Testissä Android 4.0 –pohjainen Galaxy Nexus

MobiiliBlogin testipenkkiin saapunut Galaxy Nexus edustaa Android-puhelinten seuraavaa sukupolvea. Tämä siksi, että se on varustettu uudella Android 4.0 Ice Cream Sandwich –käyttöjärjestelmällä. Se on ehdottomasti alustan tähänastisista päivityksistä merkittävin, sillä Ice Cream Sandwich uudistaa järjestelmän käyttöliittymän totaalisesti.

Galaxy Nexus on järjestyksessään kolmas Googlen puhelin. Sen valmistajana toimii Nexus S:n tavoin korealainen Samsung, joka on Galaxy S –mallinsa julkaisun jälkeen niittänyt Android-puhelimillaan suurta menestystä.

Teknisesti katsottuna Samsungin ja Googlen luomus sisältää lähes jokaisella osa-alueella viimeisintä huutoa olevaa teknologiaa. Siitä löytyy muun muassa 1,2 gigahertsin tuplaydinsuoritin, gigatavu RAM-muistia ja 1280 x 720 pikselin tarkkuuteen yltävä kosketusnäyttö. Hieman erikoisempana yksityiskohtana laitteessa on myös barometri eli ilmapuntari. Ainoa asia, jossa puhelin ei lähde mahtailemaan on kamera, jonka viisi megapikseliä kuulostaa melkoisen vaatimattomalta.

Kameran lisäksi muutama miinuspiste on annettava FM-radion ja muistikorttipaikan puuttumisesta.

Galaxy Nexuksen keskeisimmät ominaisuudet:

 • Android 4.0 Ice Cream Sandwich -käyttöjärjestelmä
 • Viiden megapikselin kamera LED-salamalla
 • TI OMAP 4460 -piirisarja, 1,2 gigahertsin tuplaydinsuoritin
 • 1GB RAM-käyttömuistia
 • 4,65 tuuman Super AMOLED HD -kosketusnäyttö (1280 x 720 pikseliä)
 • HSDPA 21 Mbps / HSUPA 5,76 Mbps (lähtö)
 • WiFi b/g/n, DLAN
 • MHL
 • Gyroskooppi
 • Barometri
 • A-GPS
 • Bluetooth 3.0
 • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
 • 16 gigatavua sisäistä muistia

Muotoilu ja rakenne

Kokonsa puolesta Galaxy Nexus koettelee nykyisten kaltaisten kosketusnäyttöpuhelinten äärirajoja. Pieneksi tai edes kovin näppärän kokoiseksi laitetta ei voi hyvää hyvyyttäkään kutsua, sillä 4,65 tuuman kosketusnäyttö vaatii armotta paljon tilaa. Puhelin onkin virallisilta mitoiltaan 135,5 x 67,9 x 8,9 millimetriä. Painoa sillä on kuitenkin ainoastaan 135 grammaa, joka on erittäin kohtuullinen lukema.

Uutuuden suuri fyysinen koko aiheuttaa vääjäämättä sen, että ruudun jokaiseen nurkkaan ei millään ylety yhden käden käytössä. Perustoiminnot kyllä hoituvat ilman toista kättä, mutta useissa tilanteissa kaksi kättä kuitenkin toimii käytettävyyden kannalta parhaiten.

Allekirjoittaneen mielestä Galaxy Nexus asettuu kooltaan juuri ja juuri matkapuhelinten kategoriaan. Se kulkee vielä sujuvasti taskussa ja istuu käteen jokseenkin mallikkaasti. Suuri koko johtaa joka tapauksessa kompromisseihin käytettävyyden suhteen, vaikka tekee esimerkiksi verkkoselaamisesta sekä kuvien ja videoiden katselusta miellyttävämpää.

Rakenteellisesti Galaxy Nexus on laadukkaan jämäkkä. Yleistuntuma ei ole muovinen, vaikka se laitteen päärakennusaineena onkin. Puhelimen muotoilu ei ole henkeäsalpaava, mutta se toimii. Laite on hillityn tyylikäs, kuten useimmat Samsungin valmistamista kosketusnäyttöpuhelimista.

