Katsaus Nokia Lumia 710 -puhelimeen

Alle 300 euroa kustantava Lumia 710 tarjoaa edullisen tavan tutustua Nokian uuden sukupolven älypuhelinmallistoon. Se vastaa käyttökokemukseltaan pitkälti Lumia 800 -mallia, mutta karsii luonnollisesti osan isoveljensä hienouksista pois painaakseen hinnan alemmaksi.

Perustekniikka on Lumia 710:ssä samaa Lumia 800:n kanssa. Tämän ansiosta sen käyttökokemus on isoveljensä tasolla. Uutuudessa hyrrää siis 1,4 gigahertsin suoritin ja RAM-käyttömuistia löytyy 512 MB:tä. Yhdistelmän totesimme riittävän hyvin sulavaan käyttökokemukseen Lumia 800:n kanssa, joten tältä osin kaiken voi odottaa olevan kohdallaan.

Lumia 710 joutuu taipumaan isoveljelleen näytön laadussa, kamerassa ja sisäisen tallennustilan määrässä. Siinä missä Lumia 800 tarjoaa AMOLED-näytön, kahdeksan megapikselin kameran ja 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa, löytyy Lumia 710:stä TFT-näyttö, viiden megapikselin kamera ja kahdeksan gigatavua tallennustilaa. Kosketusnäytön koko ja tarkkuus ovat molemmissa samat, eli 3,7 tuumaa ja 800 x 480 pikseliä.

Rakenne

Kooltaan Lumia 710 on itse asiassa aavistuksen Lumia 800 -mallia kookkaampi. Tämän huomaa tosin vasta tarkasteltuaan molempien virallisia mittoja, sillä pyöristetyt kulmat saavat sen tuntumaan ehkä jopa isoveljeään pienemmältä. Lumia 710 istuukin käteen mainiosti ja mattapintainen, pehmeä takakuori tekee siitä miellyttävän pideltävän.

Älypuhelinten nousevasta trendistä poiketen Lumia 710 mahdollistaa akun vaihtamisen ilman ylimääräistä säätämistä. Puhelimelle on tarjolla useita eri värisiä takakuoria, joilla laitteen ilmettä saa muutettua mieleisekseen. Itse puhelimen saa joko mustana tai valkoisena.

Puhelimen rakenne on yllättävän laadukkaan tuntuinen. Muovisuus toki paistaa selvemmin esille kuin Lumia 800:ssa, mutta ylimääräisiä nitinöitä ei ole edullisemmassakaan Lumiassa havaittavissa. Pienenä yksityiskohtana mainittakoon, että luurin oikeasta alareunasta löytyy paikka rannehihnalle.

Pieni moite annettakoon näytön alareunan painikkeista, joiden valaistu toimii heikosti. Niiden valo palaa hetken painalluksen jälkeen, mutta ei aktivoidu esimerkiksi kosketusnäytön käytöstä. Onneksi painikkeiden päällä kulkee kohollaan oleva lista, joka helpottaa niiden tunnustelua pimeässä.

Näyttö

TFT-teknologiaan pohjaava näyttö on yllättävänkin hyvä. Kirkkautta riittää ja värit toistuvat kohtuullisen hyvin. Selvimmät erot AMOLED-näyttöihin tulevat esiin mustan syvyydessä ja katselukulmissa. Värit vääristyvät selvästi helpommin TFT-näytössä, kun laitetta kallistellaan.

800 x 480 pikselin tarkkuus on varsin riittävä 3,7 tuuman kokoiselle näytölle. Pikselitiheys on 252 ppi:n luokkaa.

Käyttöliittymä

Ei yllätyksiä, jos olet jo aiemmin tutustunut Windows Phoneen. Alustan käyttöliittymä on yhteneväinen kaikkien Windows Phone -laitteiden osalta, joten käyttö on tuttua ja sujuvaa. Jos olet kuitenkin ensimmäistä kertaa Microsoftin uuden mobiilialustan parissa, on opittavaa luvassa. Windows Phonen niin sanottu tiilikäyttöliittymä eroaa kilpailijoista täydellisesti. Tässä emme keskity yksityiskohtaisesti sen ominaisuuksiin, sillä kävimme niitä laajasti läpi Lumia 800 -arvostelumme yhteydessä.

