Testissä Nokian ensimmäinen Windows Phone -puhelin: Lumia 800

Tästä se nyt alkaa, nimittäin Nokian uusi tuleminen älypuhelinmarkkinoilla. MobiiliBlogin testiin päätynyt Lumia 800 on Nokian ensimmäinen Windows Phone -puhelin, jonka harteilla lepää paljon odotuksia. Se ei yksinään tule nostamaan Nokiaa takaisin suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi, mutta piirtää suuntaviivoja suomalaisvalmistajan lähitulevaisuuden menestyksestä. Jos ensimmäiset Windows Phone –mallit myyvät hyvin, yhtiön näkymät loppuvuodelle ovat valoisat. Muussa tapauksessa tilanne voi muuttua tukalaksi, sillä Windows Phoneen on lastattu kovasti toiveita.

Nokia mainostaa Lumia 800:aa ensimmäisenä aitona Windows Phone -puhelimena. Todellisuudessa se erottautuu kilpailijoistaan hyvin vähän, sillä valmistajilla ei ole juurikaan mahdollisuuksia vaikuttaa alustaa hyödyntävien puhelinten rautaominaisuuksiin. Ne on määritelty tarkasti Microsoftin osalta ja ovat vielä hyvin kapea-alaiset. Tästä johtuen Windows Phone -laitteiden rauta on pitkälti samasta puusta veistettyä.

Lumia 800 ottaa pesäeroa kilpailijoihin persoonallisella muotoilullaan ja muutamilla sovelluksilla, joista ehdottomasti tärkein on ilmainen autonavigointi. Uutuus on saatavilla syaanina, magentana ja mustana. Helmikuussa mallisto täydentyi valkoisella versiolla.

Puhelimen merkittävimpiin ominaisuuksiin kuuluvat 3,7 tuuman AMOLED Clear Black –kosketusnäyttö, 1,4 gigahertsin suoritin, 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa ja kahdeksan megapikselin kamera Carl Zeiss -optiikalla. Paperilla uutuus ei ylläkään esimerkiksi kovimpien Android-puhelinten rinnalle, mutta aina suuretkaan tehomäärät eivät takaa sulavuutta, joka on kuitenkin käyttökokemuksen kannalta yksi tärkeimmistä tekijöistä. Toisin sanoen tekniikka ei aina kerro koko totuutta.

Teknisesti ajateltuna Lumia 800:n heikkouksia ovat etukameran ja muistikorttipaikan puuttuminen. Toisille ne voivat muodostua kynnyskysymyksiksi uutta puhelinta hankittaessa, mutta monille 16 gigatavun sisäinen tallennustila riittää hyvin eikä esimerkiksi videopuheluille ole tarvetta. Allekirjoittanut kuuluu jälkimmäiseen ryhmään, joten kyseiset puutteet eivät menoa hidasta.

Nokia Lumia 800:n keskeisimmät ominaisuudet:

 • Windows Phone 7.5 Mango -käyttöjärjestelmä
 • Kahdeksan megapikselin kamera (3264 x 2448 pikseliä)
 • 1,4 gigahertsin MSM8255 Snapdragon -suoritin
 • 512 MB:tä RAM-käyttömuistia
 • 3,7 tuuman AMOLED ClearBlack -kosketusnäyttö (800 x 480 pikseliä)
 • HSDPA Cat10 14.4 Mbps / HSUPA Cat6 5.76 Mbps
 • WiFi
 • A-GPS
 • Bluetooth 2.1
 • FM-radio
 • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
 • 16 gigatavua sisäistä muistia

Muotoilu ja rakenne

Nokia N9:ää hypistelleet tietävät heti mistä uudessa Lumia 800:ssa on kyse. Puhelin on virallisilta mitoiltaan 116,5 x 61,2 x 12,1 millimetriä eli tismalleen saman kokoinen kuin N9. Uutuus on kuitenkin aavistuksen N9:ää painavampi 142 gramman olemuksellaan.

Lumia 800 yhdistelee rakenteessaan sekä pyöreitä että teräviä muotoja. Sen kaareva kosketusnäyttö nivoutuu yhteen samaa linjaa noudattelevan takaosan kanssa. Tämä tekee laitteesta miellyttävän pitää kädessä, vaikka terävät kulmat aavistuksen loisteliasta kokonaisuutta häiritsevätkin. Kaareva näyttö toimii hyvin Windows Phonen kanssa, jonka sovellukset perustuvat pitkälti sivuttaisliikkeeseen ja panoraamanäkymään.

Puhelimen etuosa on laadukkaan 3,7 tuuman kosketusnäytön hallinnassa. Sen alla sijaitsee kolme Windows Phone –puhelimista tuttua kosketusherkkää painiketta, joihin syttyy valo laitteen aktivoiduttua. Ne ovat yksi harvoista ulkoisista sekoista, joilla Lumia 800:n voi erottaa N9:stä. Ylhäällä on himmeä Nokia logo muistuttamassa laitteen valmistajasta.

Yläosaan Nokia on sijoittanut painamalla aukeavan microUSB-portin sekä työntämällä avautuvan microSIM-paikan. MicroUSB-portin avaaminen saattaa tuntua aluksi haasteelliselta, mutta sen niksit oppii pian. Lisäksi yläosassa on varattu tilaa 3,5 millimetrin kuulokeliitännälle.

Laitteen oikeassa sivussa on toinen N9:stä erottava tekijä. Sieltä löytyy nimittäin fyysinen kamerapainike, jollaista N9:stä ei löydy. Mukana ovat myös nuolipainikkeet sekä käynnistysnäppäin.