Galaxy Nexus on etualaltaan täysin näppäimetön, jossa se on sukua Nokia N9:lle. Uudenlaisen suunnittelun mahdollistaa Android 4.0 –alusta, joka ei vaadi enää erillisiä painikkeita. Luurin ainoat painikkeet sijaitsevat sivuilla: vasemmalla on äänenvoimakkuuden säädin ja oikealla virtapainike. Liitännät on asetettu laitteen pohjaan, jossa sijaitsevat sekä microUSB-portti että 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Aavistuksen persoonallista ilmettä laitteelle antaa kovera näyttö, jolta osin se muistuttaa edeltäjäänsä. Näyttö kaartuu kohti alaosaa ja liikettä seuraavat huolellisesti suunnitellut sivulinjat. Puhelin on ohuimmillaan ylhäällä ja sen paksuin kohta sijaitsee alaosassa.

Android 4.0 –käyttöjärjestelmä

Nelosversio Androidista tekee suuria muutoksia käyttöliittymän visuaaliseen ilmeeseen sekä monilta osin myös käytettävyyteen. Edellä mainittuihin seikkoihin paneudutaan arvostelun myöhemmässä vaiheessa, sillä nyt käydään läpi hieman Ice Cream Sandwichin perusfilosofiaa sekä uudistuksia.

Android 4.0:n yleisilme rakentuu tummista sävyistä ja uudesta ROBOTO-fontista. Selkeä, mutta samalla hieman robottimainen fontti sopii hyvin alustan futuristiseen ilmeeseen menemättä kuitenkaan liiallisuuksiin. Nelosversion filosofiaan kuuluu myös jo mainittu näppäimetön etupaneeli, jossa pakolliset painikkeet on korvattu kosketusnäytön alalaitaan ilmestyvillä kuvakkeilla. Ne pysyvät aina näkyvillä, joten kuvakkeet haukkaavat oman osansa näytön pinta-alasta.

Ice Cream Sandwichin merkittävimpiin uudistuksiin kuuluvat laajempi NFC-tuki sekä kasvoilla tapahtuva näytönlukituksen poistaminen.

Paranneltu NFC-tuki kantaa nimeä Android Beam. Käytännössä sen avulla voidaan ICS-laitteiden välillä vaihtaa erinäisiä tietoja koskettamalla laitteilla toisiaan. Näin esimerkiksi verkkolinkki tai yhteystieto siirtyy laitteesta toiseen näppärästi ja nopeasti.

Kasvojentunnistusta hyödyntävä Face Unlock tarjoaa yhden uuden vaihtoehdon suojata puhelimensa sisältö ei toivotuilta henkilöiltä. Se ei kuitenkaan ole yhtä varma keino tietojen suojaamiseen kuin numerokoodi, sillä ainakin tässä vaiheessa sen murtaminen voi olla yllättävänkin helppoa. Muuten sen toiminta on hyvää, sillä tunnistautuminen käy nopeasti.

Merkittävistä muutoksista kertoo myös se, että ensimmäiset minuutin Android 4.0:n kanssa ovat hieman hapuilevia. Kokeneelle käyttäjälle sen salat paljastuvat kuitenkin nopeasti ja käyttö sujuu edellisten versioiden tavoin.

Käyttöliittymä

Lukitusnäkymää on Android 4.0:ssa uudistettu niin, että kameran avaaminen on aikaisempaa nopeampaa. Lukituskuvaketta vetämällä käyttäjä voi valita avataanko näyttölukko ja siirrytään työpöydälle vai suoraan kamerasovellukseen. Lukitusnäkymä mahdollistaa myös musiikkisoittimen hallinnan soittimen ollessa päällä.

Ice Cream Sandwichin työpöytä koostuu viidestä muokattavasta näkymästä. Jokainen näkymä sisältää alalaidan neljä sovelluspikakuvaketta, päävalikkokuvakkeen sekä ylhäällä sijaitsevan Google-hakupalkin. Loput tyhjästä tilasta on käyttäjän kustomoitavissa widget-minisovelluksilla, jotka ovat nyt entistäkin monipuolisempia. Minisovellukset eivät ole rajoittuneita enää yhteen kokoluokkaan, vaan useita widgettejä voidaan rajata työpöydällä mieleisen kokoisiksi.

