BlackBerry 10:ssä eleliikkeet ovat keskeisessä roolissa

Kanadalainen RIM toivoo yhtiön pääsevän älypuhelinmarkkinoilla jälleen nousuun uuden BlackBerry 10 -alustan (BB10) myötä. Yhtiö esitteli alustan maailmalle ensimmäisen kerran toukokuun alussa. Kyseessä on täysin uudelleen suunniteltu alusta, joka sanoo hyvästit aikaisemmille versioille.

BlackBerry 10 on tehty erityisesti kosketusnäyttöjä varten. Tällä alueella kanadalaisvalmistaja on ollut viime vuosina ongelmissa. Valmistaja aikoo joka tapauksessa jatkaa myös QWERTY-laitteiden kehittämistä, mutta selvä painopiste on pelkissä kosketusluureissa.

Visuaalisesti BlackBerry 10 on tyylikäs ja hyvin viimeistelty. RIM kertoo käyttöliittymän tukeutuvan vahvasti eleliikkeisiin perinteisten kosketuksien sijaan. Näiden avulla yhtiö uskoo puhelimen käytön sujuvan helpommin yhdellä kädellä. Mallia on otettu Nokia N9:stä, sillä myös BB10:ssä käyttäjä pääsee eri näkymiin pyyhkäisemällä näyttöä reunasta vastakkaiseen suuntaan.

Työpöydän osalta RIM on päätynyt mielenkiintoiseen ratkaisuun. Tarjolla ei ole widgettejä tai sovellusten pikakuvakkeita. Työpöytä esittää neljä avoinna olevaa sovellusta laatikoissa. Sisältö työpöydällä muuttuu käyttäjän toimien mukaan. Ruudun pyyhkäisy vasemmalta oikealle tuo esiin päävalikon.

Yksi alustan mielenkiintoisimmista eleistä liittyy saapuneisiin ilmoituksiin, kuten viesteihin. Käyttäjä voi tuoda milloin vain esiin paneelin, josta löytyy saapuneet ilmoitukset. Paneelin saa esille koskettamalla näytn oikeaa alakulmaa.

RIM aikoo tuoda ensimmäiset BB10-pohjaiset laitteet markkinoille kuluvan vuoden aikana.

Lähde: CNet