Pelkistetyssä takaosassa huomio kiinnittyy kromiseen yksityiskohtaan, johon yhdistyvät kamera ja Nokian logo. Se tuo kieltämättä mukavaa tyylikkyyttä, mutta on erittäin altis naarmuuntumiselle Käytännössä riittää, että puhelimen laskee muutaman kerran pöydälle, niin kromiosa on jo kerännyt itseensä naarmuja.  Takana on myös LED-kaksoissalama, jonka sijaintia on hieman muutettu N9:stä. Se on kolmas ulkoinen tekijä, josta laitteen tunnistaa Lumiaksi.

Yleisesti ottaen Lumia 800:n rakenteesta on hyvin vähän pahaa sanottavaa. Se on jämäkkä paketti, josta ei turhia nitinöitä lähde. Kuten jo mainitsin N9:kin kohdalla, on Lumia 800 yksi markkinoiden tyylikkäimmistä kosketusnäyttöpuhelimista. Omalaatuinen muotoilu on allekirjoittaneen mielestä sen suurimpia valtteja kilpailtaessa asiakkaiden huomiosta.

Kamera

Lumia 800:n kameran kuvanlaatu on testikuvien perusteella kohtuullisen hyvällä tasolla. Muutamissa tilanteissa yleinen värisävy ei kuitenkaan vastannut aivan todellisuutta, kuten esimerkkikuvissakin nähdään. Tällaiset ongelmat on kuitenkin nopeasti korjattavissa ihan perustason kuvanmuokkaussouvellksilla tietokoneella.

Kamerakäyttöliittymä ei sisällä yllätyksiä. Sen kautta päästään säätämään muun muassa ISO-tasoa, kontrastia, valkotasapainoa sekä terävyyttä. Vinkkinä mainittakoon, että jos kamera täytyy saada nopeasti käyntiin valmiustilasta, onnistuu se painamalla hetken aikaa pohjassa oikean sivun kamerapainiketta.

Esimerkkikuvat: 1, 2 ja 3.

Windows Phone Mango: käyttöliittymä

Mango on uuden Windows Phone –alustan ensimmäinen merkittävä päivitys, joka lisää mukaan laajan kirjon uudistuksia sekä paikkaa ensimmäisen julkaisun puutteita. Se lisäsi alustaan muun muassa tuen suomenkielelle, jonka myötä Windows Phonella on mahdollisuuksia houkutella tekniikkaintoilijoiden lisäksi myös peruskäyttäjiä.

Käyttöliittymään Mango ei juurikaan sisällä uudistuksia. Se erottautuu edelleen täysin kilpailijoistaan Metro UI –käyttöliittymällään, jossa perinteisille ikoneille on heitetty hyvästit. Käyttöliittymä on tuoreimpaan Androidiin (4.0 Ice Cream Sandwich) verrattuna todella pelkistetty, mutta siitä huolimatta se ei tunnu vanhalta tai tyylittömältä.

Lukitusnäkymä on Windows Phonessa erittäin informatiivinen. Se esittää käyttäjälle muun muassa kellonajan, päivämäärän, saapuneiden tekstiviestien ja sähköpostien määrän, akun varauksen ja verkon voimakkuuden. Ilmoittaapa se myös tulevista kalenteritapahtumista. Musiikkipainikkeet ilmestyvät vasempaan ylälaitaan soittimen ollessa aktiivisena. Näkymää voidaan muokata taustakuvilla.

Alustan päänäkymä eli niin sanottu työpöytä erottaa Windows Phonen hyvin sen  keskeisimmistä kilpailijoista. Useiden sivuttaissuunnassa liikkuvien kotinäkymien sijaan Microsoft tarjoaa käyttäjilleen yhden pystysuunnassa rullaavan näkymän. Työpöytää voidaan muokata niin kutsutuilla tiilillä (Live Tiles), jotka toimivat eräänlaisina widget-minisovelluksina. Ne eivät vastaa toiminnallisuuksiltaan Androidin monipuolisia minisovelluksia, mutta antavat kyllä mahdollisuuden luoda persoonallisemman työpöydän kuin iPhone, joka ei pikakuvakkeita kummempia päänäkymäänsä tarjoa.

Yksinkertaisimmillaan tiilielementit ovat vain linkkejä sovelluksiin. Monipuolisimmat esittävät jatkuvasti päivittyviä tietoja sovelluksen sisältä. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi sää, tulevat kalenterimerkinnät ja saapuneiden viestien määrä. Vaikka Mango sisältää laajennuksia tiileihin, tuntuu etteivät kehittäjät saa edelleenkään niiden täyttä potentiaalia irti. Syynä voi olla myös elementtien rajoittuneisuus. Olipa miten vain, niin usein tiilien päivittyvät tiedot jäävät kokonaan huomioimatta niiden epäkäytännöllisyydestä johtuen.

Live Tilesien suurin rajoitus on kuitenkin ainakin allekirjoittaneen mielestä niiden koko. Pelkkä yksinkertainen pikakuvake vie työpöydältä tarpeettoman paljon tilaa, joka johtaa helposti sekavaan työpöytään. Tähän Microsoftilta toivoisi ehdottomasti älykästä ratkaisua.

Tarjolla olevaa näytön pinta-alaa Windows Phone ei hyödynnä parhaalla mahdollisella tavalla. Tästä osoituksena ovat paitsi turhan suuret Live Tilesit niin myös useissa tilanteissa merkittävä osa näytön alasta jää tyystin käyttämättä. Tämä toistuu työpöydällä, osassa sovelluksia ja virtuaalinäppäimistössä, joka ei vaakatasossa ota käyttöön näytön täyttä leveyttä. Mobiililaitteissa tämänkaltaiseen tuhlailuun ei olisi varaa.

