Viihdettä iPadille: viisi suositeltavaa peliä

Paitsi että Applen iPad on mitä loistavin laite verkossa surffailuun ja sosiaalisten medioiden hyödyntämiseen, löytyy tabletille kasoittain myös loistavia pelejä. Tässä jutussa jaamme muutamia viihdyttäviä iPad-pelejä, joilla ajan saa mukavasti kulumaan vaikka luentojen välissä tai illalla työpäivän jälkeen rentoutuessa.

Applen taulutietokoneelle löytyy pelejä useista eri genreistä. Itse olen tykästynyt eniten yksinkertaisiin ja helposti lähestyttäviin peleihin, joihin palaa mielellään kerta toisensa jälkeen. Jos etsii vakavampaa pelattavaa, kannattaa tutustua sellaisiin nimikkeisiin kuten Dead Space, Sam and Max, Civilization Revolution ja Infinity Blade II.

Angry Birds Space HD (hinta: 2,39 euroa): lähes pakkohankinta. Rovion Angry Birds -sarjan tuorein inkarnaatio tarjoaa hauskaa pelattavaa kymmenien kenttien voimin. Alku voi tuntua helpolta, mutta haastetta löytyy taatusti lisää pelin edetessä.

Cut the Rope HD (hinta: 1,59 euroa): Yksinkertainen älypeli, jonka ideana on pudottaa narun päässä roikkuva karkki näytön alalaidassa olevan vihreän olion suuhun. Viihdyttävä peli, joka tarjoaa paljon pelattavaa ja rutkasti haastetta. Jos pelaaminen kuitenkin loppuu kesken, kannattaa vilkaista myös Cut the Rope: Experiments HD.

DrawRace 2 HD (promootiohinta: 0,79 euroa): Kekseliäs autopeli. Näytön kääntelyn sijaan ideana on piirtää ylhäältä päin kuvatulle radalle optimaalinen ajoreitti ja toivoa oman auton päätyvän maaliin ennen muita. Moninpelimoodissa pelaajat piirtävät vuorotellen oman ajoreitin ja katsovat kuka onnistui parhaiten.

Tap The Frog HD: Ilmainen, erittäin yksinkertainen ja todella koukuttava nopeuspeli. Mukana on erilaisia tehtäviä, joiden suorittamiseen tarvitaan näppäryyttä ja nopeutta. Saatavilla on myös kakkososa, joka on kuitenkin maksullinen.

Feed Me Oil: Haastava peli, jossa putkesta virtaava öljy täytyy saada kierrätettyä palkkien ja muiden välineiden avulla tiettyyn paikkaan.

Mitä pelejä lukijamme suosittelevat iPadille?

7 kommenttia

 1. ”Paitsi että Applen iPad on mitä loistavin laite verkossa surffailuun ja sosiaalisten medioiden hyödyntämiseen…”

  ”Mitä loistavin”? Hmm. Netin käyttämiseen löytyy paljon parempia laitteita, joten iPadiä tuskin voi kutsua tässä suhteessa loistavaksi. Keskimääräiseen nettikäyttöön pöytä-PC on käytettävyydeltään selvästi parempi. IPadin vahvuuksia ovat tietenkin laitteen kannettavuus ja hiiren poisjättämisen mahdollistava kosketusnäyttö. Kyseessä on siis kompromissi kannettavuuden ja käytettävyyden välillä. Sellaiseen käyttöön, jossa kirjoittamisen tarve on hyvin vähäinen, on iPadissä tehty kompromissi hyvin toimiva. Kun kirjoittamista on hieman enemmän (ei tarvitse olla kovin paljon), niin alkaa kaivata oikeaa näppäimistöä. On muitakin käyttötilanteita, joissa tablettilaitteen kosketusnäyttö ei ole yhtä toimiva kuin hiiri. On tosin hyvä huomata, että kosketusnäyttö on toisaalta joissain tilanteissa hiirtä kätevämpi. (Kosketusnäytön voi toisaalta yhdistää pöytänäyttöön; parhaat toteutukset antavat vielä odottaa itseään).

  On myös hyvä huomata, että näppäimistön jättämisestä pois kannettavasta laitteesta ei ole mitään suoranaista käytettävyyshyötyä, vaan ainoat hyödyt ovat fyysisiä: jonkin verran kevyempi paino ja pienemmät ulkomitat (nämä voivat olla tärkeitä asioita, mutteivät paljoa vaikuta laitteen varsinaiseen käyttöön, sillä viimeaikaiset laitteet ovat jo erittäin keveitä ja ohuita).

  Suurin ongelma näppäimistön liittämisessä tabletin tapaan käytettäviin laitteisiin on se, että näppäimistö ei saisi olla lainkaan tiellä silloin kun sitä ei tarvita, mutta sen täytyisi olla erittäin nopeasti ja kätevästi saatavilla aina käyttötarpeen sattuessa. Ongelma on siis loppujen lopuksi insinööritaidollinen ja suunnittelullinen. Useimmille käyttäjille näppäimistö olisi tervetullut lisä tablettiin, kunhan yllä mainitut vaatimukset täyttyisivät. Applekin aikoi alun perin varustaa iPadin näppäimistöllä, mutta ei kyennyt ratkaisemaan asiaan liittyviä suunnitteluhaasteita.

  1. ”Kun kirjoittamista on hieman enemmän (ei tarvitse olla kovin paljon), niin alkaa kaivata oikeaa näppäimistöä”

   Kertaakaan en ole kaivannut, iPadilla on itseasiassa todella luonnollista kirjoittaa ja kaikenlisäksi tekstiä tulee erittäin nopeasti=jos osaa kirjoittaa fyysisellä näppiksellä nopeasti niin se onnistuu iPadillakin. 60 sanaa minuutissa on ihan mahdollinen ja enemmänkin.

