Marko Ahtisaari: Nokialla työn alla mullistava puhelin

Ahtisaari on yksi vahvimmista henkilöistä N9:n kehutun muotoilun takana. Konseptia on sittemmin käytetty muun muassa Lumia 800 -puhelimessa.

Nokian muotoilujohtaja Marko Ahtisaari kehuu Kauppalehdelle suomalaisvalmistajan työstävän mullistavaa puhelinta. Ahtisaari kuvailee puhelinta läpimurroksi, joka mullistaa käyttökokemuksen.

Ahtisaaren mukaan Applen iPhone on viisi vuotta vanha innovaatio, joka on kuin huonosti suunniteltu koti: tie keittiöstä ruokasaliin kulkee aina etuoven kautta. Sen sijaan Symbiania ja Androidia Nokia-johtaja luonnehtii nukkekodeiksi, joihin voi poimia omat kalusteensa ja käyttää vain niitä. Windows Phonen käyttöä Ahtisaari kehuu puolestaan luonnollisemmaksi.

Tulevasta puhelimesta Ahtisaari ei suostunut paljastamaan mitään konkreettista. Hän kuitenkin vihjaa, että laitteen valmistuttua käyttäjän ei tarvitse enää kumartua tökkimään sormellaan ruutua. Jotain todella uutta on siis luvassa, mutta milloin, se on vielä täysin hämärän peitossa.

Ahtisaari paljasti Kauppalehdelle lisäksi työskentelevänsä Nokia-tabletin kanssa. Tarkempia tietoja projektista ei kerrottu, mutta Ahtisaari sanoo kolmannen ajastaan kuluvan taulutietokoneen parissa.

17 kommenttia

 1. Nyt on joku myöhässä uutisoinnissaan. Tämä ’uusi mullistava käyttöliittymä’ oli N9:ssä esitelty Swipe UI. Samaa juttuahan Marko on jauhanut useita vuosia, tässä vuodelta 2010 http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=kySqwZ8Ui1Q#t=181s

  Ei Marko tarkoita että jotain uutta mullistavaa olisi tulossa, vaan tämä on yleinen UI-paradigma-visio, johon tähdätään. Tarkemmin sanottuna N9 ja Swipe otti ensimmäisiä askeleita tässä Markon visiossa. Ei tämän kehitys kuitenkaan enää sovi Nokian strategiaan, joten koko jutun voi unohtaa. (Voitaisiin jopa olettaa että Markon haastattelu olisi tehty ennen N9:n julkistusta.)

  1. Kyllä Mobiiliblogikin uutisoi Swipestä mittavasti silloin kun se oli tuore uutinen. Myös Kauppalehden artikkelin päivämäärä antaa ymmärtää, että hra Ahtisaari puhuu nyt jostain muusta.

   En tiedä mikä ko. herrassa on, mutta mielestäni hänellä on sen verran karismaa ja ammattitaitoa että häntä voi hyvin ajatella Nokian Jobsina. Hyvä Marko! En malta odottaa.

  2. Ompa kummallinen käsitys, että uudesta mullistavasta puhelimesta puhuttaessa tarkoitaankin jotain jo toimitettua puhelinta! Ilmeisesti Swipellä on sekä Apple että Google lasit päässä?

 2. Huvittaa nuo Nokian ja Windows Phonen ylistys lauseet,joita Marko A. kommentoi kirjoituksessaan!!. =) Ne suuret teot ja pienet puheet ratkaisee!.
  Ylimielisyydellä ei pahemmin kilpailijoita kampiteta!!.

 3. Samaa make jauhoi jo ennen Lumiaa iPhonesta. Jos on vain yksi eteinen, ei voi eksyä. Käyttäjät arvostavat sitä, ettei eksy.

