Arvostelussa suuri ja mahtava Samsung Galaxy S III

Tässä se nyt on: Samsung Galaxy S III. Otsikko kuvaa uutuutta monellakin tapaa hyvin, sillä korealaisen matkapuhelinjätin uutuus on valmistajan lippulaiva. Se tarjoaa teknisesti suurta ja hienoa, mutta on samalla ”mahtava” myös kokonsa puolesta.

Totesin alkuvuodesta jo arvostellessani Galaxy Nexusta, että nyt liikutaan koon osalta aivan äärirajoissa. Sama koskee myös Galaxy S III:sta, joka on karvan verran jopa Galaxy Nexusta kookkaampi. Suuri koko tuo omat etunsa, mutta vain tiettyyn rajaan asti, jos siis halutaan puhua matkapuhelimesta. Tabletit ja muut suurikokoiset kosketusnäyttölaitteet ovat tietenkin asia erikseen, mutta Galaxy S III:sta markkinoidaan nimenomaan älypuhelimena.

Kuten nimikin antaa ymmärtää, kyseessä on Galaxy S -malliston kolmas inkarnaatio. Vuonna 2010 julkaistu alkuperäinen Galaxy S aloitti Samsungin voittokulun Android-markkinoilla. Mallistoa voisikin kuvailla korealaisvalmistajan tärkeimmäksi aseeksi kilpailtaessa samoista asiakkaista Apple iPhonen kanssa.

Teknisesti Galaxy S III edustaa ehdottomasti markkinoiden terävintä kärkeä. On vaikea löytää pahaa sanottavaa sen teknisistä ominaisuuksista. Tältä osin Samsung on onnistunut kolmosversiossa edeltäjäänsä paremmin, jonka näytön tarkkuus jätti vuosi sitten hieman toivomisen varaa. Nyt tämäkin seikka on korjattu vaihtamalla 4,3 tuuman ja 800 x 480 pikselin näyttö 1280 x 720 pikseliin yltävään 4,8 tuuman kokoiseen paneeliin. Ikävä kyllä muuten niin täydellistä näyttöä varjostaa hieman se, että paneeli pohjautuu PenTile-tekniikkaan. Se ei ole kuvanlaadullisesti markkinoiden paras vaihtoehto, sillä näyttö ei pääse tarkimmissa yksityiskohdissa perinteisemmän RGB-alipikselijärjestyksen tasolle.

Keskeistä osaa Galaxy S III:ssa näyttelevät myös ohjelmiston uudistukset, joilla pyritään selvästi luomaan eroa kilpailijoihin. Niihin ja tekniikan tarjoamiin mahdollisuuksiin tulemme paneutumaan arvostelussamme, jonka laukaisemme käyntiin vilauksella lippulaivan puhelinominaisuuksiin.

Samsung Galaxy S III:n keskeisimmät ominaisuudet:

 • Android 4.0 Ice Cream Sandwich -käyttöjärjestelmä
 • 4,8 tuuman HD Super AMOLED -kosketusnäyttö (1280 x 720 pikseliä)
 • Exynos 4212 Quad-piirisarja, 1,4 gigahertsin neliydinsuoritin
 • 1GB RAM-käyttömuistia
 • Mali 400MP -grafiikkapiiri
 • Kahdeksan megapikselin kamera LED-salamalla
 • HSDPA 21 Mbps / HSUPA 5,76 Mbps (lähtö)
 • WiFi b/g/n, DLAN
 • MHL
 • Gyroskooppi
 • Barometri
 • A-GPS
 • Bluetooth 4.0
 • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
 • 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa

Galaxy S III puhelimena

Tähän asiaan lukijamme ovat usein toivoneet pientä katsausta, sillä verkkoselaimista, kameroista ja musiikkisoittimista huolimatta nykyaikaiset älypuhelimet ovat kuitenkin ennen kaikkea puhelimia. Pieni katsaus näihin perusominaisuuksiin ei siis varmastikaan ole pahasta.

Puhelinsovellus on perinteinen. Suuri näyttö tekee numeroista kookkaita ja helposti erotettavia. Numeroa näppäiltäessä sovellus osaa ehdottaa henkilöitä suoraan yhteystiedoista, jonka avulla voi esimerkiksi tarkastaa onko kyseinen numero jo tallennettu puhelimen muistiin. Mukaan kuuluu toki puheluiden lokitiedot sekä suosikkilista, jonne voi lisäillä tärkeimpien henkilöiden yhteystietoja.

Galaxy S III:n kaiuttimen ääni on puheluiden aikana selkeä ja mukavan voimakas. Tältä osin puhelinta voi oikeastaan vain kehua. Henkilökohtaisesti pidin paljon myös Galaxy S III:n värinähälyttimen voimakkuudesta. Se on voimakas ja terävä. Värinän tehoa ja tapaa (jatkuva, sykähtelevä jne.) voidaan säätää asetuksista.

Direct Call on yksi Samsungin uusista ohjelmistoon kohdistuvista ominaisuuksista, jota lippulaivan yhteydessä on kovasti markkinoitu. Nostamalla puhelimen korvalle esimerkiksi viestin kirjoituksen aikana yhdistää laite automaattisesti puhelun viestin vastaanottajalle. Sama toimii myös esimerkiksi osoitekirjassa: avaa haluttu yhteystietoa ja nosta puhelin korvalle. Ominaisuus toimii kuten on luvattu ja on muutamissa tilanteissa varsin näppärä.

Uusiin ominaisuuksiin kuuluu myös tapa, jolla Galaxy S III ilmoittaa saapuneista viesteistä ja puheluista. Kun puhelimen nostaa pöydältä käteen, värähtää se merkiksi uusista viesteistä tai vastaamattomista puheluista.

