Nokia julkisti loppuvuoden lukunsa: yli miljoona myytyä Lumiaa

Matkapuhelinjätti Nokian vuoden 2011 viimeisen neljänneksen tulos ei odotusten mukaisesti ole kovin herkullista luettavaa. Yhtiön liikevoitto painui pakkaselle 954 miljoonaa euroa ja liikevaihto tippui vuodentakaisesta 21 prosentilla asettuen 10 005 miljoonaan euroon. Tarkemmin tuloslukuja voi tarkastella täältä.

Tuloskatsauksessaan Nokia paljasti myyneensä reilusti yli miljoona Windows Phone -pohjaista Lumia-älypuhelinta, joita markkinoilla on tällä hetkellä kaksi: Lumia 800 ja Lumia 710. Kevään aikana Amerikkaan on luvassa myös Lumia 900, joka jatkaa Nokian yritystä palata suuressa mittakaavassa Amerikan älypuhelinmarkkinoille. Ainakaan vielä elpyminen ei ole alkanut sillä, vuodentakaisesta Nokian puhelinmyynti laski rapakon takana 81 prosenttia. Yhtiö sai Pohjois-Amerikassa kaupaksi vain 500 000 puhelinta viimeisen vuosineljänneksen aikana.

Nokian tärkeimmäksi markkina-alueeksi nousi loppuvuonna kappalemääräisesti mitattuna Aasian ja Tyynenmeren alue. Siellä nokialaisia myytiin 34,7 miljoonaa kappaletta. Kaikkiaan yhtiö sai neljänneksen aikana kaupaksi 113,5 miljoonaa puhelinta.

Suomalaisvalmistajan matkapuhelinmyynti on edelleen kovalla tasolla, mutta älypuhelimissa yhtiöllä menee aina vain heikommin. Kehittyneempien puhelinten menekki laski vuoden 2010 viimeisen neljänneksen 28,6 miljoonasta laitteesta 19,6 miljoonaan älypuhelimeen. Esimerkiksi Apple myy älypuhelimia jo lähes kaksinkertaisen määrän Nokiaan nähden. Amerikkalaisyhtiö sai loppuvuonna kaupaksi 37 miljoonaa iPhonea.

Tuoreet luvut eivät vielä anna kunnollista kuvaa Nokian uuden strategian toimivuudesta. Lumia-puhelinten saatavuus on ollut vielä hyvin rajallista ja mallisto on suppea. Sen luvut kuitenkin kertovat, että helppoa menestyminen ei tule olemaan. Seuraavat pari neljännestä osoittavat onko Nokialla toiveita kilpailla kärkipaikasta älypuhelimissa.

16 kommenttia

 1. Todella surkee tulos! ”yli miljoona WP-puhelinta” myyty, kun Android-kännyjä myydään liki sama määrä joka ainoa päivä. …ja taisi eFlop ottaa vielä jatkoajankin tammikuunkin käyttöön, kun kertoi Nokian myyneen tuon miljoonan ”_tähän_mennessä_” eikä viime vuoden viimeisellä qvartaalilla…

 2. Ihme vinkumista. Ihan hyvä tulos huomioon ottaen että puhelin on julkaistu vain rajoitetulla markkina-alueella ja koko alusta on uusi.
  Eiköhän se lähde kovempaankin nousuun, pysykää housuissanne.

 3. Nokia myy Lumiaa kaikilla tärkeimmillä markkina-aluillaan, eikä vain joillain pienemmillä, kuten esim N9:ään. Eikä WP7 ole mikään ihan uusi käyttis. Onhan sitä ollut myynnissä jo liki vuosi ainakin. Ja mainoskappanjat varsin suureellisia.

  Eli lopeta vikinäsi

 4. ”yli miljoona” ei voi olla hyvä myyntimäärä, kun kilpailija (parjattu iPhone) myy samaan aikaan 37 miljoonaa kännyä – juu toki tupla-aikana, mutta vaikka Lumian myyntiin tekisi ns aikakerroinkorjauksen eli reilu 1 miljoona muutettaisiin korjattaisiin tuplaksi (2-3 milj), niin mitatöntä (marginaalista) myyntiä se on iPhoneen verrattuna eli kehnoa!

  Eikä tilanne korjaudu, vaikka vertaisi wp7:n ja Androidin myyntiä. Androidia kun myydään parissa päivä saman kuin WP7 koko kvartaalin aikana

  1. Windows-fanit ovat vähään tyytyväisiä :p Eivät pysty tunnustamaan tosiasiaa, että Lumia on ollut lähes täydellinen floppi. Elop voi veilä tämän vuoden aikana saada kengänkuvan persuksiin eikä ollenkaan syyttä.