Windows Phonen päävalikko jatkaa työpöydän viitoittamalla tiellä. Siihen päästään käsiksi työpöydän oikean yläkulman nuolesta tai eleliikkeellä pyyhkäisemällä ruutua oikealta vasemmalle. Se on työpöydän tavoin yhtenäinen rullattava lista, jota ei ole mahdollista muokata millään tavoin. Mango parantaa listaa kuitenkin lisäämällä mukaan navigointia helpottavat aakkoset, jotka ilmestyvät sovelluslistan ylittäessä 45 applikaation rajan. Tietyn aakkosen klikkaaminen avaa näkymän, jolla voidaan loikkia kirjaimesta toiseen. Toiminto tulee tarpeeseen, jos puhelimeensa asentelee runsaasti ohjelmia ja pelejä.

Käytettävyydeltään Windows Phone Mango on sulava. Tästä alustalle voi antaa pelkkää kiitosta. Perusasiat sujuvat jouhevasti ilman turhaa hidastelua ja nykimistä.

Virtuaalinäppäimistö

Mangon virtuaalinäppäimistö ei juurikaan eroa muiden alustojen ratkaisuista. Suomituen saavuttua alustalle näppäimistö sisältää luonnollisesti suoraan ä- ja ö-kirjaimet, joten tältäkin osin ollaan samalla viivalla muiden kanssa. Kirjoittaminen näppäimistöllä onnistuu hyvin, joskin kirjaimien toivoisi olevan ehkä aavistuksen enemmän erillään toisistaan. Tämä saattaisi hieman laskea virhelyöntien määrää.

Ehdottoman plussan näppäimistö ansaitsee mahdollisuudesta vaihtaa lokalisointia nopeasti. Käyttäjä voi puhelimen asetuksista valita käyttöönsä haluamiensa kielien näppäimistöt, joiden kesken voidaan sitten vaihdella napauttamalla välilyönnin oikealla puolella olevaa painiketta. Painike ilmaiseen sen hetkisen käytössä oleva lokalisoinnin kielien yleisillä lyhenteillä kuten FIN ja ENG.

Moitteita virtuaalinäppäimistö saa käyttäytymisestään vaakatasossa. Näppäimistö jättää nimittäin suuren alueen molemmilta reunoilta käyttämättä, joka pienentää huomattavasti sen kokoa. Joissain tapauksissa tämä johtuu reunoilla olevista toimintakuvakkeista, mutta osassa sovelluksia se on täysin hukkaan heitettyä tyhjää tilaa. Tämä on jälleen esimerkki huonosti hyödynnetystä näytön pinta-alasta.

Suomilokalisointi ei Windows Phone Mangon osalta jää pelkkään näppäimistöön. Lisämausteena suomea ymmärtävä ennakoiva tekstinsyöttö. Lyhyen kokeilun perusteella se toimii ihan mainiosti. Henkilökohtaisesti en kuitenkaan koskaan ole ollut ennakoivan tekstinsyötön suuri ystävä, joten jätän sen laajemman arvioinnin muille.

Tekstin välissä poukkoilu onnistuu kursorilla, joka saadaan esiin koskettamalla hetken aikaa tekstinsyöttöaluetta. Se toimii erittäin hyvin ja tarkasti. Kursorin avulla onkin vaivatonta siirtyä halutun kirjaimen kohdalle.

Sosiaalisten palveluiden integraatio

Microsoft on pyrkinyt panostamaan mobiilialustassaan eri verkkopalveluiden integrointiin. Tämä näkyy niiden laajassa tuessa ja syvässä integroinnissa alustan ja sen sovelluksien kanssa. Mukana ovat periaatteessa kaikki tärkeimmät ja käytetyimmät palvelut, Skypeä lukuun ottamatta. Tuettuina ovat muun muassa Facebook, Twitter, Google, Windows Live, Nokia Mail ja Linkedln.

Eri palveluita päästään hallitsemaan asetuksien ”sähköpostit + tilit” -valinnan takaa. Ainoa lähes pakollinen tili, jonka käyttäjä tarvitsee hyödyntääkseen Windows Phonea täysimääräisesti on Windows Live -tunnus. Sitä tarvitaan muun muassa Marketplace-kaupassa. On hienoa huomata, että kiusallinen pakkosynkronointi Windows Liven kanssa on korjattu Mangossa. Alustan aiemmassa versiossa Windows Phone toi automaattisesti kaikki Live-tilin tiedot puhelimeen (yhteystiedot, kalenterimerkinnät jne.), eikä antanut tämän osalta minkäänlaisia suodatusmahdollisuuksia. Mangossa tilanne on toisin ja käyttäjä voi valita mitä tietoja palvelusta puhelimeen tuodaan.

Facebook on todennäköisesti se suomalaisten eniten käyttämä sosiaalinen palvelu, joten tarkastellaan hieman lähemmin kuinka kyseinen palvelu Lumia 800:aan sulautuu. Ihmiset-sovellukseen eli tutummin yhteystietoihin puhelin osaa tuoda automaattisesti kontaktitiedot Facebookista. Jos kontakteja tuodaan useammista palveluista, hallitsee Windows Phone niiden automaattisen linkittämisen olettaen että yhteystiedoilla on sama nimi. Ihmiset-sovelluksesta nähdään lisäksi ystävien viimeisimmät tilapäivitykset Facebookista sekä esimerkiksi Twitteristä.

Facebook ottaa itselleen tilaa Kuvat-sovelluksessa. Puhelimen sisäiseen sovellukseen ilmestyy Facebookin myötä aikajana, jossa esitetään kaverien viimeisimmät kuvalisäykset. Omat Facebook-kuvat näkyvät muiden kuvien joukossa albumeissa.