Pitkä miinus Galaxy S III:lle on kaikesta hyvästä huolimatta annettava ajoittaisesta jäätymisestä saapuvan puhelun yhteydessä. Toisinaan menee useita sekunteja ennen kuin ruutu aktivoituu ja saapuvaan puheluun voi vastata. Pahin tilanne on kuitenkin silloin, kun näyttö ei reagoi kosketukseen ja puheluun ei voi vastata. Ongelman voi kiertää painamalla muutaman kerran oikeassa sivussa olevaa virtapainiketta, jolloin näyttö aktivoituu jälleen ja hyväksyy kosketuksen.

Muotoilu ja rakenne

Puhelimeksi Galaxy S III on nykymittapuun mukaan suuri, vaikka yleinen suuntaus viekin laitteita jatkuvasti kookkaammiksi. Samsungin uutuus edustaa kuitenkin aivan ehdottomasti markkinoiden yläpäätä, jonka vuoksi se saattaa karkottaa ainakin osan potentiaalisista ostajistaan kilpailijoiden leireihin. Omastakin tuttavapiiristä löytyy henkilöitä, jotka pitävät laitetta selvästi liian suurena ja jättävät sen tästä syystä mieluummin kaupan hyllylle.

136,6 millimetriä pitkä ja 70,6 millimetriä leveä puhelin tuntuu kädessä kookkaalta, mutta ei kuitenkaan mahdottomalta. Laitteen 8,6 millimetriä ohut rakenne ja 133 gramman paino saavat sen tuntumaan kädessä kohtalaisen hyvältä ja taskussa puhelinta ei liiemmin huomaa sen enempää kuin pienempiä kilpaveljiäänkään.

Suuresta koosta kärsii lähinnä käytettävyys yhdellä kädellä. Jos puhelinta pitää kädessä ylettyäkseen alhaalla oleviin painikkeisiin, jää näytön yläosasta selvä kaistale peukalon ulottumattomiin. Tämä johtaa siihen, että puhelinta joutuu väistämättä kieputtelemaan ja liikuttelemaan kädessä yltääkseen paneelin jokaiseen kulmaan. Liukas laite saattaa tästä syystä myös pudota vahingossa kädestä. Toinen käsi tuleekin useimmiten tarpeen Galaxy S III:sta käsiteltäessä.

Näyttö

Kosketusnäytön PenTile-pohjaisuudesta on purnattu useissa verkkokeskusteluissa, mutta todellisuudessa ongelma on erittäin pieni, jos edes sitä. Epäkohtia on vaikea löytää, vaikka näyttöä tiirailisi läheltä pidemmänkin aikaa. Todellisuudessahan näyttöä katsellaan vähintään parin kymmenen senttimetrin päästä, joten PenTilen takia uutuutta ei ainakaan kannata kaupan hyllylle jättää.

Galaxy S III:n HD Super AMOLED -näyttö toistaa värit selkeinä. Näytön katselukulmat ovat laajat eivätkä värit vääristy edes sivuilta katsottaessa.

Näytön suurin heikkous tulee esille aurinkoisena kesäpäivänä. Se on nimittäin yllättävänkin himmeä auringonpaisteessa. Vaikka kirkkauden säätää manuaalisesti täydelle, ei näkyvyys nouse edes kovin kohtalaiselle tasolle.

Kamera

Galaxy S III:n kamera ansaitsee kehuja. Sen kuvanlaatu on hyvä ja toimintanopeus huipputasoa. Kun puhelimella nappaa kuva, palautuu Galaxy S III välittömästi valmiuteen seuraavaa otosta varten.

Käyttöliittymää on parannettu muokattavuudella. Käyttäjä pystyy vaihtamaan vasemmassa laidassa olevat neljä pikakuvaketta haluamikseen. Näin itselle keskeisiin toimintoihin pääsee entistäkin nopeammin käsiksi.

Kameran ominaisuuksiin kuuluu kuvaamista vaikeissa valo-olosuhteissa helpottava HDR-tila. Vaikea tarkoittaa tässä tapauksessa tilanteita, jossa valo heijastaa hankalasti esimerkiksi ikkunasta ”pimentäen” muun osan kuvasta. HDR:n avulla näissäkin tilanteissa saadaan onnistuneita kuvia. Puhelin tallentaa automaattisesti kaksi kuvaa: ilman ja HDR:n kanssa. Parhaiten ominaisuuden kykyä kuvastaa seuraava vertailukuva.

Kamerasta löytyy yksi Samsungin uusista ohjelmistokikoista. Se on Best Shot tai kotoisammin paras kuva. Ominaisuus toimii sarjakuvaustilan kanssa, jolloin ruudun vasempaan yläkulmaan ilmestyy paras kuva -kytkin. Kun ominaisuus on päällä, tallentaa puhelin nopeasti kahdeksan kuvaa ja ehdottaa automaattisesti niistä onnistuneinta vaihtoehtoa.

Esimerkkikuvia: lähikuva, ulkokuva ja sisäkuva.

Käyttöliittymä: TouchWiz Nature UX

Samsung kutsuu uusinta TouchWiz-käyttöliittymäänsä lisänimellä Nature UX. Se on selkeästi aikaisempia versioita raikkaampi, joka näkyy muun muassa vaaleampina värisävyinä ja uusittuina sovelluskuvakkeina. Ero Android 4.0 -käyttöjärjestelmän omaan käyttöliittymään on tässä suhteessa merkittävä, vaikka eivät tummat sävyt missään tapauksessa kokonaan ole TouchWizistä hävinneet. On tietenkin mielipidekysymys mistä tykkää, mutta ainakin itse pidän uudistusta onnistuneena.