Päävalikko on kokenut Android 4.0:ssa melkoisen mullistuksen. Ensinnäkään se ei ole enää ylhäältä alaspäin rullaava lista ja toisekseen siihen on yhdistetty puhelimesta löytyvät widgetit. Minisovelluksien lisääminen ei tästä johtuen onnistu pitkällä painalluksella työpöydällä, kuten aiemmin. Käyttäjän pitää sitä vastoin avata päävalikko ja hakea sieltä haluamansa widgetti. Päävalikon ylälaidassa on välilehdet, joilla pääsee suoraan siirtymään sovelluksiin ja widgetteihin. Kyseessä on joka tapauksessa yhtenäinen listaus, jota voi saumattomasti rullata oikealle ja vasemmalle.

Päävalikon muokattavuus on ICS:ssä heikolla tasolla. Kuvakkeiden järjestystä ei esimerkiksi ole mahdollista muuttaa. Järjestelmä lajittelee ne automaattisesti aakkosjärjestykseen.

Työpöydän osalta tilanne ei ole yhtä hankala. Uudistuksena Android 4.0 sisältää niin sanotut ladottavat kansiot. Asettamalla kuvakkeen toisen kuvakkeen päälle luo järjestelmä automaattisesti uuden kansion. Niiden avulla yhteen kotinäkymään saadaan mahtumaan enemmän sovelluspikakuvakkeita.

Android 4.0:n käyttöliittymään keskeisenä osana kuuluvat jo mainitut alaosan kolme kuvaketta, jotka korvaavat fyysisten painikkeiden tarpeen. Kuvakkeet ovat vasemmalta oikealle seuraavat: takaisin, koti ja moniajo. Ensimmäinen painike vie yhden näkymän taaksepäin ja toinen työpöydälle kotinäkymään. Kolmas kuvake avaa moniajolistan, jonka avulla on helppoa siirtyä sovelluksesta toiseen.

Moniajolista parantaa merkittävästi Androidin tapaa hallita avoimia sovelluksia. Siihen pääsee nopeasti käsiksi ja se esittää sovellukset selkeästi pienoiskuvakkeita hyödyntäen. Sen avulla voidaan kätevästi myös sulkea sovelluksia pyyhkäisemällä ne oikealle tai vasemmalle.

Ice Cream Sandwich pyörii sulavasti Galaxy Nexus allaan. Edes useat auki olevat sovellukset eivät tunnu Android 4.0:aa hidastavan, joka tekee käytöstä tehokasta. Kaikin puolin käyttöliittymän yleinen sulavuus sijoittuu älypuhelinten ehdottomaan kärkikastiin.

Verkkoselain

Galaxy Nexuksen kaltaisesta huippupuhelimesta ei voi edes puhua mainitsematta verkkoselainta. Käyttäjä, joka harkitsee tämän luokan puhelimen hankkimista haluaa eittämättä tietää kuinka hyvin laite hallitsee verkkosisällön. Androidin selain on perinteisesti kuulunut mobiilimaailman parhaimmistoon ja niin on myös 4.0-versiossa, vaikka yksi häiritsevä heikkous eteen sattuikin.

Selaimen renderöntitasosta ei ole juurikaan pahaa sanottavaa. Se tukee hyvin standardeja ja osaa näyttää sivut sellaisina kuin ne on suunniteltu. Flash-tukea ei löydy esiasennettuna, mutta sen voi halutessaan selaimeen asentaa. Lisäosa löytyy Android Market –ohjelmistokaupasta.

Kiitos suuren ja tarkan näytön sivujen selaaminen erityisesti vaakatasossa on mutkatonta. Usein sivustoja ei tarvitse zoomailla ollenkaan, vaan teksti on luettavaa sellaisenaan. Tämä jouhevoittaa selauskokemusta entisestään.

Pienoinen miinus selaimelle on kuitenkin annettava sen tavasta tasata tekstiä. Monissa tapauksissa puhelimen ollessa pystytasossa selain tasaa tekstin liian kapealle alalle. Ongelmaa on hieman vaikea kuvailla, mutta selain ikään kuin tasaa tekstin valmiiksi zoomaustilaan. Tämä saa sivustot näyttämään hieman hölmöiltä. Yllä muutama kuvakaappaus selventämään tilannetta.

Ice Cream Sandiwch sisältää paljon mielenkiintoisia ja hyödyllisiä uudistuksia selaimeen. Yksi niistä on niin sanottu incognito-välilehti, jolloin käyttäjän selaustietoja ei tallennetta puhelimeen. Ominaisuus on kätevä esimerkiksi kaverin puhelimella surffailtaessa, kun ei halua jättää selaushistoriaansa toisen katseltavaksi.

