Testissä iZettle – vastaanota korttimaksuja helposti iPhonella

iZettle pakkauksessaan

iZettle on ruotsalainen startup-yritys, jonka tavoitteena on mahdollistaa aiempaa helpompi pankki- ja luottokorttimaksujen vastaanotto niin yksityishenkilöille kuin myös pienyrityksille.

iZettle aloitti laajentumisen Ruotsin kotimarkkinansa ulkopuolelle viime viikolla muista Pohjoismaista. Aluksi se on luvannut jakaa jokaisessa maassa 5 000 kortinlukijalaitettaan ilmaiseksi. Kortinlukijat lähetetään palveluun rekisteröityneille ja sovelluksen ladanneille. Ruotsissa palvelu on ollut koekäytössä jo puolisen vuotta, ja siellä rekisteröityneitä iZettle-käyttäjiä on jo noin 25 000.

MobiiliBlogi testasi iZettlen kortinlukijaa ja sovellusta Applen iPhone 4S:n kanssa. Toistaiseksi iZettlen kortinlukija sekä sovellus ovatkin saatavilla vain Applen iPhone- ja iPad-laitteille (toimii myös iPod touchilla, mutta käyttö vaatii Wi-Fi-verkkoyhteyden), mutta ainakin Androidille iZettle on jatkossa luvannut palvelunsa tuoda.

iZettle-sovellus on hyvin yksinkertainen: maksaminen käy mukavasti

iZettlen käyttöön tarvittava sovellus on ladattavissa Applen App Storesta. Se mahdollistaa korttimaksujen vastaanoton kortinlukijan kanssa ja ilmankin, jolloin kortin tiedot tulee näppäillä sovellukseen kuten esimerkiksi verkkokaupoissa. Sovellus on käännetty suomen kielellä. iZettlen käyttäjäksi rekisteröityminen vaatii Facebook-tilin – asiakkaan Facebookin kytkeminen iZettleen toimii iZettlelle yhtenä varmistuskeinona käyttäjän henkilöllisyydestä ja aitoudesta.

iZettle-sovellus on hyvin yksinkertainen. Se käynnistyy automaattisesti, kun kortinlukijapalikan liittää iPhoneen/iPadiin. Sovelluksen päänäkymästä voidaan syöttää maksun määrä, tuotteen kuvaus sekä ottaa kuva tuotteesta, minkä jälkeen kortti asetetaan kortinlukijaan (tai näppäillään kortin tiedot) ja maksu hyväksytään. Tämän jälkeen maksaja kirjoittaa näytölle oman allekirjoituksensa, ja voi mahdollisesti vielä pyytää kuitin sähköpostiinsa. Välittömästi maksun jälkeen maksajan sähköpostiin lähetetystä kuitista löytyy myös Facebook-jaon mahdollisuus.

iZettlen maksunäkymä

iZettlen allekirjoitusnäkymä

Maksut vaikuttaisivat toimivan varsin nopeasti. Maksut kuitenkin vaativat verkkoyhteyttä, ja hidas verkkoyhteys voi toki näin ollen hidastaa maksujen läpimenoa. Lisäksi maksutapahtuma on monivaiheinen allekirjoituksineen ja kuitin vastaanottamiseen tarvittavan sähköpostiosoitteen kirjoittamisineen. Itse myös odotin ennakkoon, että allekirjoittamisen sijaan sovellus olisi kysynyt kortin tunnuslukua. Allekirjoittaminen sormella kosketusnäytöllä tuntuu turhalta ja hieman oudoltakin. iZettlen mukaan PIN-tunnusluku ei kuitenkaan ole hyväksytty tunnistusmenetelmä nykyisin mobiililaitteilla, minkä johdosta allekirjoitus on toistaiseksi heille ainoa vaihtoehto. Näin ollen toiminta tältä osin voi muuttua jatkossa korttimaksujen sääntelyn kehittyessä.

iZettlen sähköpostin anto kuittia varten

iZettlen maksunäkymä korttitietojen näppäilyyn

Maksamisen ohella sovelluksessa ei ole käytännössä muita toimintoja lukuun ottamatta aiempien myyntien tarkastelua. iZettlen iPhone-sovellus ei myöskään ainakaan toistaiseksi sisällä tukea tuoteluetteloille. iPad-sovelluksesta tuoteluettelo-ominaisuus kuitenkin löytyy. Tuoteluetteloita voi luoda verkkopalvelussa sekä iPad-sovelluksessa, ja luetteloon voidaan liittää tuotteen nimen ja kuvauksen lisäksi kuvia sekä eri vaihtoehtoja (kuten värejä) samasta tuotteesta.

