Nokian osuus Suomen älypuhelinmarkkinoista romahti

Nokian osuus kotimaansa älypuhelinmarkkinoista on kutistunut selvästi, käy ilmi IDC:n tuoreesta raportista. Asiasta kertoo Taloussanomat.

Tilastojen mukaan Nokian ylivalta kehittyneemmissä puhelimissa on romahtanut vuodessa täydellisesti. Vielä vuoden 2010 kolmannella neljänneksellä sen osuus oli älypuhelimissa 76 prosenttia. Kuluvan vuoden heinä-syyskuussa osuus oli enää 31 prosenttia.

Nokia on edelleen kotimaansa ykkönen, mutta sen perässä roikkuu Samsung 25 prosentin osuudellaan. Applen osuus on noin kymmenen prosenttia ja Sony Ericssonin siivu pysyttelee 11 prosentin tietämissä.

Uusista tulokkaista Huawei on noussut peräti 11 prosentin osuuteen. ZTE keinottelee Suomen älypuhelinmarkkinoilla kuuden prosentin siivullaan.

Nokian ylivoiman romahtaminen kotimaan markkinoilla voidaan nähdä myös positiivisena asiana. Sen myötä markkinoilla saatetaan jatkossa nähdä enemmän uusia valmistajia, jotka eivät aiemmin ole vaivautuneet yrittämään Pohjolaan Nokian mahtiaseman vuoksi.

Lähde: Taloussanomat

10 kommenttia

 1. Nokian ylivoiman romahtaminen kotimaan markkinoilla voidaan nähdä myös positiivisena asiana. Sen myötä markkinoilla saatetaan jatkossa nähdä enemmän uusia valmistajia, jotka eivät aiemmin ole vaivautuneet yrittämään Pohjolaan Nokian mahtiaseman vuoksi.
  Totta!.

  1. Joo, eli hyvä, että tännekkin ”takaperälään” voisi tulla uusia puhelinmalleja. Uskon, että htc menee jossain vaiheessa ohi, mutta Nokia kirii takaisin huipulle, paitsi jos Lumiat ovat menneet metsään, toivottavasti ei=D

   1. Ja arvatkaas, miksi Nokia johtaa?

    Samsungilta tai HTC:ltä ei ole tullut ”peruspuhelinta” piitkiiin aikoihin tai ei ainakaan omiin silmiin.

    Leikitääs, että lapsenne olisi 8vuotias ja tarvitsisi puhelimen.

    Minkä antaisitte:

    HTC Sensation
    Samsung Galaxy S II
    vai Nokia Asha 300?

    Nii-in olen samaa mieltä, että kannattaisi antaa lapselle Nokialainen, Sensation saattaisi mennä rikki viikossa.

    Nokia tekee myös ”puhelimen käytön aloittaville” lapsille puhelimia, ei pelkkiä kosketusnäyttöjä kolmellasadalla tai enemmällä.
    Ei siis C5-01:sen 149 ole paha, mutta kuitenkin…

   2. Peruspuhelinta: Samsung Galaxy Mini, Gio & Ace. (Gion hinta esim. Soneralla 3€/kk.) Jos taasen pelkää, että luuri hajoaa tai kastuu: Samsung Galaxy Xcover (Tai Motorolan Defyt). Elisalta 6.60€/kk (3v sopparilla).

    [HTC:lta en tiedä, kun en ole paljon seurannut.]

    Kuulostaa aika fanipojalta verrata Asha 300:aa kilpailijoiden huippumalleihin, anteeksi nyt vaan.

    Saman kysymyksen voisi pistää valintaan myös näin:
    Minkä näistä antaisit mieluiten:
    Samsung Galaxy Xcover
    Samsung Galaxy Gio
    ZTE Blade
    Motorola Defy
    Nokia Lumia 800 (vai mikä se huippumalli olikaan)

    En minä noista ainakaan Lumiaa 8-vuotiaalle antaisi. Hinnan puolesta Blade/Gio ja kestävyyden puolesta Xcover/Defy.

    Kyllä minä ainakin mieluummin antaisin lapselle Galaxy Xcoverin kuin minkään Nokialaisen. Kestää heittelyä ja kastumista ja on kuitenkin täysiverinen Androidilainen, jonka saa muokattua tasan niin helpoksi tai vaikeaksi kun kenenkin lapsen kohdalla on tarpeen. Oma kaksivuotiaanikin osaa tosin käyttää jo Androidia, joten en näe välttämättömäksi 9v pojalleni sitä mitenkään muokata kun hän luurin piakkoin saa. Jos puhelinlaskua pelkää, niin soittoryhmään vaan tietyt numerot ja liittymäksi sellaista missä noihin soittelut ei maksa. (Näin meillä ainakin.)

    ”puhelimen käyttöä aloitteleville” itse siis antaisit ei-kosketusnäyttöisen muovisen Nokian ja kun lapsi kasvaa niin pistäisit opettelemaan ”alusta” kaiken kun saisi ensimmäisen kosketusnäyttönsä (ei kosketusnäytöt eivät ole poistumassa, tulevaisuus on niiden, näppäimet ovat jo katoavaa).