Lukitusnäkymä on TouchWiz Nature UX:ssä monipuolinen. Alakulmaan saadaan neljä sovelluspikakuvaketta ja hieman ylemmäs kello- ja säätiedot. Lukitusnäkymän sisältöä voi hallita seuraavasti: asetukset -> turvallisuus -> lukitusnäytön asetukset.

Ruudun pyyhkäisy avaa näyttölukon ja saa tyylikkään vesiefektin väreilemään näytöllä. Eteen avautuu seitsemästä näkymästä koostuva työpöytä, jonka muokkaus on täysin käyttäjän vallassa. Näkymiä voi tutusti personoida pikakuvakkein, taustakuvin ja widget-minisovelluksin.

Työpöydälle saa halutessaan myös kansioita. Ikävä kyllä Samsung on jostain syystä korvannut Android 4.0:ssa esitellyt ”ladottavat” kansiot vanhanaikaisella käytännöllä. TouchWizissä kansio pitää ensin luoda erikseen, jonka jälkeen sinne voidaan viedä sovelluksia. Android 4.0:n vakioversiossa kansion saa aikaiseksi yksinkertaisesti vetämällä kuvakkeen toisen päälle.

Käyttösulavuus on Galaxy S III:ssa pääsääntöisesti erittäin hyvää. Kotinäkymien vaihtelu on jouhevaa sekä sovellukset käynnistyvät nopeasti. Moniajonäkymä (pitkä painallus kotipainikkeeseen) tekee sovelluksien vaihtelusta nopeaa ja helppoa. Jos miinuksia etsitään, niin toisinaan työpöydälle palatessa widgetit latautuvat pienellä viiveellä. Tämä ärsyttää aika ajoin paljon, sillä se sotkee muuten niin sulavaa kokemusta. Muutaman kerran olen myös törmännyt ongelmaan, jossa lukitusnäkymä ei millään tapaa reagoi kosketukseen. Ongelma on onneksi ratkennut ruudun pimentämisellä ja uudelleen aktivoinnilla.

Erityisen positiivisena merkkinä pidän sitä, että en kertaakaan noin kolmen viikon käytön aikana saanut puhelinta jumiutumaan. Eteen ei tullut tilanteita, joissa laite olisi pitänyt pakottaa käynnistymään uudelleen tai jopa poistaa akku toimintakunnon palauttamiseksi.

Smart Stay: toimiiko se?

Uusi Smart Stay -ominaisuus vaatii ehdottomasti oman osion ja hieman laajemman käsittelyn. Se on ominaisuus, jota itse odotin innolla ennen Galaxy S III:n saapumista. Vaikka kyseessä on simppeli idea, parantaa se toimiessaan käyttökokemusta varsin merkittävästi.

Smart Stay on toiminto, joka säätää näytön taustavalaistusta älykkäästi. Ajatuksena on pitää näytön kirkkaus automaattisesti päällä, kun käyttäjän katse on ruudussa. Näin näyttöä ei tarvitse ajoittain koskettaa pitääkseen se aktiivisena. Yksinkertaista, mutta samalla todella älykästä. Ominaisuudessa Samsung hyödyntää Galaxy S III:n etupaneelissa olevaa kameraa, jolla tarkkaillaan käyttäjän silmiä.

Ikävä kyllä Smart Stayn kohdalla teoria ja käytäntö eivät kohtaa erityisen hyvin. Toiminnon suurin ongelma on sen arvaamattomuus. Toisinaan se toimii ja välillä valo katkeaa näytöstä, vaikka puhelimen yrittäisi asetella mahdollisimman hyvin silmien tasalla. Tästä syystä sen käyttö jää melkoisen vähälle, koska joka kerta silmäkuvan vilahtaessa yläpalkissa tunnistuksen merkiksi joutuu arvailemaan pysyykö valo näytössä vai katkeaako se hetken päästä.

Toivottavasti Samsung jatkaa ominaisuuden kehittämistä. Toimiessaan se on nimittäin mitä loistavin ominaisuus, jonka eteen käyttäjän ei tarvitse nähdä ollenkaan vaivaa.

Verkkoselain

Kuten arvata saattaakin on tämä niitä osa-alueita, jossa Galaxy S III:n massiivinen näyttö ei tunnu ollenkaan liian suurelta. 4,8 tuuman koko ja 1280 x 720 pikselin tarkkuus mahdollistavat useiden sivujen tarkastelun vakaatasossa ilman zoomailua. Näin sivuista pääsee nauttimaan täysimääräisesti ja mobiiliversioita tuleekin käytettyä lähinnä heikon datayhteyden aikana.

Selaimen käyttöliittymä ei sisällä yllätyksiä, joten sen käyttölogiikka on suurimmalle osalla varmasti heti alusta alkaen kotoisa. Tuttuun tapaan osoiterivi sijaitsee ylhäällä ja toimii samalla myös hakukenttänä. Osoiterivin oikealla puolella ovat painikkeet välilehtiin sekä suosikkeihin. Sivuja voi olla selaimessa yhtä aikaa avoinna enintään kahdeksan kappaletta.

Selaimen lukutila auttaa pidempien artikkeleiden lukemista. Jos ominaisuus on sivulla tuettuna, ilmestyy osoiterivin oikeaan laitaan r-kirjain vihreällä taustalla. Sen koskettaminen avaa kyseisen sivun tekstin ja kuvat omaan lukukeskeiseen näkymään, joka poistaa ympäriltä kaiken turhan.