iZettlen turvallisuuden kerrotaan täyttävät kaikki vaadittavat kriteerit. Me MobiiliBlogissa emme kuitenkaan ole varsinaisia asiantuntijoita tällä saralla, joten kehotan näiltä osin tutustumaan iZettlen verkkosivustolta löytyviin tietoihin turvallisuudesta.

iZettlen aiemman myynnin tarkastelunäkymä

Kortinlukijapalikka kenties liiankin kevyt

iZettlen kortinlukijapalikka sopii hyvin iPhonen, varsinkin mustan, kanssa yhteen. Palikka on myös hyvin kevyt, kenties jopa liiankin kevyt, ja siitä jää helposti hieman heppoinen vaikutelma. Varmastikin palikan tuotantokustannukset on painettu mahdollisimman alas, mitä laitteiden jako ilmaiseksi tietenkin edellyttää. Palikan heppoisuus ei varsinaisesti laske käyttömukavuutta juurikaan, vaan ennemminkin kyse on vain yleisestä laadun tunteen puutteesta.

iZettlen kortinlukija edestä

Palikka ei ole aivan pieni ja taskussa sen kuljettamisesta tekee ikävää myös vioittumiselle altis liitin. Palikka on myös sen verran iso, ettei sitä myöskään kovin mielellään säilytä esimerkiksi lompakossa – tosin omaani sen juuri ja juuri sain mahtumaan, mutta mukavaksi sen siellä pitämistä ei voi kehua.

iZettlen kortinlukijan liitin

iZettlen kortinlukija takaa

Kortti asetetaan lukijaan niin, että lukija voi lukea kortin sirun. Lukija ei siis käytä kortin magneettijuovaa, vaan teoriassa turvallisempaa sirutunnistusta.

Toistaiseksi iZettle tukee Visa-, MasterCard- ja Diners Club –kortteja, mutta ei Visa Electroneja, MasterCardin Maestro-kortteja tai American Express –kortteja.

PÄIVITYS: Nykyisin iZettle tukee myös American Express -korttien vastaanottoa, mutta näiden osalta veloitetaan korkeampi 3,75 prosentin osuus maksun summasta. Lisäksi kuten kommenteissa on raportoitu, onnistuu iZettlellä useiden suomalaisten pankkien Visa Electron -korttien maksujen vastaanotto, vaikkei iZettle tätä ole virallisesti vahvistanutkaan.

iPhone 4S, iZettlen kortinlukija ja kortti

Yksinkertainen verkkopalvelu

Myös iZettlen verkkopalvelu noudattaa yksinkertaista linjaa.

Verkkopalvelussa voi tarkastella myyntitapahtumia sekä myyntituottojen maksuja pankkitilille, kirjata myynnissä olevien tuotteiden tietoja sekä muuttaa omia asetuksiaan. Verkkopalvelusta on myös mahdollista perua maksuja, lähettää kuitteja uudestaan sekä nähdä myyntitapahtumien sijainti kartalla.

Hinnoittelu selkeää, käyttörajat osittain tiukat

iZettle ei veloita palvelustaan avaus-, kuukausi tai muitakaan kiinteitä maksuja. Sen sijaan sen ansaintalogiikka perustuu komissioon maksuista. iZettle nappaa sen kautta suoritetuista maksuista 2,75 prosenttia summasta + 0,15 € / maksutapahtuma. Esimerkiksi 10 euron maksusta menee näin ollen kuluja yhteensä 0,425 eli 4,25 prosenttia. Vastaavasti 50 euron maksusta menee kuluja 3,05 prosenttia.

PÄIVITYS 10.5.2012: iZettle ilmoitti tänään pudottavansa pois kiinteän 0,15 euron maksutapahtumakohtaisen veloituksensa 14.5.2012 alkaen. Nyt iZettle veloittaa siis enää vain 2,75 prosenttia vastaanotetun maksun summasta (3,75 % American Express -korteilla). Tämä laskee merkittävästi iZettlen käyttökuluja pienempiä, esimerkiksi muutaman euron, maksuja vastaanottavien osalta. Edellä mainitut hinnat koskevat maksuja, joissa kortti on luettu kortinlukijalla. Mikäli kortin tiedot syötetään näppäilemällä, veloitetaan edelleen 0,15 € + 3,50 % maksun summasta.

