Testissä: Samsung Galaxy Nexus ja Android 4.0

Reilu kuukausi sitten sain käsiini uuden Samsungin ja Googlen yhteistyön hedelmän, Galaxy Nexus -puhelimen. Puhelimeen oli asennettu Android 4.0.1 Ice Cream Sandwich. Pari päivää tuota käytettyäni asensin puhelimeen uudemman 4.0.2 -version, joten kirjoitan tämän arvostelun tämän uudemman version pohjalta. Asetuksista saa puhelimen laitettua suomen kielelle, mutta tykkään pitää puhelinta englanninkielisenä.

Puhelimen rakenne

Puhelin on suuresta näytöstä huolimatta saatu pakattua kohtuullisiin mittoihin. Fyysiset mitat ovat 135.5 x 67.9 x 8.9 mm. Näytön koko on saatu kasvatettua 4,65-tuumaan jättämällä etupaneelin näppäimet pois ja integroimalla ne virtuaalisiksi näppäimiksi käyttöjärjestelmään Honeycombin tapaan. Näytön resoluutiot ovat 720 x 1280 pikseliä, joten se pystyy toistamaan jopa 720p HD-materiaalia. Painoa Galaxy Nexuksella on 135g, joka tuntuu ainakin omaan käteen sopivalta. Akun kapasiteetti on 1750mAh. Akku kestää hieman vähemmällä käytöllä kaksi päivää. Olen muutaman viikon aikana ainoastaan muutaman kerran saanut akun kulumaan päivässä. Normaalilla käytöllä akku kestää 1,5vrk. Puhelimen rakenne on jämäkkä, mutta Samsungin tapaan hieman muovinen. Google kuitenkin sanoo puhelimen rungon olevan metallia, joten se varmaan tuo puhelimeen sopivan jämäkkyyden ja painon. Galaxy Nexuksen käyttäminen yhdellä kädellä on hieman hankalampaa, mutta pienen harjoittelun jälkeen se onnistuu kohtalaisesti, myös allekirjoittaneen pienillä käsillä.

Kotinäkymä

Android on kokenut melkoisen muutoksen ICS-päivityksen myötä. Heti ensimmäiseksi huomaa tietenkin uuden lukitusruudun, joka muistuttaa hieman HTC Sense 3.0 lukitusruutua. Lukitusruudun rengasta vasemmalle vetämällä kamera käynnistyy ja oikealle vetämällä puhelimen lukitus aukeaa. Lukituksen auettua huomio kiinnittyy alapalkkiin. Näytön alareunassa näkyy Honeycombista tutut virtuaaliset painikkeet. Vasemmalla on takaisin-painike, keskellä on kotinäppäin ja oikealla on tehtävienhallinta -painike. Painikkeiden yläpuolella on pieni alue, johon käyttäjä voi itse laittaa neljä sovellusta kiinteän sovellusvalikon lisäksi. Sitten on tietenkin 4×4 ruudun kokoinen alue, johon voi laittaa sovelluksia ja widgetejä.

Kotiruudun kansiot ovat myös saaneet uutta ilmettä. Pikakuvakkeessa näkyy kansion kolme ensimmäistä sovellusta. Uuden kansion tekeminen on todella helppoa. Vedät vain sovelluksen toisen sovelluksen päälle. Kansion nimen voi muuttaa avaamalla kansion ja koskettamalla kansion nimeä.

Yksi todella merkittävä lisä on Honeycombista tullut tehtävienhallinta. Sieltä näkee sovellukset, jotka ovat sillä hetkellä auki ja sovelluksia pystyy sammuttelemaan pyyhkäisemällä sovellusta oikealle tai vasemmalle. Toki käyttöjärjestelmä osaa itse myös sammuttaa sovelluksia sitä mukaa kun niitä ei enää käytetä. Tämä on todella hyödyllinen, jos tykkää käyttää sovellusten moniajoa.

Sovellusvalikko osaa hyödyntää isompaa näyttöä ja sovelluksia näkyy valikossa 4 vaakarivissä ja 5 pystyrivissä. Sovellusvalikko toimii vaakatasossa ja sovelluksien jälkeen oikealla tulee widgetit. Valikon oikeassa yläreunassa on pikanäppäin Marketille.

