Kommentti: onko iPadistä kannettavan korvaajaksi?

Maaliskuun lopusta käytössäni ollut kolmannen sukupolven iPad on osoittautunut tehokkaaksi vaihtoehdoksi kannettavalle tietokoneelle. Voin rehellisesti todeta, että kotikäytössä en ole Applen tabletin jälkeen kertaakaan avannut kakkoskoneena olevaa kannettavaani. Olen jopa hieman yllättynyt, kuinka tehokas iPad voi määrätynlaisessa käytössä olla. Toki vaativampaan toimintaa kunnon tietokone on ehdoton, mutta tietyissä tapauksissa tabletin voisi nähdä jopa kodin ainoana ”tietokoneena.”

Apple iPadin vahvuutena ovat sen kompaktius, nopea toimintavalmius, helppokäyttöisyys ja loistava akun kesto. Toisaalta se on melkoisen kallis, sillä edullisinkin malli kustantaa 479 euroa. Samalla rahasummalla saa jo kohtalaisen kannettavan tietokoneen. Kompaktimpaa kannettavaa eli niin sanottua Ultrabookia hakeva käyttäjä joutuu kuitenkin maksamaan laitteestaan todennäköisesti 700 eurosta ylöspäin. Kyseisen kaltainen kannettava pääsee edes jossain määrin iPadin kompaktiuden tasolle, joten siihen nähden iPad ei välttämättä ole kovin kallis vaihtoehto.

Verkko ja sosiaaliset palvelut: iPad vahvimmillaan

Ei ole vaikeaa nimetä iPadin vahvimpia käyttöalueita. Ne ovat ehdottomasti verkkoselaus ja sosiaaliset palvelut. Toki kyseessä on myös loistava laite pelaamiseen, jos kyseistä osa-aluetta arvostaa, niin iPadille kyllä löytyy laadukkaita pelejä laidasta laitaan.

Verkkoselain on kaikessa yksinkertaisuudessaan loistava. Se mukailee tietokoneilta tuttua käyttölogiikkaa, joten se ei vaadi ylimääräistä perehtymistä. Käyttö on luontevaa ja ennen kaikkea sujuvaa. Safari näyttää sivut oikein ja toistaa esimerkiksi YouTube-videot ongelmitta, vaikka Flash-tukea ei selaimesta löydykään.

Hyvät sovellukset takaavat, että sosiaalisten palveluiden hyödyntäminen on iPadillä hauskaa ja tehokasta. Itse olen ihastunut erityisesti viralliseen Twitter-applikaatioon, josta kuvakaappaus yllä. Se hyödyntää loistavasti 9,7 tuuman kosketusnäytön ja on mielestäni miellyttävämpi käyttää kuin vastaavat ratkaisut tietokoneella. Tämä kertoo paljon sovelluksen toimivuudesta.

Applen tabletti toimii hyvin myös sähköpostitteluun, YouTube-videoiden katseluun ja lyhyehköjen viestien kirjoitteluun. Virtuaalinäppäimistö on hyvä ja sillä kirjoittaa kohtalaisenkin pitkiä juttuja. On kuitenkin selvää, että se ei pärjää fyysiselle näppäimistölle.

Skenaario 1: iPad kodin ainoaksi tietokoneeksi

Yllä kuvailen hyvin iPadin vahvimmat käyttöualeet. Suurin osa MobiiliBlogin vakiolukijoista tuskin voisi kuvitella korvaavansa kodin ainoan tietokoneen iPadillä, mutta perustason käyttäjälle se saattaisi tähän tarkoitukseen jopa toimia.

Jos ajatellaan tavallista peruskäyttäjää, niin usein tietokoneen käyttö koostuu verkkosurffailusta sekä lyhyiden sähköpostien kirjoittelusta. Tähän iPad taipuu hyvin. Hieman kokeneempi käyttäjä vaatii mukaan vielä sosiaaliset palvelut sekä Skypen. Myös tässä tapauksessa iPad on toimiva vaihtoehto.