Asetuksien Labs-valikon takaa päälle kytkettävät pikasäätimet löysivät tiensä ainakin allekirjoittaneen sydämeen. Kyseessä on kolmen pikakuvakkeen valikko, joka voidaan tuoda esille milloin vain pyyhkäisemällä näytön vasemmasta tai oikeasta laidasta aavistuksen kohti keskiosaa. Tällöin sormen alle ilmestyy kolme kuvaketta puoliympyrän muodostelmaan. Niillä käyttäjä saa esille osoiterivin, välilehdet ja lisää toimintoja tarjoavan valikon. Pikasäätimet nopeuttavat selaimen käyttöä huomattavasti eikä niiden potentiaalin huomaaminen vaadi pitkää opettelua.

Selaimen välilehtinäkymä muistuttaa erehdyttävästi ICS:n moniajonäkymää. Välilehtien sulkeminen onnistuu pyyhkäisyllä sekä sivujen pienoiskuvakkeen päällä olevasta rastista. Välilehtiä voi olla auki kaikkiaan 16, joka on varsin huima lukema ja riittää todennäköisesti vaativimmillekin käyttäjille.

Kaiken edellä mainitun lisäksi mukana ovat luonnollisesti myös suosikit, sivuhistoria, lomaketietojen automaattitäyttö ja ponnahdusikkunoiden esto. Pystyypä selaimesta myös jakamaan sivuja muun muassa Twitteriin ja Facebookiin.

Sähköposti

Androidille tyypilliseen tapaan puhelimessa on esiasennettuna kaksi sähköpostisovellusta. Toinen niistä toimii ainoastaan Googlen GMail-tilin kanssa, joten keskitymme jälleen sovellukseen, joka tukee myös muita palveluntarjoajia.

Sähköpostisovellus rakentuu alustan tummasta yleisilmeestä poiketen vaaleisiin värisävyihin. Se on käyttöliittymältään selkeä ja sovelluksen käyttölogiikka on tuttu useimmille älypuhelimia aikaisemmin käyttäneille. Viestit esitetään rullattavassa listassa saapumisajan perusteella. Jos käytössä on useita tilejä, voidaan niitä tarkastella erikseen tai yhdistetyssä näkymässä, jolloin viestit on värikoodattu osoituksena niiden kuulumisesta tiettyyn sähköpostiosoitteeseen. Yksinkertaista. Ikävä kyllä viestien lajitteluperustetta ei voida muuttaa. Käyttöä olisi esimerkiksi asetukselle, joka toisi oletuksena lukemattomat viestit listan kärkeen.

Sovellus tukee HTML-pohjaisia viestejä, jotka näkyvät kuten pitääkin. Viestien poistelu ja siirtely on tehty helpoksi. Sovelluksella hoituu myös liitteiden lähettäminen, vaikka allekirjoittanut ei ikäväkseen onnistunut ratkaisemaan pulmaa, jonka vuoksi applikaatio antoi valita liitetiedoston ainoastaan galleriasta.

Viestien kirjoittamisessa suuri näyttö on jälleen edukseen. Kirjoittaminen on sujuvaa ja nopeaa. Kirjaimet ovat tarpeeksi kookkaita ja sopivan erillään toisistaan. Vaakatasossa näppäimistön edut tulevat vielä selkeämmin esille, mutta myös pystytasossa tekstin tuottaminen on 4,65 tuuman näytöllä miellyttävää.

Android Market –ohjelmistokauppa

Android on iOS:n ohella niitä mobiilialustoja, joiden sovellustarjonta on aivan huikea. Alustalle löytyy kaikki tärkeimmät sovellukset ja tuhansittain muita applikaatioita, joista jokainen löytää varmasti omaa käyttöönsä sopivimmat. Tarjontaan keskittyminen ei siis tässä tilanteessa ole kovinkaan järkevää, joten katsahdetaan kuinka sovelluskaupan tuorein versio pyörii Galaxy Nexuksessa.