Suorituskyky

Laitteen sisällä on Texas Instruments OMAP 4460 -piirisarja, tuplaytiminen 1.2GHz Cortex-A9 prosessori ja grafiikkakiihdyttimenä toimii PowerVR SGX540. Keskusmuistia löytyy 1GB. Peruskäytössä puhelin toimii sulavasti ja nopeasti. Selaimen sivut avautuvat nopeasti, eikä kummempia tökkimisiä tunnu olevan. Linpackin Multi-Thread laskee Mflopseja keskimäärin noin 70. Quadrant taas antaa melko pienet lukemat, noin 1400. Quadrantin pienet lukemat johtuvat ilmeisesti näytön suuresta resoluutiosta. Mutta näitä lukemia ei liikaa kannata pähkäillä, paremmin laitteen suorituskyvyn saa selville testaamalla puhelinta käytännössä, vaikkapa avaamalla selaimella raskaita nettisivuja, joissa on flash-materiaalia. Esim. avaamalla Miniclipin sivut, selain rupesi hidastelemaan, zoomaaminen ja sivun liikuttaminen kävi hitaammaksi.

Selain

Ice Cream Sandwich -päivityksen myötä myös selain muuttui paljon ja sai uusia ominaisuuksia. Uusi selain on selkeä, nopea ja toimii hyvin. Yksi uusi ominaisuus on sivun tallentaminen myöhempää lukemista varten. Tallennettujen sivujen lukemiseen ei tarvitse nettiyhteyttä. Toinen ominaisuus on Google Chromesta tuttu netin selaaminen incognito-tilassa. Incognito-tilassa puhelin ei tallenna mitään selaustietoja eikä historiaa puhelimeen. Välilehtiä on helppo lisäillä ja poistaa selkeän välilehtisivun kautta. Sivujen flash-sisältöä pystyy rajoittamaan asetuksista. Vaihtoehtoja on kolme: flashit eivät näy ollenkaan, flashit näkyvät aina ja flashien tilalla näkyy valkoinen ruutu, jossa on keskellä musta/harmaa laatikko jonka sisällä on nuoli, laatikkoa näpäyttämällä flash lähtee pyörimään.

Selaimen saa laitettua koko näytölle siten, että yläpalkki poistuu näkyvistä. Lisäksi uutena ominaisuutena selaimeen on tullut pikavalikko, joka tulee esiin koskettamalla näyttöä oikeasta tai vasemmasta reunasta. Tällä saadaan piilotettua vielä selaimen oma yläpalkki, jossa näkyy osoiterivi, välilehtisivu ja asetusvalikko.

Near Field Communication (NFC)

Käväisin kaupassa ihmettelemässä muita puhelinmalleja ja siinä sattui olemaan esillä Nokia Play 360° kaiutin. Kokeilin, että suostuuko Galaxy Nexus yhdistämään Nokian kaiuttimeen. Laitoin puhelimen kaiuttimen päälle ja puhelin päästi merkkiäänen. Näytölle tuli ylläoleva ilmoitus. Puhelin ei siis suostunut yhdistämään kaiuttimeen. Silloin ei bluetooth ollut päällä, enkä sitä tajunnut silloin laittaa päälle, mutta kaitpa puhelin olisi ilmoittanut jos bluetoothin pitäisi olla päällä. NFC ei siis ole yhteensopiva ainakaan näiden laitteiden välillä. Aikaisemmin kirjoitettiin, että NFC ei välttämättä ole yhteensopiva eri valmistajien kesken.

Kamera

Puhelimen kamera ei ole kovinkaan kummoinen. Kamerassa on viiden megapikselin kenno ja kirkas LED-salama. Kirkkaassa valossa, esim. päivällä ulkona, kuvat ovat kohtuullisen hyviä, mutta kun on vähänkään hämärämpää, kuvista tulee sumeita. Valaistuissa sisätiloissakaan ei kuvista aina meinaa tulla tarkkoja. Kameran käyttöliittymä on melko pelkistetty. Hallintapaneeli löytyy näytön oikeasta reunasta. Paneelissa on oikeassa ylänurkassa viimeisin otettu kuva, jota näpäyttämällä pääsee katsomaan sitä. Tämän vasemmalta puolelta pystyy valitsemaan käyttääkö puhelin etukameraa vai takakameraa. Oikealla keskellä on kameran laukaisunappi. Sen vasemmalla puolella on zoomaus. Oikeasta alareunasta pystyy valitsemaan videokuvauksen, normaalikuvauksen ja panoraamakuvauksen. Tämän vasemmalla puolella on asetuspainike, josta pääsee kameran asetuksiin. Asetuksista pystyy laittamaan salaman päälle/pois/automaattiseksi, säätämään valkotasapainoa, valotusta, tehosteita, kuvan tarkkuutta ja sijaintitietojen tallennusta.