Windows Phonen kotinäkymä muodostuu Live Tiles -elementeistä, jotka ovat Microsoftin vastine Androidin widgeteille. Ne voivat olla pikalinkkejä sovelluksiin ja verkkosivuihin, mutta kykenevät myös esittämään verkosta päivittyvää informaatiota. Allekirjoittaneen mielestä tiilet ovat varsin rajoittuneita Androidin minisovelluksiin verrattuna, eivätkä muutenkaan tarjoa kovin käytännöllistä tapaa työpöydän muokkaamiseen. Kotinäkymä muuttuu helposti häiritsevän pitkäksi listaksi.

Kaikki puhelimeen asennetut sovellukset löytyvät pyyhkäisemällä kotinäkymää oikealta vasemmalle. Kun laitteeseen asennetaan tarpeeksi sovelluksia, ilmestyy sovelluslistaan navigointia helpottavat aakkoset, joiden kautta voidaan hyppiä eri kirjaimien kohdalle.

Yleisilmeeltään Windows Phone on erittäin pelkistetty. Valikot ovat pelkästään tekstiä ja suurempia visuaalisia kikkoja tulee eteen harvoin. Toisaalta tämä viehättää, mutta joiltain osin jää kaipaamaan Androidin ja iOS:n tyylikkäitä kuvakkeita ja valikoita.

Moniajonäkymään päästään pitkällä painalluksella näytön alla olevalla nuolipainikkeella. Se on hyvin rajoittunut, sillä näkymä esittää vain kuusi viimeisintä sovellusta. Näkymä ei näin ollen ole kovin käytännöllinen ja sen käyttö jääkin vähälle. Tuntuu myös edelleen siltä, että harvat sovellukset oikeasti tekevät taustalla jotain.

Verkkoselain

Internet Explorer 9 on kelpo mobiiliselain, mutta ei aivan yllä Androidin ja iOS:n webKit-pohjaisten selainten tasolle. Joidenkin sivujen kanssa on havaittavissa pieniä yhteensopivuusongelmia, mutta kovin dramaattista tuskin vastaan sattuu. Pääsääntöisesti sivustot näkyvät hyvin ja ovat täysin selattavissa Lumia 710:llä.

Sivujen piirtonopeus ei ole markkinoiden parhaimmistoa, mutta sellaista ei muiltakaan tämän hintaluokan puhelimilta kannata odottaa. Toisinaan sivujen lataaminen jää jälkeen nopeasti niitä rullatessa. Flash-tukea ei ole tarjolla, mutta ainakaan itse en näe tätä miinuksena.

Selaimen ominaisuuksiin lukeutuvat suosikit, simppeli sivuhistoria ja välilehdet, joita voi olla kerrallaan auki enimmillään kuusi kappaletta. Selaimen osoitepalkki on kiinteänä alalaidassa, mutta ei onneksi haukkaa häiritsevän suurta osaa itse näytettävästä verkkosivustosta.

Microsoft Office

Tekstinkäsittelysovellukset kuuluvat keskeisenä osana jokaiseen Windows Phone -puhelimeen. Pakettiin lukeutuvat Wordin, Excelin, OneNoten ja PowerPointin mobiiliversiot. Ne integroituvat SkyDrive-pilvipalveluun, joten tiedostojen muokkaaminen puhelimen ja tietokoneen välillä on saumatonta, olettaen että käytössä on juurikin SkyDrive-palvelu. Kyseessä on maksuton palvelu, joten jokainen halukas saa Microsoftin verkkolevyn käyttöönsä.

Suurempaan tiedostojen muokkausoperaatioon ei 3,7 tuuman näytöllä ole miellyttävää lähteä. Varmastikin sovellusten suurin käyttö on tilanteissa, joissa valmiiseen tiedostoon täytyy tehdä nopeasti pieniä muutoksia. Käyttöä löytyy myös OneNotelle, joka on audiotallennuksineen ja listoineen varsin näppärä muistio.

Nokia Kartat ja Nokia Navigointi

Nokian softapuolen tärkeimmät sovellukset ovat tällä hetkellä aivan ehdottomasti yhtiön ilmaiset kartta- ja navigointipalvelut. Niillä suomalaisvalmistaja ottaa selvän pesäeron muihin Windows Phone -valmistajiin, joiden puhelimista ei esimerkiksi ilmaista autonavigointia löydy.

Nokia Kartat on melko perinteinen karttapalvelu, jolla oman sijainnin ja sitä lähellä olevien palveluiden tarkastelu onnistuu luontevasti. Sulavasti toimiva sovellus tukee monikosketusta sekä sisältää tavallisen kartan lisäksi myös satelliittikartat. Kaiken kaikkiaan kyseessä on varsin mainio vastine Android-puhelimista löytyvällä Google Maps -karttasovellukselle.

