Tasan vuosi sitten se tapahtui, Nokia ja Microsoft ilmoittivat yhteistyöstään

Tänään, 11.2.2012, on kulunut tasan vuosi siitä kun Nokia ja Microsoft ilmoittivat virallisesti aloittavansa laajamittaisen yhteistyön mobiilimarkkinoilla. Tämä kohahdutti mobiilimaailmaa suuresti, sillä se tarkoitti täyskäännöstä Nokian nykyiseen älypuhelinstrategiaan, jonka tulevaisuus vielä tuolloin oli kalliimmassa hintaluokassa MeeGo ja keskitasossa Symbian. Yhtiö oli kuitenkin valmis hylkäämään molemmat alustat ja kertoi vuosi sitten siirtyvänsä käyttämään älypuhelimissaan Windows Phone -järjestelmää.

Yhteistyön ensimmäiset hedelmät ovat tipahdelleet markkinoille aivan viimeisimpien kuukausien aikana. Itse asiassa Suomessa Nokian Windows Phone -puhelimesta on saatu nauttia vasta vajaat kaksi viikkoa, kun Lumia 800 saapui Pohjolassa myyntiin helmikuun 1. päivä. Sen lisäksi yhtiöllä on valituilla markkinoilla myynnissä edullisempi Lumia 710 ja Amerikkaan on kevään aikana luvassa Lumia 900. Tähän mennessä Nokia on siis julkaissut kolme Windows Phone -puhelinta.

Nokian Windows Phone -strategian menestystä on vielä vaikea arvioida, vaikka yhteistyö Microsoftin kanssa on ollut käynnissä jo vuoden. Kyseessä on niin suuri muutos suomalaisvalmistajalle, että sen toteuttaminen ottaa paljon aikaa. Vuoden päästä olemme kuitenkin jo paljon viisaampia, sillä viimeistään loppuvuonna Nokialla tulee olemaan markkinoilla jo kunnon Windows Phone -arsenaali.

Mitä mieltä lukijamme ovat yhteistyöstä näin vuosi virallisen ilmoituksen jälkeen? Oliko Windows Phonen valitseminen oikea liike Nokialta?

11 kommenttia

 1. minusta tuo vindows vois olla ihan jees käyttin kuhan noksu sais tehtyä siihenki tuomosia siistejä ominaisuuksia kuten N9 on tuo swipe,mutta nykyään ainoa millä erottuu kilpailijoista niin on navigointi… ja tuo n9 muodon kopioiminen sais jo alkaa loppuun…

 2. Ihan hyvä, ja oikea liike, mutta meegoa ei olisi saanut missään tapauksessa hylätä.

 3. Nokian WP7 skenaariossa on mielestäni kaksi arvioitavaa puolta.

  Niistä ensimmäinen on WP7 julkistuksen ajoittaminen suhteessa julkaistaviin laitteisiin. Kuten kaikki tiedämme, WP7 strategian julkilausuminen oli siinä mielessä virhe, että vuodessa oli edessä paljon hyviä S3 kohokohtia, kuten E6 ja Anna ja Belle päivitykset. Julkistus kuitenkin söi Nokian omia myyntejä varmasti paljon. Tämän lisäksi julkistuksen yhteydessä Elop vannoi että Nokia lyhentää ”announce to market” aikaa huomattavasti, mutta koska olemme vasta hiljattain saaneet Lumian, täytyy sanoa että tämä oli täysi epäonnistuminen.

  Toinen puoli on sitten se, ovatko Nokia WP7 puhelimet hyviä. Lumia on hyvän näköinen, mutta kovin Nokiamainen se ei ole. Mielestäni Nokia ei tuo siihen mitään omaa. Tämä yhdistettynä Nokian taipumukseen tehdä ”vanhentuneella” raudalla laitteita, on vaikea keksiä miksi ihmiset valitsisivat Nokian laitteen jonkun toiseen valmistajan WP7 laitteen yli.

  Mielestäni Nokia tulee menestymään kohtalaisesti WP7 laitteilla, mutta siirtyy laitevalmistajissa marginaaliin antaen Samsungille ja Applelle lähes koko estradin.

 4. Kun lisäksi ottaa huomioon hylätyt Meego-kehittäjät, osakkeen hinnan laskun ja N9:n myynnin tarkoituksellinen rajoittaminen niin kyllähän tuo touhu aika onnettomalta vaikuttaa. Miten voi olla mahdollista, ettei maailman suurin matkapuhelinvalmistaja voi tarjota Windows pelkoisille käyttäjille vaihtoehtoa vrt. Samsung HTC jne. Myös sovelluskehitys oli hyvässä vauhdissa Meegolle ja Elop onnistui pysäyttämään sen yhdellä puheella.

  Kokeilin Lumiaa kaupan hyllyllä ja se tuntui melko nopealta ja sulavalta, mutta samalla käyttöjärjestelmä on hyvin rajoittunut. Jopa Symbian tuntuu Belle päivityksen jälkeen enemmän älypuhelimelta kuin Windows.

  1. Tästä olen samaa mieltä, Bellessä on enemmän ominaisuuksia kuin WP7:ssa, mutta kysymys onkin toteutustavasta. Mielestäni se ontuu Symbianissa niin, etten voisi käyttää sitä vaikka haluaisinkin. En saa Symbianilla muuta aikaiseksi kuin ärräpäitä.

 5. Jos kukaan on viitsinyt lukea uutisia tai katsella radiota niin pitäisi huomata että Apple on suvereeni brändi ja iPhone on suvereeni merkki.
  Ei haittaa vaikka iOS on miten suljettu. Se toimii eikä tarvi säätää. Tämä on asia mitä ihmiset arvostavat. Yksinkertainen, toimiva käyttis. Eivät kaikki halua Androidia tai Meegoa. Joillekkin virittely on kaikki kaikessa, mutta suurin osa kuluttajista ei halua, osaa ja viitsi tehdä mitään ylimääräisiä sen puhelimensa kanssa.
  Jos virittely ja kikkailu olisi IN, niin ubuntu olisi todella suosittu käyttis PC-puolella.

  1. Tämä on täysin totta, ja WP7 tähtääkin miellyttää juuri kuvailemasi kaltaisia käyttäjiä. Mielestäni se onnistuu siinä hyvin, varsinkin kun miettii millaisesta namikka ja laatikko-laatikon-sisällä-Symbianista käyttäjät siihen vaihtavat.

 6. Vapaaehtoinen Windows-orjuuteen antautuminen on niin omituinen päätõs että salaliittoteoriat ovat helpompia uskoa. Matti Vanhasen ja Bill Gatesin tapaamisista kaikki alkoi.

 7. Missä ovat Meego-mallit (siis enemmän,kuin N9) ja varsinkin Android-mallit??. =(

Kommentointi on suljettu!