Hyödynnä iPadiä tehokkaasti: vinkit uudelle käyttäjälle

Oletko vasta hankkinut itsellesi uuden iPadin? Siinä tapauksessa ei kannata karata, sillä tämä artikkeli on juuri sinua varten. Tässä käymme läpi muutamia hyödyllisiä vinkkejä, jotka helpottavat tabletin jokapäiväistä käyttöä. Vinkit on todettu toimiviksi uudella kolmannen sukupolven iPadillä ja iOS 5.1 -versiolla.

Hyödynnä eleliikkeitä: iPad tarjoaa muutaman erittäin käytännöllisen eleliikkeen, jotka korvaavat niin sanotun kotipainikkeen toimintaa. Näytön nipistäminen viidellä sormella vie takaisin päävalikkoon, pyyhkäisy alhaalta ylös neljällä sormella avaa moniajovalikon ja vetäisy neljällä sormella vasemmalle tai oikealle mahdollistaa avoinna olevien sovellusten välillä pomppimisen. Muista tarkastaa, että ominaisuus on kytkettynä päälle: asetukset -> yleiset -> moniajon eleet.

Poista automaattinen tekstinkorjaus käytöstä: toisille tämä ominaisuus on suureksi hyödyksi, mutta osalle se saattaa aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Automaattisen tekstinkorjauksen saa pois päältä seuraavalla tavalla: asetukset -> yleiset -> näppäimistö -> automaattinen korjaus.

Jaa näppäimistö kahteen osaan: tämä vinkki helpottaa merkittävästi kirjoittamista silloin kun laite on täysin käsien varassa. Näppäimistön voi jakaa kahteen pieneen osaan näytön molempiin reunoihin painamalla näppäimistön oikean alalaidan painiketta hetken pohjassa ja valitsemalla jaa. Kannattaa kokeilla!

Nopeuta kirjoittamista oikoteillä: usein toistuvien fraasien kirjoittamista voi iPadissä nopeuttaa merkittävästi oikoteillä. Ominaisuus löytyy asetuksista ( yleiset -> näppäimistö -> oikotiet). Sieltä käyttäjä voi lisätä uusia oikoteitä, jotka ovat siis lyhenteitä tietyistä sanoista tai lauseista. Kirjoituksen yhteydessä laite tunnistaa kirjainyhdistelmän ja ehdottaa siihen liittyvää oikotietä ennakoivan tekstinsyötön tavoin. Esimerkiksi oikotie yst voisi tuottaa tuloksen ”Ystävällisin terveisin Teemu Hynninen”.

Lisää kirjanmerkkipalkki Safariin: kirjanmerkkipalkki on osoiterivin alle ilmaantuva palkki, johon voi lisätä kirjanmerkkejä. Siihen kannattaa lisätä kaikkein tärkeimmät ja eniten käytössä olevat sivut.

Enemmän pikakuvakkeita Dockiin: vakiona iPadin Dockista, eli työpöydällä olevasta alavalikosta, löytyy neljä sovellusta. Siihen on kuitenkin mahdollista lisätä kaikkiaan kuusi sovellusta, joten kahdelle ylimääräiselle on vielä tilaa. Pitkä painallus työpöydän kuvakkeen päällä avaa muokkaustilan, jonka jälkeen Dockiin voi viedä uusia pikakuvakkeita ja kansioita.

Moniajonäkymän pikapainikkeet: näitä kannattaa hyödyntää. Kun avaat moniajonäkymän (kaksoinapautus kotipainikkeeseen tai pyyhkäisy neljälä sormella ylös), vetäise valikkoa vaemmalta oikealle. Sen takaa löytyy musikkisoittimen pikapainikkeet, näytön suunna lukitus -painike ja liukusäätimet kirkkauteen sekä äänenvoimakkuuteen.

Ravista iPadiä: tabletin kevyt ravistaminen avaa esiin valikon, jolla voidaan kumota viimeisin kirjoitus.

Lainaus- ja heittomerkit nopeasti eleliikkeellä: pyyhkäisemällä nopeasti ylöspäin sormella pilkku- ja pistenäppäimien päällä voi tehdä lainaus- ja heittomerkit nopeammin ilman näppäimistönäkymän vaihtamista.

16 kommenttia

 1. Niin ja tämmöinen vinkki, jos käytössäsi on myös iphone ja löytyy vaikka iPhone 4/4S retinan grafiikalla varustettuja iphone pelejä niin ne näyttävät kaksinkertaisessa koossa uudella iPadila tosi hyvältä. Itse esim ostin joskus dead space pelin joka on yksi graafisesti parhaita mobiilipelejä, laitoin tuon iPhone version vaan tuohon iPadiin ja tuplasin koon ja komia on!

  Tässä on uutinenkin aiheesta http://www.macrumors.com/2012/03/20/new-ipad-uses-retina-graphics-when-running-iphone-apps/

  1. Kyseinen dead space iPadille näyttäisi muuten tänään olevan hintaan 0,79e (90% hinnasta pois) Kannattaa tutustua mikäli pelit kiinnostaa, kyseinen peli siis valittiin viimevuoden parhaaksi mobiilipeliksi.

 2. Teemu, minulla ei iPadin asetuksissa ole mitään ”oikotiet” linkkiä!

 3. Näppäimistön jakaminen kahteen osaan helpottaa huomattavasti kirjoittamista

 4. Kiitoksia. Nyt helpotti huomattavasti. Lisäsin heti oman sähköpostiosoitteen oikotiehen.

 5. Kuinka olet ottanut nuo ruutukaappaukset?

  1. Home + on/off nappi samaan aikaan pohjaan.

   1. Eli Kuvakaappaus hoituu näin
    1.Pidä home näppäin pohjassa ja napsauta virtakytkintä. Päästä homenäppäin vasta kun virtakytkin on ylhäällä. Mun iPadista kuuluu kuvausääni. Kaappauskuva löytyy Kuvista.

 6. Mulla ei onnistu tuo näppäimistön jakaminen. Pidetäänkö siinä siis samaa painiketta pohjassa kuin jolla saa piilotettua näppäimistön?

  1. Kyllä. Hetken päästä pitäisi ilmestyä valikko, josta näppäimistö voidaan jakaa. Tarkista iPadin asetuksista, että jaettu näppäimistö on päällä: asetukset -> yleiset -> näppäimistö -> jaettu näppäimistö.

   1. Sen saa jaettua myös vetämällä sormet erilleen näppäimistön päällä.

 7. Vihdoinkin ”ohjeet” padin käyttöä varten helpottanu tosi paljon mut toimiiks nää vielä uusimpaan ipad retinaan 4 gen.
  Koska just sain sen mieletön toi retina näyttö paljon eroa esim kakkoseen…..

 8. Tästä sivusta oli oikeesti iso hyöty. 11kk tyttö jako näppäimet ja halusin sen pois. Ilman tätä en ois osannu :’D

Kommentointi on suljettu!