Samsung Galaxy S III ensitestissä

Lontoo on nyt takana ja on aika koota hieman ajatuksia Samsungin uudesta lippulaivapuhelimesta. Julkaisutilaisuuden perusteella on vaikea tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä uutuudesta, sillä testaus jää melusta, suuresta väkimäärästä ja rajallisesta ajasta johtuen hyvin pintapuoliseksi.

Ensimmäisenä on todettava, että Samsung ei millään pystynyt yltämään hypen luomiin odotuksiin. Tilannetta voisi hyvin verrata Appleen, jolta odotetaan yleensä mitä erikoisempia innovaatioita ennen julkistuksia. Harvoin, jos koskaan niihin kuitenkaan päästään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että julkaisu olisi epäonnistunut.

Galaxy S III:n rakenne ei sisällä yllätyksiä. Se eroaa kyllä mukavasti pyöreine kulmineen edeltäjistään, mutta jatkaa tutulla muovisella linjalla. Makuasioista on aina vaikea kiistellä, joten jokainen voi itse tehdä päätelmät laitteen ulkoisesta olemuksesta. Itse pidän kolmannen sukupolven Galaxy S:ää mukavan raikkaan näköisenä, vaikka se ei mitään erityistä tarjoakaan. Henkilökohtaiseksi suosikiksi nousi sininen versio, jonka takakuoren tekstuuri antoi uutuudelle kivan säväyksen.

Rakenteen osalta Samsung pitää edelleen vahvasti kiinni vaihdettavasta akusta. Tämä on seikka, josta useimmat kilpailijoista ovat huippumalleissaan luopuneet. Takakuoren alta löytyy myös microSD-muistikorttipaikka. Mainittakoon myös, että Samsungin uusi lippulaiva käyttää microSIM-korttia.

Galaxy S III:lla Samsung osoittaa, että puhelin voi olla ohut vaihdettavasta akusta huolimatta. Uutuus on vain 8,6 millimetriä paksu. Kooltaan laite on allekirjoittaneen mielestä aivan äärirajoilla, mutta en ehtinyt käytettävyyteen tältä osin perehtyä hirveästi. Suuri näyttö ja ohuet reunat sivuilla takaavat joka tapauksessa sen, että käyttö yhdellä kädellä ei kaikissa tilanteissa ole mahdollista tai miellyttävää. Ehkä näyttö olisi kannattanut kutistaa 4,5 tuumaan.

Puhelimen 4,8 tuuman HD Super AMOLED -kosketusnäyttö perustuu edeltäjästään tuttuun teknologiaan. Tämä on kerännyt hieman kritiikkiä, sillä PenTile-paneelien heikkoudeksi luetaan tietynlainen suttuisuus terävissä yksityiskohdissa. Itse en ainakaan havainnut ongelmia terävyydessä ja uskon näytön olevan useimmille enemmän kuin riittävä. Edeltäjässä moitittiin heikkoa tarkkuutta, mutta tässä mallissa se on ainakin korjattu. Kosketusnäyttö kykenee 1280 x 720 pikselin tarkkuuteen.

Ohjelmistossa raikkaampi ilme ja älykkäitä ominaisuuksia

Samsungin uusi Android 4.0:n päälle kasaama TouchWiz-käyttöliittymä eroaa aikaisemmista versioista selvästi värikkäämmällä ilmeellään. Ehkä parhaiten muutosta kuvaisi sana raikas. Muutenkin Samsung on liikkunut ilmeessä enemmän Androidin oman käyttöliittymän suuntaan.

Ohjelmiston niin sanottuja älykkäitä ominaisuuksia en juurikaan kyennyt paikan päällä testaamaan, mutta toimiessaan ne helpottavat käyttöä. Erityisesti odotan mielenkiinnolla Smart Stay –ominaisuutta, joka seuraa käyttäjän silmiä etukameralla. Ideana on, että aina kun käyttäjä katsoo näyttöä pysyy taustavalaistus päällä. Enää ei siis tarvitse jatkuvasti koskettaa ruutua tietyin väliajoin. Paikan päällä en ominaisuutta saanut toimimaan, josta lienee syytettävissä erikoista valaistusta.

Direct Call on myös käyttäjäystävällisyyttä lisäävä toiminto. Puhelin osaa käyttäjän toiminnoista ja liikkeistä ennakoida mitä seuraavaksi halutaan tehdä. Esimerkiksi tekstiviestin kirjoituksen aikana, jos puhelin viedään korvalle ymmärtää Galaxy S III, että halutaan soittaa viestin henkilölle.

