Kommentti: Nokia yllätti 808 PureView -julkistuksellaan

Parhaillaan käynnissä olevilla Mobile World Congress 2012 -messuilla nähtiin Nokialta pitkästä aikaa jotain yllätyksellistä. Yhtiön julkaisema Nokia 808 PureView -puhelin saa aikaan ”wow”-efektin ja tarjoaa ominaisuuksia, jollaisia ei varmastikaan kovin moni osannut odottaa. Vaikka puhelimesta kuultiin jo paljon huhuja ennen julkistusta, onnistui Nokia hyvin pitämään salassa kameran todellisen potentiaalin. Sen myötä markkinoille saatiin todellinen yllätys, jollaista ei Nokialta ole viime vuosina nähty Microsoft-yhteistyötä lukuun ottamatta.

Nokia 808 PureView lienee viimeinen todellinen huippuluokan Symbian-puhelin. Se tulee varmasti elämään markkinoilla vielä pitkään, kiitos huikean kameransa sekä Symbian-maailmassa tehokkaan 1,3 gigahertsin suorittimensa. Jos huhut pitävät paikkaansa, voi laitteelle odottaa ainakin kahta merkittävää käyttöjärjestelmäpäivitystä, jotka varmastikin parantavat puhelimen käyttökokemusta.

41 megapikselin kamerasensori on mobiilimaailmassa jotain ennenkuulumatonta. Se on hyvä osoitus siitä, että Nokia kykenee edelleen kilpailemaan markkinoilla myös tekniikalla. Yhtiön uutukaisen yhteydessä esittelemä PureView-kuvaustekniikka tulee eittämättä aikanaan myös Windows Phone -maailmaan, joka antaa Nokialle mahdollisesti uuden kilpailuvaltin.

Nokian uutuudella saattaa olla suuri merkitys myös perinteisiin kameravalmistajiin. Kuka tarvitsee enää erillistä kameraa, kun tarjolla on älypuhelin 41 megapikselin kennolla 500-600 euron hintaan? Ei varmastikaan kovin moni kotikuvaaja. Ammattilaiset ovat erikseen, mutta Nokia 808 PureView:n kaltaiset kamerapuhelimet saattavat olla paha isku nimenomaan keskihintaisille (200-300 euron) kameroille, jotka ovat vielä perinteisesti päihittäneet mobiililaitteet.

Mitä mieltä lukijamme ovat Nokia 808 PureView -puhelimesta?

9 kommenttia

 1. ”Kuka tarvitsee enää erillistä kameraa, kun tarjolla on älypuhelin 41 megapikselin kennolla 500-600 euron hintaan? Ei varmastikaan kovin moni kotikuvaaja. ”
  Jokainen kotikuvaaja joka on lukenut jotain digikameratekniikasta ja haluaa oikeasti tarkkoja kuvia.
  ”Ammattilaiset ovat erikseen, mutta Nokia 808 PureView:n kaltaiset kamerapuhelimet saattavat olla paha isku nimenomaan keskihintaisille (200-300 euron) kameroille, jotka ovat vielä perinteisesti päihittäneet mobiililaitteet.”
  Ja tulevat vieläkin päihittämään, ainakin jos puhutaan kuvan takkuudesta hyvissä valaistusoloissa. Ja siihen vaikuttaa moni muukin asia kuin pikselimäärä. Yksi tärkeimmistä on objektiivin erottelukyky, jolla on myös rajansa. Vähän aikaa sitten julkaistun Nikon D800:n jälkeen monet ovat valittaneet sitä, kuinka hyvän ja kalliin optiikan ko. kamera vaatii, jos haluaa saada kennosta kaiken irti resoluution suhteen. Nyt Nokia julkaisee kamerakännykän jossa on vielä edellä mainittuakin enemmän pikseleitä ja paljon pienempi linssi, jonka erottelukyky ei tule lähellekään 40 megapikseliä. Eli kuvassa ei näy niin paljon yksityiskohtia kuin pitäisi koska jo ensimmäinen pullonkaula, eli objektiivi tulee esteeksi. Tähän ei mikään pikselien yhdistäminen tai muu tekninen hienostelu enää auta.
  Ainoa hyöty mikä puolestaan 41 megapikselin sullominesta 5 megapikseliin on se, että kohina vähenee eli kameralla saa parempia kuvia vähäisessa valossa. Mutta tämä vain jos kuvaa pienennetään.
  Siihen on syynsä, ettei Canon tai muut kameravalmistajat ole julkaissut 40 mp:n kompaktikameroita tai 200 mp:n järkkäreitä, ja syy ei ole se etteikö se olisi teknisesti mahdollista.
  P.S. Olen nähnyt täysikokoisia näytteitä 808:n kuvista(hyvässä päivänvalossa otettuja), enkä ollut vaikuttunut.

  1. “Kuka tarvitsee enää erillistä kameraa, kun tarjolla on älypuhelin 41 megapikselin kennolla 500-600 euron hintaan? Ei varmastikaan kovin moni kotikuvaaja. ”
   Jokainen kotikuvaaja joka on lukenut jotain digikameratekniikasta ja haluaa oikeasti tarkkoja kuvia.