   1. Katos p*rkele! 95% ihmisistä totetaa että hirveä floppi ja hirveä käyttöjärjestelmä vaikka ei ole edes kokeillut! Loput 5% testaa ja todellakin yllättyy, wp on tulevaisuutta ja tulee menestymään.

   2. Pysykää nyt housuissanne. Odotellaan että Lumia 800 julkaistaan laajemmin ja 900 julkaistaan.
    Ja jos lukee mitään muuta kun Windows vihaajien kommentteja, WP7 odotetaan kovaa peluria luurimaailmaan.

   3. ”Katos p*rkele! 95% ihmisistä totetaa että hirveä floppi ja hirveä käyttöjärjestelmä vaikka ei ole edes kokeillut! Loput 5% testaa ja todellakin yllättyy, wp on tulevaisuutta ja tulee menestymään”

    Deja vu 😀 kuulostaa ihan iPhonelta, vai voiko joku väittää vastaan? Miksi WP7 luuria pitäisi koittaa, kun ei iPhoneakaan tarvi todetakseen, että se on huono, suljettu ja rajoitettu, mitä muuten WP7 on myös 😉

    WP7 on kyllä aiheuttanut niin monet deja vu:t että ei ole tosikaan. On se kumma että nokiakäyttäjät nyt rivissä ylistää samanlaisilla periaatteilla toimivaa suljettua ja rajoitettua käyttistä kuin iPhone ja mikä tässä vielä oudompaa on, että nyt nämä samat ylistää WP7 luuria ja lyttää iPhonea edelleen vaikka oikeasti noissa alustoissa on hyvin vähän eroavaisuuksia liittyen niihin mistä iPhonea ollaan aina moitittu 🙂

    PS itse olen siis kiinnostunut WP7 luurista paljonkin, mutta jotenkin vaan huvittavaa seurata tätä totaalista takinkaantöä miten WP7:stä tuli paras kun nokia sen otti, ennenhän se oli se suljettu ja rajoitettu ja surkea käyttis.

  2. Samsungin kerrotaan myyneen 35-36 miljoonaa älyä …melko plajon Nokia-MS:n Lumian 1-2 milj verrattuna… 😉

   1. Onkohan nyt samsungilla on hetki enemmän aikaa Android luuriensa kanssa toteuttaa tämä tilanne.
    Lisäksi onkohan nyt turha verrata Lumian paria puhelinmallia 1000 vuodessa julkaistavaan Androidiin :S
    Pysykää housuissanne..

 5. Eiköhän nämä Samsung trollit voisi muuttaa Koreaan.

 6. Kuten olen sanonut kymmeniä kertoja aiemminkin, Nokia on juuri synnyttänyt uuden brändin ja konseptin, eli Lumian, joten ei kai kukaan oleta, että se ohittaisi myynnissä esim. Samsungin jo pitkään porskuttaneen Galaxy-konseptin, tai Applen Iphonen? Brändin ja tunnettavuuden kehittäminen vie aikaa, etenkin Symbian-ongelmien jälkeen. Vaikeasta tilanteesta ei kuoriuduta kuin Feenix-lintu liekeistä, vaan nahanluominen vaatii aikaa ja työtä.

  Ihan toiveita herättelevä myyntiluku tätä tuo on tätä taustaa vasten tarkasteltuna, ja kun Lumiat ovat tulleet kansalle tutuksi, ja W8:n myötä käyttöliittymät muuttuvat sekä puhelimissa, tietokoneissa että tableteissa, tulee Nokia näyttämään todelliset kyntensä. Näin ison luokan bisnestä ei aina voi miettiä kvartaali kerrallaan, vaikka osakesijoittajat niin mielellään ajattelevatkin. Suunnitelmien tulee olla pitkällisiä ja katse pitää luoda myös kauas tulevaisuuteen. Microsoft on tätä ajatellen loistava yhteistyökumppani, koska sillä on jo omasta takaa valtava markkina-alue hallussaan tietokonepuolella.

  Kuten sanottua, ”pysykää housuissanne”.

  1. No, N8 pelkästään myi vuoden 2010 lopussa enemmän kuin Lumiat yhteensä, joten olisin odottanut vähintään sellaista 2-3M sarjaa Lumialta. Vuoden 2012 Q1 on sitten jo paljon enemmän suunnan näyttäjä.

 7. Yli miljoonaa myytyä lumiaa = yli miljoona idioottia jotka tuhlanneet rahansa surkeaan puhelimeen vaikka tarjolla olisi iPhone 4S

Kommentointi on suljettu!