Applikaatioista kiinnostavampi on ehdottomasti Nokia Navigointi, sillä useimmissa tapauksissa ääniohjaavasta autonavigoinnista joutuu mobiililaitteilla köyhtymään useita kymmeniä euroa. Näin ei ole kuitenkaan Lumia 710:n kohdalla. Paketti kuuluu osaksi puhelinta, jonka lisäksi myös kattava karttatietokanta on ilmaiseksi käytettävissä. Tuoreen päivityksen ansiosta sovellus tukee navigointia ilman verkkoyhteyttä, joten Lumia 710 on loistava kumppani myös ulkomaanmatkalla.

Lyhyt testiajelu osoitti Nokia Navigoinnin toimivaksi palveluksi. Oma sijainti löytyy jouhevasti ja navigointi toimii kuten saattaa olettaa. Ominaisuuksia on peruskäyttöön riittävästi, mutta erillisten navigaattoreiden tasolle ei kylläkään päästä. Esimerkiksi ominaisuutta, joka mahdollistaa vaihtoehtoisen reitin laskemisen jäi kaipaamaan. Samoin olisi mukavaa, jos asetuksista voisi määrittää lasketaanko ajoreitti lyhyimmän vai nopeimman reitin mukaan.

Yhteenveto

Muutaman viikon testaus osoitti Lumia 710:n tarjoavan omassa hintaluokassaan (300-250 euroa) loistavan käyttökokemuksen. Android-maailmasta löytyy toki vieläkin edullisempia vaihtoehtoja, mutta useimmiten niiden käyttökokemusta ei voida pitää erityisen sulavana. Todella jouhevaan kokemukseen päästään Androideissa yleensä vasta hintatason yläpäässä. Väittäisinkin, että tällä osa-alueella Lumialle on vaikea löytää vastustajaa.

Sulavuus on Windows Phonen valtti, mutta monessa muussa asiassa se jää allekirjoittaneen mielestä Androidin ja iOS:n jalkoihin. Osa syynä on Metro UI -käyttöliittymä, joka luo selvästi haasteita sovelluskehittäjille. Se on innovatiivinen, mutta jotenkin se ei vain tunnu muotoutuvan useissakaan applikaatioissa edukseen. Joudun myös jälleen toteamaan, että paikoitellen Microsoft on vienyt käyttöliittymän ilmeen turhankin yksinkertaiseksi ja muiden alustojen silmäkarkkia tarjoavia käyttöliittymiä jää kaipaamaan.

Windows Phone tuntuisi olevan vahvimmillaan juurikin Lumia 710:n kaltaisissa keskihintaisissa puhelimissa. Nokian uutuus sopii mainiosti peruskäyttäjälle, joskin uusi käyttöliittymä voi vaatia hieman opettelua. Harjoittelun jälkeen Lumia 710 tarjoaa jouhevan käyttökokemuksen, jolla hoituu perustoimintojen ohella muun muassa sosiaalisten palveluiden hyödyntäminen ja verkkoselaus.

6 kommenttia

 1. Itse testatessani 710:ä alapainikkeissa paloi valot. Voiko tätä ominaisuutta säätää asetuksista?

  1. Tarkastin asian ja kyllähän niissä tosiaan palaa valo pari sekuntia kun näppäimiä painetaan. Valo menee kuitenkin tämän jälkeen pois päältä ja palaa takaisin vasta kun näppäimiä painetaan. Olisi hyvä, jos valo palaisi pimeässä koko ajan.

 2. ”…ja kuusi gigatavua tallennustilaa. ”

  Eikös tässä ole kahdeksaa gigaa tallennustilaa?

  1. Jep. Olen taas ajatellut yhtä ja kirjoittanut toista.

 3. Minulla itselläni oli kokeiltavana Lumia 710, mutta vaihtui Nokia 701:deksi, koska seh
  puhelunkuuluvuus oli niin huono, muuten se oli kaikinpuolin hyvä. En ole erkikoisenn innostunut siitä, että saan pelätä kokoajan puhelun aikana.

 4. Kun tuohon sovelluslistaan ilmestyvät ne aakkoset, niin saakohan niitä jotenkin pois? Poistin sovelluksia, mutta aakkoset jäivät silti ja nyt lähinnä vain haittaavat..

Kommentointi on suljettu!