Kamera on todella nopea ottamaan kuvia, se ottaa ilman salamaa kuvia melkein yhtä nopeasti mitä ehtii sormella näpyttämään. Salaman kanssa kuvat tulevan hieman hitaammin, koska salama ei ehdi välähtämään yhtä nopeasti kun kamera kerkeäisi ottamaan kuvia. Yhtenä plussana täytyy erikseen mainita salaman kirkkaus. Valolla näkee tosi hyvin jos pimeässä vaikkapa etsii tavaroita. Esimerkkinä valkoisesta seinäkellosta otettu kuva. Kuva on otettu pimeässä huoneessa noin 1,5m päästä kellosta. Kameralla otetut kuvat löytyvät artikkelin lopusta.

Yhteenveto

Samsung Galaxy Nexus on mielestäni hyvin onnistunut laite.  Suuren näyttönsä ansiosta puhelimella on hyvä selata nettiä, pelata ja katsella videoita. Näytön koosta huolimatta puhelin on kuitenkin saatu pysymään kohtuullisissa mitoissa, tosin yhdellä kädellä käyttäminen on vähän hankalaa. Selain on uudistunut selvästi parempaan suuntaan. Laitteen suorituskyky riittää mainiosti pyörittämään hieman raskaampiakin sovelluksia.

Puhelimen kamera voisi olla hieman parempi. Kuvista tulee helposti liian kellertäviä tai sumeita ja epätarkkoja. Äänenvoimakkuusnapit tulevat hieman enemmän esiin kuin virtanappi, joten äänenvoimakkuutta tulee joskus vahingossa säädettyä. Galaxy Nexus on ensimmäinen Ice Cream Sandwich-puhelin, joten ohjelmistosta löytyy vielä bugeja, joita Google yrittää korjailla kokoajan. Välillä puhelimella ei voi lähettää tekstiviestejä, soittaa eikä vastaanottaa puheluita. Uudelleenkäynnistäminen tai laittaminen lentokonetilaan ja takaisin korjaa asian. Liittymäni on Saunalahti, muita liittymiä en ole kokeillut.

Kuva 1, kuva 2, kuva 3, kuva 4pimeässä otettu kuva ja panoraamakuva.

6 kommenttia

 1. ”Välillä puhelimella ei voi lähettää tekstiviestejä, soittaa eikä vastaanottaa puheluita. Uudelleenkäynnistäminen tai laittaminen lentokonetilaan ja takaisin korjaa asian. Liittymäni on Saunalahti, muita liittymiä en ole kokeillut.”

  Tervetuloa kerhoon… Sama vika ilmenee SGS2, Note ja luultavasti muillakin Samsung Android puhelimilla. Vika on todella raivostuttava, kun se ei ole säännöllinen vaan todella satunnainen (jolloin puhelimeen ei koskaan voi luottaa). Tätä ei tapahdu Saunalahdella muiden valmistajien puhelimilla, eikä Samsungin puhelimilla muilla operaattoreilla, joten selkeästi viassa on kyse Samsung + Saunalahti yhdistelmästä. Kumpikaan ei suostu tekemään asialle mitään, vaan kumpainenkin vain osoittelee sormella toista osapuolta ja väittää vian olevan siellä.

  Saunalahden Palsta-forumilla asiasta on Samsung-osiossa paljonkin juttua. Tervetuloa mukaan keskustelemaan 🙂

  1. Samaa vikaa on myös iPhone 4S mallissa Saunalahden liittymällä. Itselläni on Sonera, mutta tulee paljon luettua juttua Hopeinen Omena foorumilta ongelmista ja liittymä on aina Saunalahti.

 2. Hyvä ajoitus artikkeleille Teemu & Paulus : )

  1. Iloinen sattuma. Nyt on MobiiliBlogin lukijoille tarjolla kaksi mielipidettä Galaxy Nexuksesta. Harvinaista herkkua. 🙂

 3. SGS+ mallissa korjaantui minulla tuo tekstiviestien lähetys, kun päivitti 2.3.3 -> 2.3.5.

Kommentointi on suljettu!