Paras osoitus Facebookin tiukasta integroinnista on kuitenkin viestit. Tällä osa-alueella Windows Phone yksinkertaisesti loistaa. Chat-viestit näkyvät suoraan Viestit-sovelluksessa tekstiviestien kanssa. Käytännössä siis koko viestiketju lähteestä riippumatta nähdään yhtenä ketjuna. Viestittelyn ystävän kanssa voi aloittaa esimerkiksi Facebookissa ja jatkaa saumattomasti tekstiviesteillä sovellusta tai edes näkymää vaihtamatta. Tämä vie viestittelyn matkapuhelimella uudelle, yksinkertaisemmalle tasolle.

Moniajo

Mango-version keskeisimpiin uudistuksiin kuuluu ehdottomasti moniajo. Kyseessä ei ole niin sanottu täydellinen moniajo, vaan Applen iOS:ia muistuttava ratkaisu. Se sisältää rajoitteita, mutta estää samalla ylettömästi akkua ja suorituskykyä syövät taustaprosessit. Tavalliselle peruskäyttäjälle tällainen menettely on luultavasti esimerkiksi Androidin moniajoa parempi. Edistyneemmät käyttäjät saattavat kuitenkin kokea sen hieman rajoittuneena.

Itse moniajonäkymään päästään painamalla hetken vasemman alareunan nuolikuvaketta. Simppeli näkymä esittää sovellukset ruutukaappauksineen sivuttain rullattavassa listassa. Se jää käytännöllisyydessä ehdottomasti muun muassa Android 4.0:n ja MeeGon jalkoihin. Sovelluksesta toiseen hyppinen ei ole sen kautta yhtä vaivatonta kuin edellä mainituissa mobiilialustoissa.

Verkkoselain

Windows Phonen verkkoselain on parantunut huomattavasti Mangossa. Tärkeä HTML5-tuki on mukana uudessa Internet Explorer 9 -selaimessa. Sen myötä sivustojen toimivuus on huomattavasti Windows Phonen ensimmäistä julkaisua parempaa. Mukana ei ole Flash-tukea, mutta koska kyseisen tekniikan jatkokehittäminen mobiililaitteilla on lopetettu, ei sitä voida pitää kovinkaan suurena miinuksena.

Selain sisältää kaikki perinteisimmät ominaisuudet. Se ei ole markkinoiden monipuolisin, mutta ei myös lähelläkään MeeGo-pohjaisen N9:n karsittua mobiiliselainta. Internet Explorer 9:n toiminnallisuuksia ovat välilehdet, suosikit sekä yksinkertainen selaushistoria. Välilehtiä käyttäjällä voi olla yhtä aikaa auki enimmillään kuusi kappaletta. Omia lempisivustoja voi lisäillä paitsi suosikkeihin niin myös työpöydälle Live Tiles -elementteinä esikatselukuvan kera.

Selaimen toimintanopeudesta ei ole juurikaan pahaa sanottavaa. Sivujen selaaminen on Lumia 800:lla miellyttävää, kiitos sulavan käyttökokemuksen. Sivustojen zoomailu ja rullaaminen ei aiheuta hidastelua tai muita käyttökokemukseen negatiivisesti vaikuttavia ongelmia.

Sähköposti

Mango lisää Windows Phonen sähköpostiominaisuuksiin kaksi keskeistä uudistusta. Ensimmäinen näistä on keskustelunäkymä, jossa viestit ketjuttuvat selkeästi osoituksena niiden kuuluvuudesta samaan keskusteluun. Toinen on mahdollisuus linkittää sähköpostilaatikoita. Käytännössä tämä tarkoittaa, että useamman tilin viestit nähdään käyttäjän niin halutessa yhdestä ja samasta näkymästä.

Sähköposti on niitä muutamia sovelluksia, jonka visuaalinen ilme on luonnostaa vaalea. Ratkaisuun on selkeä selitys. Tumma ilme sotkisi useimpien viestien rakenteen, joten valkoinen tausta on tässä tapauksessa aivan ehdoton.

Windows Phonen mailisovellus tukee tyypillisimpiä ominaisuuksia. Se ymmärtää HTML-viestien päälle, tukee zoomausta sormia nipistämällä, mahdollistaa useiden viestien yhtäaikaisen poistamisen sekä osaa lähettää liitetiedostoja. Liitteiden osalta on kuitenkin todettava pienoinen puute. Itse sähköpostin kautta voi liittää viesteihin vain kuvia. Jos mukaan haluaa liittää esimerkiksi dokumentin, on tämä suoritettava Office-sovelluksen kautta.

Musiikkiominaisuudet

Musiikkisoitin eli Microsoftin tapauksessa Zune on historiallisesti katsottuna koko Windows Phonen käyttöliittymän takana. Yhtiö esitteli aikanaan nyt puhelimissa toimivan käyttöympäristön Zune-soittimissa.

Zune kokoaa alleen musiikit, videot ja radion sekä jollain tavalla näihin liittyvät kolmansien osapuolien sovellukset. Jos käyttäjä asentaa luuriinsa esimerkiksi Yleisradion mobiilisovelluksen, ilmestyy se Zuneen. Sama koskee myös monia muita applikaatioita. Kyseessä on hyvä oivallus, joka selkeyttää puhelimen koko musiikki- ja videotarjonnan hahmottamista.

Musiikkisoitin edustaa Windows Phonen askeettista ilmettä, vaikka väläyttää paikoitellen hieman visuaalisia kikkoja hyödyntämällä albumikuvituksia. Sovelluksen hallinta on pitkälti tietokoneen varassa, jonka vuoksi puhelimella ei voi esimerkiksi luoda täysin muokattuja soittolistoja. Lisäksi kappaleiden poistaminen on haasteellista, sillä niiden heittelyn pois joutuu hoitamaan yksitellen. Musiikinhallinta onnistuu Windows– ja Mac OS X -tietokoneilla, joille Microsoftilta löytyy tähän tarkoitukseen suunnattu ohjelma.