Vuoden 2011 loppupuoliskolla esitelty uusi Android Market poikkeaa käyttöliittymältään täysin aiemmista versioista. Etusivu kokoaa etäisesti Windows Phonen tiilinäkymää mukaille kiinnostavia sovelluksia ja kategorioita käyttäjän ulottuville. Jokainen sovelluskategoria tarjoaa myös samankaltaisen näkymän, joka kokoaa kyseisen osion kuumimman sisällön näyttävästi esille. Kategorian eri osioihin (suosituimmat ilmaiset, suosituimmat maksulliset jne.) siirtyminen tapahtuu ruutua vasemmalle tai oikealle pyyhkäisemällä.

Visuaalisen ilmeen suuri muutos ei kuitenkaan vaikuta lopulta paljoakaan sen perusperiaatteisiin. Kyseessä on jokseenkin melkoisen perinteinen ohjelmistokauppa. Se on ehdottomasti aikaisempaa versiota näyttävämpi, mutta ei ehkä ole käyttövasteeltaan niitä aivan Android 4.0:n sulavampia applikaatioita. Mitään dramaattista hidastelua ei vastaan tullut, mutta näin jouhevassa paketissa pienikin viive iskee silmään.

Lasten vanhemmille kauppa sisältää mahdollisuuden suodattaa sisältöä. Suodatustasoja on kolme, joiden avulla saadaan esimerkiksi pienimpien lapsien silmien alta pois sovellukset, jotka voivat sisältää viittauksia muun muassa seksiin, alkoholiin ja väkivaltaan.

Viihde: Musiikki ja kuvat

Lähdetään liikkeelle musiikkisoittimesta. Sen ulkoasu on monien jo käsittelemiemme sovelluksien tavoin kokenut muutoksen. Android Marketin tavoin musiikkisoittimessa voi nähdä aavistuksen viittausta Windows Phoneen kaikkine sivuttaisliikkeineen. Uudessa musiikkisoittimessa eri kategorioiden välillä liikutaan paneelia jälleen edestakaisin pyyhkäisemällä. Ruudun ylälaidassa on toki myös välilehdet, mutta kaikki eivät ole samaan aikaan näkyvillä, joten kätevimmin liikkuminen hoituu pyyhkäisyeleellä.

Visuaalista herkkua soitin tarjoaa, kun kääntää Galaxy Nexukesen vaakatasoon viimeisimmät-näkymässä. Silloin esille käännähtää tyylikäs albumikuvituksien täyttämä näkymä, jota voidaan selailla edestakaisin. Näkymä rullaa hyvin ja jos haluaa kaverit kateellisiksi uudesta luurista on tämä yksi niistä toiminnoista, jota kannattaa väläyttää.

Soittimen ominaisuuksiin kuuluvat omat soittolistat ja kattava taajuuskorjain, josta löytyy useita valmiita vaihtoehtoja sekä manuaalisäätimet. Musiikkisoitinta on mahdollista hallita myös tilavalikosta sekä lukitusnäkymästä. Itse toistonäkymä on perinteinen: suuren albumikuvan alla on musiikkipainikkeet. Albumikuvaa koskettamalla soittonäkymään esille saa lisää valintoja ja tietoja kappaleesta.

Kuvasovellus eli galleria on jossain määrin ottanut visuaalisesti katsottuna jopa askeleen yksinkertaisempaan ja pelkistetympään suuntaan Ice Cream Sandwichissä. Perusluonne on kuitenkin tässäkin pysynyt ennallaan ja ominaisuuspuolella muutoksia on vähän.

Päänäkymä kattaa eri kuvakansiot esikatselukuvien kera. Kameraotoksille luodaan automaattisesti oma kansio, joten ne eivät pääse sekoittumaan muiden kuvien kanssa. Halutun kansion napauttaminen avaa sen ja tuo esiin sivuttain rullaavan tilan. Kuvien rullaamisessa esikatselunäkymässä oli ajoittain havaittavissa pientä nyintää, mutta jälleen kerran on todettava, että mistään suuresta ongelmasta ei todellakaan ole kyse.

Kuvien selailua yksitellen on nopeutettu alareunaan ilmestyvällä pienoiskuvakepalkilla, josta näkee kaikki kansion sisältämät kuvat. Se muun muassa nopeuttaa halutun kuvan löytymistä. Samaan aikaan sen ansiosta on nopeaa hyppiä tiettyjen kuvien yli selauksen aikana.

