Ensitunnelmat uudesta Apple iPadistä (3rd gen)

Applen uusi iPad saapui Suomessa myyntiin perjantaina 23. maaliskuuta. Se on järjestyksessään Applen kolmas tabletti, mutta ei monen hämmästykseksi ole nimetty iPad 3:ksi. Uutuus on siis pelkkä iPad.

Kolmannen sukupolven iPadin tärkein uudistus on ehdottomasti 2048 x 1536 pikselin tarkkuuteen kykenevä 9,7 tuuman kosketusnäyttö. Suuren pikselitiheytensä ansiosta Apple kutsuu sitä Retina-näytöksi, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että ihmissilmä ei kykene erottamaan näytön pikseleitä. Ero iPad 2:een on selvä, joskin se ymmärtää vasta kun vertailee vanhaa mallia uuteen.

Kertauksena todettakoon, että uutuuden muita parannuksia ovat muun muassa nopeampi A5X-piirisarja, yksi gigatavu RAM-käyttömuistia, viiden megapikselin kamera, Bluetooth 4.0 ja 4G LTE -yhteydet, joista tosin Suomessa ei päästä Amerikasta poikkeavien taajuuksien vuoksi nauttimaan.

Allekirjoittanut sai uuden iPadin hyppysiinsä lauantaina. Kyseessä on ensimmäinen kunnon kosketus Applen tablettiin ja tätä ennen kokemusta on kertynyt lähinnä muutamista Android-taulutietokoneista. Tähän juttuun olen kerännyt hieman ensitunnelmia uutuudesta:

 • Retina-näyttö on häikäisevä. Todella tarkka ja värikylläinen. Tämän jälkeen iMacin näytön pikselit iskevät häiritsevästi silmään.
 • Laite on sulava. Harvoin törmää edes pieneen hidasteluun.
 • Monet sovellukset ovat todella kekseliäitä. Niitä on hauskaa ja helppoa käyttää.
 • Kirjoittaminen on yllättävän nopeaa. Kokeiluna tämäkin juttu on kirjoitettu kokonaan iPadillä. Näppäimistön voi kekseliäästi jakaa kahteen osaan, joka helpottaa kirjoittamista tablettia pidettäessä täysin käsien varassa. Automaattikorjaus on kiva, mutta välillä hieman ärsyttävä korjaten sanat väärin.
 • Verkkoselain on mainio. Aidot välilehdet ovat kivat ja nopeuttavat sivujen välillä pomppimista. Mobiilisivuja ei uudella iPadillä todellakaan kaipaa.
 • Moaniajonäkymä voisi olla hieman kehittyneempi ja sovellusten sulkeminen nopeampaa. Tässä Apple voisi ottaa mallia Android 4.0:sta.
 • Eleliikkeet ovat käteviä ja tekevät kotipainikkeen lähes hyödyttömäksi. Nipistämällä näyttöä viidellä sormella pääsee kotinäkymään, pyyhkäisemällä neljällä sormella ylös aukeaa moniajonäkymä ja pyyhkäisy sivuille hyppäyttää käyttäjää sovelluksien välillä.
 • Akun kesto vaikuttaa erittäin lupaavalta.
 • Mukana toimitettava USB-johto on onnettoman lyhyt. Pistoke saa olla todella lähellä pöytää, sohvaa ynnä muuta, jos mielii käyttää laitetta latauksen aikana.
 • Ei kuumenemisongelmia. Tosin en ole kokeillut raskaita pelejä, mutta ainakaan peruskäyttö kuten viestittely ja surffaaminen ei saa tablettia kuumenemaan.
 • Edellismallista noussut paino (601/613 g vs 652/662 g) ei tunnu pahalta, mutta toisaalta tabletti voi tuskin koskaan olla liian kevyt. Tässä on siis menty aavistuksen väärään suuntaan. Sama koskee myös hieman paksumpaa rakennetta (8,8 mm vs 9,4 mm).
 • Kameraa en ole liiemmin testaillut, sillä se ei tunnu kovin oleelliselta tabletissa. Tässä kuitenkin yksi pikaisesti napattu esimerkkikuva. Mainittakoon vielä, että kamera palautuu kuvausvalmiiksi mukavan nopeasti.
 • Puhelintoiminnon puuttuminen 4G-versiossa harmittaa, vaikka sitä tuskin kovin usein tulisi käytettyä. Olisi kuitenkin mukavaa, jos soittaminen olisi mahdollista.
 • iCloud-palvelu helpottaa elämää huomattavasti. Koneelta saa kaikkia oleelliset tiedot (yhteystiedot, kirjanmerkit, kalenterit ) iPadiin langattomasti ilman suurempaa säätöä.