 4. nöyryyttä nokia!
  nokia on älypuhelimissa tällä hetkellä siinä tilanteessa, ettei kannata ensimmäiseksi mollata kilpailijoiden tuotteita, jotka kuitenkin hallitsevat markkinoita tällä hetkellä.

  ymmärrä nyt hyvä ”markopoika”, että samalla myös mollaat ihmisiä, jotka ovat ko tuotteita ostaneet.
  mielestäni ylimielisistä lausunnoista on riittävästi ikäviä kokemuksia parin johtajan taholta nokialla, jotka onneksi molemmat saivat kenkää!

  ps. keskity nyt nokia omien tuotteiden kehittämiseen ja opettele arvostamaan muiden aikaansaannoksia.

  t. osakkeenomistaja

 5. Oikeastaan Marko ei dissaa mitään kilpailijan tuotetta (Nokian asiakkaista puhumattakaan) ko artikkelissa tai missään muuallakaan. Innovaatiosta puhuttaessa voi objektiivisesti todeta, että sitä ei olla omenapuhelimessa viiteen vuoteen nähty. Ominaisuuksia toki on tullut lisää. Miehen kredentiaalit puhuvat myös tiukkaa kieltä.

  1. Mielestäni iOS on juuri oikeanlainen. Ei ole innovatiivista muuttaa sitä muuttamisen takia. Se on tarkoituksellisen yksinkertainen, ettei siinä voi eksyä. Puhelimella ei tehdä montaa asiaa samaan aikaan, joten Markon haikailemaa vapautta ei kukaan kaipaa, paitsi desktop-nörtit.

   Ei kukaan halua iPadin sisään vapautta, paitsi nörtit. Vapaus tarkoittaa nörteille Käynnistä valikkoa ja desktop computer -käyttäjäkokemusta.

 6. Marko Ahtisaari on myös Nokian PR-edusmies, joka on hehkuttanut samaan tyyliin ja isoin sanoin kaikkia aiempiakin Nokian ”mullistavia” puhelimia. Aika näyttää onko sanoille tällä kertaa hieman enemmän katetta.

 7. Oliskohan kyseessä tällainen: http://www.bbc.co.uk/news/technology-17367993

  Näitähän on Nokiankin konseptilaitteissa / tutkimuksissa nähty aiemminkin.

  Eniten minua ärsyttää tässä se että Nokia yrittää hypettää ”mullistavaa” tuotetta vielä sen kehitysvaiheessa, ilman tietoakaan siitä milloin laite tulee markkinoille. Olisi vakuuttavampaa alkaa puhua mullistavista ominaisuuksista niin että launch date olisi tiedossa ja mielellään aika lähellä.

  1. Täysin samaa mieltä…pidetään piilossa ja kun tuote valmiina ja tuotanto aloitettu…sitten räjäytetään kaikkien tajunta!! Tässä omalta osaltaan Apple on loistava…mielestäni.

 8. ”Ahtisaari sanoo käyttöliittymän olevan työn alla, mutta työn olevan vaikeaa alan jatkuvasti kehittyessä. Sen hän sanoo, että puheella tulee olemaan oma roolinsa.”

  Ilmeisesti tulee olemaan jotain ääniohjaukseen liittyvää. Kun siri tuli niin nokiakäyttäjät oli kyllä melko yksimielisiä, että ei kukaan puhelimelle halua jutella, nyt Markolta tulee jotain samansuuntaista varmaan pidemmälle vietyä?

  1. Blogien lukijat ovat melko pieni osa nokiakäyttäjistä ja ne kommentoijat vielä pienempi vähemmistö. Ja se vähemmistökään tuskin oli tuosta yksimielinen.

   En kyllä usko että ääniohjauksella kovin keskeinen rooli tulee olemaan muutenkaan. Se sopii kuitenkin vain tiettyihin käyttötarkoituksiin.

   1. Samaa mieltä. Ehkä ainoa missä ääniohjausta tarvitsisi on auto. Ja silloinkaan ei pitäisi ensin painaa koelaudalla olevaa puhelinta vaan sen pitäisi aktivoitua itse tietyn sanan tunnistaessaan.

   2. Täysin eri mieltä. Puheohjauksella voisi olla hyvinkin suuri rooli, jos se saadaan toimimaan kunnolla. Kännykän puheohjaus pitäisi olla yhtä helppoa kuin koiran käskytys, jotta siitä olisi mitään iloa.

    Tähän saakka eri valmistajien esittämät puheohjaussovellukset ovat olleet, niin huonoja, että niitä ei juurikaan ole viitsinyt käyttää.

    Muuten Sirin on puheella toimiva tekoälysovellus ei puheohjaussovellus.

 9. On puhuttu myös kosketusnäytöstä, jota ei tarvitse koskettaa käyttääkseen. Tämä voi tietysti olla myös pelkkä huhu.

Kommentointi on suljettu!