Kuvien zoomailu on sujuvaa monikosketusta hyödyntäen. Suurienkaan kuvien zoomailu ei aiheuta hidastelua ja yksityiskohtien tarkentuminen tapahtuu sutjakkaasti. Mainittakoon myös, että useiden kuvien yhtäaikainen poistaminen on mahdollista sekä otoksien jakaminen Facebookiin ja Twitteriin onnistuu suoraan sovelluksesta.

Kartat: Google Maps

Amerikkalaisyhtiö Google ei ole vieläkään saanut auki ilmaista autonavigointiaan Suomen markkinoilla, vaikka huhuja sen saapumisesta on kiertänyt jo tovin. Android Marketista toki löytyy useita navigointisovelluksia, jotka toimivat myös Suomessa, joten mitenkään toivoton tilanne ei ole. Ilmainen Google-navigointi olisi kuitenkin varmastikin asiallinen palvelu satunnaiseen navigointiin, johon ei välttämättä viitsi hankkia useiden kymppien hintaista navigointisovellusta.

Suomalaisilla käytössään on siis ainoastaan Google Maps, joka toki karttapalveluna on melkoisen mainio. Sillä tarkastelee helposti kotimaamme kaupunkeja Street View -katunäkymässä, etsii lähellä sijaitsevia palveluita ja laatii yksinkertaisia reittisuunnitelmia. Sovellus toimiikin edellä mainituissa tehtävissä loistavasti ja on lisäksi uutuuspuhelimella todella sulava käyttää.

Google Maps osaa antaa hyvän arvion käyttäjän sijainnista heti sovelluksen käynnistymisen jälkeen. Tarkan sijainnin löytyminen voi viedä hetken, mutta sekin tuntui ainakin testaajalla paikantuvan nopeasti jopa sisätiloissa. Tästä iso kiitos sovellukselle ja puhelimelle.

Google Maps kattaa paljon erilaisia oheispalveluita. Näitä ovat esimerkiksi Kerrokset (Layers), joilla kartalle saadaan esille erilaista tietoa. Wikipedia-kerroksen aktivointi tuo kartalle palvelun sisältämät tiedot merkityksellisistä paikoista ja Latitude-kerros näyttää reaaliajassa palveluun kirjautuneiden kavereiden sijainnin.

Kamera

Galaxy Nexuksen kamera ei yllä mobiilimaailman parhaimmistoon, mutta mistään surkeasta kuvausvälineestä ei ole kyse. Kehuja sille voi antaa eritoten nopeasta kuvausvalmiudesta. Otoksen jälkeen kamera palaa kuvausvalmiiksi äärimmäisen nopeasti. Sanoisin, että Galaxy Nexus päihittää tässä suhteessa jopa N9:n, jonka kamera on myös erityisen nopea.

Esimerkkikuvia: 1, 2 ja 3.

Yhteenveto

Kolmas Google-puhelin on vakuuttava paketti. Se on kuin tehty niin sanotulle tehokäyttäjälle, joka vaatii puhelimeltaan parhaita ominaisuuksia ja tarvittaessa myös laajaa muokattavuutta.

Puhelimen Super AMOLED HD -näyttö on huikea ja se tuo hyvin oikeuksiinsa Android 4.0:n tumman yleisilmeen. Paneelin katselukulmat ovat mainiot ja se toistaa värit elävinä ja ennen kaikkea mustan syvänä. Näytön 4,65 tuuman koon ansiosta Galaxy Nexuksella surffaa mielellään netissä, katselee kuvia ja kirjoittelee pidempiä viestejä, vaikka fyysistä näppäimistöä ei olekaan saatavilla.

Laadukas näyttö on Galaxy Nexuksen parhaita puolia, mutta se on samalla myös laitteen yksi merkittävimmistä heikkouksista. Näyttö tekee puhelimesta auttamatta useimmille käyttäjille liian suuren, vaikka se mahdollistaakin monia asioita juuri kokonsa ansiosta. Toisaalta neljän tuuman paneeli pienentäisi puhelinta huomattavasti, parantaisi käytettävyyttä yhdellä kädellä ja vaikuttaisi mahdollisesti positiivisesti myös akun kestoon. Edellä mainitun kaltainen kokonaisuus olisi ainakin allekirjoittaneen mielestä nykyistä ratkaisua parempi.

Puhelimen sulavuus on monella tapaa häikäisevää. Se toimii jouhevasti, vaikka alla pyörisi useita sovelluksia ja verkkoselain 16 välilehdellä. Aivan turhaan tehoja ei ole siis viritetty kaakkoon.