    Olisit nyt pistänyt edes ”trollface.jpg” tuohon perään niin ei olisi tarvinnut tehdä tätä:

    notsureiftrollingorjuststupid.jpg

 2. Joo, no, kyllähän tuo oli vain esimerkki, mutta kuvastaa sitä, että Samsungilta ei ole tullut pitkään aikaan ”normipuhelinta”, vaan julkaissut juuri Galaxy Gio:n tapaisia puhelimia. Touch And Type-sarja oli Nokialta huikea veto, kaikki lapset eivät halua pelkkää kosketusnäyttöä, vaan myös ”norminäppäimistön”.
  Itse en Lumia 800:aa en ostaisi edes itselleni, mutta se on aika kaukaa haettu, kun puhelinta ei ole edes julkistettu, Otin S II:sen ja Sensationin, koska kyseisiltä valmistajilta ei ole tullut ”normipuhelimia” aikoihin, kyllä Gio oli hankintalistan kärkipäässä, mutta Nokialainen vei voiton, miksi? Nokian käyttöjärjestelmä on helpompi tajuta seitsemänvuotiaan näkökulmasta, Androidia en ymmärrä vieläkään hyvin.

  Joten, otin Ashan sen takia, koska se on tarkoitettu ”kehittyville markkinoille”, joten voisi ottaa listan vielä uusiksi:

  Nokia Asha 300
  Samsung Galaxy Xcover
  Samsung Galaxy Gio
  ZTE Blade
  Motorola Defy
  HTC Sensation
  Nokia Lumia 800 tai 710
  Samsung Galaxu S II

  Joten, mikä voittaa?

  1. Riippuu aivan täysin käytöstä, tuossa listassa on omasta mielestäni kaksi osaa. Peruspuhelimet ja huiput. Näitä tuskin koskaan tosissaan verrataan keskenään niin, että olisi tarkoituksena ottaa ”jompi kumpi”. Jos on tehot ja ominaisuudet etupäässä, sitten huippupuhelin. Jos taas haetaa jotain muuta, niin peruspuhelinta katsellaan. Ei lapselle/aloittelijalle/sellaiselle jollai sillä käyttöä ei olisi kannata ollenkaan edes harkita mitään huippupään juttuja.

   En tiedä mistä tämä ”Nokian käyttöjärjestelmä on helpompi tajuta seitsemänvuotiaan näkökulmasta” mielipide on kotoisin, mutta jos se lasketaan mielipiteeksi niin niitähän saa olla. Tosiaan oma kaksivuotiaani osaa käyttää Androidia (vaihtaa pelejä, pelata niitä, mitä nyt voi osata kun ei lukeakkaan vielä osaa. Ja sama myös eri puhelimien kesken, jossa nappulat eri paikassa). Päinvastoin itse olen sitä mieltä, että ”Nokian käyttöjärjestelmä” (oletan että tässä sitten puhutaan Symbianista, koska WinPhone onkin sitten Microsoftin käyttis.) on huomattavasti sekaisempi ja epäloogisempi käyttää. Nappuloista ei aina tapahdu samaa asiaa ja asiat joskus valitaa koskettamalla, joskus nappulasta, joskus kahdesti ja joskus kerran. Ei, kyllä minun mielestäni Android on todella paljon selkeämpi. (Ja jos ei vaikka jonkun mielestä ole, senkun teet vaikka sellaiseksi ettei ole kuin yksi nappula keskellä näyttöä).

   Tuosta listasta ”voittaa” Omasta mielestäni joko
   a) SGS2 (jos tehoja haetaan)
   b) Gio (jos haetaan halpaa ”aloittelijapuhelinta”)
   c) Xcover (jos haetaan kestävään käyttöön soveltuvaa laitetta)

   (Xcoverin sijaa ehkä Defy, jos lapselle, koska Defy sen verran fyysisesti pienempi laite, sopii varmaan pienempään käteen paremmin. Gio myös pikkukädelle sopiva. SGS2 ehdottomasti pieneen käteen liian iso)

   hintaeroa noilla on sen verran, etten itse ainakaan vertailisi noita samaan käyttötarkoitukseen keskenään. Gio n. 100e (Soneralta tällä hetkellä n. 75€), Xcover 250€ ja SGS2 450+€. Kyllä noilla hintaeroilla tarvii jo etukäteen tietää, minkä hintaluokan laitetta haetaan ja mihin käyttöön.

   Oma lapseni saa hyvin luultavasti HTC Heron ja ZTE Bladen ihan sen takia, että ne sattuvat olemaan ylimääräisinä, eikä täten tarvi erikseen ostaa sitä laitetta. Jos ostamaan lähtisin, niin ehdottomasti Xcoverin hankkisin. (Mahdollisesti lapsen mielipiteen takia myös Defy, niiden hinta 20€ haarukalla sama, niin ei niin väliä).

   1. Jaa-a, itse pidän Symbiania selkeänä käyttöjärjestelmänä, monet pitävät Androidia parhaana, koska Symbian on hidas, mutta muuten hyvä.