Luonnollisestikaan iZettle ei hinnoittelussa kykene Suomessa kilpailemaan suuremmille volyymeille tarkoitettujen, Luottokunnan kauppiassopimuksen vaativien ja avausmaksullisten (85 €), korttimaksujen vastaanottopalveluiden kanssa. Luottokunta esimerkiksi veloittaa tunnusluvulla vahvistetuista debit-korteilla tehdyistä maksuista 0,31 % summasta (vähintään 0,04 €, enintään 0,75 € / maksu) ja Visan ja MasterCardin Credit-korttien maksuista 0,90 % summasta (vähintään 0,04 € / maksu).

iZettlen ideakaan ei kuitenkaan ole kilpailla esimerkiksi Luottokunnan palvelujen kanssa. Sen sijaan iZettle mahdollistaa korttimaksujen vastaanoton esimerkiksi yksityishenkilöille vaikkapa käytetyn tavaran myynnin yhteydessä tai vaikkapa koulun myyjäisissä – tilanteissa, joissa korttimaksuja ei ole ennen nähty. Lisäksi otollisia iZettlelle ovat tilanteet, joissa myynti olisi mahdollisesti aiemmin jäänyt toteutumatta käteisen puutteen takia tai vaikkapa kaveripiirin sisäiset erilaiset yhteisten maksujen jakotilanteet. Lisäksi iZettle antaa palvelun käytöstä esimerkkinä erilaiset liikkuvaa työtä tekevät pienyritykset, jotka aiemmin lähettivät palveluistaan laskun. iZettlen ansiosta esimerkiksi kotisiivoojille on jatkossa helpommin mahdollista ottaa maksu palveluistaan välittömästi paikan päällä ja saada näin rahat nopeammin vahvistamaan yrityksensä rahavaroja.

iZettlen palvelu on saatavissa niin yksityishenkilö- kuin myös yritystilinä. Hinnoittelu ei riipu asiakkaan tyypistä. Yritystileillä on kuitenkin mahdollista vastaanottaa yhtäaikaisesti useita maksuja eri laitteilla, minkä lisäksi yritystilien osalta maksajan tiliotteessa maksunsaajana näkyy ”iZettle*yrityksennimi”, kun yksityishenkilöille tehdyistä maksuista näkyviin jää vain ”iZettle”.

iZettlen käytön määrässä on myös tiettyjä, varsin tiukkojakin, rajoituksia, joilla pyritään vaikeuttamaan korttien ja palvelun väärinkäyttöä. Yksityishenkilöt voivat hyväksyä päivän aikana korkeintaan 1 500 euron edestä kortinlukijamaksuja ja 50 euroa ilman kortinlukijaa hyväksyttyjä, kortin tiedot näppäillen toteutettuja maksuja. Yritysten osalta kortinlukijamaksujen raja on korkeampi, 5 000 euroa, mutta näppäiltyjä koskee sama 50 euron raja kuin yksityishenkilöitäkin. Lisäksi on syytä huomioida, että 1 euro on kaikkien tapahtumien minimikoko.

Myös maksujen tilityksessä iZettleltä asiakkaan ilmoittamalle pankkitilille on rajoituksia. Kortinlukijalla vahvistetuista maksuista tilitetään yksityisasiakkaalle tapahtumaa seuraavana arkipäivänä 1 500 euroa ja yritysasiakkaille 2 500 euroa, ja asiakkaan tilillähän nämä maksut näkyvät normaalisti muiden maksujen tapaan sitten kolmen pankkipäivän sisällä. Mahdollisesti ylijäävä osa maksuista tilitetään myöhemmin. Näppäiltyjen transaktioiden osalta sekä yksityishenkilö- että yritysasiakkaille tilitetään seuraavana arkipäivänä vain 25 euroa, ja loput tilitetään noin 15 päivää tätä myöhemmin.

Tarvittaessa iZettle kuitenkin, varsinkin yritysasiakkaiden osalta, lienee valmis yllämainituista rajoista joustamaan, kun kyseessä on luottamuksensa osoittanut asiakas.

