Kommentti: Nokialla ei paluuta entiseen

Nokian älypuhelinmyynti laskee ja Windows Phone -strategian todellinen toimivuus on edelleen hienoinen kysymysmerkki. Kaksi miljoonaa myytyä Lumiaa tammi-maaliskuussa ei ole huima tulos, mutta ei täydellinen pohjanoteerauskaan. Vaikka Applen alkuperäinen iPhone on ehkä huono esimerkki, niin myi se ensimmäisen viiden neljänneksen aikana 6,1 miljoonaa kappaletta. Nokia on sen sijaan myynyt kahden neljänneksen aikana reilut kolme miljoonaa Windows Phone -pohjaista laitetta.

Paremman perspektiivin tilanteeseen antaa lukujen vertailu Nokian menneiden vuosien lippulaivoihin. Ikävä kyllä useissakaan tapauksissa Nokia ei ole julkaissut virallisia myyntilukuja, joka on hyvä pitää mielessä seuraavissa tiedoissa.

Nokian ensimmäiseksi iPhone-tappajaksi aikanaan tituleerattu N97 myi arvioiden mukaan ensimmäisen kolmen kuukauden aikana kaksi miljoonaa kappaletta. Tähän verrattuna Lumioiden myynti on ollut melkoisen hyvää. Sen sijaan N8:n hankki itselleen suomalaisen tutkimusyhtiö Inderestin mukaan ensimmäisen myyntineljänneksen aikana jopa neljä miljoonaa kuluttajaa.

Lukujen vertailussa on syytä muistaa, että Lumia kattaa useamman kuin yhden laitteen. Tästä syystä myynti on ehdottomasti ollut pettymys. Malliston saatavuus ja laajuus alkavat olla jo sitä luokkaa, että huhti-kesäkuussa myynnin olisi syytä nousta kvartaalitasolla jo reilusti yli viiden miljoonan kappaleen. Sekin on vielä vähän, mutta ainakin suunta olisi tällöin selkeästi nousujohdanteinen. Pitää nimittäin muistaa, että toisesta päästä myyntiä nakertaa jatkuvasti heikommin kaupaksi käyvät Symbian-älypuhelimet.

Lumia-malliston heikko myynti on jälleen nostanut verkossa laajaa keskustelua Windows Phone -strategian järkevyydestä ja toimitusjohtaja Stephen Elopin asemasta yhtiössä. Kärkkäimmissä jutuissa Elopin ero on jälleen nostettu pöydälle ja paluuta Symbianin ja MeeGon pariin vaadittu. Allekirjoittaneen on hyvin vaikea ymmärtää tämänkaltaisia kommentteja. Symbian ei edelleenkään ole käyttökokemukseltaan kilpailijoiden tasolla ja MeeGolta puuttuu tärkeät sovellukset. On myös selvää, että toinen merkittävä muutos lyhyellä aikavälillä pilaisi Nokian viimeisetkin mahdollisuudet älypuhelinmarkkinoilla.

Nokialle on nyt tärkeää keskittyä valitsemaansa strategiaan. Parhaiten tässä auttaa kehitysideoiden puskeminen Microsoftille, jotta Windows Phone -alustasta saadaan entistäkin kilpailukykyisempi. Toivottavasti Nokialla on kuitenkin varasuunnitelma, jos uusi strategia ei kaikesta panostuksesta huolimatta tuota haluttua tulosta.

Henkilökohtaisesti ajattelisin, että Nokian olisi syytä pitää Windows Phonen rinnalla oma älypuhelinalusta. Olipa alustan nimi sitten MeeGo tai mikä tahansa muu, niin tarjoaisi se hyvän varasuunnitelman. Olennaista olisi kuitenkin julkaista alustaan pohjautuvia puhelimia vuosittain, sillä tyhjästä nouseminen on aina vaikeaa. Nokian tämänhetkinen kriisi johtuu nimenomaan siitä, että valmistaja oli aivan liikaa sidoksissa Symbianiin. Nyt näyttää pahasti siltä, että virheistä ei ole opittu ja kaikki munat ladotaan jälleen kerran samaan koriin.

8 kommenttia

 1. Mä näkisin Lumialla ja Windows Phonella hyvät mahdollisuudet noissa halvemman hintaluokan puhelimissa. Nykyiset Samsungin ja kumppanien halpis-viritelmät ovat aikamoista kuraa. Lumia 610 + muut ehkä tulevat halpamallit voisivat tarjota kunnollisen älypuhelin-vaihtoehdon myös halpamalleissa. Silloin ei olisi niin väliä, vaikkei esim. ohjelmistotarjonta yllä iPhonen ja Androidin tasolle.

