Nokia päivitti strategiaansa: erottautuminen tärkeää, Vertu-luksuspuhelimet myyntiin

Matkapuhelinjätti Nokia kertoi tänään työntekijöidensä kannalta ikäviä uutisia, sillä toimintojen tehostaminen johtaa arviolta 10 000 työntekijän irtisanomiseen vuoden 2013 loppuun mennessä. Suomessa yhtiön joutuu jättämään noin 3700 henkilöä, joista noin 850 työpaikkaa on Salon tehtaalla.

Henkilöstöön liittyvien tehostustoimien lisäksi Nokia alkaa karsimaan toiminnastaan yksiköitä, jotka eivät olen sen ydinliiketoiminnan kannalta oleellisia. Tämän myötä suomalaisvalmistaja on kertonut myyneensä Vertu-luksuspuhelimet eurooppalaiselle EQT VI -pääomasijoitusyhtiölle.

Suunnitellut vähennykset ovat raskaita ja johtuvat aiotuista toimenpiteistä, joiden uskomme olevan välttämättömiä Nokian pitkän tähtäimen kilpailukyvyn turvaamiseksi”, Stephen Elop sanoi. ”Emme tee henkilöstöömme mahdollisesti vaikuttavia suunnitelmia kevyin perustein ja työskentelemme lujasti sen eteen, että vähennysuhan alla olevat työntekijämme saavat tarvittavaa tukea, vaihtoehtoja ja neuvoja uusien mahdollisuuksien löytämiseksi.

Jatkossa Nokia tulee panostamaan entistäkin vahvemmin Lumia-mallistoon. Tarkoitus on jatkaa malliston laajentamista useampiin hintaluokkiin sekä kehittää uusia tapoja erottautua kilpailijoista. Tässä prosessissa tärkeää osaa näyttelevät uudet teknologiat, mutta myös materiaalit ja paikkatietopalvelut.

Paikkatietopalvelut tulevat olemaan yksi keskeisimmistä tavoista Nokialle kilpailijoista erottautuessa. Näihin palveluihin kuuluvat navigaatio sekä visuaaliseen paikannukseen kuuluvat sovellukset, kuten äskettäin esitelty Nokia City Lens. Lisäksi Nokia suunnittelee laajentavansa karttateknologiaansa monille eri teollisuudenaloille vahvistaakseen tällä tavoin alustan kehitystä ja saadakseen uusia myyntituottoja.

Peruspuhelimia ei Nokian päivitetyssä strategiassa tulla hylkäämään. Nokian aikoo jatkaa Series 40– ja Series 30 -matkapuhelinten kehittämistä sekä investointeja peruspuhelinten avainteknologioihin.

Keskitymme selvemmin kuluttajien eniten arvostamiin tuotteisiin ja palveluihin sekä jatkamme samalla investoimista innovaatioihin, jotka ovat aina olleet tärkeitä Nokialle”, Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop sanoi. ”Aikomuksemme on keskittyä entistä tiivimmin   Lumia -tuotteisiin ja jatkaa peruspuhelinten innovointia samalla kun  korostamme entistä enemmän paikkatietoisia palveluitamme. Meidän on kuitenkin uudistettava toimintamalliamme ja varmistettava, että rakenteemme tukee kilpailullisia tavoitteitamme.