Edistyneemmille käyttäjille asetuksien Labs-valinnan takaa löytyvät pikasäätimet tarjoavat mukavasti uutta myös käyttökokemukseen. Kun ne on kytketty päälle, sormen liikuttaminen näytön reunasta hieman kohti keskiosaa avaa puoliympyrän muotoon järjestetyt pikapainikkeet. Niiden käyttö vaatii hetken totuttelun, mutta voivat helposti osoittautua vaivan arvoiseksi. Pikasäätimillä onnistuu muun muassa kätevästi välilehtien selaaminen ilman erilliseen näkymään siirtymistä.

Sähköposti

Galaxy S III omaa monipuolisen ja selkeän sähköpostisovelluksen. Tilien luominen on helppoa ja yhdistetystä näkymästä kaikkien tunnuksien viestit näkee samassa näkymässä. Nämä ovat ominaisuuksia, joita jokaiselta nykypäivän älypuhelimelta odotetaan ja uusi Galaxy S III täyttää ne hyvin.

Käyttöliittymä on mukavan käyttäjälähtöinen. Viestien merkitseminen on helppoa, samoin myös useiden viestien yhtäaikainen poistaminen ja siirtely. Erityisen positiivisena yllätyksenä tulivat pikapainikkeet viestin kirjoitustilassa, jotka nopeuttavat selvästi fontin muotoilua ja liitteiden lisäämistä tekstiin. Ne luovat tunnelman aidosta tekstinkäsittelyohjelmasta.

Android-luureille tyypilliseen tapaan mukana toimitetaan myös erillinen Googlen GMail-tilille suunnattu sovellus, joka on nimeltään osuvasti GMail. Se ei eroa käyttölogiikaltaan merkittävästi puhelimen toisesta tarjokkaasta. Onkin pitkälti omista mieltymyksistä kiinni kumpaa sovellusta haluaa GMail-tilin kanssa käyttää. Jos itseltä löytyy useampien palveluntarjoajien sähköpostiosoitteita, on luontevaa käyttää ensimmäisenä esiteltyä vaihtoehtoa. Tällöin tilit saa selkeästi yhden sovelluksen alle ja kaikki saapuneet viestit näkee tarvittaessa samasta näkymästä.

Musiikkisoitin ja FM-radio

Galaxy S III:n musiikkisoittimessa yllätti ehkä eniten sen yksinkertainen visuaalinen ilme. Luvassa ei ole näyttäviä kansikuvaefektejä, joihin useissa kilpailevissa puhelimissa on totuttu. Tämä on jopa ehkä hienoinen pettymys, vaikkakin hyvin pieni sellainen.

Soittimen perusnäkymä esittää kappaleet nimien ja kansikuvien kera. Puhelin tukee soittolistoja sekä sisältää kasoittain taajuuskorjaimia. Itse toistonäkymä on myös simppeli ja siinä keskeisessä osassa on kappaleen kansikuva. Näkymä on hyvin perinteinen ja näin ollen useimmille käyttötoiminnaltaan jo entuudestaan tuttu. Vinkkinä mainittakoon, että kappaleita on mahdollista vaihtaa painikkeiden lisäksi myös pyyhkäisemällä ruutua oikealle tai vasemmalle.

Musiikkineliö luo soittolistoja käyttäjän mielialan mukaan. Käyttäjä maalaa halutun alueen neliöstä ja puhelin rakentaa tähän perustuen soittolistan. Mukava toiminto, jos haluaa kuunnella kappaleita yllätyksellisessä järjestyksessä.

Toisin kuin musiikkisoitin on FM-radion käyttöliittymään panostettu visuaalisessa mielessä enemmän. Näyttävä taajuusvalitsin tekee kanavien määrittämisestä hauskaa, vaikka todellisuudessa sitä ei juurikaan tarvitse, sillä automaattihaku hoitaa hyvin kanavien hakemisen ja tallentamisen muistiin. Ominaisuuksiin kuuluu myös äärimmäisen kätevä tallennustoiminto, joka lähtee päälle vasemman ylälaidan punaisesta pallukasta.

Videosoitin

Samsungin uutuus tukee suoraan DivX-videoita, joten monissa tapauksissa videoita ei tarvitse erikseen muuntaa toiseen formaattiin, jotta niiden katselu laitteella olisi mahdollista. Pelkkä tiedoston siirtäminen riittää ja katselun puhelimella voi aloittaa. Tämä on suuri etu ja madaltaa kynnystä käyttää puhelinta myös elokuvien katseluun.

Siirsin kokeeksi Galaxy S III:een muutaman DivX-videon tekstityksien kera ja yllätyin iloisesti, sillä kaikki toimi ilman ylimääräistä säätämistä. Videot ja tekstit samaan kansioon, ja siirto puhelimeen. Homma todellakin toimi näin mallikkaasti.

Videosoittimen erikoisuuksiin kuuluu Pop Up Play -ominaisuus. Se lukeutuu Smart Stay kanssa Samsungin uusien toimintojen joukkoon. Ominaisuus mahdollistaa videoikkunan pienentämisen muiden sovelluksien päälle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi elokuvan katselu onnistuu samalla kun surffaa verkossa, kirjoittaa sähköpostia tai tarkastelee ystävien tilapäivityksiä Facebookissa. Näyttävä ominaisuus, jota esittelee mielellään kavereilleen, mutta jonka käyttö jää kuitenkin melkoisen vähäiseksi.

Puhelimeen ladattujen videoiden selaaminen on tehty tyylikkäästi. Sovellus esittää videoista elävät pienoiskuvakkeet, jotka toistavat lyhyttä pätkää videosta. Tyylikästä ja toimivaa.

Erityismaininnan soittimessa ansaitsee sen loistava tuki tekstityksille. Useimmiten tekstitiedoston nimen tulee vastata videon nimeä, jotta tekstitykset näkyvät. Galaxy S III:ssa tämä ei ole pakollista, sillä asetuksista tiedosto voidaan valita myös manuaalisesti. Tämä on mitä mainioin ominaisuus.

