Mozilla esittelee mobiilialustaansa MWC-messuilla

Ensimmäisiä kuvakaappauksia B2G:stä.

Tiukasta kilpailusta huolimatta mobiilimarkkinoille tunkee aika ajoin uusia alustaehdokkaita. Monet ovat epäonnistuneet iskussaan pahasti ja olleet kykenemättömiä todella taistelemaan Androidin ja iOS:n kanssa. Seuraava uusi yrittäjä markkinoilla on Mozilla, joka on tunnettu useista avoimen lähdekoodin projekteistaan. Yhtiö aikoo nimittäin kertoa tarkemmin kesällä julkistamastaan Boot to Gecko -projektistaan Mobile World Congress 2012 -messuilla.

Boot to Gecko tai lyhyemmin B2G eroaa kilpailijoistaan ainakin yhdellä merkittävällä tavalla. Se nojaa täydellisesti verkkostandardeihin ja Mozillan Firefox-selaimesta tuttuun Gecko-renderöintimoottoriin, vaikkakin kaikkein alimmalta tasolta löytyy Linux-kernel. Mozillan tavoitteena on rakentaa alustan koko käyttöliittymä ja sovelluspohja HTML:ää ja JavaScriptiä hyödyntämällä. Ideaalitilanteessa B2G voisi pyöriä minkä tahansa mobiilikäyttöjärjestelmän selaimessa, mutta tähän on vielä paljon matkaa.

Verkkopohjaisuus on sovelluskehityksen kannalta eittämättä suuri etu. Niiden hyödyntäminen mobiilimaailmassa on muutenkin nousussa ja lisäksi ne ovat tuhansille kehittäjille jo entuudestaan tuttuja teknologioita.

Mozilla kertoo Boot to Geckon keränneen ympärilleen jo innokkaita kumppaneita. Tarkemmin niistä yhtiö tulee informoimaan MWC-messuilla.

Mozillan suunnitelmien mukaan B2G:n ensimmäinen versio olisi käyttövalmis jo toisen vuosineljänneksen aikana. Se on kova tavoite, mutta vielä haastavampaa on saada markkinoille siihen pohjautuvia laitteita. Myös tästä aiheesta kuulemme varmasti lisää tulevassa mobiilitapahtumassa.

Lähteet: Engadgetars technica

4 kommenttia

 1. Osaisikohan joku ammattitaitoinen kertoa mitenkä tämä eroaa WebOS:sta, eikös idea ole sama: linuxin ydin ja web -tekniikoilla ohjelmat…

  Ideana ihan mielenkiintoinen silti. I like 🙂

  1. webOS:ssa ei taida kuitenkaan itse käyttöliittymä olla verkkotekniikoilla? En tosin ole asiaan perehtynyt… 🙂

   1. No näinpä… Mielenkiintoista nähdä kuinkahan alustat sopivat yhteen. Muistaakseni Palm Pre 2:n julkaisun aikoihin osa sovelluksista pystyttiin ajamaan suoraan N900:ssa ja suurimmat ongelmat johtuivat N900 resistiivisestä näytöstä, kyse oli muistaakseni joistakin peleistä. Tietysti asiahan on aivan eri, mutta yhteensopivuudet silti kiinnostaa. 8)

    No, ehkä tästä kuullaan lisää sitten kuukauden lopussa, minun silmissä Mozillalla on hyvä maine ja nyt on taas jotain mitä odottaa tärinällä!

 2. Jännä seurata tätä avoimen lähdekoodin ryntäystä mobiilimarkkinoille kun dominoivina alustoina ovat tällä hetkellä täysin tai erittäin suljetut alustat. Ehkä avoin lähdekoodi toimii vastatrendinä ja siten tulevaisuudessa avaimena menestykseen.

  Jännä ajatella että tavallan Nokia aloitti tämän trendin jo 2005 internet tableteillaan, ja todella toivon että kun aika tulee niin Nokiallakin on oma avoimen lähdekoodin, moderneja avoimia webstandardeja hyväksikäyttävä alusta.

Kommentointi on suljettu!