Moniajo toimii musiikkisoittimen osalta kuin rasvattu. Soitinta päästään hallitsemaan myös suoraan lukitusnäkymästä, joka helpottaa kappaleen vaihtamista ja toiston pysäyttämistä. Kappaleihin ja albumeihin on mahdollista luoda pikalinkkejä työpöydälle tiilielementein.

Lumia 800:sta puhuttaessa musiikin osalta keskeisessä osassa on suomalaisvalmistajan oma Nokia Musiikki -palvelu. Se sisältää vaihtoehtoisen musiikkisoittimen, pääsyn musiikkikauppaan ja listauksen käyttäjää lähinnä olevista keikoista. Viimeksi mainittu ominaisuus osoittautui ainakin testin aikana turhaksi, sillä se ei löytänyt useamman viikon jaksolla ainuttakaan keikkaa. Näin ainakin Oulussa.

Nokia Musiikin kiehtovin ominaisuus on ehdottomasti Radio, joka ei nimestään huolimatta ole tavallinen nettiradio. Se on eräänlainen suoratoistopalvelu, jonka soitettavaan sisältöön käyttäjä voi vaikuttaa. Tarjolla on eri musiikkilajeihin keskittyneitä kanavia, joiden sisältö vaihtelee. Käyttäjä voi myös luoda omia kanavia esimerkiksi suosikkiyhtyeestään, jolloin sovellus soittaa satunnaisesti siihen liittyviä kappaleita. Käyttäjä ei koskaan tiedä seuraavaa kappaletta, mutta voi rajatusti hyppiä niiden yli. Kanavien tallennus puhelimeen offline-kuuntelua varten on myös maininnan arvoinen ominaisuus.

Nokia Navigointi

Lumia 800:n valtteihin kilpaileviin Windows Phone -valmistajiin nähden kuuluu ilmainen navigointisovellus. Nokia Navigointi on hyvä palvelu, joka sopii loistavasti perusautoilijalle, joka tarvitsee aika ajoin navigaattoria. Kaveriksi se vaatii luonnollisesti autopidikkeen, jotta sen käyttö autossa on turvallista ja mielekästä.

Lyhyellä testiajelulla Nokia Navigoinnin toiminta oli mallikasta. Se ohjasi ilman ongelmia paikasta A paikkaan B.

Sovellus kattaa paljon perinteisistä navigaattoreista tuttuja ominaisuuksia. Se osaa muun muassa esitäydentää haettavan osoitteen, joka nopeuttaa osoitteiden kirjoittamista. Mukana ovat myös 2D- ja 3D-tilat sekä päivä- ja yövärit. Karttoja elävöittävät 3D-mallit tunnetuimmista rakennuksista ja kohteista. Tällaisia malleja löytyy pelkästään Oulun keskustan alueelta useita. Ne helpottavan paikkojen hahmottamista.

Marketplace-ohjelmistokauppa

Nokian ilmoitettua tuestaan Windows Phonelle, on alustan kotimaisten sovellusten määrä noussut lyhyessä ajassa huomattavasti. Kotimaiset mediatalot kuten MTV3, Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat ovat jo tuoneet omat applikaationsa alustalle. Niiden lisäksi ladattavana on myös paljon muuta: NRJ Finland –nettiradio, Nordean mobiilipankki, Veikkaus-sovellus ja tulevista TV-ohjelmista kertova Telkussa nyt.

Itse Marketplace-sovellus lukeutuu Windows Phonen visuaalisimpiin ohjelmiin. Se hyödyntää ilmeessään automaattisesti vaihtuvia taustakuvia, jotka on napsittu kauppaan kuuluvasta sisällöstä. Kaupassa navigointi tapahtuu sivuttaisliikkeellä näyttöä pyyhkäisemällä.

Microsoftin kaupasta löytyy osiot peleille ja ohjelmille sekä musiikille. Nokian puhelimissa mukana on myös suomalaisvalmistajan oma osio, Nokia Collection, josta löytyy Nokian omat Windows Phone -sovellukset.

Peleille ja sovelluksille kauppa kattaa laajan valikoiman alakategorioita. Sovelluksista on tarjolla lyhyt kuvaus, kuvakaappauksia sekä käyttäjien kirjoittamia arvioita. Mukavaa on, että maksullisista sovelluksista on mahdollista hankkia kokeiluversio ennen lopullista ostopäätöstä ja kaikkien saatavilla olevien sovelluspäivityksien lataaminen onnistuu yhdellä ruudun kosketuksella.

Yhteenveto

Lumia 800 on Nokian tähänastisista kosketusnäyttöpuhelimista käyttökokemukseltaan selkeästi kaikkein sulavin. Tämä kertoo puhelimesta paljon. Se on erittäin vahva paketti ja varmasti useimmille parempi valinta kuin esimerkiksi N9, joka on sulavuuden osalta hyvä kakkonen. Nokia N9 perustuu kuitenkin alustaan, jonka sovellustarjonta ei koskaan nouse vastaamaan tasoltaan Windows Phonea. Jo nyt on nähtävissä, että suomalaiskehittäjät panostavat erittäin vahvasti Windows Phoneen. Lyhyellä ajalla ohjelmistokauppaan on rynninyt paljon kotimaisia applikaatioita.

Käyttösulavuudeltaan Lumia 800 peittoaa myös useimmat Android-puhelimet. Tässä näkyville tulee vahvasti kontrolloidun alustan suurin vahvuus, joka on aivan ehdottomasti sulava käyttökokemus. Tähän päästään kun alustan päällä ei ole ylimääräisiä rakennelmia (käyttöliittymät) sekä niin sanottu täydellinen moniajo on estettynä. Toiset pitävät edellä mainittuja ominaisuuksia esimerkiksi Androidin vahvuuksina, joten riippuu katsojasta, pitääkö rajoitteiden tuomaa etua positiivisena vai negatiivisena seikkana.