Kartat

Googlen ilmaista navigointipalvelua odotetaan edelleen Suomeen. Muistan Samsungin aikanaan kertoneen sen saapuvan ”pian” myös Pohjoismaihin alkuperäisen Galaxy S:n julkaisun aikoihin. Näin ei kuitenkaan käynyt ja navigointi antaa edelleen odottaa itseään. Tässä mielessä esimerkiksi Nokian Lumia-mallistolla on vielä selkeä etulyöntiasema Androidiin nähden.

Karttapalveluna toimii tuttuja ja turvallinen Google Maps. Onnistuupa sillä myös yksinkertaisten reittiohjeidenkin laatiminen, vaikka varsinaisesta navigoinnista ei tässä yhteydessä voida kuitenkaan puhua.

Sovellus selvittää käyttäjän sijainnin nopeasti ja tarkasti jopa sisätiloissa. Tästä kiitos kuuluu GPS:n, GLONASS:n ja puhelinverkon yhteispelille. Mitä useampi tekniikka on käytössä, sitä tarkemmin ja nopeammin käyttäjän sijainti kyetään määrittämään.

Google Mapsin ominaisuudet ovat tuttuja karttasovelluksen kanssa aiemmin tekemisissä olleille. Mukana ovat muun muassa satelliittikartat ja katutasolle vievä Steet View -näkymä. Suuremmista kaupungeista saatavilla on 3D-mallit rakennuksista, jotka elävöittävät mukavasti karttoja.

Akun kesto

Suuri näyttö on saanut kaverikseen myös tehoiltaan kookkaan akun. Puhelimen sisuksista löytyvä 2100 milliampeerin akku antaa laitteelle mukavasti virtaa ja Galaxy S III ei missään tapauksessa ole akun kestoltaan markkinoiden heikoimpia lenkkejä.

Ihmeisiin Samsungin uutuus ei yllä, sillä kovassa käytössä sen saa ladata joka ilta. Sen ominaisuuksia kestää kuitenkin työpäivän aikana hyödyntää reippaasti ilman pelkoa akun loppumisesta keskellä päivää. Sanoisinkin, että Galaxy S III:n akku jaksaa työpäivän loppuun hyvin myös useimpien niin sanottujen tehokäyttäjienkin hyppysissä.

Yhteenveto

Galaxy S III osoittautui yllättävänkin toimivaksi paketiksi, vaikka henkilökohtaisesti suhtauduinkin skeptisesti sen massiiviseen kokoon. Olen tosin edelleen sitä mieltä, että kokonaisuus olisi toimivampi, jo näyttö olisi lähempänä neljää tuumaa. Tällöin kokoa saataisiin hieman pienemmäksi ja näytön sivuilla olevia reunoja aavistuksen leveämmiksi. Miksi näin? Siksi, että käytettävyys paranisi tällöin monessakin mielessä: käsitteleminen yhdellä kädellä helpottuisi ja kosketuspainikkeiden virheosumien määrä vähenisi.

Jos puhelimen koko ja paikoitellen heikohko käytettävyys yhdellä kädellä eivät häiritse, on Galaxy S III kaikin puolin mitä loistavin Android-älypuhelin. Siitä löytyy tehoa sujuvaan moniajoon, verkkoselailu on miellyttävää, sovellustarjonta on laajaa ja sosiaalisten palveluiden käyttö on sujuvaa markkinoiden parhaimpien applikaatioiden ansiosta. Androidin tehokkuus on allekirjoittaneen mielestä vielä vähintäänkin askeleen Windows Phonea edellä, joka tekee siitä paremman vaihtoehdon edistyneelle käyttäjälle.

Käyttösulavuudeltaan Galaxy S III on aivan huippuluokkaan. Sen vakaus on myös hyvällä tasolla. Kunhan pienet ohjelmistoa vaivaat bugit (toisinaan hitaasti latautuvat widgetit ja joskus jumittava puheluihin vastaaminen) saadaan ratkottua, on uutuus tältä osin melko lailla täydellinen.

Kamera ansaitsee myös kiitosta. Se on nopeutensa ansiosta miellyttävä käyttää ja kuvanlaatukin on mainio.

Viimeisenä kehun vielä akkua. Laite jaksaa hyvin työpäivän loppuun kovaakin käyttöä. Tämä on erittäin tärkeää, sillä Galaxy S III:n omistaja varmasti myös hyödyntää laitteensa ominaisuuksia aktiivisesti. Olisi ikävää, jos akun varaus sukeltaisi punaiselle jo muutaman tunnin jälkeen.

50 kommenttia

  1. Varmaan joissakin tilanteissa tästä ominaisuudesta saattaa olla hyötyä. Rohkenen olla asiasta eri mieltä ainakin esimerkkikuvan osalta. Tässä esimerkissä kuvan oikeassa ylänurkassa tuolin takaa näkyvästä ikkunasta tuleva valo on HDR kuvassa polttanut pahasti kuvan puhki jolloin kuvasta katoaa tärkeää informaatiota. Ilman HDR ominaisuutta kuvatussa esimerkissä on siis huomattavasti enemmän informaatiota. Joissakin kuvissa tämä ei aiheuta ongelmia ja voi olla jopa tehokeino. Tämä on tietysti myös mielipide asia josta en halua kiistellä.