Mukana on nyt lisäksi aikaisempaa kattavampi puheohjaus, joka tukee kahdeksaa kieltä kuten englantia, espanjaa ja koreaa. Sen avulla puhelimen kanssa voidaan jutella Applen Sirin tavoin. Samsung kutsuu ominaisuuttaan nimellä S Voice.

Buddy Photo Share nopeuttaa ryhmäkuvien lähettämistä ystäville. Puhelin tunnistaa kuvassa esiintyvät henkilöt ja lähettää kuvan automaattisesti eteenpäin sähköpostilla tai tekstiviestillä. Kasvojen tunnistusta käytetään myös Social Tagissa, joka linkittää galleriassa olevat ystävien kuvat omatoimisesti heidän Facebook– ja Google+ -tiliensä kanssa.

Moniajoa on viety eteenpäin videoiden osalta. Katseltava video voidaan pienentää muiden sovelluksien päälle, jolloin elokuvasta ei mene yksikään kohta ohitse, vaikka samalla pitäisi tarkistaa sähköposti tai etsiä Googlesta tietoa. Hauska ominaisuus, jota esittelee mielellään kavereille, mutta todellinen käyttö jäänee kuitenkin vähemmälle.

Kameraa testasin pikaisesti, koska Samsung kehui sitä erittäin nopeaksi. Itse asiassa sitä markkinoitiin termein ”Zero Shutter Lag.” Kuvaaminen oli todellakin nopeaa ja laite palautui seuraavaa kuvaa varten viiveittä.

Yhteenveto

Galaxy S III jätti tässä vaiheessa hämmentävän, mutta mielenkiintoisen kuvan itsestään. Mukana on hienoja innovaatioita, joita haluan ehdottomasti päästä testaamaan. Jännittävää on myös nähdä, mihin 2100 mAh:n akku kykenee toiminta-aikojen osalta.

Materiaalien kannalta Galaxy S III:n voi jo tässä vaiheessa todeta olevan pettymys. Laitteen hinnan huomioiden muovinen rakenne ei oikein sovi kuvioon. Muovisuuden suurin positiivinen tekijä on keveys.

Käytettävyydeltään puhelin tuntui mukavan sulavalta. Mikään muu ei tässä tapauksessa riittäisikään, sillä pyöriihän sisällä 1,4 gigahertsin neliydinsuoritin. Tämä toivottavasti riittää pitkälle tulevaisuuteen.

10 kommenttia

  1. Sanoisin, että ihan kiva päivitys, mutta ei ihan niin hyvä kuin mitä Galaxy S -> S2 oli. Näin Noten käyttäjänä en näe tarvetta hankintaan.

  2. Janne puhuu asiaa!. 😉 Mutta odotellaan vielä sitä GT-i9500 mallia.

  3. Mattamusta (ja yleensäkin mattavärit) väri kun tulisi pian kuorien värivalikoimaan,niin olisi bueno!. 😉

  4. Onneksi oma ”harppaus” tapahtuu S -> S3 niin jää tuo välimallin versio kokeilematta. Puhelinta kun en vaihda kuin kahden vuoden välein, eli takuu loppuun ensin. Hyvältähän tuo luuri vaikuttaa, ja jospa ei jumittelis niin kuin tämä s.

  5. Hitto kun kokoajan suurentavat näyttöjä, ei noita enää kovin näppärästi taskuun saa. S2 oli jo hiukka liian suuri matkapuhelimeksi. Sitten jos ruutu on pienempi, niin ominaisuudetkin on kutistettu, esim. HTC:n One sarjassa.

  6. Mielestäni Samsung Galaxy S2 näytön koko on ihan sopiva,muuta uuden SG S3 näytön koko puhelimeksi on jo maksimi!.
    En ole S3 vielä pidellyt kädessä,niin vaikea vertailla ja sanoa… . :/

  7. Upee laite, kaikinpuolin erittäin näppärä ja älykkään oloinen. Vaikka ei mitään semmoista ole että haluaisin Galaxy Noten vaihtaa tohon. Joten omalla kohdalla jää tämä väliin. Näyttö nyt tuntuu itestä pienelle kun käytän Notea joka minulle on just se optimi puhelimen koko.

Kommentointi on suljettu!