Windows Phonen käyttöliittymä eroaa kilpailevista alustoista niin merkittävästi, että sen arvioiminen on hankalaa. Allekirjoittaneen oli vaikea luoda yksiselitteistä mielipidettä siitä. Käyttöliittymä on kaikessa yksinkertaisuudessaan melkoisen näyttävä, mutta joiltain osin yksinkertaisuus viedään turhan pitkälle. Samalla näytön tilaa tuhlataan turhuuksiin eikä työpöydän muokattavuus ole parhaalla mahdollisella tasolla. Itse tunnen saavani käytöntehokkuutta ajatellen enemmän irti Nokia N9:stä ja Galaxy Nexuksesta.

Windows Phone -markkinoilla Lumia 800:n vahvuuksia ovat omalaatuinen muotokieli, saatavilla olevat värivaihtoehdot ja ilmainen navigointi. Sen vaikein tehtävä on kuitenkin vakuuttaa käyttäjät paremmuudestaan iOS- ja Android-laitteita vastaan. Tämä ei tule olemaan helppoa, sillä molemmista leireistä löytyy vahvoja vastustajia. Onkin pitkälti mielipidekysymys, mihin leiriin kukin kuluttajista päätyy.

Nokian Lumiaa voisi suositella käyttäjälle, joka haluaa kokeilla jotain uutta. Jos esimerkiksi Android ei tunnu omassa käytössä hyvältä, voi Lumia 800 olla juuri oikea vaihtoehto. Symbian-käyttäjät puhelin tulee yllättämään sulavuudellaan ja yhtenäisellä käyttökokemuksellaan.

Peruskäyttäjän kannalta Lumia 800:ssa ei ole juurikaan merkittäviä heikkouksia. Kompastuskiviksi voisivat muodostua lähinnä muistikorttipaikan puuttuminen, kykenemättömuus videopuheluihin ja verkkoyhteyden jakaminen WiFi:n kautta, jota uutukainen ei ainakaan vielä sisällä.

35 kommenttia

 1. Teemu:
  Mobiiliblogin sisältöä on uudistettu, mikä on ihan hieno asia, mutta olet ottanut pois ominaisuuden mikä oli ainakin minulle tärkeä, eli uusimmat kommentit. Yleensä keskustelu on niin hyvällä tasolle että katson ensin onko tullut uusia kommentteja. Nyt niitä ei enää näe, mikä on todella harmittavaa. Saisitko ne takaisin?

  -Tuo tietoviikon RSS feedi ei ole ikinä toiminut minulla. Siinä lukee aina:
  ”On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.”

 2. Hyvä arvostelu. Itseänikin hieman ihmetyttää näytön tilan kuluttaminen, mikä tulee esille oikeastaan ainoastaan aloitusnäytössä. Omaan Lumiaan olen ollut hyvin tyytyväinen, ja mielestäni tämä on paljon parempi kokonaisuus kuin N8, jonka viimeksi omistin.

 3. ”Lumia 800:n kameran kuvanlaatu on testikuvien perusteella kohtuullisen hyvällä tasolla. Muutamissa tilanteissa yleinen värisävy ei kuitenkaan vastannut aivan todellisuutta, kuten esimerkkikuvissakin nähdään. Tällaiset ongelmat on kuitenkin nopeasti korjattavissa ihan perustason kuvanmuokkaussouvellksilla tietokoneella.”

  Olisikin värisävy ainoa heikkous kuvanlaadussa, mutta tämä onkin kai subjektiivinen asia. Mutta kiitos testistä.

 4. Hei,
  mikä on tuo sääwidgetti, ts. live tile, joka on nähtävissä esittelyvideolla? Näyttää kätevältä.

 5. Olisi mielenkiintoista nähdä Lumian navigointia tositoimissa. Jos saat sen vielä käsiisi, kuvaisitko parin minuutin pätkän sen toiminnasta käytännössä?

 6. Nokia 800 Lumia. Kompastuskiviksi voisivat muodostua lähinnä muistikorttipaikan puuttuminen, kykenemättömuus videopuheluihin ja verkkoyhteyden jakaminen WiFi:n kautta, jota uutukainen ei ainakaan vielä sisällä!!. 🙁

 7. Nokia Navigointi olisi vielä parempi, jos määränpään pystyisi näpäyttämään suoraan kartasta. Nyt täytyy tietää tarkka osoite. Sitä, kun ei aina tiedä, mutta kartalta osaa määritellä paikan. Näinhän se toimii mun vanhassa Symbian-puhelimessa.

 8. Tässä oli kyllä kaikki tarvittava tieto tämän puhelimen ostopäätökseen.
  Kiitos arvostelusta.

 9. Glonass support. Et satu olemaan paikkatietohommissa Teemu?

 10. Kirjoitat näin: ”Moitteita virtuaalinäppäimistö saa käyttäytymisestään vaakatasossa. Näppäimistö jättää nimittäin suuren alueen molemmilta reunoilta käyttämättä, joka pienentää huomattavasti sen kokoa. Joissain tapauksissa tämä johtuu reunoilla olevista toimintakuvakkeista, mutta osassa sovelluksia se on täysin hukkaan heitettyä tyhjää tilaa. Tämä on jälleen esimerkki huonosti hyödynnetystä näytön pinta-alasta.”

  Itse olen kuitenkin lukenut ko. näppäimistöstä myös positiivisia arvosteluja, joihin yhdyn myös itse. Nimittäin peukaloilla on ’rennompaa’ näppäillä tekstiviestejä, kun näppäimistöä ei ole tehty aivan niin leveäksi kuin suuri näyttö mahdollistaisi. Näytön reunalta näppäileminen on jokseenkin työlästä, jos sitä nyt näin voi kuvailla.