 2. Kyllä tuo Windows Phone on käyttökokemukselta mahtava puhelin ja sovelluksiakin jo saatavilla yli 80 000. Mutta ihmisiä on vaikea saada kokeilemaan tuota puhelinta, jos kauppiaat eivät sitä ehdota ostaessa ja kun muutenkin niin uusi OS että normaalit kuluttajat eivät tiedä välttämättä siitä mitään. Symbian alkaa jo olemaan ihan siedettävällä tasolla ja N9 meego-harmattan on saanut positiivisiä arvioita.

  1. Omasta lähipiiristä on paljon (ja kokoajan enemmän) kokemuksia jossa ns. Taviskäyttäjä on siirtynyt Windows Phoneen ja vieläpä pitänyt uudesta yksinkertaisemmasta ja paremmasta puhelimestaan.

   Minua kiinnostaisi tietää miten tämä Windows Phonen myynti Suomessa on mennyt, koska uskon että Suomessa kynnys tarjota Nokialaista on kaikista alhaisin verrattuna kaikkiin muihin maihin. Itsestä tuntuu että jokainen vastaan tullut Lumia on ollut operaattorisopparilla ostettu laite, mikä tuntuu varsin päinvastaiselta kuluttajakäyttäytymiseltä kuin mihin itse olen tottunut.

 3. ’Nyt näyttää pahasti siltä, että virheistä ei ole opittu ja kaikki munat ladotaan jälleen kerran samaan koriin.’

  Aikoinaan ajattelin, että Nokian suurin ongelma oli liian hajanaiset alustat. Niiden halpis puhelin käyttis ei ollut Symbianin kanssa yhteensopiva, eikä Windows phone, eikä Meego tai Maamo. Itseasiassa kaikki oli keskenään epäyhteensopivia, joka räjäytti kehityskulut eikä mistään saatu aikaiseksi mitään. Nyt sitten kun on keskitytty johonkin, niin se on paljastumassa lyhyeksi korreksi tässä tikunvedossa.

 4. Kiitos hyvästä artikkelista hyvällä journalistisella otteella, Teemu!

  Tosiaan paluuta entiseen ei varmasti ole, voi olla että moinen on nykypäivän markkinoilla mahdottomuus, koska kilpailu on kovempaa kuin ikinä ennen. Jos älypuhelimet maksavat tänäpäivänä 50-700 euroa, on selvää että tarjoajia ja siten provikanottajia paljon.

  Mielestäni peli on kuitenkin pian muuttumassa koska näen Androidin tulevaisuuden hieman hämyisenä. Itsekin 100€:lla Android 4.0 tabletin ostaneena näen vähän arvoa ostaa vastaavaa laitetta monta sataa kalliimmalla esim. Samsungilta. Androidin tulevaisuus on siis mielestäni aina vain halvemmissa laitteissa, jotka taasen eivät tuo sitä katetta mitä valmistajat ajavat takaa. Tästä on jo merkkejä ilmassa menestyneidenkin Android valmistajien ollessa pulassa a la HTC.

  1. Kiitos! Oli mukavasti aikaa tutkia asioita hieman syvemmin tätä artikkelia varten. Hienoa, että siitä tuli onnistunut. 🙂

 5. Alaa kohtuullisen läheltä seuraavana uskon, että Nokian laitoi munat ihan oikein tällä kertaa…syynä ihan yksinkertaisesti se, että Windows Phonen (ja koko ekosysteemin) tulevaisuus vaikuttaisi äärimmäisen hienosti suunnitellulta sekä toteutus näyttisi/tuntuisi onnistuvan (yksi syy onnistumiseen on Nokia). Saaneen sanoa, että vaikka vielä ei lentokiito ole parhaimmillaan Nokialla niin vuoden päästä ollaan jo avaruuden laitamilla ;).

  Tämä siis vain oma mielipiteeni 😀

 6. Lumia 610 on turha luuri. Se ei ole halpa, mutta ominaisuuksiltaan se ei pärjää kalliimmille.
  Sen on tarkoitus olla voluumimalli, mutta miksi sitä kukaan ostaisi. Sankari-puhelimet eli tehokkaimmat ja kalleimmat on päivän sana kehittyneiden maiden älypuhelinmarkkinoilla, keskihintaisten alapään mallit ei kiinnosta ketään. Kehittyville markkinoille Lumia 610 on liian kallis ja siksi häviää halpa-Androideille 6-0.
  Turhakkeiden tekeminen todistaa että Nokiassa ei ymmärretä markkinoiden muuttuneen.
  Aikoinaan ajateltiin että on tärkeää säilyttää markkinaosuus halpa-segmentissä, Windows Phoneen siirryttäessä tiedettiin jo ennalta että tekniset vaatimukset ei mahdollista halpa-malleja. Android-leirissä tilanne oli toinen. Isoja virheitä.

Kommentointi on suljettu!