissäni aina uudelleen. Ja uudelleen. Ja uudelleen. =D

  1. No tuo että painat sitä näppäintä liian pitkään pohjaan, niin, se näyttö käynnistyy kun painat sen pohjaan ja päästät, miksi ihmeessä pidät sitä edes pohjassa?

 9. Jää vahingossa, en edes tiedä tarkalleen miksi. Enkä edes voi sille mitään, en yleensä ajattele mitä teen, mä vaan teen! =D

 10. Nyt kun olen kokeillut molempia nokian uutuuksia n9 ja lumiaa, niin ottaisin mielummin n9. N9 tuntui omaan käteen paremmalta suuremman koon takia (tai ainakin se tuntui isommalta.) Myös käyttöliittymä oli selkeämpi ja ehkä loogisempi käyttää kuin microsoftin tekele. Eikä n9 ollut mitään erillisiä koti- ja paluu näppäimiä niin kuin lumiassa. Olisin toivonut nokian ja sovellus kehittäjien jatkavan n9 alustan tukemista. Lumia on hyvä luuri mutta ei niin hyvä kuin N9 🙂

  1. Tä? Täsmälleen samankokoiset luurit kyseessä, Lumia vaan vähän painavampi.

   1. Näyttö kun on isompi, niin se luo kuvan että puhelin olisi suurempi

   2. Näyttöjen koko ero sai n9 tuntumaan ilmeisesti isommalta :). Kokeilin puhelimia eripaikoissa.

 11. ”Suomessa valitettavasti joudutaan odottamaan ensi vuoteen, ja tuolloin Lumia 800 saattaa jo olla menneen talven lumia.”

  Eli puhelin saa olla korkeintaan kuukauden vanha ollakseen tämän talven lumia? Ok…
  Suurimmalla osalla ostajista kuitenkaan ei ole mitään tietoa(tai kiinnostusta) siitä, milloin uudet ja paremmat mallit ilmestyvät, he ostavat mitä on saatavilla nyt, ja ensi vuoden alkuun mennessä tuskin mitään mullistavaa ilmestyy kauppoihin.

  1. Olisikin kyse vain kuukaudesta. Mutta se on tosiasia, että uusia luureja ilmestyy joka kvartaalilla, ja tämänhetkisen tiedon mukaan Lumia olisi tulossa myyntiin Suomessa vasta helmi-maaliskuun tienoilla. Siihen on vielä monta kuukautta. Monta hyvää kuukautta kilpailijoille iskeä oma luurinsa markkinoille.
   Nokia N9 vaikuttaa pätevältä kapistukselta. Melkein meinasin ostaa. Meinaamiseksi tosin jäi, sillä kuka haluaa ostaa uppoavan laivan? Meegoon panostettiin hirveästi, ja nyt se jo hyljättiin. Nykyään puhelimiin tulee niin lyhyen ajan verran päivityksiä, että jo vuoden vanha puhelin alkaa olla siinä rajoilla, jaksaako valmistaja tehdä sille firmware-päivityksiä. Vanhat käyttäjät unohdetaan ja suunnataan katse uusiin malleihin.

Kommentointi on suljettu!