Ainakaan vielä toistaiseksi iZettlen kautta ei ole mahdollista ottaa maksuja vastaan ulkomailla.

Yhteenveto: Hyvä, suositeltava palvelu

Kokonaisuutena iZettle tuo oivan lisäominaisuuden nykypäivän mobiililaitteiden kylkeen. iZettle ei kilpaile perinteisten korttimaksujen vastaanottopalveluiden kanssa, vaan laajentaa korttimaksujen vastaanoton mahdolliseksi uusille käyttäjäryhmille, joille se ei ole aiemmin ollut mahdollista tai lainkaan kannattavaa.

iZettle toimii pääosin erittäin näppärästi. Yksi selkeimmistä puutteista iZettlen palvelussa on erityisesti Visa Electron –korttien puute hyväksyttävien listalta. Electroneja löytyy taskusta varsinkin monilta nuorilta, ja he jäävät nyt täysin iZettlellä maksuja vastaanottavien ulottumattomiin.

Toistaiseksi kortinlukijoiden ollessa ilmaisia, en näe syytä sen tilaamatta jättämiselle. iZettle ei ole kertonut kortinlukijoiden tulevasta hinnoittelusta, ja mahdollista voi olla myös, ettei niistä jatkossakaan peritä maksua.

On mielenkiintoista nähdä, kuinka iZettle tulee kehittymään jatkossa. Nyt on luotu oiva perusta tulevaisuuden uusille mahdollisuuksille. Yhdysvalloissa iZettleä vastaavalla perusidealla toimii muun muassa Square, joka on jo laajentanut palveluaan huomattavasti pidemmälle.

Android-version ohella iZettlen lähitulevaisuuden suunnitelmissa on ainakin maantieteellinen laajentuminen. iZettlen mukaan seuraavaksi sen tähtäimessä ovat suurimmat Euroopan maat, kuten Saksa, Ranska, Iso-Britannia, Italia sekä Espanja.

iZettlen rekisteröitymisnäkymä

17 kommenttia

 1. Erittäin mielenkiintoinen palvelu. Tällainen on pienyritykselle ja kuluttajille varmasti mitä loistavin vaihtoehto. Tuo välistävetosumma on toki melkoisen suuri, mutta toisaalta homman saa käyntiin ilman avausmaksuja, joka on yksityishenkilöille aivan mahtava juttu.

 2. Loistava artikkeli! Myös sovellus + idea vaikuttaa lupaavalta. Tulisi vielä Windows Phonelle… Kai sen voi USB:kin törkätä.

  Myös tietokoneversio olisi varmasti toimiva idea.

 3. Toimiiko muuten suomalaiset pankkikortit, en löytänyt jutusta mainintaa?

  1. iZettlen mukaan Visa, MasterCard ja Diners Club toimivat.

   Itse testasin Tapiola Pankin MasterCard Pankin kortilla, eli käytännössä debit-kortilla. Onko Suomessa enää liikkeellä enää ns. vanhoja pankkikortteja? Sirukortit kai nuo jo korvanneet täysin ja niiden siis pitäisi toimia.

   Tämä iZettlehän käyttää aina verkkoyhteyttä maksun yhteydessä, eli se vaaditaan myös noilta korteilta, miltä sitä ei yleensä maksuissa ei tarvittaisi. Electron/Maestro jne. verkon kautta normaalistikin varmennettavat eivät toistaiseksi iZettlen mukaan ole tuettuja.

   1. Ainakin OP:n Visa Electronin laite/softa tunnistaa Visa-kortiksi (kuten monesti ulkomailla).

 4. Hyvin kirjoitettu juttu, sekä erityinen mielenkiintoinen. Itse rekisteröidyn aiemmin tällä viikolla. Saa nähdä tuleeko lukijaa vai ei.

 5. Rekisteröidyttiin palveluun ja kortinlukija tuli muutamien päivien kuluttua. Testattu on Visa Debit ja Visa Electron sekä Mastercard korteilla, ja kaikki toimi. Vaikka siis väittävät että ei Electroni toimi niin kyllä toimi kun kokeiltiin!