Usein peruskäyttäjän yksi keskeisimmistä käyttökohteista on verkkopankki. Laskut täytyy pystyä maksamaan kotona olevalla laitteella. Miten iPad toimii tällaisissa tilanteissa? Itse en ole yhtään laskua iPadillä koskaan maksanut, mutta ainakin Sampo tarjoaa virallisen iPad-sovelluksen, jolla hoituu myös laskujen maksaminen. Muiden pankkien osalta voi turvautua mobiiliversioihin, jos kokoversio ei iPadillä jostain syystä toimi. Pikaisen testin perusteella ainakin Nordean verkkopankki toimii iPadillä ongelmitta ja sain sillä maksettua ihka ensimmäisen laskuni alusta loppuun iPadillä.

Skenaario 2: iPad kodin kakkoskoneeksi

Jos kotiin mietitään toisen tietokoneen hankintaa, on iPad erittäin varteenotettava vaihtoehto. Tällöin kaiken vaativamman käytön voi suorittaa kodin tietokoneella ja kevyemmän toiminnan Applen tabletilla. Lapsiperheelle laite soveltuu myös hyvin pelikäyttöön, johon uutta sisältöä saa usein varsin edullisesti tavallisiin pelikonsoleihin sekä tietokoneeseen nähden.

Itse asetun juurikin tähän ryhmään. Tabletti on mukava napata käteen illalla työpäivän päätteeksi ja rauhoittua lukemaan tuttavien Twitter- ja Facebook-päivityksiä, uutisia ja pelaamaan leppoisia pelejä. Tällaisessa toiminnassa iPad tuntuu kannettavaa luontevammalta ja helppokäyttöisemmältä.

Kun haluan blogata, käsitellä kuvia ja selata verkkoa tehokkaammin, turvaudun tietokoneeseen.

Taulutietokoneiden tulevaisuus

Tulevaisuus on mielenkiintoista seurattavaa tablettien osalta. Jatkossa niiden käyttötehokkuus tulee varmasti nousemaan ja ne muuttuvat entistäkin varteenotettavimmiksi vaihtoehdoiksi perinteisille tietokoneille.

Itse kaipaisin iPadiin järkevää tapaa pitää esillä kahta tai jopa kolmea sovellusta yhtä aikaa. Muutamissa tapauksissa tämä olisi tärkeää. Yllä nähtävä kuvakaappaus Twitteristä on hyvä esimerkki siitä miten ongelma voidaan kiertää sovelluksen sisällä innovatiivisella suunnittelulla. Olisi hienoa, jos esimerkiksi Safarin voisi pyyhkäistä oikeaan reunaan ja avata toiselle puolelle uuden sähköpostiviestin. Tällöin tietojen noukkiminen selaimesta olisi nopeaa.

23 kommenttia

 1. Itse näkisin, että tabletti voi olla ainoa kone, jos

  – sinä olisi Window 8 ja Intelin/AMD:n tehokas vähävirtainen prosessori (eli kaikki normaalit Windows-ohjelmat toimii)
  – siihen voi liittää hiiren ja näppiksen langattomasti (vaatii tuen, että pysyy pystyssä)
  – saa kiinni ulkoiseen näyttöön, jos tihrustelu kyllästyttää

  1. Komppaan kahta alimmaista, mutta ylin on mielipide-kysymys. Meille taas ei koskaan osteta yhtään laitetta, josta löytyy Win8. Sen verran kamala tämä räpistelmä on. Ajan tätä testiversiota yhdessä läppärissä ja en kyllä senttiäkään rahaa tästä maksaisi, vaan aika paljon pitäisi minulle maksaa siitä, että käyttäisin tätä ainoana käyttiksenä.

   Olen artikkelin kanssa pääpiirteittäin samaa mieltä, mutta en spesifisesti iPadin takia, vaan yleensäkin tabletin. Itsellä on käytössä muutama Samsungin Galaxy Tab ja ne toimittavat asiat siinä missä iPadikin. (ja käyvät siihen mistä artikkelissa puhutaan.)

   Alkuperäinen Tab ja 7.7 Tab vaan käyvät myös puhelimesta ja ovat sen kokoisia että niitä voi kuljettaa mukana HUOMATTAVASTI helpommin kuin iPadia, joten itse lasken ne paljon paremmiksi kuin iPadin. Esimerkiksi juuri tämä 7.7 Tab on sen verran tehokas, sen kokoinen ja laatuinen, että ikinä en sitä iPadiin vaihtaisi (tai laptoppiin tahi ultrabookkiin.)