   Tässä taas alkaa ihme jauhaminen kameratekniikasta…fakta on, että puhelimella otetaan käsittämättömän kovia kuvia ja siihen eivät mitkään sanat auta. Oltaisiin onnellisia Nokian loistolaitteesta…

   Samalla linjalla Veskun kanssa, että tässä on jotain uutta ja mahtavaa tuotu markkinoille ja erittäin suuren hatunnoston arvoinen Nokialle…LOISTAVAA :)!!

  2. Ymmärtääkseni tämä on kuvanlaadultaan parempi kuin normi pokkari rimpula.

 2. Pure View on paljon suurempi konsepti kuin pelkkä kamera, ja sen merkitys nähdään seuraavan vuoden aikana. Pure Viewin ympärille voidaan alkaa rakentamaan erilaisia ohjelmistoja ja ratkaisuja, jotka nostavat kuviin, videoon ja kuvan/videon käsittelyyn pohjautuvat palvelut aivan uudelle tasolle.

  Olen itse todella innoissani tästä kehityksestä, jossa itseasiassa päästää eroon koko ”megapikselin” käsitteestä. Kun laatu nousee tietyn pisteen yli, niin enää ei tarvitse puhua lähes epäolennaisista megapikseleistä.

  Hieno veto Nokialta ja suomalaisilta insinööreiltä. Nyt on ekosysteemin aika ottaa täysi hyöty irti tästä ja innovoida uutta syntyneen alustan päälle.

  VESKU

 3. On kyllä positiivinen juttu Nokialta tämä. En näe mitään syytä miksen iPhonen ja nyt Sensationin jälkeen kokeilis seuraavaksi Nokiaa. Vaimon N8 ja bellekään nyt ei vaikuta hullummalta laitteelta. Vaikka mietityttää kyllä josko odottelis tätä tekniikkaa windows laitteeisiin.

 4. Oli niitä pikkelsejä kuinka paljon vaan, mutta kun katsotte sen kameran linssiä ja sitten keskihintaluokan pokkarin linssiä, niin ymmärrätte miksi noksu ei koskaan vie pokkarin paikkaa saatikka sitten järkkärin.

 5. @Santeri. ”pokkari” ja ”järkkäri” ovat todella vanhoja old school -konsepteja ja niillä ei ole mitään tekemistä tulevaisuuden ”hetkien tallentamisen” kanssa. Kyse on siitä, että millaiseksi tämä toiminto muuttuu, ja miten ihmisten käyttötarkoitukset muuttuvat. On todella naiivia sanoa: ”ei koskaan”. Näitä kommentteja voit lueskella historian kirjoista.

  Tarkoitus ei ole naamailla, vaan yritän sanoa sitä, että älypuhelin tulee kehittymään kovaa vauhtia sellaiseksi laitteeksi, että sillä voidaan tehdä paljon enemmän kuin ”pokkarilla” tai ”järkkärillä” tänä päivänä tiettyjen ihmisten visuaalisten kokemusten tallentamisen, jakamisen ja kokemisen saralla. Siinä linssi on yksi tekijä.

  Mä vielä haastan sillä, että fotoni on aika pieni olio verrattuna 808:nkin linssiin.

  Ei radio tappanut painettua sanaa, eikä tv tappanut radiota. Mutta kaikki kolme metaforaa löytyvät jo nyt nykyaikaisesta älypuhelimesta – kameran kera.

 6. Maailma muuttu todella nopeasti. Jo nyt jos katsotte Youtube videoita, niistä ~25% on kännykällä otettuja ja luku nousee koko ajan. Puhelin on AINA mukana ja se on se ratkaiseva tekijä. Ei se monen tonnin järkkäri paljoa lämmitä, jos se on kymmenien kilometrien päässä.

  Ja kuinka useasti tarvitaan yli 5MPix kuvia? Ei juuri koskaan ja se idea tässä (puhelin-) kamerassa onkin, että otat kuvan 5MPix tarkuudella ja silloin siihen jää zuumaus varaa.

  Itse PureView-tekniikka tarkoittaa sitä, että jokainen pikseli (5MPix tarkuudella) lasketaan 7:stä pikselistä, jolloin kuvan laadusta tulee erittäin hyvä ja lumisadetta on vähemmän.

  Eihän tämä tietenkään pärjää tuhansien eurojen optiikoille ja digijärkkäreille, mutta digipokkarin korvaaja kylläkin. Ja mukana on mm. Secure NFC, FullHD HDMI ulostulo, Belle FP1, DLNA sekä nippu muita uudistuksia esimerkiksi suosittuun N8:iin verrattuna.

 7. Erittäin hyvä ominaisuus joukosta erottautumiseen! Hyvä Nokia! Nykyään suurin ero älypuhelimissa on käyttöliittymä ja sovellustarjonta. Saahan iOS:n näyttämään Androidilta, jos vain osaisi kikkailla. Enkä usko, että tavallinen tallaaja, joka ei ole asiohin suuremmin perehtynyt, huomaisi juurikaan eroa Androidin ja Androidin käyttöliittymällä varustetun iOS:n välillä.Tämä on kuitenkin selvä konkreettinen ero muihin valmistajiin nähden.

Kommentointi on suljettu!