Galaxy Nexuksen toinen merkittävä heikkous on sen akun kesto. Akku tuntuu hupenevan todella nopeasti, vaikka käyttö olisi hyvinkin kevyttä. Syypää löytynee näytöstä, joka imee virtaa kovasti. Toki myös uudessa Android-alustassa saattaa olla vielä omat ongelmansa, mutta olipa asia miten tahansa, ei Galaxy Nexuksen toiminta-aikoja voi millään muotoa kehua. Kannattaakin varautua kuljettamaan mukana laturia tai vaihtoehtoisesti vara-akkua.

Galaxy Nexukselle on vaikea löytää todellista kilpailijaa markkinoilta. Sen valta-asemaa tulevat kuitenkin pian horjuttamaan muut ICS-pohjaiset puhelimet, mutta tällä hetkellä Galaxy Nexus on ehdoton Android-luurien kuningas. Uutuuden ominaisuudet ovat kameraa lukuun ottamatta viimeisintä huutoa. Jos koko ei ole ongelma, haluaa ”puhtaan” Androidin ja puhelimen kovalla tekniikalla, on Galaxy Nexus oikea valinta.

6 kommenttia

 1. Jeppis. Eipä harmita Galaxy Noten hankinta tämänkään artikkelin luettuani. Se tulee ICS-päivityksen myötä hakkaamaan Nexuksen jokaisella osa-alueella lukuunottamatta tietty kokoeroa, joka on käyttäjän näkemyksestä kiinni. Itsellä Note on mahtunut jokaiseen taskuun, missä yleensäkin luuria tulee pidettyä.

 2. Puhelin on fyysisiltä mitoiltaan muuten hyvä mutta liian ohut: sen laittaminen tai nostaminen pöydältä olemattoman kiinnipitopinnan takia on vaikeaa vaikka en nakkisormia omaakaan. Toivottavasti Samsung tuo ’tehoakun’ pian markkinoille niin saa edes hieman paksumman siitä. Joku silikonisuojakuori voisi sekin auttaa.

  Nykypuhelimia vaivaa kaikkia sama: akku on auttamattomasti alimitoitettu. Muutama milli lisää ei tunnu missään ja sillä saisi merkittävästi nostettua käyttöaikaa, nykyiset milliamppeeritunnit kun tuplaisi alkuperäispakkaukseen niin voisi jo olla maininnan arvoinen suoritus. Vai miksi SGN:llekin on kolmannelta taholta tarjolla yli 3Ah akku (joskin rumalla ja epäkäytännöllisen muotoisella kannella)?

  Toivottavasti Suomeenkin alkaa ilmestyä 4.0.2 tai 4.0.3 versiota piakkoin koska 4.0.1 on kaikkea muuta kuin bugiton kokonaisuus. Puhelimen saa sisäänrakennetulla widgetillä jumiutumaan uudelleenkäynnistystä vaativaksi, pysty- ja vaakatilan välillä vaihtelu tekee temppujaan siellä täällä. Sähköpostin kuvat esimerkiksi katoavat ainakin mikäli vain kertaluontoisesti on ne sallinut ko. viestin kohdalla ja sitten kääntää puhelinta. Selaimen refresh katoaa puoliksi pois ruudusta pystytilassa…

  Ei sillä, erinomainen puhelin kokonaisuudessaan ja merkittävä virstanpylväs Android-maailmaan.

 3. ebay-verkkokaupassa liikkuu jo Korean omille markkinoille tehtyä 2000 mAh akkua ja siihen soveltuvan muotoista takakantta. Ilmeisesti on Samsung muualle tehnyt tuon ohuemman version luurin ohuuden korostamiseksi tms.

  Vielä tervetullumpi olisi puhelimen sivuliittimiä hyödyntävä telakka, jota on lupailtu jo alusta asti.

 4. Milloin Samsung Galaxy S2 ja Galaxy Note saavat Suomenkielisen Android 4.0 -päivityksen?. 😉 Ja mielellään myös toimivan,minimaallisilla bugeilla/lagauksilla!.

 5. HD Super amoled-näytön optimointi virrankulutukseen on vielä kehittämisen/parantamisenvaraa!!!. :/

Kommentointi on suljettu!