   IPad tosiaan on mitä loistavin surffilauta, kyllä sitä tulee paljon useammin surffattua iPadilla kuin pc:llä. Jo pelkästään siksi että iPadissa on paljon parempi näyttö. Jotenkin ärsyttää katsoa nykyään tuota tietokoneen näyttöä. Noh applelta tulee ensiviikolla retinanäyttöjä niin katsotaan milloin pc maailmassa vastaavaa näkyy.

   ”(Kosketusnäytön voi toisaalta yhdistää pöytänäyttöön; parhaat toteutukset antavat vielä odottaa itseään)”

   Siinä on ergonomian juhlaa 😀 täysin turhaa ja ominaisuus mitä kukaan ei käyttäisi.

   ”Applekin aikoi alun perin varustaa iPadin näppäimistöllä, mutta ei kyennyt ratkaisemaan asiaan liittyviä suunnitteluhaasteita.”

   Kyennyt ratkaisemaan, heh.
   Tajusivat kuinka tyhmä idea se on. Ei tablettiin voi liittää fyysistä näppistä niin että se olisi kätevä. Se vain ei ole toimiva ei mitenkään toteutettuna. Silloin se ei ole enää tablet ja koko tabletin helppous ja kätevyys katoaa.

   1. ”…jos osaa kirjoittaa fyysisellä näppiksellä nopeasti niin se onnistuu iPadillakin. 60 sanaa minuutissa on ihan mahdollinen ja enemmänkin.”

    Onnistuminen ja ergonomia ovat kaksi eri asiaa. Hyvällä fyysisellä näppäimistöllä ergonomia on parempi – kannettavassakin, vaikkei niiden näppäimistö työpöytänäppiksen tasolle läheskään ylläkään. Pitää jättää sellainen varaus, että en ole kirjoittanut iPadin näppäimistöllä, mutta ei sekään sentään fysiikan ja fysiologian lakeja kyenne uhmaamaan.

    ”Noh applelta tulee ensiviikolla retinanäyttöjä niin katsotaan milloin pc maailmassa vastaavaa näkyy.”

    Nuo Retina-näytöt tulevat itse asiassa Samsungilta, yhdeltä Applen pahimmista kilpailijoista. Hienoa toki, että Apple huomasi Samsungin kehittämän tuotteen arvon, ja kiirehti ottamaan sen käyttöön. Työpöytäkäytössä tarkkuudeltaan Retinaa vastaavia on ollut käytössä jo vuosia, mutta lähinnä ammattisovelluksissa. Apple ei siis ole ensimmäisenä asialla, vaikka tuokin korkeammat tarkkuudet nyt ensimmäisenä massatuotettuihin laitteisiin.

    ”Siinä on ergonomian juhlaa 😀 täysin turhaa ja ominaisuus mitä kukaan ei käyttäisi.”

    Heh, noin on sanottu kovin monen sellaisen asian kohdalla, jota sadat miljoonat käyttävät nyt päivittäin.

    ”Kyennyt ratkaisemaan, heh.”

    Tiedossa on, että Apple halusi iPadiin näppäimistön, mutta käytettävyydeltään tyydyttävää ratkaisua ei onnistuttu kehittämään.

    ”Tajusivat kuinka tyhmä idea se on.”

    Miksi sitten tosissaan panostivat sellaisen kehittämiseen? Heitossasi on kovasti selittelyn makua.

    ”Ei tablettiin voi liittää fyysistä näppistä niin että se olisi kätevä.”

    Niinpä niin. Sanottiin myös, ettei matkapuhelimella voi selata Internetiä, ja ettei kukaan edes haluaisi niin tehdä. Usein 99 % ihmisistä ensin sanoo jostain teknisestä toteutuksesta, että se on mahdotonta, ja sitten jossain vaiheessa joku vain tekee sen. Mielipiteensä vangiksi jääneet jäärät tietysti sanovat niistä onnistuneista toteutuksistakin, että ne ovat huonoja, vaikka kaikki muut kehuisivat. Lopulta jäärät sitten jonkin tekosyyn varjolla itsekin ostavat kyseisen tuotteen – paitsi tosijäärät 😀

    ”Se vain ei ole toimiva ei mitenkään toteutettuna.”

    Kuuntele nyt itseäsi; ihan kuin et haluaisikaan asian onnistuvan. Kuvitteletko todella kyenneesi ennakoimaan kaikki potentiaaliset ratkaisumahdollisuudet ja niiden epäonnistumisen? Ja älä nyt sano, että muutenhan sellainen olisi jo tehty. Harvoin ratkaisu syntyy heti kun sille olisi käyttöä. Joskus aikaa kuluu paljonkin.

    ”Silloin se ei ole enää tablet ja koko tabletin helppous ja kätevyys katoaa.”

    LOL, varasit itsellesi takaportin olla kutsumatta laitetta tabletiksi, mikäli siihen onnistutaan toimivasti liittämään näppis. Tämähän on kuin seuraisi jotain alkeispsykologian koelaboratoriota.

 2. Ihan asiallinen kommentti muuten mutta, ihmettelen suuresti ettei kommentin kirjoittaja ollut halunnut tai huomannut mainita että fyysisiä näppäimistöjä on jo useita saatavissa iPadille!!??

 3. Pieni lisäys edelliseen, iPad on todella oiva väline netti ja muuhun kevyeen käyttöön…
  Liikutettavuus, keveys, toimintavarmuus, yms…

Kommentointi on suljettu!