 1. Kiitos hienosta arvostelusta! Jo ennestäänkin suuri ”himo” uutta galaxia kohtaan vain yltyi entisestään! Kaikin puolin mahtavan oloinen laite. Enpä usko että kokokaan tulee suuremmin haittaamaan kun en omista markkinoiden pienimpiä käsiä. Vaimo tosin sanoi että en saa hankkia valkoista koska hänellä on valkoinen Iphone, (ihan niinkuin siinä olisi jotain pelkoa että ne menisivät sekaisin ;D) joten ei auta kun odotella että milloin sinisten toimitus lähtee käyntiin.

 2. ”Pitkä miinus Galaxy S III:lle on kaikesta hyvästä huolimatta annettava ajoittaisesta jäätymisestä saapuvan puhelun yhteydessä. Toisinaan menee useita sekunteja ennen kuin ruutu aktivoituu ja saapuvaan puheluun voi vastata. Pahin tilanne on kuitenkin silloin, kun näyttö ei reagoi kosketukseen ja puheluun ei voi vastata. Ongelman voi kiertää painamalla muutaman kerran oikeassa sivussa olevaa virtapainiketta, jolloin näyttö aktivoituu jälleen ja hyväksyy kosketuksen.”

  Sama ongelma minulla SGS2 puhelimessa. Olisiko vika sitten ohjelmistossa?

  1. Kyllä sulla on joku ohjelmaongelma. Oman perheen SGS Plus, SGS II ja SGS III toimineet täysin ongelmitta ja ilman minkäänlaisia ”jäätymisiä” koko ajan ja kaikkien päivtysten jälkeenkin. SGS3 on kyllä huippu tuote jo lähes täydellisen SGS2:n jälkeenkin. Iso näyttö on pelkkää plussaa kuten kaikki muukin. Ei Lumiat ja iPhonet kisaa edes samassa luokassa.

 3. Sama ongelma SGS1 mallissa, ehkä en osta seuraavaksi enää Samsungia vaan jonkun muun merkin missä näyttö ei mene jumiin. Tosin ongelmaa ei ole enää niin paljoa kun on semaphore kernel ja softa uudempaa 2.3.6 mut vakiona todella ärsyttävä jumittaja!

 4. pari viikkoa kohta käytetty ja tyytyväinen olen. Käytän puhelinta pääasiassa vasemmalla kädellä ja olen huomannut ,että monet asiat ovat suunniteltu oikealla käytettäväksi. Monet kuvakkeet (mm soitto lokista oikeassa reunassa) ovat suunniteltu oikeassa kädessä pitäville?? Asetuksiin kun sais oikea ja vasen kätiselle oman asetuksen niin näytön koko ei olisi niin suuri este käytölle. Nyt joutuu usein tosiaan kurkottelemaan ja välillä turvautumaan toiseen käteen… Mutta silti ei paluuta iphonen pikku näyttöön…

 5. Ostakaa vaikka Lumia 900. Sillä pystyy vastaamaan saapuviin puheluihin. On myös halvempi ja sisältää myös kotimaista osaamista!

  1. Kummallista kun joku täällä hehkuttaa käytännössä monopoliasemassa (Microsoft) olevan firman tuotetta, joka on saavuttanut asemansa kepulikonstejakin käyttämällä. Myös suljetun koodin käyttöjärjestelmää kannattaa välttää, koska niissä löytyy takaovi. http://www.tomshardware.com/news/microsoft-windows-7-nsa-backdoor,9130.html

   Lumia 900 on ominaisuuksiensa puolesta hyvin rajoittunut jos sitä vertaa Androidiin. Ei kunnollista moniajoa, ei etukameraa, microsim paikka puutuu, sovellukset Microsoftin kaupassa kalliimpia kuin muualla, käyttöliittymää hankala muokata, Silvelight, Zune ym. pakkopullaa tungettu mukaan.

   Ei Nokia tällä menolla enää tarvitse suomalaisia työntekijöitä, kun ohjelmat tulee Jenkeistä ja rauta kootaan Aasiassa.

   1. Ei siinä ole mitään ihmeellistä että hehkutetaan hyvää tuotetta. Enemmäkin ihmetyttää miten joku jaksaa vihata noin kovasti, että jaksaa tulla jokaiseen WP ja Nokia artikkeliin saarnaamaan.

    1. Korjataas muutamia virheitä. Ensinnäkin Lumia 900:ssa on videokamera ja ilmaiset, FaceTimen kaltaiset videopuheluohjelmistot vakiona. Lumia 900:ssa on myös mikro-SIM-korttipaikka, mutta ei ilmeisesti hakemaasi micro-SD-korttipaikkaa. Microsoft korjaa tätä puutetta 7 Gt:n ilmaisella pilvitallennustilalla, jonka suuruista tilaa ei tarjoa kukaan muu ilmaiseksi.

     Moniajosta olen samaa mieltä. N9:n omistajana kaikki muut moniajon toteutusratkaisut tuntuvat naurettavilta. Myös Zunen käyttöpakko on naurettava. Tähän on ehkä ja micro-SIM-tuen puutteeseen on ainakin tulossa korjaus WP8:ssa.

     WP ei tue Silverlightia muuna kuin ohjelmistokehitysalustana. HTML 5 on sen sijaan varsin hyvin tuettu, vaikka se ei pärjääkään N9:n tai Operan selaimille (http://html5test.com/results/mobile.html).

     Ja mitä sovellusten hintaan tulee, pikatestin perusteella hinnat ovat hyvin samalla tasolla App Storen kanssa, esim. Angry Birds maksaa molemmissa euron. WP:ssä maksullisista sovelluksista on lähes aina saatavilla kokeiluversio ja käsittääkseni jos sovelluksesta ei pidä, siitä saa rahat takaisin (ja käyttöoikeuden menettää). Näin oli ainakin ennen Mangoa, enkä jaksaisi uskoa, että MS olisi tämän poistanut.