  1. Mielestäni sivusuunnassa väljyyttä on tarpeeksi jo pelkästään puhelimen reunojen muodossa…

 11. löytyykö jostain softaa, millä voi pienentää noita tilejä ?, meinaan jos mahtui kolme rinnan vaakaan, niin näyttöön sais yhdellä kertaa käsitääkseni nykyisen 8 tilalta ainakin 15 tileä.

 12. Vaihdoin hiljattain HTC Mozartista iPhone 4S:ään. Oli pakko koska firmassa käytetään DME:tä sähköpostisovelluksena ja siitä ei ole windows-versiota. Jouduin politiikan uhriksi. 🙂

  90-prosenttisesti olen pettynyt. iOS on hankalakäyttöinen, suppea ja rajoittunut, liian pieniä kuvakkeita ja turhaa monimutkaisuutta sisältävä käyttis. Vuoden verran kotikäytössä ollut iPad ei ollut näitä puutteita tuonut esiin, koska se oli pääasiassa surffi- ja pelikäytössä. Nyt sähköposti, yhteystiedot, kalenteri yms. ovat tulleet iPhonen myötä tutuksi ja olen suorastaan järkyttynyt siitä kuinka surkeita kyseiset sovellukset ovat, siihen nähden kuinka paljon iOS:ia suitsutetaan. Ilmeisesti media on lahjottu ja kuluttajat sokeita! Vuoden verran käytin WP7:aa ja olen sen perusteella täysin vakuuttunut siitä että se on suorastaan ylivoimaisesti markkinoiden paras mobiilikäyttis.

  Juuri integrointi on ylivertainen ominaisuus. Minähän en halua käyttää ”puhelinmuistiota” tai facebookia, tai katsella valokuvia, vaan haluan löytää käyttäjään ”Pekka” liittyviä asioita. Ihmislähtöinen lähestymistapa siinä kuinka kaikki pekkaan liittyvä tieto löytyy helposti (esim Pekan FB-päivitykset, julkaistut kuvat, puhelutloki, txt-viestiloki jne) henkilön tietojen alta. Puhumattakaan mahdollisuudesta ryhmien perustamiseen.

  Toinen hienous on esim sähköpostista toiseen liikkumisessa, siis periaatteessa käyttöliittymän sulavuudessa. iPhonessa pitää painaa pikkusormen kynnen kokoista takaisin postilaatikkoon vievää kuvaketta. Windowsissa tuo oli huomattavasti helpompaa ja nopeampaa (esim back-nappulalla). Kaiken kaikkiaan mitä enemmän WP-luuria käyttää, sitä enemmän käyttistä rakastaa. Surullista että ihmiset ja media lyttäävät käyttiksen (tai vähintäänkin eivät osaa arvostaa sen nerokkuutta) muutaman päivän käytön perusteella. Minulta meni kaiken hienouden tajuamiseen kuukausia, mutta sen jälkeen mikään muu mobiilikäyttis ei ole enää tuntunut miltään. iPhone on puhelimena parempi (parempi äänenlaatu) ja sovelluskauppa monipuolisempi, sekä kamera valovuosia HTC:n viritystä parempi, mutta kaikilla muilla osa-alueilla windows phone pesee sen 6-0.

  Hannulle: itsekin mietin että ovatko tiilet vähän liian isoja, mutta kun niitä oppii käyttämään kuukausien saatossa, niin ei ne tunnu enää liian isoilta. Eipä tarvitse nysvätä millimetrin tarkasti. Ja sitten kun vaihtaa iPhoneen huomaa kuin huono voi mobiilikäyttis huonoimmillaan olla. 🙂

 13. Selitän vielä yhdestä hienosta Windows Phone ominaisuudesta:
  Kun tulee vastaamattomia puheluita (sama toimii viesteissä, sähköposteissa jne), ne näkyvät lukitusruudussa. Ok, niin muissakin käyttiksissä. Mutta kun avaan näytön, live-tiili alkaa laskea animoidusti numeroita ylöspäin siihen saakka kunnes saavutetaan tulleiden puhelujen lukumäärä. Kuulostaa kikkailulta, mutta osoittaa nerokkuutensa seuraavissa tilanteissa : Käyn vilkaisemassa esim email-viestien otsikot, mutta en lue niitä. palaan takaisin kotinäkymään jolloin lista on tyhjä. IPhonessa lista näyttää edelleen samaa lukemaa joka tarkoittaa lukemattomia viestejä. Eli windows kertoo kuinka monta HUOMIOIMATONTA tapahtumaa on tullut, toisin kuin muut käyttikset jotka keskittyvät LUKEMATTOMIIN viesteihin tms. Jatkoesimerkki. Et katso tulleita viestejä/puheluita heti, jolloin lista näyttää vaikkapa viittä viestiä ja kahta vastaamatonta puhelua. Kaivat puhelimen taskusta esiin vaikkapa tunnin päästä. Nyt tiili alkaakin laskea numeroita viidestä (ja kahdesta) eteenpäin eli kertoo käyttäjälle kuinka monta viestiä ja puhelua on tullut SEN JÄLKEEN kun viimeksi käytit puhelinta. Tätä on vaikea selittää, asiaan vihkiytymättömille, mutta WP-käyttäjät, funtsikaapa huviksenne miten nerokas tällainen ominaisuus kaikessa yksinkertaisuudessaan on. Pieni asia, mutta niin ylivoimainen ominaisuus kilpailijoihin nähden!