 6. Ihmettelen miksi Suomalaiset ei kehitä laitetta tavalliseen kännykkään ja jonka palvelukustannus olisi kilpailukykyinen.Herätkää kehittäjäm muuten muut ajaa meistä ohi

 7. Suomalaiset ovat tehneet saman tyyppisen laitteen, mutta Ruotsalaiset ehtivät tuoda sen ensin markkinoille kun meillä on sijoitus neuvottelut kestänyt. Laitteemme tulee testiin Heinäkuussa. Se tukee EMV sirua, NFC contactless kortteja, sekä magneetti juova kortteja (esim. kantis kortit). Softa on yhtä helppokäyttöinen kuin izettle (saman lafkan duunaama) mutta siinä on pieniä lisäyksiä.

  Laite on myös huomattavasti edistyksellisempi kuin izettle, ja tukee heti kättelyssä iOS, Android, Blackberry ja Windows alustoja. Testissä on myös tällä hetkellä Symbian koska Symbian on vieläkin todella käytetty.

  Aikaa ja rahaa vievät asiathan tässä hommassa ovat juuri EMV ja PCI standardisointi sekä sijoittajien/enkelien puuttuminen Suomesta.

  Laitteen kampanja alkaa heinäkuun 15 päivä.

  1. Tervehdys Miksu,

   voisitko lähettää yhteystietonne. Kiitos.

 8. Tilasin ja sain laitteen n. viikon sisään.
  Toimii se, paitsi pari kertaa on tullut ilmoitus, että maksutapahtuma on hylätty.
  Se vaan askarrutttaa, että luottaako asiakkaat ?. Ensimmäisen kerran kokeillaan messuilla Äitienpäivä viikonloppuna.
  Oudolta tosiaan tuntuu se, että pin-koodin sijaan kirjoitetaan nimi alle.
  Se myös mietityttää, että jos maksuja veloitetaan väärin maksajalta tai jätetään maksamatta saajalle, mihin tehdään valitus, kuka haastetaan oikeuteen ?
  Vaan onko se pankkien/Luottokunnan kanssa sen turvallisempaa ?

 9. Artikkelia päivitetty:

  iZettle ilmoitti tänään luopuvansa kiinteän maksun veloituksesta kortinlukijalla vastaanotettujen maksujen osalta 14.5.2012 alkaen. Jatkossa maksuista, joissa kortti on luettu lukijalla, veloitetaan vain 2,75 % maksun summasta ja 3,75 % American Express -korttien osalta.

  Mikäli tiedot syötetään näppäilemällä, on veloitus jatkossa 0,15 € + 3,50 %.

  Lisätietoa muutoksesta löytyy:
  https://www.izettle.com/fi/2012/05/10/bye-bye-fixed-fee/
  http://www.arcticstartup.com/2012/05/10/izettle-drops-fixed-transaction-fee

 10. Miksiköhän tuonne ei voi nyt rekisteröityä? IPhonen kautta kun koittaa rekisteröityä saa vain valkoisen sivun ja siihen tyssää.

  Muuten olisi hieno juttu jos toimii kuten jutussa kerrottiin.

 11. Saimme tänään tuon lukijan. Me saimme toimimaan vain Visa credit kortin, mutta emme Debit tai Electron. Meillä on säästöpankin kortit. Onko tässä eroja pankkien välillä, vai teimmekö jotain väärin. Täällä on kuitenkin usea saanut laitteen toimimaan myös mainituilla korteilla.

 12. Kaikki kortit toimivat kyllä, kun näppäilee kortin numeron käsin, mutta lukijalla toimii vain Visa Credit.

 13. Todella mahtava homma tämä izettle. Kortinlukija tuli viikon odottelun jälkeen. Minun versio on androidille tarkoitettu malli ja muuten tuntuu pelaavan, mutta debit/gredit kortit menee suoraan visa myynniksi? Ei anna edes kirjoittaa manuaalisesti kortinnumeroa.

  Tämä näyttää olevan tilanne ainakin Nordean ja Op korteilla. Hiukan vielä varmaan on kehittämistä laitteessa, jotta se palvelisi niin pankki- kuin luottokortti maksamista.

  Electron kortteja en ole päässyt vielä testaamaan. Odotellaan, ehkä tämä tästä vielä kehittyy 🙂 Nyt jo kuitenkin parempi vaihtoehto tällaiselle harvoin korttimaksua tarvitsevalle pienyrittäjälle.

 14. voiko izettleä käyttää pelkästään ostoksien seuraamiseen ? 🙂

Kommentointi on suljettu!