Apple esitteli iOS 6:n

WWDC 2012 -kehittäjätapahtuma pyörähti tänään käyntiin odotetusti Applen keynote-esityksellä, jossa yhtiö julkaisi muun muassa sarjan uusia kannettavia tietokoneita sekä kertoi lisää Mac OS X -käyttöjärjestelmänsä uudesta Mountain Lion -versiosta. Mobiilimaailman kiinnostus Applen avajaispuheessa kohdistui iPhone– ja iPad-mobiililaitteita vauhdittavaan iOS-alustaan, jonka kuutosversion amerikkalaisjätti julkaisi WWDC:ssä tänään.

Apple kehuu iOS 6:n sisältävän peräti yli 200 uudistusta yhtiön mobiilialustaan. Apple on panostanut paljon Siri-puheohjaukseen, joka on ollut markkinoilla kahdeksan kuukautta. Siri osaa jatkossa tarjota entistäkin parempia vastauksia. Amerikkalaisjätti demosi älykkäämpää puheohjausta muun muassa kyselemällä tietoja urheilutuloksista, ruokapaikoista ja elokuvateattereiden tarjonnasta. Uutta on myös se, että Siri osaa nyt avata sovelluksia.

iOS 6:n myötä Siri tulee vihdoin saataville myös iPadiin. Apple työskentelee lisäksi autonvalmistajien kanssa, jotta autojen hallintalaitteisiin saataisiin painike, joka aktivoi Sirin. Ominaisuutta kutsutaan nimellä Eyes Free.

Kuutosversio mobiilialustasta integroi vihdoin iOS:iin Facebookin. Oman statuksen päivittäminen on sen myötä entistäkin helpompaa ja onnistuu suoraan useista eri sovelluksista.

Parannuksia on kokenut myös puhelinsovellus. Uudessa iOS 6:ssa käyttäjä voi hylätä saapuvan puhelun viestillä vastapuolelle sekä asettaa helposti muistutuksen, että kyseinen henkilö yritti tavoitella.

FaceTime-videopuhelut saapuvat iOS 6:n myötä myös WiFi-yhteyden ulkopuolelle. Jatkossa WiFi-verkkoyhteys ei ole enää pakollinen, vaan FaceTime-puheluita voidaan soittaa puhelinverkkoyhteydellä.

Safariin Apple on lisännyt tuen iCloud Tabs -ominaisuudelle. Se synkronoi avoinna olevat välilehdet iPhonen, iPadin ja Macin välillä. Käytettävyyttä parantaa kokoruuduntila vaakatasossa.

Sähköpostisovellus Mail saa VIP-toiminnon. Sen avulla itselle kaikkein tärkeimpien henkilöiden viestit tulevat paremmin huomioiduiksi.

Sähköisten korttien ja lippujen säilyttämiseen Apple tarjoaa omaa Passbook-ratkaisua. Se on iOS 6:n mukana toimitettava sovellus, jota kehittäjät pääsevät hyödyntämään.

Karttaohjelma kokee iOS 6:ssa täydellisen uudistumisen. Se ei hyödynnä enää Googlen Maps -palvelua, sisältää liikennetiedot ja ohjaavan autonavigoinnin. Se integroituu Siriin ja toimii suoraan lukitusnäkymästä. Mukana oleva Flyover-ominaisuus tarjoaa 3D-näkymän kaupungeista. Pakettiin kuuluu myös satelliittinäkymä.

iOS 6 tukee iPhone-puhelimia 3GS-mallista eteenpäin ja iPadiä toisesta sukupolvesta alkaen. Beta-versio siitä lähtee kehittäjille jakeluun tänään.

Kuvat: The Verge

13 kommenttia

 1. Saisivat kyllä vähitellen uudistaa tuota työpöytääkin, eikä vaan pelkkiä sovelluksia.

 2. millon tulee tavalliselle tallaajalle käyttöön?

 3. Mahtavia uudistuksia!! mm. puheluun vastaaminen viestillä ihan parasta mitä mobiilimaailmassa on tullut vähään aikaan.

  1. Tuo puheluun vastaaminen viestillä on ollut Nokialla jo vuosia ja myöhemmin Android laitteillakin. Nyt vasta tulossa iPhoneen..

   1. Toi Artun viesti oli varmaan trollailua, mutta kyllähän iOS on kypsynyt ja hyvä käyttis, siitä ei pääse mihinkään.

 4. kartoista on myös kohistu paljon. Ois kiva nähdä siitä edes demo. Vois ’todeta’ toiminnan sulavuus, kun muut kuulemma (ja näkemäni) tökkimällä liikkuvat…

   1. Kartat onki nokian helmi. Muuten ikäväksi lähteny alamäkeä kaikki muu

Kommentointi on suljettu!