   1. Meille ei taas osteta yhtään laitetta, josta löytyy iOS.

 2. Itse näen Win 8 -tablettien haasteena erityisesti Metro-käyttöliittymän. Saada nähdä miten se taipuu sovelluksiin. Ainakaan puhelimissa se ei mielestäni aivan pysty vastaamaan Androidin ja iOS:n käyttöliittymille…

  1. Kyllä ne siihen alkaa taipumaan ja jo pelkästään tulevassa Apollo päivityksessä on niin jumalattoman upeita muutoksia, että alkaa iOS ja Android helisemään :).

 3. Itse kokeilin Win8 ja yllätyin kuinka hyvä se oli vaikka epäilin että siitä tulisi täyttä kuraa. luultavasti tableteilla toimii

 4. Satuitko muuten kokeilemaan fyysistä näppäimistöä tuolla iPadillä? Sultahan käsittääkseni löytyy iMac, ja sen langaton Bluetooth-näppäimistö? Pitäisi toimia tuon kaverina…

  1. En ole vielä kokeillut. Pitäisi varmaan tässä testata. 🙂 iPad kaipaisi tuekseen kuitenkin jokin alustan, jotta kirjoittelu näppiksellä olisi helpompaa…

   1. Olisiko Smart Cover hyvä ratkaisu? Itselläni on ja toimii himputin hyvin. Kirjoitin tämänkin iPadillä

 5. Laskunmaksu OP pankissa iPadillä ja iPhonella on kätevämpää kuin tietokoneella, koska kamera toimii viivakoodinlukijana. Myös normaalit kuvankäsittelytoiminnot (valoisuus, efektit, ei raskaampi pikselinsiirtely) onnistuvat iPadillä jopa pc:tä näpsäkämmin vaikkapa Snapseed tai iPhoto ohjelmilla. Videon ja animaation teko on iPadillä täysin omaa luokkaansa.

 6. Hyvä artikkeli, itse päätin vihdoin uusimman iPadin myötä siirtyä tablet aikaan, pitkään mietin että kannettava vai iPad ja kun uusi iPad retinagraffalla esiteltiin niin ei sitä enää voinu vastustaa 🙂

  Ensin mietin mitä tekisin sillä laitteella eniten ja tiesin sen olevan webbisurffaus. Aloin miettimään kannettavan hyötyä surffauksessa, miksi käyttäisi huonoa trackpadia läppärissä ja kankeasti surffailisin sellasella, kun voin sitten samantiän käyttää kotona ollessa pöytäkonetta. iPadissa taas viehätti erilaisuus ja raikkaus tehdä asiat eri tavalla ja jo iPhonesta tiesin miten sujuvaa on nettiselaus iPhonella ja sen näyttö on kuitenkin kooltaan murto-osa iPadista niin ajattelin, että iPad varmasti toimii upeasti webbisurffaukseen.

  Siitä päivästä asti olen iPadia käyttänyt todella paljon kun se myyntiin tuli, ostin siis heti ekana päivänä. Ei voi muutakun sanoa, että loistopäätös että tartuin iPadiin enkä kannettavaan.

  Tosiaan usein saa lukea, että miksi ostaa tablet kun läppärillä voi tehdä kaiken saman. Niinhän se on, mutta se onkin se juju miten ne asiat tehdään. Minkä ilmeisesti Teemukin tässä on huomannut. Tablet pitää omistaa ennenku sen jujun tajuaa ja kuinka näppärä se on ja että siinä on juuri ne pienet jutut mitkä saa tarttumaan nimenomaan siihen iPadiin ennenkun tietokoneeseen useimmissa tilanteissa.

  Applen iPadin menestyksen salaisuushan on se, että se pystyi tarjoamaan vähintään yhtä hyvän tietokonekokemuksen monella tapaa kuin se pc tai kannettava, joissain asioissa jopa paremman. Jos iPad olisi jäänyt käytettävyydestä tietokoneille kuten ne ekat android tabit teki pätkivine ja tahmaivine käyttiksineen ja selaimineen niin ei tällä hetkellä olisi mitään tablet buumia. Apple onnistui iPadissa juuri niissä oikeissa asioissa mitkä ratkaisi menestyksen.

  iPadille on tosiaan valtavasti pelejä ja monet pelit alkaa jo olemaan käsittämättömän hienoja. Esim itse olen pelannut nyt viimeiset 4 päivää modern combat 3:sta joka on siis call of duty kopio, peli tukee retinagraffaa ja on muutenkin kuin konsolitason peli, todella hieno grafiikka. Peli ei myöskään ollut lyhyt, tänään meni läpi, taisin pelata sitä joku 6 tuntia kaiken kaikkiaan ennenku se meni läpi, pelattavaa kyllä riitti ja muutaman ekan kentän jälkeen kosketusnäytöllä pelaaminenkin alkoi sujua yllättävänkin hyvin.