     WP:n sovellusmäärä on varsin vertailukelpoinen, sillä esim. kokeiluversioita ei ole, koska ne on sisäänrakennettu varsinaiseen sovellukseen.

     Olen hyvin pettynyt Stephen Elopin tapaan lähteä korjaamaan Nokian talousongelmia, mutta puolustan melko rohkeaa viimeistä väitettäsi sillä, että puhelimien suunnittelu ja muotoilu tehdään jatkossakin Suomessa, kuten myös Nokian omien sovellusten (esim. Navigaattori ja Mix Radio) ja Nokialla on paljon myös nimenomaan WP:tä kehittäviä työntekijöitä.

  2. Lumia 900 puhelin on 100% Qualcomin rakentama ja siinä on yhdysvaltalaisen ohjelmistojätin softa. Puhelimessa lukee Nokia. Muuta kotimaista siinä ei olekkaan.

 6. Ari
  Nokia Lumia 900 on yhtä paljon suomalainen,kuin mitä on Nokian omistus (osakkeet jne) eli…!!.Evvk. ;(
  Steven Eflop on ”pääpomo”!!.

  1. Jhk
   Nokian osakkeiden suomalaisomistus n.22%. Samsungin pääpomo Oh-hyun Kwon. Oh hoh. Lähde: kvg.
   Jokatapauksessa Lumialla pystyy vastaamaan saapuneisiin puhelimiin!

 7. Kävin testaamassa kaupassa, enkä erikoisemmin vakuuttunut. Halvanoloinen materiaaleiltaan ja tuntumaltaan, mitäänsanomaton UI. Nopeus hyvä, mutta Lumia 800 tuntuu sulavammalta.

 8. Ari.
  Nokian osakkeiden suomalaisomistus n.22%.
  Silti suurin osuus eli n.78% on jossain muualla. 😉

  1. 22%. Niin, kuinka paljon suomalaiset omistavat samsungin osakkeita? Arvelisin että 0%. Montakohan suomalaista samsung työllistää verrattuna nokiaan?

 9. Kyllä Nokia Lumia 800 ja uudessa 900 malleissa jotain vikaa pitää olla,kun ei oikein näytä menevän kaupaksi (ainakin,kun vertaa Samsung Galaxy S2 ja nyt uuteen Samsung Galaxy S3 malleihin!.

  1. On niissä ilmeisesti sellainen vika että maksavat n.150 euroa liian vähän. Eipä näistä markkinoista tiedä. Jokainen taplaa tyylillään. Itsellä ei ainakaan mitään valittamista Lumioista eikä tämän blogin testissä ollut Lumia 800 pahemmin haukkuja saanut, pikemmin päinvastoin. Rahalla saa ja hevosella pääsee. Olisi tietysti kiva nähdä millainen olisi se 150 euroa kalliimpi nokialainen.

   1. Markkinointi on ollut varsin vaisua ja epäonnistunutta, mutta ennen kaikkea vika on ollut myyjien taidoissa ja haluttomuudessa.

 10. Monessa arvostelussa ihmetelty puhelimen ajoittaista nykimistä huolimatta suurista prossutehoista. Ehkä Android alkaa olemaan jo liiankin raskas? Muistinkäyttöhän on jo perustilassa ihan älytön verrattuna esim Symbianiin tai Windows Phoneen.

  Lähes kaikissa testeissä Lumia puhelimet ovat olleet nopiampia, lisäksi jos puhelimen näytöltä ei näe auringon paisteessa mitään niin mitä ihmettä sellaisella puhelimella tekee? Lumia 900 voitti auringonpaisteessa tehdyn näytön näkyvyys testin ja siinäkin testissä SG3 jäi viimeiseksi.

 11. Kokeilkaa irrottaa takakuori parikymmentä kertaa. On ihme, jollei se ala halkeamaan kamera-aukon alareunasta. Ei muuten touch ikkuna kestä montaa pudotusta. Coax kaapelit puhelimen sisällä on teipillä kiinnitetty. Aika heppoinen mekaniikka hintaansa nähden. Ei ole Samsung pahemmin testannut mekaniikan kestävyyttä

  1. Olet oikeassa… ja puhelinta ei kyllä kärsi tiputtaa sillä testeissä näyttö on hajonnut vähintään joka toisella tiputuksella. On kyl ihmeen muovinen lelu hintaansa nähden…

 12. puhelinta ei kyllä kärsi tiputtaa sillä testeissä näyttö on hajonnut vähintään joka toisella tiputuksella.
  Samuli,oletko sinä Samuli ollut testaajana???.

  1. Miksi ihmeessä Samulin olisi pitänyt olla testaajana? Kerropa.

 13. ”Microsoft korjaa tätä puutetta 7 Gt:n ilmaisella pilvitallennustilalla, jonka suuruista tilaa ei tarjoa kukaan muu ilmaiseksi.”

  Ei saa unohtaa kaikessa Microsoftin WP laitteiden upeudesta huolimatta, että SGS III ostajalle tarjotaan 50gt ilmaista pilvitallennustilaa Dropbox -palveluun!!! Se on jäätävän kova se 😉

  1. Kahdeksi vuodeksi, eli aika jäätävää kyllä :D. Juuri kun on tottunut käyttämään suurempaa tallennustilaa se tippuu normaaliksi. Toihan on vain markkinointitemppu , vähän kuin hesari ilmaiseksi kolmeksi kuukaudeksi (hyväntekeväisyyttähän ne tekee)

