Windows 8:n vaatimukset tableteille julki

Puhelimille tarkoitetun Windows Phonen tavoin on Microsoft laatinut tableteille, jotka haluavat käyttää tulevaa Windows 8 -alustaa, tarkat ohjeet niiden vaatimuksista. Uutuusalustan odotetaan löytävän tiensä markkinoille joissain vaiheessa kuluvaa vuotta.

Julkaisemissaan ohjeissa Microsoft kertoo, että tablettien osalta kosketusnäytön resoluution pitää olla vähintään 1366 x 768 pikseliä. Kameran vähimmäistarkkuudeksi on määritelty 720p. Jokaisen laitteen pitää lisäksi sisältää USB 2.0 -portti, kaiuttimet, Bluetooth 4.0, WLAN, gyroskooppi, kiihtyvyysanturi sekä magnetometri. Sisäistä tallennustilaa pitää olla käyttäjälle tarjolla minimissään 10 gigatavua kaikkien käyttöjärjestelmäasennuksien jälkeen.

Tietokoneilta tutun Ctrl + Alt + Del -näppäinyhdistelmä korvataan tableteissa painamalla yhtä aikaa Windows- ja käynnistyspainiketta. Edellä mainittujen näppäimien ohella taulutietokoneissa tulee olla myös seuraavat painikkeet: näytönkäännön lukitus ja äänenvoimakkuuden säätimet.

Microsoft ei ole ilmoittanut vielä Windows 8:n tarkkoja suoritinvaatimuksia. Windows 8 Developer Edition tarvitsee joka tapauksessa gigahertsin suorittimen ja versiosta riippuen yhden (32 bit) tai kaksi (64 bit) gigatavua RAM-käyttömuistia.

Lähteet: Engadget & PCWorld

10 kommenttia

 1. Aika kovat vaatimukset, mutta palkitsee kehittäjiä. USB-portti tuli positiivisena yllätyksenä.

 2. Ihan mukava että Microsoft ”pakottaa” kumppanit lisäämään tietyt namiskat ja vipstaakkelit runkoon, ihan käytön kannalta. On kiva tietää, että Win tablettia hommatessa ei tarvitse miettiä onko tämä sellainen tabletti, jonka ruutukuva keikkuu kun sen kanssa menee jonnekkin makoilemaan tai jossa volyymiä ei voi säätää kuin softasta. Pelkät softasäätimet volyymissä varmistavat sen, että ärräpäitä lentelee kun softa hidastelee ja ääni pitäisi saada hiljaiseksi jo.

  Nyt vaan tuo käyttis itse kuntoon.

 3. Toivoa sopii, että Windows ei menestyisi puhelimissa ja tableteissa. Microsoftin tempuista ja diktaattorimaisista elkeistä saa pc-puolella jo tarpeekseen.

 4. ”Toivoa sopii, että Windows ei menestyisi puhelimissa ja tableteissa. Microsoftin tempuista ja diktaattorimaisista elkeistä saa pc-puolella jo tarpeekseen” – Joo – Googlen monopoli ei haittaa yhtään. Mielläni luovtutan kaikki tietoni tuon firman käyttöön…

 5. Mitenkähän minusta tuntuu, että tämä uutinen ei kosketa eikä kiinnosta henk. koht. yhtään. Windows kaikkine versioineen on totaalisesti out.

  1. Sen verran näköjään kosketti, että viitsit kirjoittaa?

   Olen myös Kaarlon kanssa samaa mieltä siitä, että Androidin ylivalta kännyköissä ja Applen ylivalta tableteissa ei voi mitenkään olla parempia asia kuin Windowsin ylivalta tietokoneissa. Niin paradoksaaliselta kuin se kuulostaakin, voi Windows ehkäistä sen, että mobiililaitteissa kävisi samalla lailla kuin tietokoneissa, joissa meillä ei ole juuri valinnan varaa.

   Ollaan nyt iloisia siitä, että tableteissa tulee olemaan valinnan varaa käyttöjärjestelmissä ja toivotaan, ettei mistään niistä tule monopolia.

 6. Näitä isoja yrityksiä kohtaan löytyy aina vihaa ja kuulee kaikenlaista puhetta ”isoveljestä” ja diktatuurista, mutta ilman Microsoftin tuloa käyttöjärjestelmämarkkinoille aikoinaan Apple olisi ottanut ylivallan, joka olisi ollut paljon huonompi vaihtoehto.

 7. ”Sisäistä tallennustilaa pitää olla käyttäjälle tarjolla minimissään 10 gigatavua kaikkien käyttöjärjestelmäasennuksien jälkeen.”

  Siis kaikkien Windows käyttöjärjestelmäasennuksien jälkeenkö? Eikös MS nimenomaan ole vaatinut, että esim. Linuxia ei voisi W8-tabletti-rautaan asentaa.

 8. Valmistajista se riippuu, estetäänkö vai eikö estetä. On moneen kertaan koitettu selittää väärinkäsityksiä.

  Esimerkiksi merkkikoneista ne OEM-valmistajat voivat halutessaan asettaa Secure Bootin ja rajata kuluttajien valintoja. Mutta jos hankkii kasatun koneen ilman brändiä, niin BIOS:issa on Secure Boot-valinnat ja ne ei takuulla ole pois sieltä.

 9. Unohdaneet mainita että käyttäjiltä vaaditaan hyviä hermoja kun tabletti tilttaa vähintään kerran tunnissa

Kommentointi on suljettu!