 14. sulla on tuolla tuo kuva missä on n9:si ja tuo lumia , niin mistä oot saanu n9:n valmiusnäyttöön ton angrybirds sian ? 🙂

  1. Nokia Kaupassa oli tähän joku sovellus… en nyt millään muista sen nimeä…

 15. se on n8 ainakin sleeping screen. Missä possu on. Ja siihen saa oman kuvankin jos haluaa. Onko wp ssä mitään lukitus näytön kelloa tjs…

 16. Nyt ollut kyseinen puhelin päivän käytössä. Ja muutamia juttuja on tullut huomattua:
  -Asetusten määrittäminen oli todella helppoa. (ihmiset, päivä, aika mm.)
  -Todella nopea! Aivan kuin luurin sisällä olisi neliydinprossu! Uskomatonta mielestäni.
  -kamera on monipuolinen, kun lataa kameran lisätoiminnot softan. Säätövaraa on todella monipuolisesti. Itsellä tosin kesti hetki opetella makrokuvien otto. Tarkenti aina taakse.
  -Ihmiset sovellus on todella kätevä. En ole vielä kertaakaan käyttänyt sosiaalisten medioiden omia sovelluksia
  -Viestiketjut ovat mahtavia.
  -Mix Radio on todella kätevä.
  -Hyvä akku. Itse kuuntelin eilen Mix Radiota klo.12 – 23 kokoajan ja pelasin ja surffasin netissä samalla. Ja akku piti laittaa lataukseen vasta tuolloin klo 23.

  Puhelin on loistava. Päihittää Androidit 100 vs 0. En ymmärrä miksi Nokia ei myy, vaikka puhelimet ovat näin uskomattomia.

  Suosittelen jokaiselle. Varsinkin Android käyttäjille, jotka näyttävät kuvittelevan, että suuret tehomäärät takaavat sulavuuden.

 17. Miinus: Bluetooth ei 800:ssa kuten ei 900:ssakaan tue musiikin eikä minkään muunkaan median siirtoa.

 18. Olen ollut kuukauden Lumia 800 luurin onnellinen omistaja.
  Puhelimesta ei ole löytynyt vielä mitään negatiivista. Kaikki löytyy.
  Ei varsinkaan bugeja.

  Nokian omat sovellukset ovat mahtavia. Marketplacesta on löytynyt kaikki haluamani sovellukset.

  Kameran laatu on huikea. Vertasimme kaverin Galaxy S3 ja Lumiani vei selkeän voiton. Kaveri on harmitellut jo pitkään, että osti S3, koska Android istu kuulemma hänen käteensä. Kokeillut Lumiaani ja pitää mahtavasta käyttökokemuksesta. Olen samaa mieltä.

  Yksinkertaisesti mahtava!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,

  1. Vai että parempi kamera kuin S3 🙂 Sun juttus on kyllä loputonta komiikkaa.

   1. Kyllä me näin olimme verrannut, kun tietokoneella kuvia tutkimme.

    Sitäpaitsi, jos komiikka katoaa, missään ei ole enää järkeä. 😉

 19. olen käyttänyt lumiaani jo reilun puoli vuotta, eikä ole vieläkään tullut mitään pettymyksellistä. odottelen sitä uusinta päivitystäkin, joka tuo niitä uusia ominaisuuksia näillekkin lumioille. tosin olen pikkasen myöhässä kun luin tämän vasta nyt :DD

  1. Parempi myöhään, kun ei milloinkaan. 😉

 20. minulla on tällainen ongelma:nokia lumia 800 ei toista esim. YLE areenan filmejä, valittaa: areenan ohjelmat toimivat flash playerin versiolla 10.1 tai uudemmalla, missä mahtaa olla vika, kävin liikkeessä kysymässä asiaa sanoivat että puhelin ei tue ajuria, olisikohan 7.8 windowsiin tulossa ajurit? saman tyylistä vikaa on myös katsomo.fi sivulla, ei suostu edes aukaisemaan koko sivua, osaisko joku jelppiä? Kiitos etukäteen.

  1. Ongelma ratkeaa lataamalla ohjelmistokaupasta ilmainen Nokia TV -sovellus. Sillä voi katsoa muun muassa Areena- ja Katsomo-palveluita.

   1. Näkyykö Nokia TV sovelluksella KAIKKI areenan videot, mitkä näkyy selainversiossakin? Lisäksi Live lähetykset eivät taida näkyä kuin selaimella? Vaikka Flashin kuolemaa on pitkään toitotettu ja tukea vähennetty, on se silti vielä aika tärkeässä asemassa nettipalveluissa. Sääli.

    1. Näkyy kaikki, mitkä selainversiossakin lukuunottamatta live-lähetyksiä.

     Nokia TV on yksi mainioimmista sovelluksista, jonka olen omistanut. Sitä tulee käytettyä päivittäin

    2. Tuohan on kyllä mainio softa windows phonelle ja pakollinenkin kun eivät oikein muuten näy. Ei oo vaan päässyt tutustumaan kun ei tuossa 610 ruoskassa toimi. Viholliskoneillehan on kaikki erilliset softat, ja selaiversiotkin toimii, mutta kätevämpäähän tuo on yhdellä sovelluksella hoitaa mahdollisimman pitkälle.

   2. On myös lisää ongelmia esimerkiksi verkkomedia.org sivulla ei suostu toistamaan videoita, lukee videon päällä: lisätietoa päivittämisestä HTML5-selaimeen. Käsittääkseni minulla on HTML5 selain? Lisäksi muilla lukuisilla sivuilla on sama ongelma paitsi youtubessa?.

    1. Jännä juttu. Piti käydä oikein itse toteamassa tuo kyseisellä sivustolla.
     Kyllä Lumia 800:ssa HTML5 on. Täytyy myöntää, että en tiedä että missä vika.

Kommentointi on suljettu!