  Itse olen huomannut iPadin kanssa tällaisen asian, että jos sulla on kannettava niin ei tutut ym. sitä halua/kehtaa lainata. Mutta kun iPadi on messissä niin ihmiset kysyy voiko sitä käyttää. Sitä ei koeta samalla tavalla henkilökohtaiseksi laitteeksi kuin esim kannettava, se on sellainen yleiskone esim sukulaisissa käydessä, on myös jännä huomata miten hyvin ihmiset ostaa sitä käyttää jotka ei ole edes kosketuspuhelinta käyttänyt. Ei se ole ihme, että iPad myy 🙂

  Tähän liittyen onkin mielenkiintoista nähdä tuoko iOS6 tuen monelle käyttäjälle. iPad kyllä huutaa tuollaista ominaisuutta. Voisi sitten olla lapsilla omat tunnarit missä näkyy ainoastaan lasten pelit jne.

  Sitten on pakko vielä mainita tästä flash asiasta kun se aina vahvasti liittyy iOS maailmaan. Monet tuntuu kuvittelevan, että iOS laitteilla surffaaminen vastaa sitä, että jos kytkee flashin pois tietokoneesta niin se on sama asia. Totuushan on siis ihan toinen. Tässä yksi tuore lainaus mikä vähän avaa flashin tarvetta: ”The latest figures show just how far the industry has come in adopting the H.264 video format as the de facto standard for video encoding. The share of videos encoded in H.264 has risen from just 10 percent in January 2010, to 80 percent less than two years later.”

  Eli sen jälkeen kun eka iPad tuli niin h.264 videoformaatti on noussut räjähdysmäisesti ja iPadilla toistuu jo noin 80% webin videoista, Apple vauhditti asioita erittäin paljon. En muista olenko nähnyt iPadilla yhtään sivustoa jossa tulisi ilmoitus, että flash needed tms. Nyt tuntuu, että kaikki videosisältö mihin törmää toistuu iPadilla.

  Kuitenkin itsellä on varalla puffin selain joka on ns full flash varauksella. Esim digianttilan, ylexin ja myspacen äänimateriaali toimii tuolla. Eli voi siis kuunnella anttilan musalistan biisi näytteitä ja ylexin soittolistan näytteitä jne. Todella harvoin tota puffinia tarvii, mutta on ihan hyvä olla varalla. Appstoressa on myös muita flash selaimia, yksi niistä on esim iSwifter jota voi testata ilmaiseksi 8 päivää niin näkee onko sille käyttöä omassa käytössä.

  En tiedä tietääkö esim Teemu, että nykyään voi katsoa iltalehden nettitv:tä iPadilla/iPhonella, vaikka sitä ei missään mainostetakkaan. Tämä on hieno asia, noita videoita kun tulee usein katsottua pc:llä ja se on ollut oikeastaan ainoa paikka iPhonella missä flashia on kaivannut ja nyt sekin on korjattu 🙂

  Tietokoneella teen edelleen musat ja graffat, mutta muuten tulee käytettyä lähes pelkästään iPadia. iPadissa toi näyttö on niin tarkka että jo senkin puolesta sitä käyttää mieluummin kun pöytäkonetta, vaikka pöytäkoneessa iso näyttö onkin 🙂 Tämä on ikävä asia retina iPAdin jälkeen, norminäytöt vaan näyttää melko karuilta kun on tuohon iPadiin tottunut 🙂

  Se on vähän niinkun netissä oli yksi hyvä kommentti: ”The new iPad has ruined my eyes, I see pixels everywhere!”

  Niin totta.

  1. Jep, iPadiä on jotenkin rennompi käyttää. Tuki useammalle käyttäjälle olisi toisiaan tarpeen, joten toivottavasti tällainen nähdään seuraavassa alustapäivityksessä.