    Ostaisiko vaikka Nokian, jossa on Android4.0 tai Samsungin, jossa on S.Belle. Silloin Symbian voittaisi, varmaan.

    Oma veljenpoikani osaa jo melkein ulkoa Symbianin Anna-version, missä on kamera, missä Angry Birds ja mistä voi soittaa=D

    Puhelimien ostossa on yleensä useita kriteereitä esim.

    Kamera ja videokuvaus
    Käyttöjärjestelmä
    Ominaisuudet
    Netti (tai jotain sen tapaista)
    Nopeus
    Sovellustarjonta
    Angry Birds=D
    (ja muut omat)

    Itse päädyin Nokia C6-01:een, koska:

    8 mxp.kamera, HD videot
    Tuttu Symbian.
    Toimiva
    Ei paljon hidasteluja
    Paljon sovelluksia
    Angry Birds…

    Ja mitäs muuta… Nii-in, paljonkos oli ikää. Itse olen 12, joten mielipiteet voivat poiketa paljonkin. Ja kyllä, kirjoitan sujuvasti ja malitillisesti
    (Itsekehu ei haise=D)

   2. Jos valinta olisi Nokia Androidilla tai Samppa Symbianilla, Nokia voittaisi 100-0. En katso niinkään puhelimen merkkiä (paitsi nyt olen ”tottunut” siihen, että Samsungilta tulee hyviä Android puhelimia). Vaikka Samsungin puhelimia onkin, niin en silti ottaisi Samsungin Bada, tahi WindowsPhone puhelimia ihan siitä syystä, että pidän enemmän Androidista, kuin Samsungista. Löytyy meiltä myös Motorolaa, HTC:tä ja ZTE. Kaikissa Android. Se käyttis tässä on se, mikä on pääasiassa.

    Itseasiassa Nokialla on yksi puhelin, joka kiinnosti kovastikkin – N9. Minusta olisi ollut hienoa, jos Meegon tarina olisi jatkunut vähän isommassakin mittakaavassa, eikä vain jäänyt yhteen luuriin.

    Jos sovellustarjonta otetaan huomioon, niin omasta mielestäni tässä esimerkiksi Android pesee Symbianin aivan mennen tullen. Androidille on kuitenkin jo niin paljon eri sovelluksia ja lisää tulee kiihtyvällä määrällä, kun taas Symbianin kehittäjiä kokoajan vähenee ja Symbian ”kohta” kuolee pois.

    Esimerkiksi tänä keväänä sovelluskauppojen suuruudet olivat luokkaa:
    Apple App Store: 330000+ sovellusta
    Android Market: 200000+ sovellusta
    Ovi Store: vajaa 30000 sovellusta

    Että onhan se Android Market kuitenkin yli kuusi kertaa isompi Ovi Storeen verrattuna (eikä kummallakaan ollut juuri Applelle vielä mitään sanottavaa)

    Tosta listasta itse olen sitä mieltä, että Android pesisi suurimassa osassa minkä tahansa Symbian puhelimen sillä osa-alueella. Esimerkiksi nopeudessa/tehokkuudessa Galaxy Note 1.4GHz dual-core prosessorillaan on aika kirkkaana ykkösenä tehossa. Myös kamera ja videokuvaus menee Nokian ohi (Nokia 720p Lumia 700/800, Samsung 1080p Galaxy S2/Note).

    Mitä ominaisuuksilla sitten tarkoitetaankin, niin tässä Mielessä Android pesee kaikki kilpailijansa avoimuutensa ja sovellustarjontasa avulla. Jos Androidista ei jotain ominaisuutta löydy, joku tekee sen kuitenkin muutaman viikon sisään. (Ja on jo luultavasti saatavilla xda-forumeilta).

    Angry Birds oli saatavina ennen Androidille, kuin Symbianille 😉

    En tiedä mitä se ikä enää puhelimen käyttöön sen jälkeen vaikuttaa, kun kyseessä ei ole enää lapsi. En esimerkiksi lapselle valitsisi puhelinta sen mukaan, tukeeko se HD-videokuvausta vai ei. Sen jälkeen kun itse valitsee puhelimen, niin itse olen sitä mieltä, ettei se ikä siinä juuri vaikuta. Työt/sosiaalinen asema ym. sitten senkin edestä. Jos työ vaatii x-ominaisuutta, niin sen mukaa eletään. Tai jos muuten on tarvetta y-ominaisuudelle, niin siinä katotaan sitä.

    Itse olen jo vanhempi, mutta se ei ole vaikuttanut puhelimieni valintakriteereihin, muuta kuin siltä osalta, että nyt kamera on tärkeämmässä osassa kuin ennen (voi ottaa omista lapsista kuvia). Nörtin on saatava uutta ja tehokasta, oli ikä mikä tahansa 😀

 3. Tuon kuvassa olevan Lumia 710:n markkinaosuus on nolla Suomessa, joten ehkä olisin itse ainakin ottanut kuvaan jonkin toisen puhelimen…

 4. Nokia Lumia 710 mallista kun näin ensimmäisen kerran kuvan,niin ajattelin että …HYI …VETTI mikä ”saippuakotelo” Windowsilla!!. =(

Kommentointi on suljettu!