14 kommenttia

 1. ”■Retina-näyttö on häikäisevä. Todella tarkka ja värikylläinen. Tämän jälkeen iMacin näytön pikselit iskevät häiritsevästi silmään.”

  Perjantaina tuli itsekin hommattua eka tablet eli siis tämä iPad ja täysin samaa mieltä tuosta näytöstä! Se on vaan todella komea. Myös oma tietokoneen samsung näyttö näyttää tuon jälkeen aika heikolta. Ihan tekisi mieli lähteä näyttökaupoille tosin auttaisiko se 🙂 ? Paras näkemäni näyttö kyllä, ei epäilystäkään, eli turhaan sitä ei ole hehkutettu.

  ”■Moaniajonäkymä voisi olla hieman kehittyneempi ja sovellusten sulkeminen nopeampaa. ”

  Tätä en varsinaisesti ymmärrä, onko sulla joku syy sulkea niitä sovelluksia? itse en ole niitä sulkenut iPhonessa vuoteen enkä vielä ole sulkenut yhtäkään sovellusta iPadilla.

  Mutta eipä siitä tosiaan haittaa olisi jos vaikka saisi kaikki auki olevat sovellukset kerralla sammutettua.

  Ei ole kyllä kuin positiivista sanottavaa uudesta iPadista, yhtenä yksityiskohtana mainitsisin universaalit sovellukset, eli jos käyttää sekä iPhonea/iPadia niin voi ostaa sovelluksen iPhonelle ja saa samalla rahalla tabletille räätälöidyn saman sovelluksen/pelin myös. Erittäin jees juttu!

  Miten muuten Teemu, näkyykö sulla appstoressa pelit osio? itsellä näkyy 2 kertaa lehtikioski kuvake (jos padi on pystyasennossa, vasemmalta riviltä neljäs kuvake pitäisi olla pelit. Onkohan siellä tapahtunu pieni kämmi Applella vai onko tämä ongelma vain satunnaisilla käyttäjillä.

  1. Näyttäisi täälläkin pyörivän lehtikioski kahteen kertaan. Ilmeisesti siis jonkinlainen bugi.

 2. Ei tuo ole Retina näyttö edes Applen oman määritelmän mukaan. Vai muuttaako Apple omia määrityksiään miten sattuu ja fanit uskoo mitä vain.

  Ihmisen keskimääräinen näkö tunnistaa pikselitiheyden 300 ppi. Esim. iPhone 4 ja 4S ovat 324 ppi.

  Uusi iPad on vain 264 ppi ja aikaisemmat vain 132 ppi. Onhan se tarkka näyttö, mutta Retinaksi nimittäminen on huijaamista.

  1. Itse olen ymmärtänyt sen niin, että kauempaa katsottaessa ei erota niin tarkasti pikseleitä kuin läheltä, ja iPadia käytetään yleensä kauempana kuin iPhonea, josta syystä retina näyttöön riittä heikompi tarkkuus iPadilla kuin iPhonella.

   1. No tuon mukaan tienvarsien ledimainoskyltitkin ovat retina-näyttöjä. Kunhan vain katselee niitä tarpeeksi kaukaa, esim. 500m päästä.

  2. Ihmisen silmän erottelukyky riippuu täysin katseluetäisyydestä. Vastaavasti printtimediassa resoluutiovaatimukset riippuvat katseluetäisyydestä. Apple on siis tehnyt asian kuten pitääkin.

 3. Kukaan ei ikinä mainitse, että vaikka 4G:tä ei tule niin DC-HSDPA on silti erittäin nopea(max 42mbps). Haittaako tuo nyt niinkään?

  1. Juurikin näin. Uusi iPad pääsee 4G-puutteestaan huolimatta Suomessa erittäin hyviin nopeuksiin.

  2. Itseasiassa ITU on hyväksynyt dual carrier-tekniikan 4G-määritelmän piiriin.

   Käytännössä eroa ei huomaa, sillä todellinen nopeus riippuu enemmänkin operaattorin kapasiteetista. Teoreettisiin huippunopeuksiin päästään erittäin harvoin.

   1. …joten periaattessa 4G-iPad tuli Suomeenkin?

 4. On se pakko sanoa, että uusi iPad on aika maaginen. 🙂

  Ehkä heikoin puoli tuossa on, että suuren akun lataus kestää tuhottoman kauan eli käytännössä tyhjästä täyteen saa koko yön ladata. Mutta jos latauksen kesto on laitteen huonoin puoli, se kertonee jo jotain.

Kommentointi on suljettu!