   Pitääpä testata tuo Iltalehden netti-tv. 🙂

  2. Kerro nyt minulle ei ipad valaistuneelle mitä etuja ipad tarjoaa kun kirjoitan pitkää artikkelisarjaa? Tai jos haluan usean talukon ajantasalle tai kuvia pitäisi vähän photoshopata, no tietty musasta puhumattakaan. Jos siihen pitää liittää näppiksiä ja näyttöjä niin sitten se on jo pöytäkone eikä ipad. Sorry, mutta en tajua ipad ideaa. Liikuteltavuuskin on reppuluokkaa kuten läppäreissä. Onhan noita myynnissä ilman reppuakin liikuteltavia silti surffikäyttöön sopivia kuten esim. Note.

  3. iPad todella kiinnostaa, mutt mulle merkittävän Yle/klassinen sreemaukset ja videot… näkyykö ja kuuluuko ne? Ne kun on nähtävissä vain flashillä ja/tai windowsmedialla…
   Toki Ylen Areenankin toiminta kiinnostaa, mutt vielä enemmän tuo Yle/klassinen

 7. Meikäläinen on kokeillut tabletteja aina Samsungin uusimmista iPadeihin, ja 100€ kiinalaistabletteihin, ja olen todennut että ykköskoneeksi sellaisesta ei minulle ole. Olen kokeillut kaikkea 7″ kokoisesta Asus Transformereihin. Sen sijaan 11″ Ultrabook on osoittautunut kätevämmäksi kuin tällainen ”täppäri”.

  Esim. Asus Zenbook UX21 mikä minulla on on suljettuna pienempi kuin tabletti. Koska siinä on sarana sen kanssa voi lötjötä sängyssä miten päin vain, sillä ei tarvitse tyytyä mobiili-mihinkään tai karsittuihin sovelluksiin, ja tehot riittävät jopa pelaamiseen. Siis oikeaan pelaamiseen eikä vain Angry Birdsiin. Esim. Starcraft2, DOTA2. Hyvät liittimet töllöön mahdollistavat senkin että se pyörittää leffoja ja pelejä isolla ruudulla, ja kaiuttimet laitteessa ovat laadukkaammat kuin missään tabletissa, älypuhelimessa tai missään niiden lisätarvikekaiuttimessa.

  Kun tarvitsee liikuteltavuutta, niin wifi hotspot luurista päälle, Zenbookki auki ja kirjoittamaan. 11″ Zenbookini mahtuu suuren kirjekuoren kokoiseen tilaan. Olen kirjoittanut 10-sivuisia esseitä parin tunnin bussimatkoilla ahtaissa istuimissa. Haluaisin nähdä kun joku tekee saman perässä tabletilla. SkyDrive, Dropbox yms. pilvi-integrointi, kaikki löytyy ja minulla on täysi valta. Mitään ei pidä jättää tehtäväksi sitten kun olen ”oikean” koneen äärellä. Zenbookini on jopa parempi Kindle e-reader kuin kaikki testaamani tabletit.

  Tabletti on siis mielestäni jonkinlainen viihdetuote, joka kannattaa ostaa vain vakavaraisuuden tilassa, tai jos pelkkä nettiselailu ja mobiili-sovellukset riittävät. Tällöinkin kannattaa ostaa kiinalainen tabletti jos ei ole niin omenalogon perään. Hyvänä suosituksena esim. Zenithinkin tabletit. Paksumpia, rumempia, mutta toimivat ihan yhtä hyvin. 🙂

 8. Vaikka en applesta pidäkkään niin täytyy sanoa että ei tuo 479 euroa ole niin kallis koska siihen hintaan ei saa kunnollista läppäriä.

 9. Luulen että tabletit tulevat syrjäyttämään kannettavat seuraavien vuosien aikana.

 10. Hei.

  Olen pienessä pulassa. Lupasin järjestää Länsi Helsingin kansallissenioreille I padistä koulutusta. Sain kouluttajan joka perui. Nyt tarvitsisin talkooapua pikaisella komennuksella Pitäjänmäen kirjastoon 11.11.2013 kello 10.00 alkaen tekemään tietoiskua I Padin toiminnoista . Löytyyö näin nopealla aikataululla apua. Seniori Olli
  puh. 0400 788655

Kommentointi on suljettu!