Nokia hylännyt Meltemin, ei uutta alustaa peruspuhelimiin?

Asha Touch -pohjainen Nokia Asha 311.

Nokian on jo pitkään huhuttu kehittävän seuraajaa Series 40 -alustalle. Projekti on kulkenut nimellä Meltemi ja siitä odotettiin käyttöjärjestelmää edullisiin peruspuhelimiin. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että kyseisen projektin kehittäminen on lopetettu. Näin väittää verkkolehti All Things Digital lähteisiinsä vedoten.

Matkapuhelinjätti ei ole koskaan virallisesti kertonut Meltemin olemassaolosta, joten myöskään sen lopettamisuutisia ei ole vahvistettu. Yleisesti on kuitenkin uskottu, että valmistaja on kehitellyt uutta Linux-pohjaista alustaa, joka mahdollistaisi älypuhelimista tuttujen ominaisuuksien tuomisen edullisiin peruspuhelimiin.

Jälkeenpäin ajateltuna uudet Asha-sarjan puhelimet kielivät jo Meltemin kuolemasta. Alkujaan niiden huhuttiin vahvasti perustuvan uuteen alustaan, mutta toisin kävin. Niistä löytyy Series 40:n päälle rakennettu Asha Touch -käyttöliittymä. Siinä lepää nyt Nokian tulevaisuus alle 100 euron kosketusnäyttöpuhelinten osalta. Aika näyttää miten ne otetaan kehittyvissä maissa vastaan.

Torstaisessa lehdistötiedotteessaan Nokia painotti keskittyvänsä edullisissa puhelimissa S40– ja S30-alustoihin. Samalla yhtiö yrittää puskea Windows Phonen entistäkin edullisempiin hintaluokkiin. Nokian tavoitteena on selkeästi pyrkiä kattamaan Windows Phonella mahdollisimman suuri osa yhtiön mallistosta. Alle 100 euron hintaluokassa kuvaan astuvat S40 ja S30, joilla taistellaan kilpailijoita vastaan kehittyvillä markkinoilla.

Lähde: All Things Digital

3 kommenttia

 1. Meltrmi tapettiin koska sekin oli WP:tä parempi ja näin uhka Microsoftille. S40 ja 30 eivät pärjää kilpailussa Android-halpapuhelimia vastaan.

  1. No oikeastaan kukaan ei voi nyt tietää miten hyvä Meltemi oli, mutta voi toki olla että WP7:n siirtyessä yhä alempiin hintaluokkiin niin Meltemille ei oikeastaan löytynyt enää käyttöä.

   Huhut Meltemistä ponnahtivat pintaan kun N9 oli julkaistu ja moni suomalainen poti MeeGon alasajon aiheuttamaa ahdistusta. Se, että samaan syssyyn kuultiin uudesta Linux-pohjaisesta käyttöjärjestelmästä kuulosti heti todella oudolta. Miksi ajaa Linux-pohjainen alusta alas ja sitten kehittää uusi samanlainen, tällä kertaa ilman yhteistyökumppaneita (kuten Intel MeeGon kanssa)? Eihän siinä mitään järkeä olekaan, ja voi olla että Meltemi olisi oikeasti ollutkin virhe Nokialta, joka nyt vältettiin. Tietenkin virhe se ei olisi ollut, jos isoveli MeeGo olisi ollut vielä kehissä.

   Windows Phonen kehityssuunta on kuitenkin selvä: se kehittyy niin korkean hintaluokan puhelimia ja yhä alempien hintaluokkien puhelimien käyttöjärjestelmäksi. On vain huutava häpeä, että Nokialla ei pian ole mitään omia käyttöjärjestelmiä ja riippuvuus Microsoftista lähentelee pian 100%:ia.

 2. Samsungin ja Intelin kanssa yhteistyössä kehitetty Tizan tulee kiristämään kilpailua loppuvuodesta-2013 keväällä!. 😉
  Kehittyneempi ”Meego”!!!.

Kommentointi on suljettu!