   1. Ole sinä jakke hiljaa. Oon seurannu sun kommentointia täällä ja käytännössä jokaiseen kommenttiin etsit jotain pilkattavaa samsungista ym. järjestelmistä jotka eivät ole nokia. Mene näsäviisastelemaan muualle niillä v-mäisillä kommenteillas, ymmärrän että samsungin ylivoima mobiilimarkkinoilla ärsyttää suunnattomasti nokia fania mutta tuo on jo naurettavaa luettavaa. Itsekin omistin nokian mutta en voi muuta sanoa kun että Samsung galaxy s3 on kaikin puolin parempi kuin yksikään omistamistani nokialaisista. Ja se kommentti halvan tuntuisesta puhelimesta oli hyvä läppä mistä sä sen keksit??? Ei jestas, nyt jakke mieti mitä kirjottelet tänne…

 14. MobileJannu
  Aivan,7Gt ilmainen pilvitallennustila on yksi SGS3 valttikortti oman muistimäärän ja muistikorttipaikan tukemisen lisäksi!!!. 😉
  Nokia Lumia 800 ja 900 ei pärjää edes myynnissä jo vuoden vanhalle SGS2 mallille ja uudelle SGS3 mallille!!!.

  1. Suomessa Lumia 800 on itse asiassa suositumpi kuin SGS2.

   1. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että Galaxy S II saapui myyntiin melkeen vuosi ennen Lumiaa. Jos, vaikka ne olisivat tulleet myyntiin samoihin aikoihin, voisi tilanne olla aivan eri.

 15. Siri sanoo nokia lumia 900 kännykkää parhaaksi. Mutta itse olen silti hankkimassa galaxy iiin e7 kännykkäni sijalle enkä lumiaa, vaikka kaikki aiemmat känykkäni ovat nokialaisia ja hyvin toiminut.

 16. Mun mielipide on että NOKIA on huono muutta on lumiat hyviä. Mulla ku on S3 nii oon tosi tosi tyytyväinen ostoksee……

 17. Ari

  Lumia 800 ja 900 ne on käyttörajoitteisiä, mutta android järjestelmä ei oo rajotteine.

 18. Tiedätkö, että onko yhteystiedoissa sitä liu´uttamalla soittamista eli kun menee yhteystietoihin yhteystiedon päälle ja liuttaa oikealle niin se soittaa.

  1. Käsittääkseni tämä löytyy Galaxy S III:sta. En nyt pääse kuitenkaan tarkastamaan asiaa, koska puhelinta minulla ei enää ole. Olen kuitenkin lähes 100 prosenttisen varma, että ominaisuus on SGS III:ssa. 🙂

 19. Joo kävin tänään hiplaamassa S3:sta Tikkurilan Elisassa, ja kyllä täytyy todeta, että alkujännitykseltäni helpotuin, kun totesin, että luurihan on ihan käteen sopiva. Ei siis liian suuri pieneenkään käteen. Ainoa vika tälle hetkellä S3:ssa on (ainakin Elisan) hinta n. 600 euroa ja risat päälle.

  Jaahas nyt radiossa paasaa Siilasmaa. Joo, kaverilla riittää duunia selitellessään Nokian hiljattaisia ja nykyisiä töppäilyjä (=2012-06-28)

  Pera

  1. Hei Pera

   Osta expertilt sielt saat vähä yli 500 jos otat soneran jonku liittymän 🙂

 20. Apple on ihan surkee.
  Samsungia voi ehkä harkita.
  Nokiaan voi luottaa.

  Hyvä arvostelu.

  Kiinnostus nousi!

 21. Pystyykö SIII ottamaan valokuvia/videota puhelun aikana? Vaimon N95 pystyyy ja omassa SG plussassa EI pysty. Aivan mielettömän suuri miinus Samsungille/androidille, miköli ei pysty ohittamaan millään (ilman takuun raukeamista).

 22. Oma S3 syö akkua aivan liikaa. Vaikka kaikki mahdolliset toiminnot on pois päältä ja näyttö melko himmee niin valmiustilassa, mitään tekemättä, akku loppuu 12 tunnissa.
  Tuskaisen surkeaa. Mitä tehdä ?

 23. Ei voi kun todeta, että on aivan liian iso minulle. Ja minä kun menin ottamaan kolmen vuoden kytkynä. Nyt tuota kokoa ja androidpaskaa täytyy sietää vielä melkein kolme vuotta

 24. @Pertti Moisio

  Sama homma minullakin. Joskus loppuu jopa kesken päivän, vaikka o edellisen yön ollut täyteen ladattuna. Ja Jopen kanssa oon ehottomasti samaa mieltä siitä, että Android on vaan kasa sontaa. iOS on paljon parempi. Älkää vaan hyvät ihimiset menkö ostamaan WP:nta tai Androidia, ne lagaa. Kandee vaik maksaa se parisataa enemmän iPhonesta, niin saa sit kunnon puhelimen. Harmittaa kun menin ostaan SGS3:n.

 25. Itse omistan kyseisen puhelimen, ja on mitä loistavin! Itse annan suuren plussan vielä suuresta muistista, jonka ansiosta sovelluksia voi ladata mielin määrin, ja kuville/äänitiedostoille jää myös mukavasti tilaa.

  Ja kaiken lisäksi etukameran laatu on yllättävän hyvä! Akun kestosta vielä sen verran, että puhelimeenhan saa päälle virransäästötilan, joka on varsin kätevä esim. Töissä.

  Koostakin on mielestäni enemmän hyötyä kuin haittaa. Videoiden katselu ja nettisivujen ja -kirjojen lukeminen onnistuu helposti ilman mitään zoomailua 🙂

  Itse olen ainakin ihan koukussa s3:een 😀

 26. Kumpi kannattaa ostaa lte vai 3g versio? Onko totta että lte syö enemmän akkua vaikka 4g ei olisikaan päällä? Miksi 4g on halvempi?

Kommentointi on suljettu!